Téli szünet a büntető- és csődligában

Somogyi Botond 2014. december 14., 10:18 utolsó módosítás: 2014. december 14., 10:25
Téli szünet a büntető- és csődligában
galéria

Megnyugtató előnnyel várja – de immár név és jelvény nélkül – a téli szünetet a bukaresti Steaua. Hosszas pereskedés után a Legfelsőbb Ítélő- és Semmitőszék a honvédelmi minisztériumnak adott igazat a Gigi Becali ellen indított perben, és azt a döntést hozta, hogy a „volt” katonacsapat nem viselheti sem a Steaua nevet, sem a több mint fél évszázados jelvényt. A zárófordulóban a CSMS Iaşi ellen játszott mérkőzésen a Ghencea stadionból eltűntek a Steaua nevet viselő reklámok, pólók, a bírói lapon is csupán a játékosok neve jelent meg. Az eredményjelző táblán is csak a Házigazdák név szerepelt, s a stadion bemondója a „mi csapatunk” kifejezést használta. Milyen néven folytatja szereplését a Steaua a Liga 1-ben, illetve a nemzetközi porondon? Egyesek rosszmájúan már a FC Gigi Star nevet vizionálják…Valószínű azonban, hogy a minisztérium jelentős összegért eladja majd a név- és jelvényhasználati jogot, így a bukaresti csapat is jól jár, és a minisztérium pénztárcája is dagad.

A Becali által finanszírozott alakulat mindenesetre az első helyen várja a tavaszi folytatást, s ha több pofont nem kap a klub, jó eséllyel védheti meg a bajnoki címét. Az ősszel még sokan azt gondolták, hogy Becali és Mihai Stoica hiányában a csapat összeomlik, de talán éppen ez a helyzet vált az alakulat előnyére: a fizetések nem késtek, a tulajdonos nem szidhatta a játékosokat, a menedzser pedig nem kerülhetett konfliktusba az edzővel.

Kivizsgálások futószalagon

A helyzet amúgy a többi csapatnál sem túl rózsás: a Liga 1 kifejezést lassan már a Büntető- és Csődliga váltja fel, a 18 csapatból 12-nél ugyanis az igazságügyi szervek vizsgálódása jogi- és pénzügyi rendellenességeket azonosított, több alakulat pedig anyagi problémákkal küzd.

„Ennek a napnak is el kellett jönnie – mondta nemrég a válogatott másodedzője, Viorel Moldovan, amikor 29 napos előzetes letartóztatásba helyezték a Petrolul csapatának tulajdonosát, Dan Caprát. – Engem nem lep meg semmi. Ilyen jellegű akciókat kell a többi klubnál is kezdeményezni, mert sok helyen van még gond. Az edzők és a játékosok is szenvednek, mert sok gazemberséget követnek el a tulajdonosok. Csak a szurkolókat sajnálom.” Dan Capră azt követően került a Szervezettbűnözés- és Terrorizmuselleni Igazgatóság (DIICOT) figyelmébe, hogy kiderült: kapcsolatban állt a moldovai maffiavezér, Ioan Guşannal, családja pedig – többek között – illegális cigarettagyárat működtetett. Ezen kívül több tízmillió eurós pénzmosással is vádolják.

Rendkívül nehéz helyzetben van a fellegvári csapat: a Kolozsvári CFR-nél hónapok óta nem kaptak fizetést az alkalmazottak és a játékosok, a csapat Miriuþă távozása után ideiglenes edző vezetésével játszotta le utóbbi három mérkőzését. Információink szerint lapzártánk után a tulajdonosok svájci befektetőcsoporttal tárgyaltak a klub átvételéről.

A fizetésképtelenség határán

A negyedik helyen telelő Astra Giurgiunál is gondok vannak. A csapat nem teljesített az elvárásoknak megfelelően, edzőváltás történt, a klub tulajdonosát pedig több ügyben is vizsgálja a Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA), a gyanú sikkasztás, összeesküvés és a nemzeti gazdaság aláaknázása körül forog. Marosvásárhelyen ugyancsak a DNA vizsgálódik, mivel a polgármesteri hivatalnak nem lenne joga közpénzekből fizetni a klub játékosait, legfeljebb a stadion fenntartásához nyújthat anyagi támogatást.

Meglepő őszt zárt a Craiova csapata, amely az edzőváltást követően a Cîrþu-Săndoi párosnak köszönhetően a 6. helyre jött fel a táblázaton. Ámbár az oltyán klubnál is vannak gondok, ugyanis az egyik részvényest, Adrian Andrici-ot a DNA korrupciós ügyekben vizsgálja. Továbbra is gondok vannak a fizetésképtelen bukaresti Dinamónál, amely három évig nemzetközi mérkőzést sem játszhat. A brassói csapat sem szabadul az igazságszolgáltatás kivizsgálásától: Ioan Neculaie tulajdonost adócsalás vádjával vizsgálják. A Tg. Jiu-i Pandurii sincs könnyű helyzetben: volt elnöküket pénzmosás gyanújával, csalással és közpénzek eltulajdonításával vádolják. A másik kolozsvári együtteshez visszatért ugyan a Petrolultól a régi támogató, Florian Walter, ám a „diákcsapat” továbbra is fizetésképtelen. A Ceahlăulnál sincs minden rendben: a volt tulajdonos, a tiszteletbeli elnök, Piatra Neamþ polgármestere, Gheorghe Ştefan pénzmosás és befolyásolás vádjával máris a letartóztattak sorát gazdagítja. A másik moldovai csapat, a néhány évvel ezelőtti bajnok Galac is nehéz napokat él át: a kiesés ellen küzd, fizetésképtelen, tulajdonosa, Dan Adamescu megvesztegetés miatt a rácsok mögött van. A bukaresti Rapid fennállása egyik legsötétebb korszakát éli: a csapat az első osztály utolsó helyén tanyázik, több másik csapathoz hasonlóan fizetésképtelen, ugyanakkor hónapok óta nem lehet tudni, ki a tulajdonos, a játékosok nagy része pedig immár egy éve nem kapott fizetést.

Ki éri meg a tavaszt?

Gheorghe Hagi csapata, a konstancai Viitorul mellett csupán néhány klub érezheti magát biztonságban: a Botoşani, a Chiajna, Szászmedgyes és Iaşi. De csak viszonylag, mert több klubcsapat vezetősége néhány héttel korábban beadvánnyal fordult a Profi Labdarúgó-szövetség (LPF) vezetőségéhez, amelyben kérik: a városi önkormányzatoknak ne legyen joguk fenntartani a helyi csapatokat.

A téli szünet valószínűleg minden csapatnál jól jön, sok helyen tisztázódhatnak az anyagi ügyek, vagy végképp bedőlhet a mutatvány. Nagy kérdés, hogy jövő év februárjában hány csapat kezdi meg a visszavágókat. Egyelőre csak az biztos, hogy a következő, 2015–2016-os szezon új lebonyolítási rendszere miatt hat csapat esik  ki a Liga 1-ből. Vagy lehet, hogy egy sem?

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Legnézettebb

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.