Megvalósult álom: élvonalban a Sepsi OSK

Somogyi Botond 2017. június 04., 20:12
Megvalósult álom: élvonalban a Sepsi OSK
galéria
Történelmi diadal. Székelyföldi csapat fog játszani a Liga 1-ben Fotó: Pál Árpád

Már a Szentgyörgy Napok alkalmával sokan optimisták voltak. Az április végén tartott ünnepségek alkalmával a háromszéki szurkolók a Kolozsvárról hazatérő női kosárlabdázók aranyérmét ünnepelték, ám egyesek azt is elmondták, hogy az OSK-tól is a legtöbbet várják el: a Liga 1-be való feljutást.

És ami akkor csak álom volt a székelyföldi fociszurkolók számára, az a hétvégén valósággá vált. A Sepsi OSK vasárnap Issa Thiaw 88. percben büntetőből lőtt góljával nyert Resicabányán, amelynek köszönhetően bebiztosította az egyenes ágú feljutást jelentő második helyét. A Bukaresti Juventus már korábban megnyerte a Liga 2-t, míg a harmadik helyezett Aradi UTA osztályozót játszik egy Liga 1-es csapattal az élvonalbeli szereplésért.

A sepsiszentgyörgyi projektet néhány évvel ezelőtt álmodták meg a háromszéki városban. A csapat pedig gyorsan haladt a létrán: a negyedosztályból nemsokára a harmadosztályba, majd eggyel fennebb került. Ősszel még nem kimondottan és nem azonnal, de Sepsiszentgyörgyön és szerte Székelyföldön a Liga 1-re vágytak. Akkor a város polgármestere a következőket nyilatkozta:

a tervet Diószegi László indította el saját pénzéből, nekünk pedig sokkal egyszerűbb odaállni valaki mellé, mint közpénzből belevágni ilyesmibe. Minden szentgyörgyi elégedett lehet e folyamattal, ahogy a csapat a negyedik osztályból feljutott a másodikba. Itt talán egy picit meg is kellene állni. De ha odakerülünk, nem fogunk félreállni a feljutás elől”

– mondta Antal Árpád. A városvezető a hétvégi feljutást követően Facebook-oldalán már a következőket írta: „Diószegi László klubtulajdonos nagyot álmodott, hitt az álmában, időt, energiát és pénzt fordított arra, hogy álma megvalósuljon. És az ő álma lassan egy egész város, egy egész régió álma lett. És most sikerült megvalósítani ezt a nagy álmot!”

A siker különben nemcsak a szentgyörgyi klub számára jelent történelmi diadalt, hiszen korábban – Marosvásárhelyt leszámítva, amely idén búcsúzik az élvonaltól – székelyföldi együttes nem szerepelt a romániai futball legjobbjai között. A háromszéki város elöljárója büszke arra, hogy ilyen vállalkozók is vannak városukban, büszke a szurkolókra, az edzőkre és a játékosokra. „Külön köszönöm a román nemzetiségű játékosoknak, hogy magukra vállalták a »magyar város« színeiben játszással sajnos együtt járó bozgorozást, gyűlölködést” – emelte ki Antal Árpád.

Ha eddig bozgorozták a kolozsvári CFR-t, holott sem magyar játékos, sem magyar vezetés nem állt a háta mögött – Pászkány Árpádot kivéve –, a szurkolók is vegyesen románok és magyarok, akkor most előreláthatólag a magyargyűlölettől fűtött román szurkolóknak lesz okuk, hogy kiordítsák magukat. A Sepsi OSK ugyanis a helyi vállalkozó, Diószegi László projektje, amely a helyi és megyei vezetés támogatása mellett magyarországi szponzorokkal is rendelkezik (például a Gyermelyi). De a szentgyörgyi klub nemrég szakmai vonalon is a magyarországi futballból erősített: Árki Gábor lett a klubelnök, Sándor István a technikai igazgató, Nagy Sándor pedig pályaedző.

A különböző román sportportálok hétvégén máris megteltek csípős megjegyzésekkel, helyenként durva, soviniszta hozzászólásokkal. „Numai asta ne lipsea! (Még csak ez hiányzott!)” – írták egyesek, akik félnek attól, hogy a jövő szezonban az OSK meccsein végig kell hallgatniuk a székely és a magyar himnuszt is. Talán egyetlen nyugis idegenbeli mérkőzése lesz ilyen szempontból a Sepsi OSK-nak – a kolozsvári CFR ellen. Bár ez sem biztos.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Legnézettebb

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.