HIRDETÉS

Nánó Csaba

2017. július 16., 17:55

Mitől más a romániai foci?

Gary Lineker egykori angol válogatott rátapintott a lényegre, amikor azt mondta, a futball olyan játék, amikor két csapat kergeti a labdát, és a végén a németek nyernek. Erre nincs jobb bizonyíték, minthogy Németország a világbajnok, ifi válogatottja megnyerte a korosztályos Európa-bajnokságot, a fiatalokból összeválogatott második (vagy harmadik) csapata elhódította a Konföderációs Kupát. És ez nem véletlen…

A nagy focit játszó nemzeteknek van egy-két titkuk, ami nem is titok: mindenféle szinten hagyományokból táplálkoznak, a múltból merítenek, hogy a jövőt építsék.

Egy-egy klubcsapatuk évtizedekig a legmagasabb szinten játszik, és nincs olyan jelentős város, amelynek ne lenne élvonalban található együttese. Nem véletlen, hogy a legerősebb európai bajnokságok győztesei fővárosokban vagy legalábbis nagyváro­sokban működő klubok. Ugyanakkor minden jelentős csapat körül akadémiák működnek, ahol remek –általában a munkahelyéhez lelkileg-testileg kötődő –szakemberek képezik a jövő focistáit. A stadionok tömve vannak nézőkkel, hiszen a jó focira sokan vevők, ha azt magas szinten játsszák. Ritkaságszámba megy, hogy a szinte kivétel nélkül magántulajdonban lévő klubok anyagi gondokkal küszködjenek, tehát minden adott az eredményességhez.

A román vadkapitalizmusban mindennek a fordítottja igaz. Pillanatnyi érdekek köré szervezett csoportok, befektetők gyors haszonszerzés reményében vásárolnak meg vagy alapítanak focicsapatot. Nem számít a hagyomány –talán a friss tulajdonos nem is ismeri azt –, nem számít a néző, nem számít a labdarúgó. De elsősorban nem számít a helység, a klub múltja, jövője. Mindössze a jelen, a befolyó pénz a televíziós közvetítési jogokból, az esetleges reklámbevételek, az illanó dicsőség jelent valamit.

Nyilván nem az a baj, hogy valaki nyereséget szeretne elkönyvelni, ha befektet egy csapatba. Ám nálunk a nyereség a kizárólagos cél, nem pedig eszköz az eredményesség javításához.

Ezeknek az „üzletembereknek”–akinek egy része már börtönben van, másik része eltűnt a süllyesztőben –sikerült a csőd szélére vinniük vagy tönkretenniük focihagyománnyal rendelkező nagyváro­sok csapatait. A legmagasabb szinteken pedig falvak, községek, kisvárosok csapatai jelentek meg, amelyek nem jelentettek és nem is fognak jelenteni semmit a román labdarúgás egén. Az első három osztályban nincs csapata például Brassónak, Nagybányának, Besztercének, Vajdahunyadnak –hogy csak Erdélyt említsük. De van a 14 ezer fős Chiajnának (kettő), a 10 ezer fős Ovidiunak szintén kettő, ugyanakkor a temesvári vagy a krajovai csapatoknak már semmi közük a régi dicsőséghez, hiszen ezek újonnan alakultak. (Megtévesztő lehet, hogy nevük majdnem ugyanaz, mint az egykori jelentős csapatoknak).

Hogy miért lehet minden gengszter focicsapat tulajdonosa Romániában? És miért éri meg nekik?

Íme egy példa: Uli Höenes, a Bayern München volt és jelenlegi elnöke egy adócsalási ügyben másfél évet ült börtönben és 43 millió eurót fizetett be az államkasszába. Nagyjából a dupláját annak, amit állítólag elcsalt. Gigi Becali, a FCSB (volt Steaua) tulajdonosa ezzel szemben gazdagabban jött ki a börtönből, mint ahogyan bement. Ez az egyik alapvető különbség a két társadalom szabályai között. És többek közt ettől más a foci is…

HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Somogyi Botond 2017. november 28., kedd

Moszkvai vb-sorsolás: ki kivel?

December elsején a világ szeme Moszkvára szegeződik: az orosz fővárosban sorsolják ki a 2018-as futball-világbajnokság csoportbeosztását. Értékelésünkben áttekintjük az eddigi fontosabb eredményeket. És egy-két halálcsoport gondolatával is eljátszunk. 

Ilyés Szabolcs 2017. november 17., péntek

Húsz éve Görbiczék szolgálatában

Szálasy László 22 éve a Győri Audi ETO női kézilabdacsapatának egyik csapatorvosa. A Székelyudvarhelyről 1990-ben kivándorolt orvossal az erdélyi múltjáról, a kézilabdáról és a fénykorát élő győri csapatról beszélgettünk. 

HIRDETÉS
Somogyi Botond 2017. november 12., vasárnap

Ki is George Leekens?

A 68 éves szakember kinevezése megosztotta a közvéleményt. Már idős, edzői pályafutásának legjobb eredményeit hosszú évekkel ezelőtt érte el. Másrészt egyáltalán nem ismeri a magyar közeget: bajnokságot, csapatokat, játékosokat, a magyar futballkultúrát.

Somogyi Botond 2017. november 08., szerda

Halep világelső Grand Slam nélkül

A Singapore-ban megrendezett Bajnokok Tornáján Simona Halep ismét kiesett. Október 9-től viszont az idei év kiváló eredményeinek köszönhetően a női teniszrangsor (WTA) élére állt, és a nemzetközi program alakulása miatt jövő januárig ott is marad.  

HIRDETÉS
Somogyi Botond 2017. október 27., péntek

„Ki a magyarokkal az országból!”

A lelátókon megnyilvánuló magyarellenesség visszaszorítására hívta fel több ízben is a hatóságok figyelmét az erdélyi Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat. Benkő Erika RMDSZ-képviselő szerint a magyargyűlölet megállításához a sporttörvényt kell módosítani. 

Somogyi Botond 2017. október 25., szerda

Visszavonuló világsztárok

Két világklasszis sportoló szinte egyidőben jelentette be visszavonulását. Nagy László, a Veszprém kézilabdacsapatának klasszis jobbátlövője a válogatottságot mondta le, Andrea Pirlo olasz labdarúgó pedig az aktív sportolástól vonul vissza. 

HIRDETÉS
Pál Gábor 2017. október 18., szerda

Emelt fővel vonult vissza Klein László

Búcsúzott a közönségtől a 155-szörös román teremlabdarúgó-válogatott. A székelykeresztúri Klein László vasárnap játszotta le az utolsó hivatalos meccsét a Futsal Klub Székelyudvarhely együttesénél. Pályafutásáról, jövőjéről kérdeztük a kapust. 

Somogyi Botond 2017. október 06., péntek

Liga 1: félidő az alapszakaszban

Félidejéhez érkezett a román labdarúgó-bajnokság alapszakasza. A világbajnoki selejtezők miatt a Liga 1-ben másfél hetes szünet van. A csapatok töltekeznek, hogy október közepétől a visszavágókra összpontosítsanak. További nagy harc várható.

Somogyi Botond 2017. október 01., vasárnap

Nyerjünk, vagy ne nyerjünk?

Nagyon elbonyolították a 2020-as Európa-bajnokságra kijutni akaró együttesek útját. Rövidesen kialakul a 2020-as Eb selejtezőinek új formátuma, a hagyományos rendszert kiegészítő Nemzetek Ligája.

Ilyés Szabolcs 2017. szeptember 22., péntek

Egy lovas nemzet legjobb seregszemléje

Izgalmas futamokkal és szemkápráztató lovasbemutatókkal fogadta a látogatókat a budapesti Hősök terén a 10. Nemzeti Vágta. A legnagyobb magyar lovasseregszemle színvonalát 12 ország versenyzői is emelték.

HIRDETÉS
Vélemény
Somogyi Botond: Légy jó, fiam!

Könnycsepp gördült le a szemén. Pedig csak nyolcadikos lehetett. Vagy talán még annyi sem. De a lányt nem ...

Makkay József: Miért nincs szakmunkás?

Érthető, ha a legtöbb szülő azt szeretné, hogy csemetéje tanuljon tovább, legalább az ő élete ...

Kádár Hanga: Mielőtt jönne az álom

Ha iskolaelső, egyetem. Ha egyetem, minimum mérnöki. Ha mérnöki, legalább egy ösztöndíj. Vagy kettő. ...

HIRDETÉS