avatar
Somogyi Botond

2021. október 22., 20:53

Valóban visszajött a vasutas csapathoz Dan Petrescu?

Ahogy telik az idő, a kolozsvári szurkolók közül egyre többen egyre többször teszik fel a kérdést: vajon tényleg visszajött Dan Petrescu? Valóban ő edzi a csapatot? Mert sem az eredmények, sem a mutatott játék nem idézi azt a vasutasgárdát, amely a román szakemberrel az élen három egymást követő bajnokságot nyert.

Amíg a CFR régebb a nemzetközi porondon a sokkal nevesebb csapatok ellen tisztességesen helyt állt, nehéz csoportból sztárcsapatok ellen továbbjutott, addig most szerényebb képességű együttesek ellen sem tud meggyőző játékot mutatni.

Amíg korábban a bajnokságban masírozott, addig most nyögvenyelősen gyűjti be a pontokat (és már két vereséget is elkönyvelt). De nem is ez a gond, hiszen a kiváló szezonkezdésnek köszönhetően a csapat még mindig az első helyen áll a táblázaton. Hanem inkább a mutatott játékkal van a baj. A védelem már nem olyan biztos, mint ahogy azt megszokhattuk, a középpálya néha ólomlábakon jár, a csatárok nem kapják a helyüket, a helyzetkihasználás csapnivaló. S a rögzített helyzetekből született gólok is igencsak megcsappantak.

Persze a szakemberek ilyenkor egyből közbelépnek, és azt mondják: a keretet nem Dan Petrescu állította össze, ráadásul a nyári felkészülést sem ő vezette, a csapatot idény közben vette át. Ezért a játékosoknak időre van szükségük, hogy átálljanak az új rendszerre az új követelményeknek megfelelően. Csakhogy. A csapatot azért vette át Dan Petrescu, mert bár a hazai porondon Marius Sumudicával az élen a vasutasok hatból hatot nyertek (tegyük hozzá gyorsan, hogy gyenge ellenfelekkel szemben), a nemzetközi mérkőzéseken pocsékul játszottak. Hiszen a Borac Banja Luka ellen a hosszabbítás utolsó perceiben jutottak tovább, a félprofi gibraltáriakat pedig szégyenteljes játékkal tudták csak búcsúztatni, a szerbek elleni mérkőzéseket pedig jobb, ha nem is említjük.

Vagyis a játék korábban sem tündökölt. Azért is furcsa az állítólagos nehéz átállás, mert a csapat egy része igencsak jól ismeri a mestert. Ne feledjük, a holland AZ Alkmaar ellen pályára küldött kezdő tizenegyből egyetlen játékos sem volt, akivel korábban ne dolgozott volna együtt Dan Petrescu. Viniciust kivéve (akit ezúttal Cestor helyettesített) a hátsó alakzat ugyanaz volt, mint korábban (Burcă, Manea, Camora), a középpályán (Păun, Culio, Bordeianu) és elöl (Deac, Omrani, Debeljuh) többnyire ugyanazok játszottak, akik a néhány évvel ezelőtti nagy nemzetközi menetelés idején alkották a támadóharmadot. Talán csak (Djokovic-ot és Țucudeant lehetne hiányzókként emlegetni.) Ezért is furcsa, hogy a csapat nem úgy működik, ahogy azt a szurkolók – s valószínűleg nem csak – elvárnák.

Azt pedig senki ne állítsa, hogy a sajtóban megjelent hírek állnak a gyenge teljesítmény hátterében. Az anyagi gondokat ugyanis a vezetőség mindig helyén kezelte, a játékosoknak igyekezett lehetőleg időben fizetni. Az edzőkérdés is csak a bukaresti sportsajtóban téma,

Adrian Mutut valószínűleg még Kolozsvár közelében sem hajlandó látni senki, nemhogy a CFR kispadján.

Az ilyen álhírek egyrészt csupán egy-egy munkanélküli edző eladhatóságát hivatottak előtérbe helyezni, másrészt a klubot és környezetét destabilizálni. Az elmúlt négy évben szerencsére nem sikerült, valószínűleg most sem fog. Éppen ezért kellene a szakmára koncentrálni, s a mutatott játékban fejlődni, hogy végre valóban el lehessen mondani: Dan Petrescu megérkezett a csapathoz!

0 HOZZÁSZÓLÁS
Női kézilabda: irány Párizs!
Somogyi Botond 2024. április 11., csütörtök

Női kézilabda: irány Párizs!

Az utazási és vízumproblémák miatt az utolsó pillanatban visszalépő Kamerun helyett április 11-én, csütörtök délután a beugró Nagy-Britannia elleni mérkőzéssel kezdi meg az olimpiai selejtezőtornát a magyar női kézilabda-válogatott.

Meghalt a király, éljen a király?
Somogyi Botond 2024. április 03., szerda

Meghalt a király, éljen a király?

Mutu helyére azt az Andrea Mandorlinit akarták kinevezni a kolozsvári CFR edzőjének, akit a Deac–Camora fémjelezte idősebb játékosgeneráció már egyszer megbuktatott. Meghalt a király, éljen a király? – gondolhatta a tulajdonos Varga.

Félidő az alapszakaszban: magára talált a kolozsvári CFR, a Sepsi OSK is erősíteni akar
Somogyi Botond 2023. november 09., csütörtök

Félidő az alapszakaszban: magára talált a kolozsvári CFR, a Sepsi OSK is erősíteni akar

Félidőhöz érkezett a román labdarúgó-bajnokság alapszakasza. Jóslásokba kár bocsátkozni, hiszen sem azt nem lehet megmondani, ki lesz jövőre a bajnok, sem azt, hogy mely csapatok esnek ki. Az viszont egyértelmű, hogy az erőviszonyok már kirajzolódtak.

Liga 1: új idény, régi csapatok, megjósolhatatlan végkimenetel
Somogyi Botond 2023. július 14., péntek

Liga 1: új idény, régi csapatok, megjósolhatatlan végkimenetel

Különleges idény elé nézünk a hét végén kezdődő román labdarúgó-bajnokságban. Ismét három bukaresti csapat szerepel az elsőosztályban, a kolozsvári vasutas klub hegemóniája véget ért, a Sepsi OSK pedig predesztinálva van arra, hogy megvédje címeit.

Kolozsvári CFR: személyvonattá lassult az egykori gyorsvonat
Somogyi Botond 2023. május 18., csütörtök

Kolozsvári CFR: személyvonattá lassult az egykori gyorsvonat

Minden esélyét elvesztette arra, hogy ismét bajnok legyen: a CFR-nek már matematikailag sincs lehetősége arra, hogy megvédje címét, és zsinórban hatodik alkalommal hódítsa el a román labdarúgó-bajnokság hőn áhított trófeáját.

CFR-csoda: közel és mégis oly távol
Somogyi Botond 2023. február 24., péntek

CFR-csoda: közel és mégis oly távol

A római Lazio csapatával itthon 0:0-ás döntetlent játszó CFR számára lezárult az európai kupamenetelés, miután Rómában 1:0-ás vereséget szenvedett. A mérkőzés után a szurkolók nem hagyták el a stadiont, hanem sportszerűen megtapsolták kedvenceiket.

Kézilabda-vb: kiváló vagy gyenge?
Somogyi Botond 2023. január 30., hétfő

Kézilabda-vb: kiváló vagy gyenge?

A magyar fiúk által teljesített cél a bravúr kategóriába tartozik, és kiváló eredménynek számít. Az már más kérdés, hogy az eredményt egyetlen kiváló mérkőzésnek (a rivális izlandiak ellen), másrészt a szerencsének köszönheti a csapat.

CFR: kolozsvári siker, bukaresti hallgatás
Somogyi Botond 2022. november 04., péntek

CFR: kolozsvári siker, bukaresti hallgatás

Ha a CFR-ről van szó, a közömbösség vagy a lekicsinylés hangján kell beszélni róla. Mert egyesek szerint „magyar csapat”, holott a tulajdonos már rég nem Pászkány Árpád. A klub egyetlen „hibája”, hogy még az Osztrák–Magyar Monarchia idején alakult.

Az utóbbi 30 év legjobban dobó kosárlabdázója – beszélgetés Vizi Sándorral, ötven országos bajnoki cím birtokosával
Somogyi Botond 2022. szeptember 30., péntek

Az utóbbi 30 év legjobban dobó kosárlabdázója – beszélgetés Vizi Sándorral, ötven országos bajnoki cím birtokosával

Több mint hatszáz megnyert verseny, mintegy ötven országos bajnoki cím 18 esztendő alatt. Sportról, kosárlabdázásról, dobóversenyekről, elképesztő rekordokról és egy különleges díjról beszélgettünk Vizi Sándorral, a kolozsvári sportegyetem tanárával. 

Miért mondjon le a sikeredző?
Somogyi Botond 2022. szeptember 17., szombat

Miért mondjon le a sikeredző?

Miért akarnák a CFR történetének legsikeresebb edzőjét eltávolítani? Azért, mert a csapat a koszovói bajnok ellen utolsó másodpercekben szerzett góllal kínkeservesen egyenlített, s egy szégyenteljes mérkőzést követően csupán döntetlent ért el? 

Vélemény
avatar
Somogyi Botond: Meghalt a király, éljen a király?

Mutu helyére azt az Andrea Mandorlinit akarták kinevezni a kolozsvári CFR edzőjének, akit a Deac–Camora fémjelezte ...

avatar
Makkay József: Miért nem népszerű a magyarok körében sem a székelyföldi autonómiakövetelés?

A székelyföldi autonómiaharc felemásra sikeredett. Mindenki beszél róla, azonban az erdélyi magyar politikusok ...

avatar
Makkay József: Kiürülő falvak és új földesurak

A három évtizede összeszámolt több száz gazdából 3-4 ha maradt, akik földből próbálnak ...

Legnézettebb

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.