VAR-ra várva a vártán

Somogyi Botond 2018. január 21., 08:56 utolsó módosítás: 2018. január 21., 09:01

December derekán született döntés arról, hogy az idei szezonban a Román Labdarúgó Liga, a rájátszás keretében bevezeti a videóbírót. Noha külföldi tapasztalatok szerint ezzel sem oldódik meg számos vitás kérdés a labdarúgásban, a mainál sokkal kiegyensúlyozottabb lehet a bajnokság.

VAR-ra várva a vártán
galéria
A videóbíró használata jelentősen megkönnyíti a játékvezetők dolgát

Aki figyelemmel követi a román futballt, észrevehette, hogy a bajnokság során egy mérkőzés végén sok esetben nem a szakmai részét tárgyalják a játékosok és az edzők. A televíziós műsorokban sem a csapatok taktikáját elemzik elsősorban, hanem a bírók teljesítményét. Pontosabban fogalmazva igyekszik mindenki a játékvezetőkre hárítani a kudarc okát. Egy meg nem adott tizenegyest, egy rosszul megítélt szögletet, egy hirtelen felmutatott sárgalapot az érintett felek képesek órákig tárgyalni, elemezni. De nem kivétel ez alól több televíziós műsor sem: a meghívott vendégek a műsorvezetővel együtt éjfélbe hajlóan próbálják eldönteni, igaza volt-e a bírónak, s ha nem, akkor miért nem. Sokszor az sem elég, ha a stúdióban éppen egy volt bíró ül, a riporter képes felhívni más játékmestert is, mondja el ő is a véleményét az adott helyzetről.

Nem állítom, hogy más országban nincsenek hasonló műsorok, hogy máshol nem elemzik a bírók teljesítményét vagy nincsenek felháborodva egy-egy tévesnek gondolt ítélet nyomán. Csakhogy nálunk szinte semmi másról nem esik szó: gyengék a bírók, a játékvezetők tönkretették a mérkőzést, a sípmestereket valószínűleg lefizették, ezért előnyben részesítik egyik vagy másik csapatot. Arról nem is beszélve, hogy egy-egy klubtulajdonos (vagy akár edző) sokszor élő adásban szidja a játékvezetőket. Nos, ez már a nyugati világban megengedhetetlen. Ott inkább azt nyilatkozzák, hogy a bírók is tévedhetnek, s a következő mérkőzésen jobban oda kell majd figyelni arra, hogy a csapat ne kapjon gólt, ne hibázzon vagy jobban védekezzen. Nálunk ez ritkán hangzik el.

Fordulónként egy mérkőzésen

Talán éppen ezért a Román Labdarúgó Liga (LPF) a múlt hónap derekán egy rendkívüli gyűlést követően megszavazta, hogy az idei szezonban, a rájátszás szakaszában bevezetik a videóbírót, azaz a VAR-t (video assistant referee). A 14 csapat képviselői közül az említett ülésen tizenhárman igennel szavaztak, egy tartózkodott. Tekintettel arra, hogy ha a CFR esélyes a bajnoki címre és a táblázaton elöl van, a teljes román média összefog és azt sejteti, hogy a bírók segítik a csapatot, ezért egyesek tudni vélték: a LPF gyűlésén a vasutasok  képviselője volt az, aki tartózkodott. A CFR klubelnöke azonban cáfolta a hírt. „Rendkívül jó kezdeményezésről van szó. Láttam, hogy Olaszországban több bíró is megváltoztatta a döntését – látva a visszajátszást. A szavazáskor nem tudom, ki tartózkodott, mert mi egyetértettünk a kezdeményezéssel. A lényeg az, hogy a hibás döntéseket kiszűrjük, és a klubokat ne vádolják, a bírókat pedig ne hibáztassák” – jelentette ki Iuliu Mureşan klubelnök. 

Iuliu Mureşan, a CFR klubelnöke anyagilag is támogatná a videóbíró bevezetését

A videóbíró használata különben nem lesz kötelező jellegű: a rájátszásban fordulónként csupán egy mérkőzésen tesztelik. Kérdés, minek alapján fogják kiválasztani, hogy a hat rájátszásba jutott csapat három meccse közül melyiken alkalmazzák. Ugyanis ha éppen azokon a mérkőzéseken hibáznak majd a bírók, ahol nem a VAR-technológiát alkalmazzák, akkor valószínűleg – ismerve a hazai állapotokat és felfogást – azonnal a konspirációs elméletet kezdik emlegetni.

VAR-technológia: Románia a negyedik

Az eredeti költségek mintegy 1,8 millió euróról szóltak, azóta az összeg jócskán csökkent. Állítólag már 700 ezer euróért lehetőség lenne a VAR életbe ültetésére. „A költségek sokban függnek attól, hogy milyen szintű technológiát használunk. Több szakemberrel való konzultációt követően arra a következtetésre jutottunk, hogy akár 6–700 ezer euróból is meg lehetne oldani. Igaz, a költségek a másfélmilliót is elérhetik. Figyelembe kell venni, hogy a technikai felszerelés mellett szükség van még két operatőrre, valamint két segédbíróra is, akik kezelik a képernyőt” – nyilatkozta egy sajtótájékoztató alkalmával Gino Iorgulescu, a LPF elnöke.

A döntés értelmében különben Románia a világon a negyedik ország lesz, ahol a videóbírót alkalmazzák: Hollandiában, Olaszországban és Németországban már bevezették, a spanyol szövetség illetékesei pedig egyelőre csak tárgyalásokat folytatnak. Az elképzelések szerint idén a La Ligában még nem alkalmazzák, a kupában viszont már bevezetik.

Pro vagy kontra CFR?

A román sajtó egy része szerint a videóbíró használatát azt követően szorgalmazták egyre többen, hogy a Kolozsvári CFR ősszel több esetben is a bírók téves döntéseinek következtében jutott jogtalan tizenegyeshez és így természetesen több ponthoz. Azt persze már nem említik, hogy más alkalommal viszont éppen fordítva történt: a meg nem ítélt büntető miatt veszített pontokat a vasutas gárda. Tény azonban, hogy – a rosszindulatú pletykákkal ellentétben – éppen a klub vezetősége volt az első, amely igent mondott a kezdeményezésre és a LPF gyűlésén is igennel szavazott. Sőt, a CFR vezetősége tovább ment, és azt állította: a költségek bizonyos részét is átvállalná. „A klub elképzelhetőnek tartja, hogy a VAR bevezetéséhez szükség összeg egy részét kifizesse. A lényeg az, hogy a csapatok képviselői ráébredtek a technológia alkalmazásának fontosságára. Akár annak árán is, hogy a tévéközvetítésekből befolyó összeg csökkenni fog. Így ugyanis lehetőség nyílik arra, hogy minden fordulóban egy-két téves döntést ki lehetne javítani. Ezzel pedig megelőzhetnénk a gyanúsítgatásokat vagy a rosszindulatú vádaskodásokat” – mondta Mureşan. A fellegvári alakulat vezetője már megunta, hogy mindenki a CFR-t teszi felelőssé akkor is, ha a bírók hibáznak.

Természetesen nem maradtak el a bukaresti reakciók sem. Az örökös tévésztár, a FCSB támogatója is megszólalt, aki először külföldi bírókat javasolt. Majd egyetértett a VAR bevezetésével is, ugyanis szerinte a bírók így félni fognak a CFR javára fújni. „A tévé – ha nem is nézik majd meg, de – legalább ott lesz mintegy őrként. A játékvezetők pedig nem fognak állandóan tizenegyest fújni Dan Petrescunak” – utalt Gigi Becali a kolozsváriak edzőjére.

Ki miként használja?

A VAR használata során a technológia lehetővé teszi, hogy a képernyőt figyelő bírók (a lassításoknak és az újrajátszásoknak köszönhetően) észrevegyék azokat a jeleneteket, megmozdulásokat (pl. leshelyzetek, büntetőterületeken belül elkövetett szabálytalanságok stb.), amelyeket a pályán levő bírók, partjelzők a játék gyorsasága miatt nem látnak, vagy rosszul ítélnek meg. A videóbírót több éve alkalmazzák számos sportágban. Úgy tűnik, a fociban is egyre több helyen vezetik be. De nem mindenhol használják egyformán. Egyes helyeken csak a les megítélésénél veszik igénybe, máshol az összes vitás helyzetet elemzik. A VAR bevezetése azonban nem fogja megoldani az összes problémát. Olaszországban például két hete, a Cagliari–Juventus mérkőzésen került össztűz alá a bíró. A szardíniai alakulat előbb szabálytalanságért, másodszor kezezés miatt reklamált 11-est, ám a bíró mindkét alkalommal tovább engedte a játékot, s a játékosok kérésére sem volt hajlandó megnézni a VAR adta lehetőséget. A Juventus végül 1–0 arányban győzött. A csalás oly mértékű volt, hogy még egyes torinói játékosok is beismerték: segítséggel nyertek. Massimiliano Allegri, a Juventus edzője a következőket nyilatkozta: „a Cagliari nem érdemelte meg, hogy veszítsen. Amióta bevezették a VAR-t, a viták még élesebbek lettek. Lehet, nekünk, olaszoknak még tetszik is, hogy szítsuk azokat.”

Kérdés, hogy nálunk, Romániában hogyan viszonyulnak majd ehhez, és a bevezetendő technológia megoldja-e majd a gyanúsítgatásokat, vádaskodásokat.

 

Lesz-e VAR a vb-n?
A labdarúgás szabályalkotó testülete (IFAB) március 2-i ülése után jelenti be, javasolja-e a videóbírós technológia (VAR) használatát a nyári, oroszországi világbajnokságon. A testület illetékesei először január 22-én találkoznak, s várhatóan már akkor megszületik a döntés a kérdésben. Gianni Infantino, a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) elnöke régóta azt szorgalmazza, hogy használják a vb-n a játékvezetők munkáját segítő rendszert.
Martin Glenn, az angol szövetség főtitkára – egyben az IFAB egyik tagja – úgy véli, az eddigi tesztidőszak arra enged következtetni, nem szabad túl gyakran használni a technológiát, illetve a használatához szükség lenne egy nemzetközileg egységes szabályozásra. Németországban sok kritika érte a VAR-t amiatt, hogy a különböző játékvezetők különbözőképpen alkalmazták a rendszert. A videóbírót eddig 13 országban tesztelték, többek között az amerikai bajnokságban, az MLS-ben is, emellett a tavalyi Konföderációs Kupán és a klubvilágbajnokságon is bevetették.

 

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Legnézettebb

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.