Félni vagy megenni?

Dénes Ida 2014. november 14., 11:57

Kétszer-háromszor akkorák a mai csirkék, mint ötven évvel ezelőtt – állapították meg kutatók. Miért nőhetnek óriásira a szárnyasok, hogyan hamisítják a marhahúst, miért szükséges a tejtermékek fogyasztása, és mire jó a koleszterin? – többek közt ezekre a kérdésekre kerestünk választ dr. Csapó János egyetemi tanár segítségével.

Félni vagy megenni?
galéria

Miután egyre kevesebben tudjuk megtermelni, előállítani a szükséges élelmiszereket, elsődleges beszerzési forrásaink az üzletek polcai és piacok standjai, onnan vásárolunk húst, tejet, lisztet, tojást – hogy csak az alapanyagokat említsük. Több terméktől azonban egyesek ódzkodnak. A szárnyasokat például azért kerülik, mert állítják: rövid életük során az állatok csak tápot láttak, ezért fogyasztásukkal ártunk magunknak.

A szakemberek szerint nem ilyen drasztikus a helyzet. „A boltban megvásárolható szárnyasok beltartalmukban alig különböznek attól a szárnyastól, amely egy paraszti udvaron kapirgált. A mai csirkéket tökéletesen nevelik fel: tökéletes tápokkal etetik, kielégítik minden igényüket, hogy lehetőleg rövid idő alatt nagy tömeggyarapodást tudjanak produkálni, nagy melleket és combokat növesszenek. El tudom képzelni, hogy a szabadon kapirgáló csirke megtalálja azokat az ízletes füveket, magokat, amitől talán valamivel ízletesebb a húsa, de ezen kívül beltartalmában, fehérjetartalmában, zsírtartalmában, vitamintartalmában nincs különbség” – tartja dr. Csapó János egyetemi tanár, a Debreceni Egyetem Élelmiszer-tudományi Intézetének és a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem csíkszeredai Élelmiszer-tudományi Tanszékének oktatója, a Magyar Tudományos Akadémia doktora (portrénkon).

Hogy miért lehetnek ma háromszor akkorák a csirkék, mint ötven éve? Nem csak a tápon múlik. Broiler csirkéket évtizedekkel ezelőtt például még nem tartottak, ezek ma már rendkívül gyorsan nőnek, nagyon nagy mellehúsát produkálnak. Extrémebb példa a különböző hibrid pulykák esete, amelyeknek akkora mellehúsa lehet, mint egy borjúcomb. „Nem véletlen, hogy a pulykamellel szoktak borjúhúst hamisítani. Ezeket a hibrid állatokat nem úgy takarmányozzák, mint ötven-hatvan évvel ezelőtt. Ha ma ugyanazt kapnák, nem lenne belőlük semmi, néhány héten belül elpusztulnának” – tartja az állattenyésztői képesítéssel is rendelkező vegyész.

A drágább jobb is

Mit gondoljunk azonban a szalámikról, hideg felvágottakról, amelyekben alig azonosíthatók az összetevők? Dr. Csapó János szerint minőségbiztosítási rendszer mindenütt, így Romániában is működik, elviekben tehát nem kerülhet olyan élelmiszer a kereskedelembe, amely nem rendelkezik a szükséges engedélyekkel. „Ha a szalámira ráírják, hogy szóját tartalmaz, nincs semmi probléma, mert ennek ismeretében a vásárló vagy megveszi, vagy nem. De ha jelzés nélkül tesznek bele valamilyen adalékanyagot, akkor az hamisítvány. A hagyományos, régi módszerekkel előállított jó minőségű termékek – mint például a Pick szalámi – olyan minőségbiztosítási rendszeren mennek át, hogy semmi olyan anyag nem lehet benne, ami az ember egészségére káros. Ott van ok az aggodalomra, ahol blokk vagy származási lap nélkül árulnak hústerméket. A nagyobb üzletláncokban csak jó minőségű, az emberi fogyasztás szempontjából megfelelő terméket találni. A szalámiktól, felvágottaktól nem kell félni, de tudni kell róluk, hogy azokba mindent beledolgoznak, általában olyan húsból állítják elő, amit tőkehúsként vagy szeletelt húsként nem tudnak forgalomba hozni. Ha ez valakinek nem tetszik, vegye meg a jóval drágább színhúst, és abból készítsen magának ételt” – vázolta véleményét Csapó. A még kevésbé kiszámítható virslikről, párizsikról is hasonló véleménnyel van. „Egy bizonyos árkategória alatt egyiket sem szabad megvásárolni, mert az alig, vagy soha nem is látott húst. Általában az a baj, ha különböző növényi eredetű anyagokat raknak bele, amit nem közölnek a vásárlókkal, de különben is azt szokták mondani: aki szereti a virslit meg a párizsit, soha ne nézze meg, hogyan készül. Én mind a kettőt szeretem, a jó minőségűt megveszem, a gyengébb minőségűt nem.”

Tejben, vajban

Egyre népszerűbb az úgynevezett paleolit étrend, amelynek előírásai közt szerepel a tej és tejtermékek teljes mellőzése, de sok vegetáriánus sem fogyaszt tejszármazékot. Mit adhat a tej, ami feltétlenül szükséges? – kérdeztük a szakértőt. „Az embert az evolúció és a jóisten mindenevőnek alkotta. Nekünk a növényi étrend mellé szükségünk van állati eredetű ételekre is, a növényi táplálékból ugyanis nagyon sok szükséges dolog hiányzik. Nem tartalmazzák például létfontosságú B12 vitamint és esszenciális arachidonsavat sem. A növényi fehérjék aminosav összetétele esetenként egészen más, mint amire az embernek szüksége van. Akkor táplálkozunk egészségesen, ha megtaláljuk a megfelelő arányt a növényi és az állati fehérjék között. Miért lehetne rossz a tej? Az anyatej és a tehéntej összetételében persze különbözik, az anya albumin tejet produkál, a tehén kazein tejet, de egy-két kivételtől eltekintve ugyanazok a fehérjefrakciók vannak az anyatejben és tehéntejben. Az anyatej igen jó biológiai értékű, magas tápértékű élelmiszer, de hasonlóan jó minőségű a tehéntej is. A tehéntejből készült tápszerekkel fel lehet nevelni egy csecsemőt, nem is beszélve a különböző tejtermékekről, amelyek még magasabb biológiai értékkel rendelkeznek, mint az eredeti tejfehérje. A kefir, a joghurt, a különböző laktobacilusok vitaminokat termelnek, részben lebontják a fehérjét és a zsírt, könnyebben emészthetővé teszik. A laktózt, a tejcukrot tejsavvá bontják le, így bizonyos savanyított tejtermékek azok számára is fogyaszthatóvá válnak, akik amúgy érzékenyek a tejcukorra. Az elv azonban itt is érvényes: a leggyengébb minőséget nem szabad megvenni, mert az valóban semmire sem jó. Az igen drága parmezán sajtban gyakorlatilag nincs is fehérje, mert az érés során lebomlik, ezért ahogy az ember lenyeli, szinte azonnal felszívódik, jóformán emészteni sem kell. A másik véglet pedig a gyorsan piacra dobott, megfelelő érlelés nélküli sajtok – mintha bicikligumi-belsőt rágnánk. Az ilyet nem szabad megvásárolni” – mondja az egyetemi tanár.

A kiegyensúlyozott étrend a legfontosabb. „Az ember kizárólag növényi eredetű táplálékkal nem tudja a szervezetét kellő mértékben ellátni. Negyven százalék állati, hatvan százalék növényi eredetű étellel viszont tökéletesen ki lehet elégíteni az emberi szervezetet. A szigorú vegetáriánusok előbb-utóbb megbetegednek. A vegetáriánus terhes nő magzata ellen vét, a szoptató anyuka pedig maga ellen, mert a növényi táplálék nem tartalmazza például megfelelő mennyiségben és minőségben a tejszintézishez szükséges kalciumot, így aszervezet önfeláldozó módon mobilizálja a csontokban, fogakban lévő kalciumot. Az anyuka fogai szuvasak lesznek, majd csontritkulás következik” – figyelmeztet a szakértő.

Az UHT, azaz ultra magas hőmérsékleten kezelt tej Csapó János szerint alig más, mint a kíméletesen pasztőrözött tej. Az UHT kezelés során nem károsodik a fehérje, a zsír, a tejcukor és az ásványi anyagok, a vitaminveszteség 10-20 százalék közötti, de bizonyos ízanyagok átalakulnak. „Van olyan kísérlet, ahol idősebb embereket és fiatalabbakat teszteltek, mindegyikkel itattak UHT tejet és hagyományos módon, kíméletesen pasztőrözöttet. Az idősebbeknek az UHT tej nem ízlett, a hagyományosan pasztőrözött viszont igen, a fiataloknak meg épp fordítva, mert ahhoz szoktak hozzá.”

Tudni vagy bízni?

A kutatási eredményeket esetenként kritikával kell fogadni, csak akkor higygyünk nekik, ha komoly kutatóintézet többszörös ismétléssel statisztikailag is bizonyítottan mondja ki állítja szakértőnk a médiában vagy az interneten terjedő, különböző élelmiszerekkel kapcsolatos mendemondákról, „tényekről”, hiedelmekről. „A reklámok az ezer milligrammos C-vitamint hirdetik, holott az ember napi szükséglete száz milligramm. Az e fölötti mennyiség esetleg a vizelettel távozik a szervezetből, rosszabb esetben húgykövet vagy vesekövet okozhat a túlzott mértékű fogyasztás. A koleszterint az emberiség ellenségének kiáltották ki, holott a koleszterinre szükség van, nélküle nincs élet, nincsenek nemi hormonok, nincs férfi, nincs nő, nincsenek epesavak, nem tudjuk megemészteni a zsírt, nincs cukoranyagcsere, ásványi anyagcsere.” A szervezetünk koleszterinből állítja elő ezeket a fontos hormonokat. Ha éjjel-nappal koleszterintartalmú ételeket ennénk, akkor is csak a napi koleszterinszükségletünk 30-40 százalékát tudnánk megenni. Szervezetünk őrült gyorsasággal szintetizálja a koleszterint, hogy a belőle előállított egyéb anyagok szükségletét biztosítani tudja. Más dolog, hogy ha magas a vér koleszterinszintje, azt csökkenteni kell. A fogyasztott étel koleszterintartalma és a vér koleszterintartalma közötti összefüggés azonban minimális, és inkább genetikailag meghatározott, mintsem élelmiszer-fogyasztással befolyásolni lehessen.

Egy egyszerű puding is sok adalékanyagot tartalmaz a színezéktől a tartósítószerig. Vajon kellene ismerjük valamennyit, vagy bízhatunk abban, hogy azok az E-k odavalók? „Bízhatunk. Ezek az E-k ugyanis nem mérgeket jelölnek. Az adalékanyagok természetes vagy mesterséges anyagok, élelmiszerként önmagában nem fogyasztják, alapanyagként nem használják, az előkészítés, a feldolgozás, a csomagolás, a szállítás vagy a tárolás folyamán adják hozzá az élelmiszerhez, kedvezően befolyásolják a termék érzékszervi, kémiai, fizikai és mikrobiológiai tulajdonságait, hozzáadásukkal az élelmiszer összetevőjévé válnak. Az élelmiszerekhez történő hozzáadását úgy szabályozzák, hogy az megfeleljen a helyes gyártási gyakorlatnak.”

Az Európai Unió az E-számozási rendszerbe sorolta őket, hogy a soknyelvű közösségben elkerülhetők legyenek az adalékanyagok nevének lefordításából eredő problémák, egyszerűbbé váljon az adalékanyagok azonosítása. A citromsav – amely szervezetünk természetes alkotója – és sói E-száma E 330-333, azaszkorbinsav (C-vitamin) és sóié E300-302. Az interneten keringő listák között akadnak olyanok, amelyek a citromsavat (E 330) az ártalmatlan anyagok közé sorolják, egy másik lista szerint veszélyes, rákkeltő anyag, vagyis csak biztos forrásból fogadjunk el információt. „Az E-számoktól nem félni kell, hanem tisztában kell lenni velük, s ennek ismeretében gondolja meg az ember, hogy megveszi-e azt az élelmiszert. A tudatos vásárlót ezek az E-számok még tudatosabbá teszik. Aki pedig nem akar ebben jobban elmélyedni, bízzon, mert bizalom nélkül semmit sem ér az élet” – tartja dr.Csapó János.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról

A Príma Press Kft. által üzemeltetett erdelyinaplo.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

Az erdelyinaplo.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID erdelyinaplo.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll erdelyinaplo.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs erdelyinaplo.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ erdelyinaplo.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Statisztikai célú sütik

A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

A statisztikai célú sütik által gyűjtött információk arra vonatkoznak, hogy pl. a látogató az oldal mely részére kattintott, hány oldalt keresett nyitott meg, milyen hosszú volt az egyes munkamenetek megtekintési ideje stb.

A felhasználónak lehetősége van a normál, illetve anonimizált beállítás közül választani.

Például, a Google Analytics IP-anonimizálási funkciója az IPv4-felhasználók IP-címének utolsó oktettjét, illetve az IPv6-címek utolsó 80 bitjét nem sokkal a cím Analytics adatgyűjtő hálózatba kerülése után nullára állítja a memóriában. Ilyen esetben a rendszer soha nem írja lemezre a teljes IP-címet.

Statisztikai célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Statisztikai célú sütik:

A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – minden funkció aktiválásra kerül

ANONIM – a társadalmi-demográfiai funkciókat inaktiválódnak, és az IP-cím anonimizálásra kerül

Statisztikai célú sütik listája: _ga, _gat, _gid.


ANONIM
NORMÁL
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport