HIRDETÉS

Nánó Csaba

2017. július 16., 17:55

Mitől más a romániai foci?

Gary Lineker egykori angol válogatott rátapintott a lényegre, amikor azt mondta, a futball olyan játék, amikor két csapat kergeti a labdát, és a végén a németek nyernek. Erre nincs jobb bizonyíték, minthogy Németország a világbajnok, ifi válogatottja megnyerte a korosztályos Európa-bajnokságot, a fiatalokból összeválogatott második (vagy harmadik) csapata elhódította a Konföderációs Kupát. És ez nem véletlen…

A nagy focit játszó nemzeteknek van egy-két titkuk, ami nem is titok: mindenféle szinten hagyományokból táplálkoznak, a múltból merítenek, hogy a jövőt építsék.

Egy-egy klubcsapatuk évtizedekig a legmagasabb szinten játszik, és nincs olyan jelentős város, amelynek ne lenne élvonalban található együttese. Nem véletlen, hogy a legerősebb európai bajnokságok győztesei fővárosokban vagy legalábbis nagyváro­sokban működő klubok. Ugyanakkor minden jelentős csapat körül akadémiák működnek, ahol remek –általában a munkahelyéhez lelkileg-testileg kötődő –szakemberek képezik a jövő focistáit. A stadionok tömve vannak nézőkkel, hiszen a jó focira sokan vevők, ha azt magas szinten játsszák. Ritkaságszámba megy, hogy a szinte kivétel nélkül magántulajdonban lévő klubok anyagi gondokkal küszködjenek, tehát minden adott az eredményességhez.

A román vadkapitalizmusban mindennek a fordítottja igaz. Pillanatnyi érdekek köré szervezett csoportok, befektetők gyors haszonszerzés reményében vásárolnak meg vagy alapítanak focicsapatot. Nem számít a hagyomány –talán a friss tulajdonos nem is ismeri azt –, nem számít a néző, nem számít a labdarúgó. De elsősorban nem számít a helység, a klub múltja, jövője. Mindössze a jelen, a befolyó pénz a televíziós közvetítési jogokból, az esetleges reklámbevételek, az illanó dicsőség jelent valamit.

Nyilván nem az a baj, hogy valaki nyereséget szeretne elkönyvelni, ha befektet egy csapatba. Ám nálunk a nyereség a kizárólagos cél, nem pedig eszköz az eredményesség javításához.

Ezeknek az „üzletembereknek”–akinek egy része már börtönben van, másik része eltűnt a süllyesztőben –sikerült a csőd szélére vinniük vagy tönkretenniük focihagyománnyal rendelkező nagyváro­sok csapatait. A legmagasabb szinteken pedig falvak, községek, kisvárosok csapatai jelentek meg, amelyek nem jelentettek és nem is fognak jelenteni semmit a román labdarúgás egén. Az első három osztályban nincs csapata például Brassónak, Nagybányának, Besztercének, Vajdahunyadnak –hogy csak Erdélyt említsük. De van a 14 ezer fős Chiajnának (kettő), a 10 ezer fős Ovidiunak szintén kettő, ugyanakkor a temesvári vagy a krajovai csapatoknak már semmi közük a régi dicsőséghez, hiszen ezek újonnan alakultak. (Megtévesztő lehet, hogy nevük majdnem ugyanaz, mint az egykori jelentős csapatoknak).

Hogy miért lehet minden gengszter focicsapat tulajdonosa Romániában? És miért éri meg nekik?

Íme egy példa: Uli Höenes, a Bayern München volt és jelenlegi elnöke egy adócsalási ügyben másfél évet ült börtönben és 43 millió eurót fizetett be az államkasszába. Nagyjából a dupláját annak, amit állítólag elcsalt. Gigi Becali, a FCSB (volt Steaua) tulajdonosa ezzel szemben gazdagabban jött ki a börtönből, mint ahogyan bement. Ez az egyik alapvető különbség a két társadalom szabályai között. És többek közt ettől más a foci is…

HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
2017. július 16., vasárnap

Padlóról a dobogó tetejére

A 2019-es budapesti vívóvilágbajnokság és a rá egy évre következő tokiói olimpiai játékok képezik Szász Emese párbajtőröző olimpiai bajnok legfontosabb célkitűzéseit. A 34 éves sportoló babát is szeretne. Terveiről kérdeztük a bajnokot.

EN-összeállítás 2017. július 14., péntek

Vizes vb: legek Budapesten

Július 14-én délben a műugrás-selejtezőkkel Budapesten kezdetét veszi a vizes világbajnokság. A Magyarország történetében eddigi legnagyobb sportesemény július 30-án zárul: két városban öt helyszínen 76 számban hirdetnek győztest.

HIRDETÉS
EN-összeállítás 2017. július 07., péntek

Szükséges-e a futballban a videóbíró?

 A labdarúgás szabályalkotó testülete (IFAB) tavaly zöld utat adott a videotechnológiának, hogy segítse a játékvezetők döntését. Az újítást azóta már több mérkőzésen is alkalmazták, ám továbbra is vitáznak, érdemes-e minden szinten bevezetni. 

2017. július 01., szombat

Udvarhelyi bíró a nemzetközi élvonalban

 A székelyudvarhelyi Bálint Attila labdarúgó játékvezetői pályafutását a nagypályán kezdte, majd áttért teremlabdarúgásra. Idén januárban került be Románia játékvezetői keretébe, és bemutatkozhatott a strandfoci Bajnokok Ligájában is, Portugáliában. 

HIRDETÉS
2017. június 23., péntek

Bronzérem a ciprusi nyárban

Székelyföld válogatottja június elején történelme legnagyobb sikerét, a harmadik helyet érte el az Észak-Cipruson rendezett Független Labdarúgó-egyesületek Szövetsége által szervezett (ConIFA) Európa-bajnokságon. 

 

Somogyi Botond 2017. június 18., vasárnap

Foci-vb: a szégyen soha nem érhet véget

Bizonyossá vált, hogy a román labdarúgó-válogatott húsz év után sem fog világbajnokságon szerepelni. A magyar csapat már korábban búcsúzott a vb-álmoktól, ám azt a tavalyi Eb-szereplést követően senki sem sejtette, hogy egy történelmi vereségbe fut bele. 

HIRDETÉS
Sánta Imre 2017. június 08., csütörtök

Történelmet írt Sepsiszentgyörgy

Sepsiszentgyörgy történetében először fordul elő, hogy a város futballcsapata a hazai labdarúgás élvonalában kerül, miután a Sepsi OSK a 2. Liga második helyezettjeként kivívta ezt a jogot valóra váltva szurkolóinak és a klub tulajdonosának álmát. 

Somogyi Botond 2017. június 04., vasárnap

Megvalósult álom: élvonalban a Sepsi OSK

A sepsiszentgyörgyi projektet néhány évvel ezelőtt álmodták meg a háromszéki városban. A helyi futballcsapat gyorsan haladt a létrán: a negyedosztályból nemsokára a harmadosztályba, majd eggyel fennebb került, idén pedig a Liga 1-be. 

Somogyi Botond 2017. június 04., vasárnap

Az ötödik: ismét bajnok a Kolozsvár

Ami nem sikerült a lányoknak, az sikerült a fiúknak: a kolozsvári CS Universitatea kosárlabdacsapata hat év után ismét felállt a sportág legmagasabb dobogójára. A Mihai Silvăşan által irányított együttes 2011 után ismét bajnoki címet ünnepelhet. 

2017. május 28., vasárnap

Az SZKC felemelkedése és stagnálása

A Székelyudvarhelyi KC története 2005 júniusában kezdődött, amikor az együttes megnyerte az országos ifjúsági kézilabda-bajnokságot. Az azóta eltelt idő alatt az ifjúsági együttes gerincére felépített felnőtt csapat háromszor dobogós helyezést ért el.

HIRDETÉS
Vélemény
Somogyi Botond: Légy jó, fiam!

Könnycsepp gördült le a szemén. Pedig csak nyolcadikos lehetett. Vagy talán még annyi sem. De a lányt nem ...

Makkay József: Miért nincs szakmunkás?

Érthető, ha a legtöbb szülő azt szeretné, hogy csemetéje tanuljon tovább, legalább az ő élete ...

Kádár Hanga: Mielőtt jönne az álom

Ha iskolaelső, egyetem. Ha egyetem, minimum mérnöki. Ha mérnöki, legalább egy ösztöndíj. Vagy kettő. ...

HIRDETÉS
Legnézettebb
HIRDETÉS
HIRDETÉS