Rövid szünet után kezdődik a román labdarúgó-bajnokság

Somogyi Botond 2020. augusztus 21., 10:29

A járvány okozta csúszások és halasztások miatt későn fejeződött be a román labdarúgó bajnokság élvonala. És jóformán alig hirdették ki a bajnokot – valamint utolsó pillanatban a 14 csapatról a 16 csapatra való áttérést, megmentve ezzel a kieséstől a Dinamót –, máris kezdődhet az új szezon.

Rövid szünet után kezdődik a román labdarúgó-bajnokság
galéria
A Sepsi szurkolói idén jobb helyezést szeretnének a csapattól Fotó: Pinti Attila

A csapatoknak még három hetük sem volt arra, hogy felkészüljenek az új idényre. A rövid szünet alatt azonban már rengeteg minden történt. Például lemondott posztjáról Viorel Duru, őt pedig szimpátiából követte az összes bizottsági tag. A román szakember húsz évet töltött a licencbizottság élén. Elhatározását rövid nyilatkozatában azzal indokolta, hogy a vezetőség részéről nem bírja a további megaláztatásokat.

A legnagyobb hír talán mégis az, hogy a kieséstől az utolsó pillanatokban megszabadult bukaresti Dinamo új gazdára talált.

Vagy legalábbis egyelőre úgy tűnik. Merthogy korábban is volt már példa arra, hogy a fővárosi alakulatot „eladták”, a leendő tulajdonos azonban, amikor megtudta, milyen méhkasba nyúlt, azonnal visszakozott. Most talán mégsem ismétlődik meg a korábbi helyzet: a vevő egy Granadában élő ingatlanbefektetésekkel foglalkozó cég tulajdonosa, Pablo Cortacero. A spanyol üzletember – aki korábban már két ibériai együttest, az Almeriát és az Getafét is meg akarta szerezni – kijelentette: a Dinamót szeretné ismét a román élvonal meghatározó csapatai közé emelni (Budescu állítólagos megvásárlása erről árulkodik). Hogy a történet miként alakul, a héten kezdődő szezon talán választ nyújt. Az viszont biztos, hogy az új vezetőség a klub részvényeiből 27,5 százalékot birtokló szurkolói csoportot (DDB) nem vonta be a megbeszélésekbe, s eddig a sajtó nyilvánossága előtt sem jelent meg.

Nehéz helyzetben a Medgyes

Szomorúan alakul a helyzet a tavaly nagy meglepetésre a felsőházba kerülő Medgyesnél, amely az anyagi helyzete miatt nem indulhatott volna a nemzetközi kupákban. Dusan Uhrin vezetőedzőnek felmondtak abban a reményben, hogy meggyőzik Edi Iordănescut a folytatásról. Ám a román szakember, aki két évig ült a medgyesiek kispadján, egyelőre visszamondta az ajánlatot, így a klub vezetői próbálják visszacsalogatni a (nemrég kirúgott) cseh edzőt.

A rendkívüli helyzetet nemcsak az együttes nehéz anyagi helyzete bonyolítja, hanem az is, hogy a csapat június 30-án számos meghatározó játékosától vált meg.

A múlt szezon utolsó meccseit részben ifikkel kellett lejátszania, az erősítésekről, újabb játékosok érkezéséről pedig alig lehet hallani.
Nincs rózsás helyzetben az Astra sem, a klub tulajdonosa, Ioan Neculae – aki Románia leggazdagabbjai közé tartozik – nem hajlandó annyi pénzt fektetni a klubba, mint korábban. Ezért kérdés, hogy a viszonylag értékes kerettel rendelkező csapatból hány játékost tudnak megtartani, s ennek függvényében milyen célokkal vágnak neki az ősznek.
Az FCSB-nél valószínűleg minden marad a régiben: Gigi Becali összevásárolja a Liga 1-ből a számára jónak tűnő játékosokat, élükre helyezi az éppen aktuális – és még ki nem rúgott – edzőt, akit egy rosszabb széria után majd meneszteni fog. „Szenzációt” csupán az jelent, hogy a klub bejelentette: négy játékos esetében pozitív tesztet állapítottak meg. Ezért a Liga 1 illetékesei azonnal léptek: az első fordulóra kiírt Astra–FCSB összecsapást máris halasztották.

Kevés az új játékos a CFR-nél

A kiváló eredmények és a nemzetközi kupában való meglepően jó menetelés ellenére úgy tűnik, a CFR-nél sincs minden rendben. Egyrészt azért, mert a bajnokság végén Djokovic már jelezte: a fizetések késnek, ezért bejelentette, hogy távozni akar. Másrészt azért, mert az eddigi évek tapasztalatai alapján a fellegvári alakulat az elsők között volt, amely a leghamarabb mozgott a játékospiacon és szerezte be az erősítéseket. Idén azonban csupán Debeljuh érkezését jelentették be, a horvát csatár Szebentől érkezett.

Meglepő hír volt az is, hogy az együttestől korábban távozó Traore, Ţucudean, Manea, Arlauskis és Sylla mellett utolsó pillanatban Bogdan Mara sportigazgató is felmondott állítólag családi okokra hivatkozva.

Bizonytalan a helyzet Boli ügyében is. A fekete játékost Dan Petrescu hozta a csapathoz két évvel ezelőtt, majd elvitte magával Kínába, aztán visszahozta a Fellegvárra. Most a francia középhátvéd – akinek állítólag érvényes szerződése van a klubbal – sajtóhírek szerint aláírt egy török klubhoz. Ha mindez igaz, akkor vétséget követett el, amiért a CFR vezetőségének lehetősége van az UEFA-hoz fordulnia és a török klubtól kártérítést követelnie.

Hagi nélkül a Viitorul

Hat év után újdonságot jelent az is, hogy idéntől a Viitorul kispadján már nem George Hagi ül. Néhány hete bejelentette, idén nem kíván edző lenni az általa támogatott klubnál. Az elmúlt másfél évben több meghatározó játékosát adta el, így nem csoda, hogy tavaly a felsőházba sem jutott be.

Azzal pedig, hogy a „Kárpátok Maradonája” nem ül majd a kispadon, lehet, hogy a Viitorul ismét a tavalyi gyenge teljesítményt fogja megismételni.

Az biztos, hogy a bírók így jóval kevesebb büntetőt fognak megítélni a csapat javára.
Viszonylag csend honol a Craiova háza táján. Az oltyánok óriási pofont kaptak legutóbb, amikor utolsó meccsen hazai pályán bukták el a bajnokságot a CFR-rel szemben. Pedig a pezsgőt behűtötték, a bulira a vendéglőt lefoglalták, sőt a szurkolók még egy bajnoki bannert is előkészítettek kedvenceik számára. Most azonban csendben készülnek az újabb idényre: megerősítették edzői minőségében Bergodit, és két középhátvéddel (Marius Constantin, Papp), valamint több más játékossal próbálnak erősíteni.

Bevásárlások az OSK-nál

A többi csapatnál – a Botoşani-t és a szebeni alakulatot leszámítva – valószínűleg a túlélésre rendezkednek be remélve, hogy jövő nyáron, amikor meghúzzák a vonalat, ne alatta helyezkedjenek el.

Nagy bevásárlásba kezdett viszont a Sepsi OSK. A háromszéki alakulathoz egy évre írt alá a Real Madridot megjárt és a CFR-nél mintegy fél évig tartózkodó kapus, Jesus Fernandez.

Egy másik érdekes szerzeménye a sepsiszentgyörgyi csapatnak Bryan Nouvier. A 25 éves francia játékos korábban már játszott a kolozsvári, de a háromszéki együttesnél is. Az erősítésekkel Diószegi László csapata lehet, hogy a tavalyelőtti bravúros menetelést próbálja megismételni, amikor Niczuly Rolandék bejutottak a felsőházi rájátszásba. Igaz, az idei kupadöntős helyezés is történelmi tettnek számít az Olt partján.
Az új, 2020–2021-es idény tehát rövid szünet útjára indul immár nem 14, hanem 16 csapattal, de szintén a korábbi lebonyolítási rendszer szerint, amelynek értelmében az alapszakaszt az alsóházi és a felsőházi rájátszás követi – a szakemberek szerint ezúttal is egy Craiova–CFR párharc kimenetelű végjátékkal.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Legnézettebb

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.