Strandpapucs és a Forma–1

Pál Gábor 2018. március 24., 19:50 utolsó módosítás: 2018. március 24., 20:10

Számos újdonságot vezettek be a hétvégén kezdődő Forma–1-es világbajnokságban. Többek közt nem lesznek csinos rajtrácslányok, helyettük gyerekeket vonnak be, amivel a sportág népszerűsítését próbálják tovább növelni. Szokásos módon először az Ausztrál Nagydíjon állnak rajthoz a versenyzők, és november 25-én Abu-Dzabiban zárják a sorozatot.

Strandpapucs és a Forma–1
galéria
Glória a fejek fölött. Biztonságosabbá tették a versenyzést Fotó: Twitter.com/F1

Új időpontokban indítják ezután a futamokat, egy órával eltolták a kezdést és nem egész órakor, hanem tíz perckor (például nem 16 órakor rajtol a verseny, hanem 16.10-kor). Mindezt azzal indokolta a verseny tulajdonjogát birtokló Liberty Media, hogy a legtöbb televízió pontosan „egészkor”kezdte el a közvetítést, és ezért sok érdekességről lemaradhattak a nézők.

Visszatérő helyszín

Akárcsak 2016-ban, ezúttal is 21 futamból áll a versenysorozat.

Először lesz három egymást követő hétvégén is futam. Visszatér a Francia Nagydíj, amit legutóbb 2008-ban rendeztek meg Magny-Coursban. Most egy másik helyszínen bonyolítják le, mégpedig a Paul Ricard-versenypályán. Ez Marseille-től 39 km-re található. Itt is rendeztek futamokat 1970-től 1990-ig, összesen 14 alkalommal. Az európai versenyek közül egyedül ez kezdődik 17.10-től, ugyanis a szervezők figyelembe vették, hogy aznap 15 órától labdarúgó-világbajnoki meccs is lesz (Anglia–Panama), és nem akarták, hogy időben keresztezze egymást a két esemény.

Visszatér Németországba is a száguldó cirkusz mezőnye: Hockenheim fog otthont adni a versenynek. Hivatalosan a Maláj Nagydíjat helyettesíti, ugyanis a tavalyi volt az utolsó futam Sepangban. A Német Nagydíjat sokáig a Nürburgringen és Hockenheimban felváltva rendezték. 2015-ben kimaradt, majd 2016-ban újból visszatért, de 2017-ben ismét kivették a versenynaptárból.

Változás a tavalyi világbajnoksághoz képest, hogy nyári időpontjáról április végére került az Azerbajdzsáni Nagydíj és az Orosz Nagydíj sem tavasszal lesz, hanem szeptember végén.

Szabályváltozások

Változtattak a versenyszabályokon is. A továbbiakban négy helyett már csak három motort használhat egy pilóta a teljes szezon folyamán. Amennyiben háromnál több erőforrásra van szüksége, büntetéssel is kell számolnia: visszasorolják a rajtrácson.

Ez persze nem tetszik a csapatoknak, hiszen például tavaly egyedül a Mercedes úszta meg büntetés nélkül, csak a német motorok bírták ki a megterhelést. Még nem tudni, hogy idén mely csapatok lesznek érintve ilyen téren a legjobban, de a kisebbek közül már néhányan számítanak a büntetéssel. A McLaren tavaly Honda-motorokat használt, de idén Renaultra váltott, a Toro Rosso pedig fordítva: Renault-ról Hondára cserélte az energiaforrásait.

Glória a pilóták fölött

Idéntől új alakot öltenek magukra az autók: „glória” kerül a pilóták feje fölé. Ezzel a versenyzők életét akarják biztonságosabbá tenni. Az új forma lesz a legfeltűnőbb változás, amit szemmel is érzékelhetünk. A szurkolók körében fel is tűnt a hasonlóság a fejvédős versenyautó és a strandpapucs között. Gyorsan reagált erre a McLaren, és szerződést kötött egy divatcéggel, amely 2012-ben kezdett el strandpapucsokat gyártani. Sem a versenyzők, sem a szurkolók nem barátkoztak meg az új külalakkal, egyes pilótákat zavar a kilátásban.

Új arcok

Nem változott a csapatok létszáma: ugyanazok szállnak harcba a világbajnoki címért, mint a múlt évben. Felipe Massa „ismét” visszavonult – a 2016-os vb után is bejelentette: nem folytatja pályafutását, de akkor meggondolta magát. Ezúttal viszont úgy néz ki, tényleg abbahagyta a brazil. Helyére a Williams egy orosz versenyzőt keresett: a Forma–2-ből szerződtette Szergej Szirotkint. Nem teljesen ismeretlen a neve a sportág kedvelői számára, hiszen 2014-ben a Sauber tesztpilótája volt, majd 2016-ban és 2017-ben a Renault-nál látott el ugyanilyen feladatokat.

Szirotkinhoz hasonló múlttal rendelkezik a Sauber új versenyzője, a monacói Charles Leclerc. A mindössze 20 esztendős pilóta 2016-ban kóstolhatott komolyabban bele a Forma–1-be, ekkor a Scuderia Ferrari fejlesztő pilótája lett, majd a Haas-hoz igazolt. Tavaly a Sauber tesztelőként alkalmazta, és most előlépett, így Marcus Ericsson társa lesz. Leclerc a túraautó-világbajnokságba szerződött Pascal Wehrleint váltja a Sauber volánja mögött.

Jóslatok

Szakemberek szerint idén is a Mercedes fogja uralni a mezőnyt, azaz Lewis Hamilton és Valtteri Bottas diktálja majd a tempót. A konstruktőri világbajnokság második helyéért vívott harc viszont izgalmas lehet, ugyanis nem biztos a Ferrari szezonismétlése. Ezúttal a Red Bull is beleköphet majd az olasz csapat levesébe. Ugyanakkor meglepetést várnak a Haas-tól és a Toro Rossótól is.

Február végén és március elején ezúttal is Barcelonában tartották meg a hivatalos teszteket. Itt a monzai istálló „lovai” húzták a legjobban a „szekeret”. Ez viszont nem jelent semmit, hiszen az előző két évben is a Ferrari teljesített a legjobban, de a vb-t a Mercedes nyerte. 

A katalán pályán Sebastian Vettel futotta a legjobb kört, őt követte ferraris csapattársa, Kimi Räikkönen, majd a McLarentől Fernando Alonso, a Red Bulltól Daniel Ricciardo és a Renault-os ifjabb Carlos Sainz.

A világbajnoki címvédő Lewis Hamilton csak a nyolcadik helyen végzett, míg a Mercedes másik pilótája, a finn Valtteri Bottas a tizediken.

Nem kell erre alapozni, már csak azért sem, mert különböző körülmények között érték el az időeredményeket. Például az első öt helyen végzett versenyző hiperlágy gumiabroncsokkal futotta a köröket, míg a Mercedes pilótái ultralággyal. A gumit gyártó Pirelli szerint a két abroncstípus között legalább 0,7 másodperc a különbség, tehát a németek autói sokkal jobb időt is futhattak volna. Nem tették, így elég titokzatosak maradtak, mint ahogy a Red Bull is. Viszont figyelemre méltó, hogy Kevin Magnussen (Haas) a szuperlágy gumival a hatodik legjobb időt produkálta.

Nem kell sokat várni, hogy körvonalazódjanak az erőviszonyok, hiszen hét végén már indul a nagyüzem: az ausztráliai Melbourne-ben küzdenek meg először a pilóták. Az időmérő verseny romániai idő szerint szombaton reggel 9 órakor kezdődik, a futam pedig vasárnap 8 óra 10 perckor. Romániában a Digi Sport és a Telekom Sport, míg Magyarországon az M4 Sport fogja közvetíteni a futamokat.

Csapatok (motortípus) és pilóták (nemzetség/rajtszám)
Mercedes AMG Petronas Motorsport (Mercedes)

Lewis Hamilton (brit/44)
Valtteri Bottas (finn/77)
Scuderia Ferrari (Ferrari)
Sebastian Vettel (német/5)
Kimi Räikkönen (finn/7)
Aston Martin Red Bull Racing (Renault)
Daniel Ricciardo (ausztrál/3)
Max Verstappen (holland/33)
Sahara Force India F1 Team (Mercedes)
Sergio Perez (mexikói/11)
Esteban Ocon (francia/31)
Williams Martini Racing (Mercedes)
Lance Stroll (kanadai/18)
Szergej Szirotkin (orosz/35)
Renault Sport Formula One Team (Renault)
Nico Hülkenberg (német/27)
ifj. Carlos Sainz (spanyol/55)
Red Bull Toro Rosso Honda (Honda)
Pierre Gasly (francia/10)
Brendon Hartley (ausztrál/28)
Haas F1 Team (Ferrari)
Romain Grosjean (francia/8)
Kevin Magnussen (dán/20)
McLaren F1 Team (Renault)
Stoffel Vandoorne (belga/2)
Fernando Alonso (spanyol/14)
Alfa Romeo Sauber F1 Team (Ferrari)
Marcus Ericsson (svéd/9)
Charles Leclerc (monacói/16)

 

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Legnézettebb

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.