avatar
Somogyi Botond

2021. október 22., 20:53

Valóban visszajött a vasutas csapathoz Dan Petrescu?

Ahogy telik az idő, a kolozsvári szurkolók közül egyre többen egyre többször teszik fel a kérdést: vajon tényleg visszajött Dan Petrescu? Valóban ő edzi a csapatot? Mert sem az eredmények, sem a mutatott játék nem idézi azt a vasutasgárdát, amely a román szakemberrel az élen három egymást követő bajnokságot nyert.

Amíg a CFR régebb a nemzetközi porondon a sokkal nevesebb csapatok ellen tisztességesen helyt állt, nehéz csoportból sztárcsapatok ellen továbbjutott, addig most szerényebb képességű együttesek ellen sem tud meggyőző játékot mutatni.

Amíg korábban a bajnokságban masírozott, addig most nyögvenyelősen gyűjti be a pontokat (és már két vereséget is elkönyvelt). De nem is ez a gond, hiszen a kiváló szezonkezdésnek köszönhetően a csapat még mindig az első helyen áll a táblázaton. Hanem inkább a mutatott játékkal van a baj. A védelem már nem olyan biztos, mint ahogy azt megszokhattuk, a középpálya néha ólomlábakon jár, a csatárok nem kapják a helyüket, a helyzetkihasználás csapnivaló. S a rögzített helyzetekből született gólok is igencsak megcsappantak.

Persze a szakemberek ilyenkor egyből közbelépnek, és azt mondják: a keretet nem Dan Petrescu állította össze, ráadásul a nyári felkészülést sem ő vezette, a csapatot idény közben vette át. Ezért a játékosoknak időre van szükségük, hogy átálljanak az új rendszerre az új követelményeknek megfelelően. Csakhogy. A csapatot azért vette át Dan Petrescu, mert bár a hazai porondon Marius Sumudicával az élen a vasutasok hatból hatot nyertek (tegyük hozzá gyorsan, hogy gyenge ellenfelekkel szemben), a nemzetközi mérkőzéseken pocsékul játszottak. Hiszen a Borac Banja Luka ellen a hosszabbítás utolsó perceiben jutottak tovább, a félprofi gibraltáriakat pedig szégyenteljes játékkal tudták csak búcsúztatni, a szerbek elleni mérkőzéseket pedig jobb, ha nem is említjük.

Vagyis a játék korábban sem tündökölt. Azért is furcsa az állítólagos nehéz átállás, mert a csapat egy része igencsak jól ismeri a mestert. Ne feledjük, a holland AZ Alkmaar ellen pályára küldött kezdő tizenegyből egyetlen játékos sem volt, akivel korábban ne dolgozott volna együtt Dan Petrescu. Viniciust kivéve (akit ezúttal Cestor helyettesített) a hátsó alakzat ugyanaz volt, mint korábban (Burcă, Manea, Camora), a középpályán (Păun, Culio, Bordeianu) és elöl (Deac, Omrani, Debeljuh) többnyire ugyanazok játszottak, akik a néhány évvel ezelőtti nagy nemzetközi menetelés idején alkották a támadóharmadot. Talán csak (Djokovic-ot és Țucudeant lehetne hiányzókként emlegetni.) Ezért is furcsa, hogy a csapat nem úgy működik, ahogy azt a szurkolók – s valószínűleg nem csak – elvárnák.

Azt pedig senki ne állítsa, hogy a sajtóban megjelent hírek állnak a gyenge teljesítmény hátterében. Az anyagi gondokat ugyanis a vezetőség mindig helyén kezelte, a játékosoknak igyekezett lehetőleg időben fizetni. Az edzőkérdés is csak a bukaresti sportsajtóban téma,

Adrian Mutut valószínűleg még Kolozsvár közelében sem hajlandó látni senki, nemhogy a CFR kispadján.

Az ilyen álhírek egyrészt csupán egy-egy munkanélküli edző eladhatóságát hivatottak előtérbe helyezni, másrészt a klubot és környezetét destabilizálni. Az elmúlt négy évben szerencsére nem sikerült, valószínűleg most sem fog. Éppen ezért kellene a szakmára koncentrálni, s a mutatott játékban fejlődni, hogy végre valóban el lehessen mondani: Dan Petrescu megérkezett a csapathoz!

0 HOZZÁSZÓLÁS
Foci-Eb 2024: lesz-e magyar csoda?
Somogyi Botond 2024. június 14., péntek

Foci-Eb 2024: lesz-e magyar csoda?

Bár a napokban számos sportágban zajlik Európa-bajnokság, a szurkolók többségét mégis valami különleges sportesemény köti le a párizsi ötkarikás játékok előtt: péntek este kezdődik a futball Európa-bajnokság, amelynek döntőjét július 14-én rendezik.

Helyszíni stúdióval, saját kamerákkal, exkluzív anyagokkal kiegészítve közvetíti a közmédia az Európa-bajnokságot
EN-összeállítás 2024. június 13., csütörtök

Helyszíni stúdióval, saját kamerákkal, exkluzív anyagokkal kiegészítve közvetíti a közmédia az Európa-bajnokságot

Hazahozza a szurkolóknak a 2024-es labdarúgó-Európa-bajnokságot az M4 Sport, a Nemzeti Sportrádió, a Kossuth Rádió, az M1 és a Nemzeti Sport.

Ezüstérmes a CFR, ötödik a Sepsi
Somogyi Botond 2024. május 20., hétfő

Ezüstérmes a CFR, ötödik a Sepsi

Véget ért a román labdarúgó-bajnokság. Hosszú évek után ismét bajnoki címet ünnepelhetett a Becali által támogatott FCSB, ezüstérmet szerzett a fellegvári alakulat, ötödik helyen zárt a háromszéki együttes.

Női kézilabda: irány Párizs!
Somogyi Botond 2024. április 11., csütörtök

Női kézilabda: irány Párizs!

Az utazási és vízumproblémák miatt az utolsó pillanatban visszalépő Kamerun helyett április 11-én, csütörtök délután a beugró Nagy-Britannia elleni mérkőzéssel kezdi meg az olimpiai selejtezőtornát a magyar női kézilabda-válogatott.

Meghalt a király, éljen a király?
Somogyi Botond 2024. április 03., szerda

Meghalt a király, éljen a király?

Mutu helyére azt az Andrea Mandorlinit akarták kinevezni a kolozsvári CFR edzőjének, akit a Deac–Camora fémjelezte idősebb játékosgeneráció már egyszer megbuktatott. Meghalt a király, éljen a király? – gondolhatta a tulajdonos Varga.

Félidő az alapszakaszban: magára talált a kolozsvári CFR, a Sepsi OSK is erősíteni akar
Somogyi Botond 2023. november 09., csütörtök

Félidő az alapszakaszban: magára talált a kolozsvári CFR, a Sepsi OSK is erősíteni akar

Félidőhöz érkezett a román labdarúgó-bajnokság alapszakasza. Jóslásokba kár bocsátkozni, hiszen sem azt nem lehet megmondani, ki lesz jövőre a bajnok, sem azt, hogy mely csapatok esnek ki. Az viszont egyértelmű, hogy az erőviszonyok már kirajzolódtak.

Liga 1: új idény, régi csapatok, megjósolhatatlan végkimenetel
Somogyi Botond 2023. július 14., péntek

Liga 1: új idény, régi csapatok, megjósolhatatlan végkimenetel

Különleges idény elé nézünk a hét végén kezdődő román labdarúgó-bajnokságban. Ismét három bukaresti csapat szerepel az elsőosztályban, a kolozsvári vasutas klub hegemóniája véget ért, a Sepsi OSK pedig predesztinálva van arra, hogy megvédje címeit.

Kolozsvári CFR: személyvonattá lassult az egykori gyorsvonat
Somogyi Botond 2023. május 18., csütörtök

Kolozsvári CFR: személyvonattá lassult az egykori gyorsvonat

Minden esélyét elvesztette arra, hogy ismét bajnok legyen: a CFR-nek már matematikailag sincs lehetősége arra, hogy megvédje címét, és zsinórban hatodik alkalommal hódítsa el a román labdarúgó-bajnokság hőn áhított trófeáját.

CFR-csoda: közel és mégis oly távol
Somogyi Botond 2023. február 24., péntek

CFR-csoda: közel és mégis oly távol

A római Lazio csapatával itthon 0:0-ás döntetlent játszó CFR számára lezárult az európai kupamenetelés, miután Rómában 1:0-ás vereséget szenvedett. A mérkőzés után a szurkolók nem hagyták el a stadiont, hanem sportszerűen megtapsolták kedvenceiket.

Kézilabda-vb: kiváló vagy gyenge?
Somogyi Botond 2023. január 30., hétfő

Kézilabda-vb: kiváló vagy gyenge?

A magyar fiúk által teljesített cél a bravúr kategóriába tartozik, és kiváló eredménynek számít. Az már más kérdés, hogy az eredményt egyetlen kiváló mérkőzésnek (a rivális izlandiak ellen), másrészt a szerencsének köszönheti a csapat.

Vélemény
avatar
Somogyi Botond: Gyűlöletbe fordult ideológiai megosztottság

Megosztott társadalomban élünk, legalábbis Magyarországon és Szlovákiában biztosan. Megosztott, ...

avatar
Somogyi Botond: Meddig fajulhatnak a dolgok? A Robert Fico ellen elkövetett merénylet margójára

Valószínűleg mindannyian érezzük, hogy e merénylet több annál, hogy egy magányos elkövető ...

avatar
Somogyi Botond: Meghalt a király, éljen a király?

Mutu helyére azt az Andrea Mandorlinit akarták kinevezni a kolozsvári CFR edzőjének, akit a Deac–Camora fémjelezte ...

Legnézettebb

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.