avatar
Somogyi Botond

2021. április 16., 16:05

Zizou, az edzőzseni

Megvárom a Bajnokok Ligája döntőjét, valamint a spanyol bajnokság végét, s majd akkor írok, elvégre a végeredmény a fontos, az minősíti az edzőt – határoztam el néhány hete. Most mégis arra ragadtatam magam, hogy leírom, amit Zinedine Zidane-ról gondolok.

Amikor néhány éve a Real Madrid ificsapatától a felnőtt kerethez került, szinte megrémültem. Mit fog kezdeni ez a fickó a sztárokkal, milyen eredményt ér el? Hogyan képes mélyvízbe ugrani ilyen fiatalon egy ekkora csapatnál? Mit tett le ő eddig az asztalra? Csupa olyan kérdés, amelyre nemcsak én, hanem mást sem tudta a választ (talán csak Florentino Perez).

Ami utána következett, az már maga a történelem. Holott még három év sem telt igazán. A francia szakember idény közben váltotta Rafa Benitezt, és bár az utolsó körben lemaradt a bajnoki címről, a Real Madriddal mégis megnyerte a Bajnokok Ligáját. És utána még kétszer egymás után.

Ő lett a hetedik olyan edző, aki játékosként is nyert BL-trófeát, illetve első francia szakember, aki megnyerte a rangos kupát.

A három BL-serlegen kívül azt se felejtsük el, hogy a két és fél szezonjában ezen kívül nyert spanyol bajnokságot, spanyol szuperkupát, két európai szuperkupát és mindezek tetejébe még két klubvilágbajnokságot is. Vagyis tulajdonképpen szinte mindent, amit lehetett.

Tudom, sokan fintorognak, főleg a riválisok drukkerei, akik ilyenkor előszeretettel veszik elő a kalapból a bírózást (mint ahogy a Steaua-szurkolók nálunkfelé is azt tartják, hogy a CFR csupán a bírók segítségével képes bajnokságot nyerni). Lehet ugyan egy-két meccsen segíteni egy csapatot akarva-akaratlanul (bár a mai világban, amikor a VAR is a rendelkezésre áll, aligha), de nemzetközi sorozatokat nyerni azért mégsem.

Hogy mit tud Zidane, amit más nem, nehéz megmagyarázni. Talán a futballtaktikával foglalkozó szakemberek valamennyire közelebb állnak a titok nyitjához. De hogy egy zseniális szakemberről van szó, az biztos. Számomra játékosként sem volt példakép, emberként sem igazán szimpatikus, de mint edző előtt: le az összes kalappal!

Miért írom le mindezt most? Néhány évvel ezelőtt úgy gondoltam, hogy a Real Madridnál egyrészt adva volt egy jól működő gépezet, másrészt egy olyan keret, amely nemcsak sok játékosból állt, hanem rengeteg szupersztárból. És hogy mindezt egy magasan képzett szakmai stábbal az algériai származású egykori francia válogatott rendkívül ügyesen kihasználta, ezért volt sikeres. Ám már akkor éreztem magamban, hogy bármennyire is igaz, mindez mégsem lehet elég ahhoz, hogy valaki két és fél idény alatt kilenc serleget gyűjtsön be. Valami másnak is kell ott lennie…nem is akárminek.

S hogy mennyire igaz, bizonyítja Zidane az újabb mandátumában is. Julen Lopetegui és Santiago Solari vérszegény és főleg eredményszegény edzősködése után ismét szezon közben érkezett a Realhoz 2019 elején.

A gyengélkedő királyi gárda pedig idény végén azonnal bajnokságot nyert (megfejelve egy spanyol szuperkupával), ráadásul nem is akármilyen módon: Zizou összerakta az elmúlt harminc év legjobb védelmét, a góllövők listájára pedig a keret 21 játékosa iratkozott fel.

A csoda pedig tovább folytatódik. Mert a keret gyengült ugyan (a 2016–2018-as időszakhoz képest olyan sztárok hagyták el a spanyol fővárost, mint Ronaldo, Bale, James Rodriguez), folyamatosan sok a sérült (Hazard többet ül a kórházban és a rehabilitáción, mint a pályán), de az eredmények egyelőre nem rosszak. Az említett rengeteg negatív külső tényező ellenére (ráadásul a csapat a Santiago Bernabeu átépítése miatt más stadionban játssza hazai mérkőzéseit) az együttes – az őszi gyengélkedést viszonylag kiheverve – még mindig harcban van a bajnoki címért. S amire talán kevés ember fogadott volna ősszel: a los blancos ismét a Bajnokok Ligája elődöntőjében szerepel.

Tudom, az edzőt az eredmény minősíti, és hogy a Real Madrid ebben az idényben még semmit sem nyert. S akár mindkét kiírásban alul is maradhat. Mindettől függetlenül azonban el kell ismerni: amit idén Zinedine Zidane újból letett az asztalra, az ismét csak megsüvegelendő. Nem hiába mondta róla a Liverpool kiejtése után Rio Ferdinand, hogy „egy zseni, fenomén, aki rövid idő alatt óriási eredményeket képes elérni. Soha nem beszélt sokat sem játékosként, sem edzőként, de a mutatott játék helyette is sokat elárul.

Mindent kiválóan tesz magától értetődő természetességgel. Mindig eljut egy-egy döntő mérkőzésig, fináléig, és tudja, hogyan kerüljön ki belőle győztesen. Ez pedig páratlan”.

Ehhez csupán annyit tennék hozzá, hogy idén a Real Madrid a Barcelonát kétszer győzte le, az Atletico Madrid ellen négy pontot szerzett a bajnokságban, és csupán három mérkőzés választja el egy újabb BL-győzelemtől. Hogy lesz-e belőle valami vagy sem, teljesen mindegy, mert Zizou érdemeiből ez csöppet sem von le.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Félidő az alapszakaszban: magára talált a kolozsvári CFR, a Sepsi OSK is erősíteni akar
Somogyi Botond 2023. november 09., csütörtök

Félidő az alapszakaszban: magára talált a kolozsvári CFR, a Sepsi OSK is erősíteni akar

Félidőhöz érkezett a román labdarúgó-bajnokság alapszakasza. Jóslásokba kár bocsátkozni, hiszen sem azt nem lehet megmondani, ki lesz jövőre a bajnok, sem azt, hogy mely csapatok esnek ki. Az viszont egyértelmű, hogy az erőviszonyok már kirajzolódtak.

Liga 1: új idény, régi csapatok, megjósolhatatlan végkimenetel
Somogyi Botond 2023. július 14., péntek

Liga 1: új idény, régi csapatok, megjósolhatatlan végkimenetel

Különleges idény elé nézünk a hét végén kezdődő román labdarúgó-bajnokságban. Ismét három bukaresti csapat szerepel az elsőosztályban, a kolozsvári vasutas klub hegemóniája véget ért, a Sepsi OSK pedig predesztinálva van arra, hogy megvédje címeit.

Kolozsvári CFR: személyvonattá lassult az egykori gyorsvonat
Somogyi Botond 2023. május 18., csütörtök

Kolozsvári CFR: személyvonattá lassult az egykori gyorsvonat

Minden esélyét elvesztette arra, hogy ismét bajnok legyen: a CFR-nek már matematikailag sincs lehetősége arra, hogy megvédje címét, és zsinórban hatodik alkalommal hódítsa el a román labdarúgó-bajnokság hőn áhított trófeáját.

CFR-csoda: közel és mégis oly távol
Somogyi Botond 2023. február 24., péntek

CFR-csoda: közel és mégis oly távol

A római Lazio csapatával itthon 0:0-ás döntetlent játszó CFR számára lezárult az európai kupamenetelés, miután Rómában 1:0-ás vereséget szenvedett. A mérkőzés után a szurkolók nem hagyták el a stadiont, hanem sportszerűen megtapsolták kedvenceiket.

Kézilabda-vb: kiváló vagy gyenge?
Somogyi Botond 2023. január 30., hétfő

Kézilabda-vb: kiváló vagy gyenge?

A magyar fiúk által teljesített cél a bravúr kategóriába tartozik, és kiváló eredménynek számít. Az már más kérdés, hogy az eredményt egyetlen kiváló mérkőzésnek (a rivális izlandiak ellen), másrészt a szerencsének köszönheti a csapat.

CFR: kolozsvári siker, bukaresti hallgatás
Somogyi Botond 2022. november 04., péntek

CFR: kolozsvári siker, bukaresti hallgatás

Ha a CFR-ről van szó, a közömbösség vagy a lekicsinylés hangján kell beszélni róla. Mert egyesek szerint „magyar csapat”, holott a tulajdonos már rég nem Pászkány Árpád. A klub egyetlen „hibája”, hogy még az Osztrák–Magyar Monarchia idején alakult.

Az utóbbi 30 év legjobban dobó kosárlabdázója – beszélgetés Vizi Sándorral, ötven országos bajnoki cím birtokosával
Somogyi Botond 2022. szeptember 30., péntek

Az utóbbi 30 év legjobban dobó kosárlabdázója – beszélgetés Vizi Sándorral, ötven országos bajnoki cím birtokosával

Több mint hatszáz megnyert verseny, mintegy ötven országos bajnoki cím 18 esztendő alatt. Sportról, kosárlabdázásról, dobóversenyekről, elképesztő rekordokról és egy különleges díjról beszélgettünk Vizi Sándorral, a kolozsvári sportegyetem tanárával. 

Miért mondjon le a sikeredző?
Somogyi Botond 2022. szeptember 17., szombat

Miért mondjon le a sikeredző?

Miért akarnák a CFR történetének legsikeresebb edzőjét eltávolítani? Azért, mert a csapat a koszovói bajnok ellen utolsó másodpercekben szerzett góllal kínkeservesen egyenlített, s egy szégyenteljes mérkőzést követően csupán döntetlent ért el? 

A cél mindig a következő csúcs megdöntése volt – beszélgetés Gyurta Dániel olimpiai bajnok mellúszóval
Somogyi Botond 2022. augusztus 26., péntek

A cél mindig a következő csúcs megdöntése volt – beszélgetés Gyurta Dániel olimpiai bajnok mellúszóval

A Kolozsvári Magyar Napok vendége volt Gyurta Dániel olimpiai bajnok, aki 2017 után hagyott fel a versenyszerű sporttal. Az egykori kiváló mellúszóval beszélgettünk úszásról, a mentális felkészülés jelentőségéről, motivációról.

Hazát cserél. Szívet cserél? – Rapport Richárd, a világ legjobb 5. sakkjátékosa magyar helyett román színekben folytatná
Somogyi Botond 2022. június 12., vasárnap

Hazát cserél. Szívet cserél? – Rapport Richárd, a világ legjobb 5. sakkjátékosa magyar helyett román színekben folytatná

Mindig voltak és lesznek országváltások házasság, kitelepedés vagy éppen meg nem értés miatt. Régebb kevesebb, manapság több. Ráadásul a sport elüzletiesedése következtében ma már nyíltan. A legújabb zászlóváltó Rapport Richárd sakkozó.

Vélemény
avatar
Makkay József: Miért nem népszerű a magyarok körében sem a székelyföldi autonómiakövetelés?

A székelyföldi autonómiaharc felemásra sikeredett. Mindenki beszél róla, azonban az erdélyi magyar politikusok ...

avatar
Makkay József: Kiürülő falvak és új földesurak

A három évtizede összeszámolt több száz gazdából 3-4 ha maradt, akik földből próbálnak ...

avatar
Somogyi Botond: Edzőváltás a kolozsvári vasutas klubnál: ami késik, nem múlik

„Csak nehogy a CFR-hez jöjjön!” „Remélem, Mutu edzőként nem teszi be a lábát a Fellegvárra!” ...

Legnézettebb

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.