,,Fitt-élelmiszerek” a felesleges kilóiktól megszabadulni akaró fogyókúrázók számára

2024. június 26., 21:35 utolsó módosítás: 2024. június 26., 21:39

Szakemberek szerint a sikeres fogyókúra titka a minél több fehérjebevitel és kalóriaszegény zöldség fogyasztása. Friss kutatások kimutatták, hogy a bőséges proteinbevitel hosszabb távon önmagában is csökkenti a testtömeget. Ugyanakkor vannak csodafegyverek is, mint a tojás, ami magas fehérje-, és vitamintartalma mellett viszonylag alacsony kalóriatartalmú élelmiszer. Összeállításunkban ezeket a fitt- élelmiszereket járjuk körül szakértővel.

,,Fitt-élelmiszerek” a felesleges kilóiktól megszabadulni akaró fogyókúrázók számára
galéria
A közkedvelt paleoreceptek egyike a zöldfűszeres túrókrém Fotó: Sárréti Média

Itt van a nyár, az év legmelegebb évszaka. Mindenki a vízpartot keresi, hogy kis hűsítő mártózásokkal elviselhetőbbek legyenek a kánikula legforróbb napjai. Ráadásul a legtöbb strandon ma már számos program- és sportlehetőség is adott, legyen szó strandfociról, strandröplabdáról, edzésről vagy egy könnyed, esti zenei kikapcsolódásról, ami még inkább vonzóvá teszi szabadidőnket. A rengeteg pozitívum mellett a fürdőknek van egy kevésbé vonzó tulajdonsága: meg kell mutatnunk úszógumijainkat. Természetesen sokaknak erős egyéniségük, boldog és harmonikus életük, esetleg lazaságuk miatt ez nem jelent problémát, viszont sokakat zavarnak a „kilók.”

Németh Csaba élelmiszermérnök, egyetemi tanár a minél több fehérjebevitelt és a kalóriaszegény zöldség fogyasztását ajánlja Fotó: Sárréti Média

Milyen ételalapanyagokat használjunk?

A legegyszerűbb út a testkilogrammok elvesztéséhez, ha nem viszünk be plusz kalóriákat. Amikor elkezdünk kevesebbet enni, az első napokban viszonylag gyorsan veszítjük a kilogrammokat, köszönhetően például az emésztőrendszer tisztulásának. Azonban a zsír elégetése már nem ennyire gyors folyamat: nagyjából 9000 kcal-val kell több energiát elégetnünk, mint amennyit beviszünk ahhoz, hogy 1 kg testzsírtól megszabaduljunk. Tehát

ha egy héten keresztül minden nap 1700 kcal-t viszünk be, de a testünk alapvető létfenntartásával és egy kis mozgással napi 3000 kcal-t felhasználunk, máris megvan a mínusz 1 kg!

A téma ismert szakértője, dr. Németh Csaba élelmiszer-mérnök, címzetes egyetemi tanár szerint a szakemberek minél több fehérjebevitel és kalóriaszegény zöldség fogyasztását ajánlják. Friss kutatások mutatják, hogy a bőséges proteinbevitel hosszabb távon már önmagában csökkenti a testtömeget. Ugyanakkor a megfelelő vitaminbevitel is elengedhetetlen az egészség és a hiányérzetmentesség fenntartásához.

A szerényebb kalóriabevitelt a zöldségek fogyasztása adta telítettségérzet is elviselhetőbbé teszi. Vannak viszont csodafegyverek is: ilyen a tojás, ami magas fehérjetartalma, magas vitamintartalma mellett viszonylag alacsony kalóriatartalmú élelmiszer, és minden kutatás bizonyítja, hogy a jóllakottság érzet kialakításához a legjobb élelmiszerünk.

Fitt finomságok tojásfehérjéből Fotó: Sárréti Média

Újdonságok a fitt-élelmiszerek piacán

A fitt-élelmiszerek kínálata ma már egyre bővül. Az alacsonyabb energiatartalmú és magasabb fehérjetartalmú élelmiszerek fogyasztása így sokkal változatosabb lehet, ha valaki hosszú távon változtatna étrendjén. A boltok polcain sorra jelennek meg az olyan protein dús termékek, mint az újragondolt tejberizs vagy csokoládé, de ma már minden cukrászdától szinte követelmény egy-két energiaszegény sütemény. Ez a tendencia az éttermekre is átterjed a főételek kategóriájában is.

A tojásfehérje alapú élelmiszerek virágkorukat érik.

A testépítőknek szánt legkeresettebb poralapú termékek, a csak tojásfehérjét tartalmazó rántotta alapok egyre keresettebbek, és ilyenkor nyáron még inkább. Sőt, ma már a tejtermékeket is teljesen tejcukor- és zsírmentesen tudjuk helyettesíteni tojásfehérjéből készült alternatívák segítségével” – mutatott rá Németh Csaba.

Sárréti Anita

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.