Új tulajdonos, új szabályok

Pál Gábor 2017. március 30., 21:16

Gyorsabb autókat, új pilótát és számos érdekes újdonságot láthatunk a hétvégén kezdődő Forma-1 idei pontvadászatában – ígérik a szervezők. Egy biztos, címvédés nem lesz, ugyanis a tavalyi győztes német Nico Rosberg visszavonult.

 

Több újdonság is lesz a 2017-es Forma-1-es világbajnokságon. Januárban megtudtuk, véget ér Bernie Ecclestone egyeduralma a versenysorozatban. A brit üzletember 1978-ban lett a konstruktőrök szövetségének vezetője, amely megszerezte a Forma-1 kereskedelmi jogait, majd saját céget alapított, amely 1995-ben felvásárolta e jogokat. Januárban jelentették be a hírt, hogy az amerikai Liberty Media szórakoztatóipari vállalat lett az F1 többségi tulajdonosa, és a továbbiakban Chase Carey lesz a főnök.

Tíz csapat, húsz verseny

A múlt idényhez képest egy versennyel kevesebbet rendeznek a száguldó cirkusz számára, ugyanis idén nem lesz Német Nagydíj, aminek korábban Hockenheim vagy a Nürburgring adott otthont. Így húsz futam alatt dől el a világbajnoki cím sorsa. Ahogy lenni szokott, az Ausztrál Nagydíjjal nyitják és Abu-Dzabiban zárják a küzdelmeket. Egy változás történt a versenynaptárban: idén a Kínai Nagydíjat korábban rendezik, mint a Bahreini Nagydíjat. A sorozat felénél tartják a Magyar Nagydíjat, július utolsó hétvégéjén költöznek a csapatok a Hungaroringre. Nemcsak egy futammal, hanem egy csapattal is kevesebb lesz, ugyanis a Manor kiszállt a versenyből.

Nem lesz címvédés

Bár a múlt szezon végén több pilóta is bejelentette visszavonulását, közülük a Williams brazil versenyzője, Felipe Massa visszatér csapatához. Nem távozik a McLaren-től a világbajnok Jenson Button sem, de a háttérben marad: teszt- és tartalékpilótaként folytatja. A Mercedes német világbajnoka, Nico Rosberg viszont nem gondolta meg magát, abbahagyta a Forma-1-es versenyzést, így idén nem lesz címvédés.

Helyette a Mercedes átcsábította a Williamstől a finn Valteri Bottast, aki tavaly a nyolcadik helyen végzett. Bottast az egyetlen újonc, a kanadai Lance Stroll váltja (korábban a Formula–E-ben versenyzett). Jenson Button helyére a McLaren korábbi tesztpilótáját, a belga Stoffel Vandoorne-t nevezte ki. Csapatot váltott még a német Nico Hülkenberg (a Sahara Force Indiától a Renault-hoz igazolt), a dán Kevin Magnussen (a Renault-tól a Haashoz), a francia Esteban Ocon (a megszűnt Manor Racingtől a Force Indiához) és a német Pascal Wehrlein (ugyancsak a megszűnt Manor Racingtől a Sauberhez).

A Saubertől távozott a brazil Felipe Nasr – még nem lehet pontosan tudni, hol folytatja pályafutását. A mexikói Esteban Gutiérrez, a Haas korábbi pilótája az elektromos géposztályban, a Formula–E-ben versenyzik a következőkben.

Erősebb autók

Számos újdonságot próbáltak bevezetni a versenybe. Így például vissza akarták hozni a futam közbeni tankolást, ám végül ezt a csapatok elutasították. Szurkolói panaszok miatt viszont arról döntöttek, hogy felgyorsítják az autókat, akár körönkénti 5–6 másodperccel is, amivel izgalmasabb, látványosabb lesz a verseny. Úgy akarják ezt elérni, hogy aerodinamikai szabálymódosításokat végeznek, csökkentik az autók súlyát, szélesítik a gumiabroncsokat és növelik a hathengeres turbómotorok fordulatszámát.

Továbbra is csak négy motorcserét engedélyeznek az autóknál a szezon alatt, de a versenyzők nem halmozhatnak erőforráselemeket. Ugyanakkor szezon közben is lehet majd fejleszteni a motorokon, ennek köszönhetően a csapatoknak lehetőségük lesz a világbajnokság közben felzárkózni. A futamokon felhasználható maximális üzemanyag-mennyiség 100-ról 105 kg-ra nő, a gumiabroncsokat pedig továbbra is a Pirelli szállítja.

Idéntől esős időben is állórajttal indul majd el a mezőny (korábban a Safety Car vezette fel a versenyt, és ameddig úgy vélték, hogy a pálya nem alkalmas a versenyzésre, addig a biztonsági autó mögött cirkáltak a járművek).

A Ferrari nyerte a tesztet

Barcelonában rendezték az idei hivatalos tesztelést. Február 27. és március 10. között minden csapat próbálta az új fejlesztésű motorján elvégezni az utolsó finomításokat, megtalálni a legoptimálisabb beállításokat.

A teszteredmények alapján a címvédő Mercedesnek nem lesz könnyű dolga, ha továbbra is az élen akar maradni, a Ferrari ugyanis jobbnak bizonyult. Összesen nyolc napon keresztül rótták a pilóták a köröket a katalán városban, és a monzai csapat két versenyzője érte el a két legjobb időeredményt. A 4,62 kilométeres pályán Kimi Räikkönen volt a leggyorsabb, az utolsó napon 1:18.634 perc alatt száguldott végig a pályán, egy nappal korábban pedig Sebastian Vettel 1:19.024 alatt teljesítette a távot. Utánuk a Mercedes két versenyzője, Valteri Bottas (1:19.310) és Lewis Hamilton (1:19.352) következett, de számolni kell idén is a Williams-szel, azaz Felipe Massával és Lance Strollal, illetve a Red Bullal, azaz Max Vertappennel és Daniel Ricciardóval, ugyanis ők is gyorsnak bizonyultak a teszteken.

Egyelőre úgy néz ki, a Sauber idén sem fog beleszólni a nagyok dolgába, már a teszteken sem remekelt, annál inkább okozhat meglepetést a Force India és a Toro Rosso.

Vasárnap már futam

A csapatok jelenleg már Ausztráliában hangolódnak, barátkoznak az első futam helyszínével. Csütörtökön és pénteken szabadedzéseket tartanak, szombaton az időfutamot rendezik, vasárnap pedig a versenyt. Korán kell kelniük a rajongóknak, ugyanis az időfutam szombaton reggel 8 órakor kezdődik, míg a verseny vasárnap reggel 8 órakor.

Akárcsak tavaly, a magyar tévétársaságok közül az M4 Sport közvetíti a Forma-1-et, és továbbra is bosszankodhatnak az erdélyi nézők, ugyanis lekódolják a műsort. A román csatornák közül idén a Dolce Sporton és a DigiSporton lehet követni a futamokat.

A 2017-es versenynaptár
Március 26.: Ausztrál Nagydíj, Melbourne
Április 9.: Kínai Nagydíj, Sanghaj
Április 16.: Bahreini Nagydíj, Szahír
Április 30.: Orosz Nagydíj, Szocsi
Május 14.: Spanyol Nagydíj, Barcelona
Május 28.: Monacói Nagydíj, Monte Carlo
Június 11.: Kanadai Nagydíj, Montreal
Június 25.: Azerbajdzsáni Nagydíj, Baku
Július 9.: Osztrák Nagydíj, Spielberg
Július 16.: Brit Nagydíj, Silverstone
Július 30.: Magyar Nagydíj, Mogyoród
Augusztus 27.: Belga Nagydíj, Spa-Francorchamps
Szeptember 3.: Olasz Nagydíj, Monza
Szeptember 17.: Szingapúri Nagydíj, Szingapúr
Október 1.: Maláj Nagydíj, Szepang
Október 8.: Japán Nagydíj, Szuzuka
Október 22.: Amerikai Nagydíj, Austin
Október 29.: Mexikói Nagydíj, Mexikóváros
November 12.: Brazil Nagydíj, Sao Paulo
November 26.: Abu-Dzabi Nagydíj, Abu-Dzabi

Csapatok, pilóták
Mercedes AMG Petronas F1 Team (német, Mercedes)
Lewis Hamilton (brit), Valteri Bottas (finn)
Red Bull Racing (osztrák, TAG Heuer, Renault)
Daniel Ricciardo (ausztrál), Max Verstappen (holland)
Scuderia Ferrari (olasz, Ferrari)
Sebastian Vettel (német), Kimi Räikkönen (finn)
Sahara Force India F1 Team (indiai, Renault)
Sergio Pérez (mexikói), Esteban Ocon (francia)
Williams Martini Racing (brit, Mercedes)
Felipe Massa (brazil) Lance Stroll (kanadai)
McLaren Honda (brit, Honda)
Fernando Alonso (spanyol), Stoffel Vandoorne (belga)
Scuderia Toro Rosso (olasz, Renault)
Danyil Kvijat (orosz), ifj. Carlos Sainz (spanyol)
Haas F1 Team (amerikai, Ferrari)
Romain Grosjean (francia), Kevin Magnussen (dán)
Renault Sport Formula 1 Team (francia, Renault)
Nico Hülkenberg (német), Jolyon Palmer (brit)
Sauber F1 Team (svájci, Ferrrari) 

Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Legnézettebb

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.