Rosberg révbe ért, majd visszavonult

Pál Gábor 2016. december 09., 19:53

Idén is tarolt a Mercedes a Forma–1-es világbajnokságon. Már harmadik éve a német istálló versenyzői uralják a mezőnyt, ám ezúttal Nico Rosberg leszorította a trónról csapattársát, Lewis Hamiltont. Ezután a német pilóta bejelentette, nem folytatja tovább.

Rosberg révbe ért, majd visszavonult
galéria

Izgalmasnak ígérkezett a 2016-os Forma–1-es világbajnokság, hiszen a pontvadászat előtti teszteken az előző két vb-n taroló Mercedes pilótái nem remekeltek. Egyébként ez volt a leghosszabb versenyévad: 21 futamot rendeztek. Úgy tűnt, hogy a Ferrari, a Williams Mercedes és a Red Bull Racing is labdába rúghat. Csak az első futamig akadtak efféle kételyek, Melbourne-ben a német Nico Rosberg és a brit Lewis Hamilton végzett az első két helyen. Igaz, Sebastian Vettel a Ferrarival ott loholt Hamilton nyakában. A többiek viszont nagyon lemaradva értek célba. Bahreinben is a német Mercedeses diadalmaskodott, de Kimi Räikkönen (Ferrari) ért célba Hamilton előtt, így a finn állhatott fel a dobogó második fokára.

Kínában is Rosberg nyert, és Hamilton nem tudott felkapaszkodni a dobogóra, de Oroszországban már a brit is csapattársa mellé állhatott. Következett aztán a Spanyol Nagydíj, ahol a két Mercedes egymásnak ütközött és kiesett, a holland Max Verstappen (aki épp a futam előtt érkezett a Red Bull Racinghez a Toro Rossotól, Danyil Kvjatot váltotta) megnyerte a barcelonai versenyt. Egyúttal történelmet is írt, hiszen 18 évesen a legfiatalabb pilótaként nyert futamot is.

Verstappenen kívül csak Daniel Ricciardo (ugyancsak Red Bull Racing) tudott elsőként végezni a Mercedeseken kívül, az ausztrál a 16. futamot, a Maláj Nagydíjat nyerte meg.

Ekkorra már kiderült, hogy a Mercedes két pilótája közt dől el a vb-cím sorsa, mert a várakozásokkal ellentétben a Ferrari a nyomába sem ért a német istálló autóinak, a Williamstől pedig sem Valtteri Bottas, sem Felipe Massa nem tudta megismételni az egy évvel korábbi teljesítményét. Annál inkább bizonyított a Red Bull, amely szép lassan kapaszkodott, és végül több pontot szerzett, mint a Ferrari versenyzői.

Csak az utolsó, Abu Dzabiban megrendezett nagydíjon dőlt el, hogy idén ki emelheti magasba a világbajnoki trófeát. Rosberg 367 ponttal rendelkezett a verseny előtt, Hamilton pedig 355-tel követte. Ilyen állásnál a britnek mindenképp a német előtt kellett volna végeznie a végső győzelemért, de Rosberget többen is meg kellett volna előzniük, hogy lecsússzon a dobogó tetejéről. Végül Hamilton nyerte a futamot, de a német végig őt követve ért célba, így a második hely a világbajnoki címet jelentette számára. Összetettben Ricciardo állhatott fel a dobogó legalsó fokára.

Nico Rosberg édesapja, Keke Rosberg nyomdokaiba lépett, hiszen 1982-ben Keke nyerte a világbajnokságot (a Williams-Ford volánja mögül), huszonhat évvel később pedig fia is elhódította ezt a címet a Mercedes versenyzőjeként.

Massa és Button utánRosberg is visszavonul

Két olyan pilóta sem folytatja a versenyzést, aki az elmúlt másfél évtized meghatározó személye volt a futamoknak. Felipe Massa végleg visszavonul a Forma–1-ből, Jenson Button azonban továbbra is segíteni fogja a McLarent tesztpilótaként. Utóbbi, a 2009-es világbajnokság győztese több mint 300 futamot tudhat a háta mögött, 15 futamgyőzelmet és 50 dobogós helyezést ért el, de most átadja a helyét a fiatal reménységnek, Stoffel Vandoorne-nak.

Massa nem nyert világbajnokságot, viszont pályafutása során 11 futamgyőzelmet aratott, 16 pole pozíciót és 41 dobogós helyezést szerzett, és 2008-ban 1 ponton múlt, hogy nem ő lett a világbajnok. Helyét a kanadai Lance Stroll veszi át (Formula 3).

Rajtuk kívül néhányan csapatot fognak váltani. Ami biztos, hogy a német Nico Hülkenberg elhagyja a Force Indiát, helyette érkezik a Manortól a francia Esteban Ocon. Hülkenberg a Renault-nál váltja a dán Kevin Magnussent, aki a Haas Ferrarinál folytatja pályafutását.

Mégis a legmeghökkentőbb a friss világbajnok, Nico Rosberg bejelentése volt. A német pilóta a FIA díjátadó gálája előtt hozta nyilvánosságra döntését sokkolva azzal a Forma–1 világát. „Ez egy különleges nap, mert végre megkapom a trófeát. De nem csak ezért: szeretném megragadni az alkalmat, hogy bejelentsem az F1-es pályafutásom lezárását. Hatéves korom óta az volt a célom, hogy F1-es világbajnok legyek. Mindig ez járt a fejemben, és most elértem a célom! Erre örökké emlékezni fogok. Megvalósítottam álmom, és nem akarok újra meg újra elköteleződni. Úgy döntöttem, követem a szívem. Más dolgokkal szeretnék foglalkozni. Izgatott vagyok, akárcsak a feleségem, akinek hálával tartozom az elmúlt évek alatt nyújtott támogatásáért” – indokolta meg visszavonulását.

„Ez a szezon átkozottul nehéz volt. Az elmúlt két év csalódásai után őrülten keményen hajtottam, és az ő támogatásuknak köszönhetően a motivációm olyan szintre ért, mint korábban soha. Mindenki, akit szeretek, az egész családom áldozatokat hozott. Nem találom a szavakat, hogyan mondhatnék köszönetet a feleségemnek, Viviannak, ő egyszerűen fantasztikus. Megértette, hogy ez nagy év lehet, nagy lehetőség, és teret biztosított, hogy minden futam után feltöltődjek” – tette hozzá.

„Csak azért volt nehéz a döntés, mert kellemetlen helyzetbe hoztam a Forma–1-es családomat. De Toto megértette. Azonnal tudta, hogy komolyan gondolom, és megnyugtatott. Mindig is arra az eredményemre leszek a legbüszkébb, hogy megnyertem a bajnokságot ezekkel a hihetetlen emberekkel és az Ezüstnyíllal. Most azért vagyok itt, hogy élvezzem a pillanatot. A következő hetekben időm lesz arra, hogy a bajnokságról beszéljek és élvezzem, ami ezzel jár. Majd befordulok életem következő kanyarjába, és meglátom, mit tartogat számomra…” – magyarázta Rosberg.

Egyelőre nem tudni, hogy ki lép Rosberg helyébe a Mercedesnél, de Toto Wolfék valószínűleg egy tapasztalt versenyzőt szerződtetnek.

Nem lesz Német Nagydíj

A 2017-es világbajnokság március 26-án kezdődik Melbourne-ben, és november 26-án ér véget Abu Dzabiban. Jövőre húsz futam szerepel a versenynaptárban. Az elmúlt szezonhoz képest mindössze Németországban nem fognak száguldozni a pilóták: sem a Nürburgringen, sem pedig Hockenheimban nem rendeznek futamot.

Most téli szünetre vonultak a csapatok, ez idő alatt felkészülhetnek a következő szezonra (ugyanazok a csapatok indulnak 2017-ben is, mint a múlt versenyévadban). Azt, hogy kinek hogyan sikerülnek a fejlesztések, és milyen új szabályokat vezetnek be, hamarosan megtudhatjuk, hiszen alig négy hónap múlva ismét elrajtol a száguldó cirkusz.

A 2016-os Forma–1-es világbajnokság végeredménye
Pilóták:
1. Nico Rosberg (német, Mercedes) 385 pont
2. Lewis Hamilton (brit, Mercedes) 380
3. Daniel Ricciardo (ausztrál, Red-Bull) 256
4. Sebastian Vettel (német, Ferrari) 212
5. Max Verstappen (holland, Red-Bull) 204
6. Kimi Räikkönen (finn, Ferrari) 186
7. Sergio Pérez (mexikói, Force India-Mercedes) 101
8. Valtteri Bottas (finn, Williams Mercedes) 85
9. Nico Hülkenberg (német, Force India-Mercedes) 72
10. Fernando Alonso (spanyol, McLaren Honda) 54
11. Felipe Massa (brazil, Williams Mercedes) 53
12. Carlos Sainz Jr. (spanyol, Toro Rosso Ferrari) 46
13. Romain Grosjean (francia, Haas Ferrari) 29
14. Danyil Kvjat (orosz, Toro Rosso Ferrari) 25
15. Jenson Button (brit, McLaren Honda) 21
16. Kevin Magnussen (dán, Renault) 7
17. Felipe Nasr (brazil, Sauber Ferrari) 2
18. Jolyon Palmer (brit, Renault) 1
19. Pascal Wehrlein (német, MRT Mercedes) 1
20. Stoffel Vandoorne (belga, McLaren Honda) 1
21. Estebán Guttiérez (mexikói, Haas Ferrari) 0
22. Marcus Ericsson (svéd, Sauber Ferrari) 0
23. Esteban Ocon (francia, MRT Mercedes)
24. Rio Haryanto (indonéziai, MRT Mercedes) 0.

Konstruktőrök:
1. Mercedes 765 pont, 2. Red Bull-TAG Heuer 468,
3. Ferrari 398, 4. Force India-Mercedes 173, 5. Williams-Mercedes 138, 6. McLaren-Honda 76,
7. Toro Rosso-Ferrari 63, 8. Haas-Ferrari 29, 9. Renault 8, 10. Sauber-Ferrari 2, 11. Manor-Mer­cedes 1.

Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Legnézettebb

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.