Székelyföld a világ futballtérképén

Zátyi Tibor 2014. augusztus 15., 19:33

Szinte egyszerre indult hódító útjára Székelyföld férfi és női labdarúgó-válogatottja. A két csapatban nemcsak a székelyudvarhelyi gyökerek a közösek, hanem az is, hogy magyar csapatokkal játszották első hivatalos mérkőzésüket. A férfiak a dardzsilingi serpák helyett a hétszeres magyar bajnok Debreceni VSC ellen, míg a hölgyek a világbajnoki selejtezőre készülő magyar női válogatottal.

Székelyföld a világ futballtérképén
galéria

A budapesti Wenczel Kristóf sportjogász kezdeményezésére 2014 elején vették fel a Székelyföld Labdarúgó Egyesületet a nem FIFA-tag labdarúgó-válogatottak alkotta NF-Tanácsba. „Nagyjából két éve egy újsághír révén értesültem az NF-Tanács létéről. Kapcsolatot teremtettem velük, elkezdtük a csatlakozási tárgyalásokat, januárban pedig a Székelyföld Labdarúgó Egyesület néven 43. tagként felvették ebbe a szervezetbe” – foglalta össze a kezdeti lépéseket Wenczel. Az egyesületet adminisztratív okokból Budapesten hozták létre, a válogatott irányítását a Futsal Klub Székelyudvarhely edzőjére – augusztus elseje óta a a román teremlabdarúgó-válogatott szövetségi kapitányára –, Jakab Zoltánra bízták. Székelyföld válogatottjának védnökei, Bölöni László, Buzánszky Jenő és Böjte Csaba támogatják az egyesület céljait.

Az elsődleges cél nem a minél nagyobb sportsiker volt, hanem nemzetközi megjelenési felület biztosítása a Székelyföld számára. A különböző, akár az NF-Tanács tagjaival vívott mérkőzések révén a régió hírneve olyan helyekre is eljuthat a világon, ahol eddig sosem hallottak még a székelyekről. Az amatőr, politikamentes szerveződés céljai közé tartozik azonban természetesen egy versenyképes székelyföldi labdarúgócsapat felállítása is, nemzetközi mérkőzések szervezése, Székelyföld szereplésének biztosítása a soron következő, immár 6. világbajnokságon. Egyelőre azonban kérdéses a valószínűleg télen valahol Észak-Afrikában rendezendő tornán való részvétel.

Dardzsiling helyett a magyar bajnok

Mivel nem székelyföldi nemzeti, hanem Székelyföld válogatottját alapították meg, a román labdarúgók felé is nyitott a régió csapata. Első mérkőzését május végén az NF-Tanácsba 42.-ként felvett Dardzsilinggel kellett volna játszania, a találkozóra azonban nem kerülhetett sor, mivel a hitelességük és beutazásuk valódi céljával kapcsolatban felmerült kétségek miatt az indiai fél többszörös vízumkérelmét is elutasította a magyar konzulátus. Új ellenfél után kellett nézni, végül a hétszeres magyar bajnok Debreceni VSC-vel sikerült megegyezni. Mivel a találkozó időpontja, július 12-e az első és másodosztályú csapatok felkészülési időszakára esett, Székelyföld válogatottjában nem szerepelhettek az ezekben az együttesekben szereplő játékosok, így Jakab a Hargita, Maros és Kovászna megyei 3. és 4. ligás csapatokból volt kénytelen összeállítani keretét. A debreceni Oláh Gábor utcai stadionban rendezett sporttörténelmi mérkőzést egyértelműen a házigazda DVSC uralta, ám a 6-0 ellenére Székelyföld válogatottja vastapsot kapott az 1500 nézőtől.

A történet következő fejezetét augusztus 16-án írják: Székelyföld válogatottja Kárpátalját, Beregszász válogatottját fogadja Székelyudvarhelyen. Az előzetes bejelentés szerint a mérkőzésre eljön az NF-Tanács elnöke és főtitkára is, hogy megtárgyalják a beregszászi FC Beregvidék amatőr csapatára épülő kárpátaljai egyesület megalakítását és a szövetséghez való csatlakozását. Székelyföld válogatottja idén még egy nemzetközi mérkőzést vív, november 8-án Raetia válogatottja érkezik Svájcból.

A magyarok győztek

A székelyföldi női válogatott létrehozása 2013 őszén kezdett körvonalazódni, mikor a Székelyudvarhelyi Vasas Femina meghívására a magyar női labdarúgó-válogatott akkori szövetségi kapitánya, Vágó Attila segédjeivel néhány napot töltött a városban. Mint kiderült, sportdiplomáciai jelentőségű volt a találkozó, hiszen sikerült lekötni idén júliusra az időpontot, amikor a 2015-ös kanadai világbajnokság selejtezőire készülő magyar női válogatott Székelyfölddel játszik barátságos találkozót. A megbeszélés céljai között amúgy az is szerepelt, hogy a szakmai stáb megbizonyosodjon, milyen szinten űzik a női labdarúgást: Székelyföldön így több kislánynak is megnyílhat az út a magyar korosztályos válogatottakba.

Bár időközben a magyar válogatott élén Vágó Attilát Markó Edina váltotta, mindez nem befolyásolta a találkozó létrejöttét. Székelyföld női válogatottja 90 százalékban a Marosvásárhelyi ASA és a Vasas Femina csapataira épült, edzője a székelyudvarhelyi Székely János. A találkozó előtt a magyar válogatott Marosvásárhelyen felkészülési mérkőzést játszott Románia csapatával, a kedvezőtlen időjárási körülmények között rendezett összecsapáson 5-1-re nyert a házigazda. A Székelyföld–Magyarország-találkozót felvezető sajtótájékoztatón Markó Edina szövetségi kapitány úgy fogalmazott: „bár nem túl kedvező az időpont, nem lehetett ellentmondani a felkérésnek. Biztos vagyok benne, hogy ezzel a mérkőzéssel csakis a magyarok nyernek” – mondta. Hummel-Smuczer Angéla, a magyar válogatott csapatkapitánya reményét fejezte ki, hogy a közeljövőben a székelyföldi lányokból is bekerülnek néhányan a magyar nemzeti tizenegybe.

Az udvarhelyi sétatéri stadionban közel ezer ember előtt csapott össze a két együttes, a hazaiak játékán látszott, hogy korábban mindössze három edzésen vettek részt, a sokkal összeszokottabb és nagyobb játékerőt képviselő magyar lányoknak gólt nem, csupán kapufát tudtak lőni, végül 5-0-s vendéggyőzelem született.

Székelyföld női válogatottjának jövőjéről egyelőre annyi biztos, hogy meghívást kaptak a 2015-ös Balaton Kupára, ahol a magyar, horvát, szlovák és román válogatottal játszhatnak.

 

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Legnézettebb

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.