Vizes vb: hatalmas magyar siker

Somogyi Botond 2017. augusztus 03., 10:56 utolsó módosítás: 2017. augusztus 03., 11:01

Óriási sikerként könyvelték el a nemzetközi úszószövetség vezetői a Magyarország által rendezett 17. vizes világbajnokságot. Az ország történetében az eddigi legnagyobb sportesemény július 30-án zárult a Papp László Sportarénában rendezett gálaműsorral. A különböző versenyszámokat összességében mintegy félmillió ember nézte végig, a tv képernyői előtt pedig világszerte több száz millióan. Helyszíni riportunkban a bő kéthetes sportesemény egyedi hangulatát próbáljuk érzékeltetni.

Vasárnap esti élmény. Az eredményjelző táblán Hosszú Katinka neve mellett világbajnoksági csúcs szerepel Fotó: Somogyi Botond

A Duna Plázát igen, azt ismerem, de a Duna Arénáról még nem hallottam – mondta érdeklődésemre rendkívül komolyan az első személy, akit a vizes-vb helyszínéről kérdeztem, miután a budapesti Árpád hídnál levő villamosmegállóban leszálltam. „Jó vizes-vb lehet, ha még a környéken levők sem tudják, mi történik közvetlen közelükben” – gondoltam. Csak később vettem észre, hogy nem a megfelelő embert kérdeztem, hiszen az útkarbantartók egyik munkása volt az illető. A hamarosan lezúduló zápor sem tett jót a hangulatomnak, amikor hétfő délután beestem az impozáns aréna melletti akkreditációs központba. Innen arrafelé azonban, mintha minden kiderült volna: kedves személyzet, előzékeny önkéntesek, segítőkész emberek, kiváló szervezés.

Az ötödik helyezett női pólócsapat. A lányokat a helyosztókra is több ezren kísérték el a Hajós Alfréd uszodába Fotó: MTI

Az alaphangulatot pedig Hosszú Katinka aranyérme adta meg, igaz, a következő aranyig sajnos még egy hetet kellett várni. Ez a „várakozás” azonban nem telt el eseménytelenül, hiszen minden nap lehetett örülni valaminek.

Népünnepély Angyalföldön

Az első két nap a reggeli futamokon még elég sok üres széket lehetett látni a több mint 12 ezer férőhelyes arénában. Ám ahogy telt az idő, a jegyek a délelőtti előfutamokra és középdöntőkre is elfogytak. Azt már saját tapasztalatból tudom, hogy a szombat-vasárnapi döntőkre hónapokkal a vb előtt sem lehetett jegyet váltani. Az üzérek pedig, akik megneszelve az óriási keresletet, az utolsó napokban a 2–3000 forintos jegyeket már 25 ezerért is árulták, a pólódöntőre pedig a nyolcvanat is elkérték. Azt, hogy ez utóbbiért valaki adott is érte annyit, azt persze nem tudtam meg.

Közönségkedvenc. Hosszú Katinka ismét kitett magáért Fotó: MTI

A vizes vb utolsó hete, amelyen az úszószámokat rendezték, szinte népünnepély volt a 13. kerületben, Angyalföldön. De talán az egész fővárosban. Minden reggel ezrek indultak el – ki villamossal, ki metróval, ki autóbusszal vagy hajóval – a Duna partján levő uszodába: piros-fehér-zöld arcú fiatalok és öregek, mások zászlókba burkolózva vagy háromszínű sapkával a fejükön, dudákkal, kerepelőkkel a kezükben. Az arénában pedig a hangulat leírhatatlan volt.

A sportszerű közönség megtapsolta a bakizó és a rajtkőről véletlenül a vízbe bukó afrikai sportolót vagy a mellúszást egy sajátos stílusban leúszó – és ezért a kizárás sorsára jutó – ugyancsak a fekete kontinensről érkező sportolót is. De önfeledten örült a világcsúcsot döntögető amerikaiaknak is, így sokan türelmesen végighallgatták az egy nap akár négyszer is felcsendülő jenki himnuszt.

A hangulat nyilván akkor hágott a tetőfokára, amikor az uszodába magyar versenyző lépett. Taps, üdvrivalgás és fülsiketítő lárma jelezte: a Duna Arénában hazai sportoló készülődik a vízbe ugrani. A meglepő – legalábbis a külföldiek számára – az volt, hogy bármi történt, a magyar indulók minden alkalommal tapsvihar közepette hagyták el a medencét. Talán még Gyurta Dániel is, aki mindegyik számában kiesett, és a mix vegyesváltót szabálytalan váltásért miatta zárták ki a döntőből.

Kiválóra vizsgázott szurkolók

„Elképesztő, milyen a publikum. Nem számít, hogy valaki nyer vagy veszít, a közönség bíztatja és megtapsolja. Ilyen szurkolást világversenyen még csak egyszer láttam, a londoni olimpián” – mondta el lapunk kérdésére Cornel Marculescu, a FINA ügyvezető igazgatója. A nemzetközi úszószövetség magas rangú vezetőjét azonban hiába kérdeztem a romániai viszonyokról – kevés uszoda, gyenge eredmények –, a négy román versenyző vb-n elért halvány teljesítményéről, mert semmit nem tudott mondani. „Harmincöt éve élek külföldön, Romániában évtizedek óta nem jártam, halvány fogalmam sincs” – válaszolta, és egy idő után románról már angolra váltott át.

Ezüstösen csillogó fiúk a dobogón. A torna előtt látatlanban mindenki aláírta volna a második helyet Fotó: MTI

Tört angolsággal, de annál nagyobb lelkesedéssel beszélt viszont Julio Maglione FINA-elnök, akit a nemzetközi úszószövetség Budapesten megtartott közgyűlésén ismét újraválasztottak. Az uruguayi sportember kijelentette:

nemcsak az úszóversenyeken tapasztaltam, hogy kiváló szervezéssel állok szemben, hanem már a balatonfüredi nyíltvízi úszás alkalmával is. Ugyanez mondható el a Városligetben megrendezett szinkronúszásról, valamint a műugrásról is. A szervezőkről, az önkéntesekről, a kisegítő személyzetről és a magyar szurkolókról is csak a legnagyobb elismeréssel tudok nyilatkozni”

– mondta az elnök az egyik sajtótájékoztatón. Szavait pedig záróbeszédében a Papp László Sportarénában tartott gálaünnepségen is megismételte. Szerinte Magyarország rengeteget tett az úszósport népszerűsítése érdekében, ezért sok köszönet jár érte.

És nagyjából ez volt a véleménye mindenkinek, aki július 14. és 30. között Magyarországra látogatott. – Fenomenális – válaszolta az egyik amerikai újságíró-kolléga, amikor arról kérdeztem, mi a véleménye a szervezésről. – Elképesztő – mondta a másik arra utalva, hogy nemcsak az esti döntőkön voltak megtelve a lelátók, hanem a délelőtti futamokra is mind elkeltek a jegyek. Ezt más vizes vb-n nem lehetett tapasztalni. Amúgy nemcsak magyar szurkolók voltak a lelátókon: mintegy 100 ezer turista érkezett a FINA-esemény alkalmával a fővárosba. És természetesen több tízezer a vasárnap befejeződött Hungaroringre is. S akkor nem beszéltünk arról, hogy az ország egy másik rangos eseménynek is helyt adott: Győrben az európai ifjúsági olimpiát rendezték meg.

Félmillió látogató, több milliárd néző

A vizes-vb-t felmérések szerint mintegy 485 ezer személy nézte meg a helyszínen, országszerte több millióan kapcsolódtak be a tévéközvetítésekbe, és a világon több milliárdan követték figyelemmel az eseményeket. A legtöbben állítólag Amerikából, Németországból, Franciaországból és Angliából érkeztek. A Duna Arénában szerintem a legtöbben az olaszok voltak, de sok kínait és oroszt, s természetesen rengeteg britet láttam.

Az Árpád híd lábától induló Népfürdő utcában a Dagály Strand közvetlen közelében felépített arénából különben állandó hajójárat biztosította az összeköttetést a Margitszigettel. A Hajós Alfréd uszodában rendezték ugyanis a vízilabda mérkőzéseket: a nők egy vereséggel és öt győzelemmel csupán az ötödik helyet szerezték meg mindenki nagy elkeseredésére. Még Kemény Dénes, a vízilabda-szövetség elnöke is érmet várt a lányoktól. Ettől függetlenül a színültig telt uszoda az utolsó helyosztón is zengett a Szép volt, lányok! rigmustól.

Szurkolói zóna a Margitszigeten. A horvát–magyar döntő alkalmával már a kezdés előtt két órával megtelt Fotó: MTI
A vízilabda Mekkája

„Igaz, hogy a Hajós Alfréd uszoda a vízilabda Mekkája?” – kérdezte szombaton a sziget felé menet a hajón egy mellettem ülő turista. „Igen, ugyanazt jelenti a pólósoknak a Hajós Alfréd, mint a focistáknak az Old Trafford vagy a Santiago Bernabeu. S este a magyar válogatott éppen döntőt játszik a horvátok ellen” – mondtam büszkén a kíváncsi hölgynek, aki péntek éjjel érkezett Németországból. „Iráni származású vagyok. Teheránban születtem, de évek óta San Diegóban lakom. Idén Hamburgban kaptam állást, most onnan jöttem megnézni mexikói barátnőmet, aki ma délelőtt úszott” – mesélte a perzsa hölgy, aki hamarosan be is mutatta Liliana Lopez Ibanezt, aki aznap a 36. időt úszta50 mgyorson.

Az iráni hölgy különben nem egy átlag turista volt: nemcsak a Hajós Alfréd uszoda és annak névadója érdekelte, hanem a Lánchíd és Parlament építésének története, Pest és Buda egyesülése, és többek között hallott az Osztrák–Magyar Monarchiáról is.

S ha már Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszodáról esett szó. Valóban elképesztő hangulat uralkodott a pólósok Mekkájában is. A fiúktól sokan várták, hogy bekerüljenek az elődöntőbe, ámbár a korábbi eredményeiket tekintve akár le is maradhattak volna róla. Egy könnyebb ágra jutva viszont sikerült beverekedniük magukat a döntőbe, s ha már odáig eljutottak, mindenkinek megjött az étvágya. Tudtuk, hogy a horvátok az olaszokat, valamint a világ- és olimpiai bajnok szerbeket legyőzve kerültek a fináléba, de ez a meccset megelőző néhány órában szinte senkit nem érdekelt. A Margitszigeten kialakított több ezer ember befogadására alkalmas szurkolói zóna már két órával a kezdés előtt színültig telt, ezért sokan a hajóval a Duna Aréna felé vették az irányt. Az ott levő szurkolói zóna is hamarosan megtelt, így a kint rekedt több száz személy kénytelen volt vagy hazamenni, vagy az utcáról nézni a hatalmas kivetítőket, esetleg elszaladni egy környéken fekvő étterembe.

A Hajósban sem volt más a helyzet: a lépcsőkön, a korlátokon, állványok talapzatán is csüngtek az emberek. A sajtópáholy pillanatok alatt megtelt, mindenki próbált magának helyet keresni és nézni a vízben folyó küzdelmet: rendőrök, mentősök, katasztrófavédelem emberei, riporterek egymás hegyén-hátán ültek és álltak, üvöltöttek, szurkoltak. És persze káromkodtak, amikor a román bíró 4–0-s horvát előnyt követően magyar egyenlítés után kontrát fújt, és az ellenfélnek adta a labdát. „Elvettétek Erdélyt, és most még ezt is el akarjátok venni tőlünk” – ugrott fel egy öreg bácsi.

Az éremtáblázat élmezőnyében

Bár a magyar vízilabdacsapat „csak” ezüstöt nyert, a mérkőzés végén vastaps köszöntötte Marcz Tamás csapatát, és természetesen zengett a Ria-Ria-Hungária. Mint ahogy a Duna Arénában is, bár a Sós Csaba szövetségi kapitány által elvárt 10 érem (közte három-négy arany) nem jött össze. A 2 arany, 5 ezüst és 2 bronz azonban azt jelenti, hogy a világ 180 országa közül a magyar csapat az éremtáblázat előkelő kilencedik helyét foglalja el megelőzve olyan országokat, mint Japán, Kanada, Spanyolország vagy Németország.

Sós Csaba elismerően szólt a nagy bravúrral bronzérmet szerző 4*100-as gyorsváltó férficsapatról, a világ élvonalába berobbanó Malik Kristófról – több szakember is a vb szenzációjának tartja a 17 éves úszót, aki háromszor döntötte meg a junior világcsúcsot –, valamint az óriásit versenyző Verrasztó Dávidról. A lányok úszását már felemásra értékelte, főleg Kapás Boglárkától várt érmet (mint ahogy Kenderesi Tamástól is). De nagyra értékelte a mindössze 15 éves Késely Ajnát, aki három döntőben is érdekelt volt.

A szakember megemelte a kalapját a „kötelező érmet” hozó Cseh László előtt, aki egymást követő nyolcadik világbajnokságán szerzett érmet: ezt rajta kívül még egyetlen sportoló sem tudta elérni.

Nem hiába a közönség kedvence. Mint ahogy Hosszú Katinka is, aki egymaga szállította az úszók érmeinek a felét. A 400 és a 200 vegyest ismét megnyerte, amint ahogy az olimpián és két évvel ezelőtt a kazanyi világbajnokságon. Ezek mellett szerzett egy bronzérmet200 mpillangón és egy ezüstöt200 mháton. Ez utóbbi versenyszám után lapunknak nyilatkozva elmondta: a középdöntőben kicsit elszámolta magát, mert csak a 7. idővel jutott be a döntőbe, ezért az egyes pályán kellett úsznia, és bár nem látta a később aranyérmet szerzett Seebohmot a négyesen, de tudta, érezte, hogy az utolsó 25 m-en jönni fog. „Hát nem volt egy sétaúszás, az biztos” – mondta nevetve Katinka.

A magyar klasszis kijelentette: a vb programja nem fekszik neki annyira, mint az olimpia, ahol több ideje van felkészülnie egy-egy versenyszám előtt. Idén ki kellett hagynia egy-két olyan számot, ahol esélyes volt. Mindezt azért, hogy más versenyszámban még eredményesebb tudjon lenni. „Egy világbajnokságon még sohasem nyertem négy érmet, ráadásul pillangón is fejlődtem, hiszen bronzot szereztem, így nagyon elégedett vagyok a teljesítményemmel. Természetesen még sokat lehet és kell is fejlődni” – nyilatkozta az utolsó úszását követően. S miután vasárnap este kiszállt a medencéből, már az aznapi edzésen gondolkozott, mert másnap, azaz hétfőn, utazott Moszkvába a világkupára. „Az sokkal könnyebb lesz, ugyanis csak négy számot kell úsznom ”– viccelt az őt körülvevő újságírókkal.

Sportnagyhatalom, úszónemzet

Az úszószámok vasárnap este zárultak, óriási ünnep volt az uszodában – többek között Verrasztó Dávid ezüstérme és Katinka aranyérme miatt.

Távozáskor valószínűleg mindenki sajnálta, hogy vége van, de örült, hogy egyhetes ünnepnek lehetett részese. A villamoson egy idősebb hölgy ült mellém: arcán piros-fehér-zöld festék, pólóján koronás címer, kezében telefon. „Képzeld, milyen óriási volt Katinka. És milyen nagyot úszott Dávid. Rengeteget kiabáltunk. Kár, hogy Katinkának nem Egerszegi adta át a díjat, de legalább a Dávidnak Hargitay András nyújtotta át” – mesélte friss élményeit és meglepően jó észrevételeit a szurkolástól rekedt hangon az egyszerűen felöltözött, valószínűleg élsportot soha nem űző, korosodó hölgy. De akinek szavaiból hozzáértés és sok szeretet, odaadás csengett ki.

Hát valószínűleg ezért is vagyunk sportnagyhatalom. És úszónemzet is. Hajrá, Magyarország!

 

0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról

A Príma Press Kft. által üzemeltetett erdelyinaplo.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

Az erdelyinaplo.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID erdelyinaplo.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll erdelyinaplo.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs erdelyinaplo.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ erdelyinaplo.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Statisztikai célú sütik

A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

A statisztikai célú sütik által gyűjtött információk arra vonatkoznak, hogy pl. a látogató az oldal mely részére kattintott, hány oldalt keresett nyitott meg, milyen hosszú volt az egyes munkamenetek megtekintési ideje stb.

A felhasználónak lehetősége van a normál, illetve anonimizált beállítás közül választani.

Például, a Google Analytics IP-anonimizálási funkciója az IPv4-felhasználók IP-címének utolsó oktettjét, illetve az IPv6-címek utolsó 80 bitjét nem sokkal a cím Analytics adatgyűjtő hálózatba kerülése után nullára állítja a memóriában. Ilyen esetben a rendszer soha nem írja lemezre a teljes IP-címet.

Statisztikai célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV

Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

Statisztikai célú sütik:

A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – minden funkció aktiválásra kerül

ANONIM – a társadalmi-demográfiai funkciókat inaktiválódnak, és az IP-cím anonimizálásra kerül

Statisztikai célú sütik listája: _ga, _gat, _gid.

 

ANONIM
NORMÁL

Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.

 

ANONIM
NORMÁL

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.

 

NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.