Vége az álomnak: Budapest nem pályázik a 2024-es olimpiára

Somogyi Botond 2017. március 05., 14:52 utolsó módosítás: 2017. március 05., 14:53
Vége az álomnak: Budapest nem pályázik a 2024-es olimpiára
galéria

Múlt heti lapszámunkban már megírtuk, hogy az olimpiai pályázatot a magyarországi ellenzéki pártok ellehetetlenítették. Az azóta eltelt időszakban világossá vált, hogy a magyar főváros visszalép a versenyből: a magyar kormány a pályázat visszavonására szólította fel Budapestet és a Magyar Olimpiai Bizottságot.

Azok is veszítettek, akik most állítólag nyertek – fogalmazott múlt héten Hollik István KDNP-képviselő az M1 hírműsorában arra reagálva, hogy a Momentum Mozgalom által összegyűjtött aláírások miatt a kormány a budapesti olimpiai pályázat visszavonását tanácsolta a Magyar Olimpiai Bizottságnak (MOB) és Budapestnek. A politikus szerint az ellenzéki pártok elárulták az olimpiát, a nemzeti konszenzust felrúgták. „Ahogy gyűltek az aláírások, az ellenzéki pártok úgy hátráltak ki az olimpia mögül. Pillanatnyi politikai haszonszerzés céljából tették. Sajnálom, hogy a fiatalok úgy kezdik a politizálást, hogy valamit mindjárt az elején tönkretesznek” – fogalmazott Hollik István.

Kósa Lajos, a nagyobbik kormánypárt parlamenti képviselőcsoportjának vezetője szerint az ellenzék többször is hazudott mindenkinek az olimpiarendezés ügyében. Először azt mondták, támogatják az olimpia ügyét, mind a fővárosban, mind a parlamentben megszavazták a szükséges jogszabályokat és azt, hogy Budapest benyújtsa a pályázatát az olimpia megrendezésére. „Hozzájárultak a nemzeti konszenzus kialakításához” – fejtette ki Kósa Lajos. Amikor azonban az ellenzék „hátba támadta” Budapest olimpiai pályázatát – folytatta, megbontotta ezt az egységet, ezzel minimálisra csökkentve a főváros esélyeit. Szerinte az ellenzék nyilvánvaló célja, hogy akár árulása révén is egy súlyos nemzetközi presztízsveszteségbe hajszolja bele a fővárost és az országot.

„Miután a politikai konszenzust az ellenzék felrúgta, ezzel a pályázat esélyeit minimálisra csökkentette” – fogalmazott a frakcióvezető. Ezen a vélemény volt Hollik István is. Szerinte azzal, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke, Thomas Bach kijelentette, a budapesti olimpia rendezése az aláírásgyűjtés miatt veszélybe került, egyértelművé tette, hogy a főváros esélyei a nullával váltak egyenlővé.

Az ellenzéki pártok győzelemként tálalták az eredményt, ugyanakkor a Fideszt és Orbán Viktort tették felelőssé a kialakult helyzet miatt. Csárdi Antal, az LMP fővárosi képviselője az MTI-vel közölte: az olimpiai pályázat visszavonásával sokat nyert Magyarország, de szerinte elfogadhatatlan, hogy a Fidesz semmibe vette az emberek véleményét, és 266 ezer ember egybehangzó akarata ellenére sem hajlandó kiírni a népszavazást.

A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke, Borkai Zsolt az aláírásgyűjtésre és a kormány döntésére reagálva kijelentette: „szomorú, hogy sok ember álma ténylegesen szertefoszlott. Nem azért, mert Magyarország nem teljesített jól, nem azért, mert a magyar emberek és a magyar sportolók nem méltóak a hazai rendezésű olimpiára, hanem mert egy nemzeti ügy felett győzedelmeskedett egyesek öncélú politikai érdeke. A MOB a jövőben is mindent megtesz annak érdekében, hogy hitének, alapszabályának és küldetésének megfelelően Magyarország mihamarabb olimpiai játékokat rendezhessen!” – mondta Borkai Zsolt.

A budapesti olimpiai pályázat rövid útja
A Magyar Olimpiai Bizottság közgyűlése 2015. február 6-án úgy döntött, hogy javasolja Budapestnek és Magyarországnak, vizsgálja meg a 2024-es olimpia és paralimpia megrendezésének lehetőségét. Az Olimpiai Védnöki Testület határozati javaslatát 125 igen és egy nem szavazat mellett fogadta el a MOB közgyűlése. A Fővárosi Közgyűlés az év június 23-ai ülésén arról döntött, támogatja, hogy Budapest pályázzon. Az előterjesztést 25 igen, egy nem szavazattal és egy tartózkodás mellett fogadták el. Az Országgyűlés július 6-án 151 igen, 33 nem szavazattal, 4 tartózkodás mellett úgy döntött, támogatja a pályázati szándékot. Budapest és a MOB 2015. július 8-án küldte el a olimpiai pályázati szándéknyilatkozatát Lausanne-ba, a Nemzetközi Olimpiai Bizottsághoz. A pályázat a NOB több szűrőjén is átjutott, idén már csak Párizzsal és Los Angelesszel kellett volna harcolnia a rendezés elnyeréséért. A Momentum Mozgalom 266 151 aláírást adott le az olimpiával kapcsolatos népszavazás érdekében. Ennek hatására a magyar kormány a pályázat visszavonására szólította fel a fővárost és a MOB-ot. A Nemzetközi Olimpia Bizottság idén szeptember 13-án Peruban hirdeti ki, hogy Los Angeles vagy Párizs rendezheti a 2024-es ötkarikás játékokat.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Legnézettebb

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.