Vizes vb: legek Budapesten

EN-összeállítás 2017. július 14., 21:49 utolsó módosítás: 2017. július 14., 21:53

Július 14-én délben a műugrás-selejtezőkkel Budapesten kezdetét veszi a vizes világbajnokság. A Magyarország történetében eddigi legnagyobb sportesemény július 30-án zárul: két városban öt helyszínen 76 számban hirdetnek győztest.

Vizes vb: legek Budapesten
galéria
Duna Aréna. Budapest újabb ékszere a Duna partján Fotó: MTI

A vizes világbajnokságok és Magyarország történetének leglátványosabb show-műsorával készülnek a szervezők a világbajnokság nyitóünnepségére. Július 14-én este 9 órától 4 darab 1600 tonnás uszály, 3000 négyzetméter színpad, 2000 jelmez, 40 drón és 510 közreműködő művész vesz részt a műsorban közel 220 önkéntessel és fiatal sportolóval kiegészülve.

Az esemény központi helyszínéül a Duna Aréna szolgál. Budapest legújabb látványossága a világbajnokság fő helyszíne és ékköve lesz. Az úszó és vizes sportok világszínvonalú komplexumának –két olimpiai méretű medencével és a versenyek alatt több mint 12 000 nézőt meghaladó befogadóképességével –kivitelezése rekordidő alatt, két év alatt valósult meg. Itt rendezték nemrég a férfi vízilabda Bajnokok Ligája hatos döntőjét, majd a Budapest Open úszóviadalt. A Duna Aréna az úszó- és műugróversenyek helyszíne lesz.

Utolsó simítások. A műugrótorony a Sztehlo Gábor rakparton a Parlamenttel szemben Fotó: MTI

A vízilabdatornát a Margitszigeten fekvő Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszodában rendezik, itt a nézőteret a duplájára kellett növelni. E páratlan vízilabdaközeget –ahol magyar olimpiai bajnokok és világbajnokok hosszú sora edzett és játszott évtizedeken keresztül –még a külföldi játékosok is a sportág Mekkájaként tartják számon, ahol egyszerre különleges és dicsőség vízbe szállni.

A műúszóversenyeket az UNESCO világörökségeként számon tartott Hősök tere szomszédságában, a Városligeti tavon rendezik meg. Ez a fantasztikus helyszín egyszeri és megismételhetetlen élményt kínál, köszönhetően a különleges környezetnek, a klasszikus épületeknek és a versenyek impozáns hátteréül szolgáló Vajdahunyad várának. A verseny- és bemelegítőmedencét teljes gépészettel vásárolták meg a rendezők, így a Városligetben ugyan ideiglenes jelleggel állítják fel őket, ám a jövőben egy épülő uszodában fogják végleg elhelyezni. Technológiájukat tekintve a medencék egyedülállóak: az alapjaikat előre gyártott mobil vasbetonlemezek alkotják, amelyeket acélrudak tartanak össze. „A 2017-es FINA-világ­bajnokságon két mobilmedence kialakításával rendkívüli premiernek lehetünk tanúi, amihez festőien szép környezet adja majd a díszletet a Hősök tere monumentális emlékmű-csoportjával és a pálya szomszédságában a Vajdahunyad várával. Mindezt a magyar közönség sportszeretete és a vizes sportok iránti rajongása fogja kiegészíteni, és még emlékezetesebbé tenni”–olvasható a masters.fina-budapest2017.com honlapon.

Az óriás toronyugrást a Batthyány tér dunai partszakaszánál felállított ideiglenes medencében, Budapest lélegzetelállító épületével, a Parlamenttel szemközt tartják. A Magyarország első miniszterelnökéről elnevezett tér a világbajnokság egyetlen budai helyszíneként szolgál majd, amit a turisták nemcsak egyedi, történelmi jelentőségű épületei (Szent Ferenc sebei templom, Szent Anna-plébánia, Vásárcsarnok), hanem a fantasztikus dunai panoráma miatt is előszeretettel keresnek fel. A tér tulajdonképpen már 2003-ban bekapcsolódott a nemzetközi sportéletbe, hiszen akkor rendezték meg először a Duna felett a Red Bull Air Race repülőverseny-sorozat magyarországi viadalát, amelyet tízezrek figyeltek a partról. A Batthyány tér a vb egyik leglátványosabb versenyszáma lesz, az óriás toronyugrás során a férfiak 27, a nők pedig 20 méter magasról ugranak egy speciálisan elkészített kör alakú medencébe.

A nyíltvízi versenyeket Balatonfüreden rendezik. A szervezőknek itt akadt a legkevesebb tennivalójuk, hiszen a helyszín már többször vizsgázott kiválóra: az elmúlt években a város számos rangos nemzetközi nyíltvízi versenynek adott otthont. Az idén a tó medrét kikotorták, hogy az úszók még közelebb úszhassanak a parthoz, emellett a Balatonon felépített ideiglenes ponton is nagyobb lesz, sőt azon tartják meg a versenyek után az eredményhirdetést is.

A magyar úszócsapat az elmúlt esztendőkben a nemzetközi versenyeken kiváló eredményeket ért el, az Európa-bajnokságokon rendre az éremtáblázat első helyein végzett. Házigazdaként Magyarország minden számban a megengedett maximális számú versenyzőt indíthatja, nemcsak a szurkolók, hanem a szakemberek is jó eredményeket várnak el a magyar sportolóktól. Tekintettel arra, hogy utolsó pillanatban derült ki, Magyarország rendezi az idei vb-t Mexikó helyett, több magyar sportoló jelentette be, nem vonul vissza, hanem hazai közönség előtt még egyszer szeretne versenyezni. A csapat legnagyobb sztárja a háromszoros olimpiai bajnok Hosszú Katinka, aki hat egyéni versenyszámban indul, de érmet várnak el Cseh Lászlótól, Kapás Boglárkától, és természetesen mindenki figyeli az új edzővel visszatérő Gyurta Dánielt is. Sós Csaba szövetségi kapitány tíz érmet, köztük három-négy aranyat vár a magyar sportolóktól. Nyilván minden magyar megkülönböztetett figyelemmel fogja kísérni a pólósokat is. Kemény Dénes szövetségi elnök szerint a jelenlegi erőviszonyokat figyelembe véve sem a férfi, sem a női csapat nem aranyesélyes, de küzdeni fognak azért, hogy dobogóra álljanak.

Magyarország eredetileg a 2021-es világbajnokság rendezését kapta meg. 2011 áprilisáig a mexikói Guadalajara, Hongkong, az oroszországi Kazany, a kínai Kanton és Montréal jelezte rendezési szándékát a FINA-nak. Hivatalos pályázatot Guadalajara, Hongkong és Kazany nyújtott be. A rendezés lehetőségét pedig 2011 júliusában Gudalajara nyerte el. 2015 februárjában azonban a mexikói város visszalépett a rendezéstől, mivel az ország nem adott fedezetet a 100 millió dollárnyi rendezési költséghez. Ekkor lépett a képbe Magyarország, amely vállalta, hogy rekordidő –kevesebb, mint két év –alatt elkészíti az infrastruktúrát, és megrendezi a világbajnokságot.

Közvetítés az eseményről
Az M4 Sport kiemelten számol be a vizes világbajnokságról, valamennyi magyar induló szerepléséről élőben közvetít –a nyílt vízi és a műúszás programja ütközik, itt körkapcsolást tervez a szerkesztőség. A műsorfolyam már reggel elkezdődik, s a tervek szerint minden este 45 perces összefoglalót láthatnak a nézők az aznap történtekről. Minden helyszínre stúdiót költöztet az M4 Sport, a szakágak állandó szakértői mellett meghívott vendégek is színesítik egy-egy verseny közvetítését.
Budapesten fordul elő először, hogy…
… uszodában, mégpedig fedett uszodában rendezik meg az úszóversenyeket, korábban ugyanis vagy nyitott medencében zajlottak a küzdelmek, vagy egy csarnokban felállított ideiglenes medencében.
… külső helyszínen, természetes környezetben rendezik meg a műúszóküzdelmeket: az önmagában is tetszetős versenyeknek a Városligeti-tó ad otthont, a különleges díszletet a Vajdahunyad várának impozáns látványa garantálja.
… mesterséges vízbe, kifejezetten erre a célra felépített és felállított medencébe ugranak az óriás toronyugrók. A szakág 2013 óta szerepel a világbajnokságok programjában, Barcelonában és Kazanyban természetes vízbe érkeztek a bátor vállalkozók.
Szurkolói zónák
A Duna Aréna mellett, valamint a Margitszigeten szurkolói zónát alakítanak ki, ahol az érdeklődők óriáskivetítőn követhetik a világbajnokság eseményeit –a vízilabda és az úszás programja sohasem fut egymás mellett, a műúszódöntőkre viszont a megszokottól eltérően délelőtt kerül sor a japán televízió kérésére. A Margitsziget és a Duna Aréna között hajók szállítják a résztvevőket, valamint a média képviselőit. A vizes világbajnokság idején a nemzetközi szövetség (FINA) választókongresszust tart, és mert Magyarország visszalépett a 2024-es olimpiai pályázattól, már biztos, hogy a szervezők vendégül láthatják a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnökét, Thomas Bachot.
A férfi vízilabda-válogatott kerete
Kapusok:Decker Attila, Nagy Viktor. Mezőnyjátékosok:Decker Ádám, Erdélyi Balázs, Gór-Nagy Miklós, Hárai Balázs,Hos­nyánsz­ky Norbert, Manhercz Krisztián, Mezei Tamás, Török Béla, Varga Dénes, Vámos Márton, Zalánki Gergő
A csoportok: A:Brazília, Montenegró, Kazahsztán, Kanada;
B:Franciaország, Ausztrália, Olaszország, MAGYARORSZÁG;
C:Spanyolország, Szerbia, Görögország, Dél-Afrika;
D:Egyesült Államok, Japán, Horvátország, Oroszország.
A női vízilabda-válogatott kerete
Kapusok:Gangl Edina, Kasó Orsolya. Mezőnyjátékosok:Antal Dóra, Bujka Barbara, Czigány Dóra, Csabai Dóra, Gurisatti Gréta, Illés Anna, Keszthelyi Rita, Szilágyi Dorottya, Szücs Gabriella, Takács Orsolya, Tóth Ildikó
A csoportok: A:Olaszország, Brazília, Kanada, Kína;
B:Új-Zéland, Dél-Afrika, Spanyolország, Egyesült Államok;
C:Japán, Hollandia, MAGYARORSZÁG, Franciaország;
D:Ausztrália, Oroszország, Kazahsztán, Görögország.
0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Legnézettebb

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.