Megváltozott erőviszonyok a hazai teremfociban

Zátyi Tibor 2016. október 12., 22:10
Megváltozott erőviszonyok a hazai teremfociban
galéria

Tizenegy csapattal indult útjára a teremlabdarúgó 1. Liga idei szezonja. A nyár folyamán több együttesnél is komoly változások történtek, az átigazolási piacon is nagy volt a mozgás. Öt forduló lejárt, egyértelmű esélyese pedig nincs a bajnokságnak. Talán az egyik legkiegyenlítettebb pontvadászat elé nézünk.

Nagy meglepetésre a nyáron nagybevásárlást tartott ezüstérmes Temesvári Informatica két vereséggel kezdett: Robert Lupu szövetségi kapitány (és edző-játékos) által irányított Bega-parti együttes hazai pályán kikapott a Dévai Autobergamótól, majd a Dunărea Călărași otthonából is pont nélkül távozott. A nyáron szerb és spanyol játékosokkal megerősített együttesnél rendezték a sorokat, három győzelem következett, ám így is már négy pontos lemaradásban vannak az éllovas Dévai Autobergamótól.

Utóbbi együttes kirobbanó formában van, és annak ellenére, hogy tökéletes szezonnyitása (négy mérkőzésből négy győzelem) megszakadt a Galaci United otthonában (3–3), a bajnoki cím legnagyobb esélyese. A Román Kupa-győztes a szezont meggyőző sikerrel kezdte, a Szuperkupa-döntőben 6–1-re kiütötte a bajnoki címvédő Marosvásárhelyi City’Ust. A két együttes a bajnokság második fordulójában is találkozott egymással, Déva pedig újabb kategorikus győzelmet aratott, 7–3-ra verte ellenfelét.

A marosvásárhelyi együttesnél a nyáron anyagi gondokkal küzdöttek, keretük komoly átalakuláson ment keresztül, meghatározó játékosok hagyták el a csapatot, ám ennek ellenére is sikerült ütős csapatot összeállítani. Cosmin Gherman edző elmondása szerint idén nem a bajnoki címre hajtanak, de biztosan megnehezítik majd az aranyéremre hajtó csapatok dolgát.

Elfogyott a pénz Háromszéken

Tavalyhoz képest kisebb költségvetésből dolgoznak a Sepsiszentgyörgyi Sepsi Futsal csapatánál, így lemondtak a légiósokról. A horvát és spanyol futsalosok hiánya érződik a csapat játékán, az előző szezonokban az élmezőnyhöz tartozó együttes eddig egy győzelmet szerzett (Kolozsvárt győzték le idegenben). Hazai pályán mindkét mérkőzésüket simán elveszítették Jászvásár (1–7) és Călărași (1–4) ellen, így a tavalyi ötödik helyük megismétlése lassan már bravúrnak számítana. Még jobban meggyengült a tavalyi szezon egyik meglepetéscsapata, a Kézdivásárhelyi KSE. A háromszéki együttesnél már nincsenek spanyol légiósok, ez pedig a csapat eddigi teljesítményén tükröződik: ötből öt vereség, így az együttes jelenleg sereghajtó.

A csalódást keltő előző bajnokságot követően – lemaradt a rájátszásról – felemás szezonkezdet után áll a Székelyudvarhely. A helyi játékosokra alapozó csapat mindkét hazai mérkőzését magabiztosan nyerte (Resicabánya ellen 8–2, Călărași ellen 5–2). Kiszállásait viszont vereséggel zárta: Galacon és Déván is sokáig partiban volt a pontokért, ám az utolsó tíz percben rendre a házigazdának jött ki jobban a lépés (3–5, illetve 1–5). Az eddig mutatott játék alapján reális cél a legjobb négy közé jutás, kérdés, hogy a „nagyok” ellen miképp fog kijönni a lépés Jakab Zoltán edző együttesének.

Kiegyenlített bajnokság

Ezúttal már nincs olyan csapat az 1. Ligában, amely a régi szokásoknak megfelelően egy helyre gyűjti össze a román válogatott tagjait. Ez látszik Robert Lupu szövetségi kapitány elmúlt hét végén kihirdetett keretén is, hiszen a tizennégy behívott játékos hét klubot képvisel. A román válogatott szerdán és csütörtökön Isztambulban felkészülési mérkőzéseket játszott Törökországgal. Kissé furcsa a meghirdetett válogatott összetartás időpontja, hiszen hétfőn a behívottak fele még bajnoki mérkőzést játszott. Továbbá a Marosvásárhelyi City’Us csütörtökön este Csehországban kezd az UEFA Futsal Cup csoportkörében.

Amúgy a kihirdetett keretben megtalálható Letra Da Costa Ferreira Paulo Josue neve is, aki szeptember közepén lett román állampolgár. Az 1985-ben született, tehát már 31 éves portugál játékos hivatalos mérkőzésen is pályára lépett. Már kétszer szerepelt a válogatottban, a Franciaország elleni felkészülési mérkőzéseken egy gólt szerzett.

Házigazda válogatott

Az elmúlt két világeseményről lemaradó Románia (az emlékezetes magyarok elleni párharc az Európa-bajnoki pótselejtezőn és a világbajnokság) házigazdája lesz a 2018-as szlovéniai kontinenstorna egyik selejtezőcsoportjának. A mérkőzéseket Călărași-on fogják rendezni április 3–12. között, az első két selejtező kör sorsolását október 21-én fogják tartani Nyonban.

Idéntől a Román Labdarúgó-szövetségnél az utánpótlásra is nagyobb hangsúlyt fektettek, így minden 1. ligás együttesnek csapatot kellett indítania az U19-es bajnokságban. A 2016–17-es szezonban tehát rekordnak számító, 20 együttessel rendezik meg az utánpótlás-bajnokságot. Az első kiírást az FK Székelyudvarhely nyerte, az előző bajnokság döntőjében pedig címvédőként alulmaradt a Jászvásári CSM-mel szemben.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Legnézettebb

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.