HIRDETÉS

Nánó Csaba

2017. július 16., 17:55

Mitől más a romániai foci?

Gary Lineker egykori angol válogatott rátapintott a lényegre, amikor azt mondta, a futball olyan játék, amikor két csapat kergeti a labdát, és a végén a németek nyernek. Erre nincs jobb bizonyíték, minthogy Németország a világbajnok, ifi válogatottja megnyerte a korosztályos Európa-bajnokságot, a fiatalokból összeválogatott második (vagy harmadik) csapata elhódította a Konföderációs Kupát. És ez nem véletlen…

A nagy focit játszó nemzeteknek van egy-két titkuk, ami nem is titok: mindenféle szinten hagyományokból táplálkoznak, a múltból merítenek, hogy a jövőt építsék.

Egy-egy klubcsapatuk évtizedekig a legmagasabb szinten játszik, és nincs olyan jelentős város, amelynek ne lenne élvonalban található együttese. Nem véletlen, hogy a legerősebb európai bajnokságok győztesei fővárosokban vagy legalábbis nagyváro­sokban működő klubok. Ugyanakkor minden jelentős csapat körül akadémiák működnek, ahol remek –általában a munkahelyéhez lelkileg-testileg kötődő –szakemberek képezik a jövő focistáit. A stadionok tömve vannak nézőkkel, hiszen a jó focira sokan vevők, ha azt magas szinten játsszák. Ritkaságszámba megy, hogy a szinte kivétel nélkül magántulajdonban lévő klubok anyagi gondokkal küszködjenek, tehát minden adott az eredményességhez.

A román vadkapitalizmusban mindennek a fordítottja igaz. Pillanatnyi érdekek köré szervezett csoportok, befektetők gyors haszonszerzés reményében vásárolnak meg vagy alapítanak focicsapatot. Nem számít a hagyomány –talán a friss tulajdonos nem is ismeri azt –, nem számít a néző, nem számít a labdarúgó. De elsősorban nem számít a helység, a klub múltja, jövője. Mindössze a jelen, a befolyó pénz a televíziós közvetítési jogokból, az esetleges reklámbevételek, az illanó dicsőség jelent valamit.

Nyilván nem az a baj, hogy valaki nyereséget szeretne elkönyvelni, ha befektet egy csapatba. Ám nálunk a nyereség a kizárólagos cél, nem pedig eszköz az eredményesség javításához.

Ezeknek az „üzletembereknek”–akinek egy része már börtönben van, másik része eltűnt a süllyesztőben –sikerült a csőd szélére vinniük vagy tönkretenniük focihagyománnyal rendelkező nagyváro­sok csapatait. A legmagasabb szinteken pedig falvak, községek, kisvárosok csapatai jelentek meg, amelyek nem jelentettek és nem is fognak jelenteni semmit a román labdarúgás egén. Az első három osztályban nincs csapata például Brassónak, Nagybányának, Besztercének, Vajdahunyadnak –hogy csak Erdélyt említsük. De van a 14 ezer fős Chiajnának (kettő), a 10 ezer fős Ovidiunak szintén kettő, ugyanakkor a temesvári vagy a krajovai csapatoknak már semmi közük a régi dicsőséghez, hiszen ezek újonnan alakultak. (Megtévesztő lehet, hogy nevük majdnem ugyanaz, mint az egykori jelentős csapatoknak).

Hogy miért lehet minden gengszter focicsapat tulajdonosa Romániában? És miért éri meg nekik?

Íme egy példa: Uli Höenes, a Bayern München volt és jelenlegi elnöke egy adócsalási ügyben másfél évet ült börtönben és 43 millió eurót fizetett be az államkasszába. Nagyjából a dupláját annak, amit állítólag elcsalt. Gigi Becali, a FCSB (volt Steaua) tulajdonosa ezzel szemben gazdagabban jött ki a börtönből, mint ahogyan bement. Ez az egyik alapvető különbség a két társadalom szabályai között. És többek közt ettől más a foci is…

HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Ilyés Szabolcs 2017. szeptember 22., péntek

Egy lovas nemzet legjobb seregszemléje

Izgalmas futamokkal és szemkápráztató lovasbemutatókkal fogadta a látogatókat a budapesti Hősök terén a 10. Nemzeti Vágta. A legnagyobb magyar lovasseregszemle színvonalát 12 ország versenyzői is emelték.

Somogyi Botond 2017. szeptember 15., péntek

Magyarországot a kosárlabdatérképre!

A magyar kosárlabda-válogatott nemcsak, hogy 48 év után mérkőzést nyert az Európa-bajnokságon, hanem Hanga Ádám kiváló játékának is köszönhetően a csehek és románok legyőzésével továbbjutott a kolozsvári csoportból. A sztárjátékossal beszélgettünk. 

 

HIRDETÉS
Ilyés Szabolcs 2017. szeptember 09., szombat

Marius L. Vizer vezető sporttá alakította a dzsúdót

Érdekes pályát futott be Marius L. Vizer tenkei származású sportvezető, a Nemzetközi Cselgáncs Szövetség elnöke. A vasárnap véget ért budapesti cselgáncs-világbajnokság alkalmából beszélgettünk. 

EN-összeállítás 2017. szeptember 02., szombat

Gazdasági siker az újabb budapesti vb

A nagysikerű vizes világbajnokság után újabb rangos sportesemény színhelye Budapest: hétfőtől vasárnapig tartják a 31. cselgáncs világbajnokságot, amelyen 19 magyar cselgáncsozó is részt vesz. A megnyitón Vlagyimir Putyin orosz államfő is részt vett. 

 

HIRDETÉS
Somogyi Botond 2017. augusztus 27., vasárnap

Magyar foci az utódállamokban

A Kolozsvári Magyar Napok alkalmával ismét gazdag sportprogram várta az érdeklődőket. Nemcsak különböző sportágakat lehetett kipróbálni, hanem érdekes beszélgetéseken is részt venni. Ezekből nyújtunk egy kis ízelítőt.

Somogyi Botond 2017. augusztus 16., szerda

Szebb, jobb, élhetőbb Budapest

A vizes világbajnokság alkalmával számos olyan beruházást valósítottak meg, amelyekre Budapestnek szüksége volt. Az esemény ismét világtérképre tette a fővárost. Az ország sikere csak a rosszindulatú balliberális média számára nem volt egyértelmű. 

HIRDETÉS
Somogyi Botond 2017. augusztus 03., csütörtök

Vizes vb: hatalmas magyar siker

Óriási sikerként könyvelték el a nemzetközi úszószövetség vezetői a Magyarország által rendezett 17. vizes világbajnokságot. Az ország történetében az eddigi legnagyobb sportesemény július 30-án zárult a Papp László Sportarénában rendezett gálaműsorral. 

Somogyi Botond 2017. július 28., péntek

Erősödőben a Liga 1?

A magyarországi vizes világbajnokság, valamint a nemzetközi kupák selejtezőinek árnyékában szinte észrevétlenül kezdődött meg a román labdarúgó Liga 1 – immár két hete. Pedig több figyelmet érdemelt volna, mint eddig.

 

2017. július 25., kedd

Marișca nyerte a 25. Hargita Gyöngye Ralit

Jubileumi 25. kiadásához érkezett a Hargita Gyöngye Rali. A román rali­baj­nok­ság ötödik futamát július 13–15. között rendezték Székelyudvarhe­lyen és környékén. A sporteseményen hatvanhét páros állt rajthoz. 

2017. július 16., vasárnap

Padlóról a dobogó tetejére

A 2019-es budapesti vívóvilágbajnokság és a rá egy évre következő tokiói olimpiai játékok képezik Szász Emese párbajtőröző olimpiai bajnok legfontosabb célkitűzéseit. A 34 éves sportoló babát is szeretne. Terveiről kérdeztük a bajnokot.

HIRDETÉS
Vélemény
Somogyi Botond: Légy jó, fiam!

Könnycsepp gördült le a szemén. Pedig csak nyolcadikos lehetett. Vagy talán még annyi sem. De a lányt nem ...

Makkay József: Miért nincs szakmunkás?

Érthető, ha a legtöbb szülő azt szeretné, hogy csemetéje tanuljon tovább, legalább az ő élete ...

Kádár Hanga: Mielőtt jönne az álom

Ha iskolaelső, egyetem. Ha egyetem, minimum mérnöki. Ha mérnöki, legalább egy ösztöndíj. Vagy kettő. ...

HIRDETÉS
Legnézettebb
HIRDETÉS
HIRDETÉS