Megszűnt csapat. Újraéledő sportklub?

Pál Gábor 2018. február 11., 11:05 utolsó módosítás: 2018. február 11., 11:08

Nincs már olyan kézilabdaklub az országban, amely kizárólag egy személy anyagi támogatásával tartaná fenn magát. Verestóy Attila szenátor halálával az utolsó ilyen együttes is odaveszett. Az udvarhelyi klub folytatná tevékenységét, de a polgármesteri hivatalnak is van elképzelése a sportág jövőjét illetően.

Megszűnt csapat. Újraéledő sportklub?
galéria
Búcsú a játékosoktól. Vajon lesz még élvonalbeli kézilabda csapata Székelyudvarhelynek? Fotó: Barabás Ákos

Több mint tíz éven keresztül terjesztette Székely-udvarhely hírnevét a helyi férfi kézilabdacsapat az országban és a nagyvilágban. Egy hét leforgása alatt azonban a földbe döngölődött mindaz, amit azelőtt kemény munkával felépítettek. A klub főtámogatója, Verestóy Attila RMDSZ-es szenátor halálával megszűnt a pénzügyi forrás, és a csapat kilépett a bajnokságból, a játékosok egytől egyig más csapatokhoz szerződtek.

Legutóbb kevesen múlt, hogy Udvarhely élvonalbeli teremlabdarúgó-csapata is hasonló sorsra jusson, mint az SZKC. Elfogyott a pénz, és majdnem megszűnt a futsal is, de a sportág néhány elhivatott kedvelője megmentette. Most is ebben reménykednek a kézilabda-kedvelők.

VSK-ként lehet támogatni

Tavaly nyáron sürgősségi kormányrendelettel előírták, hogy Romániában a helyi önkormányzatok a saját költségvetésüknek legfeljebb 5 százalékát fordíthatják sporttámogatásokra. Ennek az intézkedésnek a célja az elszámolások átláthatósága volt.

Emiatt több magántulajdonban lévő klub működését ellehetetlenítették, mivel azelőtt egyes csapatok bevételének legnagyobb része innen származott. Ellenben egy nagy településnél, megyénél ez nem gond, mivel a költségvetésük 5 százaléka nagyon jelentős összeg, és komoly pénzt tudnak elkülöníteni ilyen célra. De a kisebbeknél fejtörést okozott, ezért sok helyen városi sportklubot hoztak létre az önkormányzatok (ahol addig még nem létezett), így saját intézményük fenntartásaként számolhatják el a sportra elkülönített pénzeket.

Haldoklik a vásárhelyi sportélet

Példaként felhozható Marosvásárhely, ahol számos csapat a csőd szélén áll, mivel korábban a polgármesteri hivatal nagy összegekkel támogatta a klubokat. Csakhogy a kormányrendelet óta ezt nem tudja már megtenni. Így jutott a Marosvásárhelyi ASA arra a sorsra, hogy fizetésképtelenséget kellett jelentenie, és kérdéses, tudja-e folytatni tavasszal a másodosztályos labdarúgó-bajnokságot.

De a többi csapatsportban sem állnak jobban. A férfi kosárlabda-bajnokságban szereplő Maros KK is csak kínkeserves körülmények között, a megmaradt támogatóinak segítségével próbál fennmaradni, mint ahogy a teremlabdarúgó-együttes, a többszörös román bajnok City’us is. Nem jobb a helyzete a női kosárlabdacsapatnak és a női röplabdásoknak sem. Ugyanakkor pénzügyi gondok miatt a Marosvásárhelyi Mureşul visszalépett a másodosztályos női kézilabda-bajnokságtól. Éppen ezért decemberben a megyeközpont vezetői önkormányzati ülésükön közös nevezőre jutottak, és elhatározták: létrehozzák a városi sportklubot, amelynek több szakosztálya is lesz.

Állami és helyi pénzekből támogatott csapatok

Jelenleg a román férfi kézilabda-bajnokság csapatainak nagy részét állami és helyi önkormányzati pénzéből tartják fenn.

A fővárosi együttesek közül a Steauát a katonaság, a Bukaresti CSM-t a főváros, a Dinamót pedig a rendőrség. A Jászvásári Poli egyetemi sportklubként van bejegyezve, mint ahogy a CSU Suceava is. Városi sportklubként működnek Focşani és Fogaras együttesei, mint ahogy Nagybánya alakulata is. A Dunărea Călăraşi, a Konstancai Dél-Dobrudzsa KC, a HC Vaslui és a Tordai Potaissa olyan egyesületeken keresztül működnek, amelyeket a megyei és/vagy a helyi önkormányzatok támogatnak – többségüket a közigazgatási egységek jegyezték be karöltve egy vállalkozóval.

Összehasonlítás

Érdekességként megnéztük, mi a különbség a Székely­ud­var­helyi KC-nak és a Konstan­­­cai Dél-Dobrudzsa KC-nak nyújtott támogatások között.

Míg a székely együttesnek a helyi önkormányzat a 2017-es esztendőre 300 ezer lejt szavazott meg, addig a tengerparti város a 2017–2018-as szezonra 10 millió lejt különített el a kézilabdacsapatának.

Tehát egy 270 ezer lakost számláló város, amely kikötője révén gazdaságilag az egyik legerősebb az országban, jóval több pénzt tud adni a sportra, akár 33-szor nagyobb összeget, mint egy 32 ezres székely település. És akkor ne beszéljünk a Bukaresti CSM-ről, azaz a fővárosi VSK-ról, mely 2017-ben 13 millió eurónak megfelelő összeget (60 millió lejt) kapott a helyi önkormányzattól. Ebből osztoznak a különböző szakosztályok: atlétika, kosárlabda, női kézilabda, férfi kézilabda, motorkerékpár, sakk, rögbi, illetve női- és férfi röplabda. Természetesen a Bajnokok Ligájában is érdekelt női kézilabdacsapat kapja a legtöbbet, körülbelül 3 millió eurót, hiszen újságírók számításai szerint havonta körülbelül 150 ezer euró a játékosok és edzők bére, ami mellé még rengeteg kiadás társul. Bár a férfiak biztosan nem kapnak ennyit, valószínűleg nekik is vaskos pénzösszeget utalnak.

Vita a pénzen

El is indult a folyamat, hogy megmentsék a kézilabdázást Udvarhelyen. Történt ugyanis, hogy mielőtt az SZKC főtámogatója elhunyt, a klub jelentős pénzösszeget kapott (még nem utalták át), hogy alapítson kézilabda-akadémiát. A magyar kormány 1,4 millió eurónak megfelelő támogatást (441 millió forint) ígért e célra.

Csakhogy közben Székely-udvarhely polgármesteri hivatala bejelentette: mivel a KC-nak 400 ezer eurós tartozása van – utólag ezt a klub vezetői megcáfolták, és azt közölték, hogy csak fele –, és hamarosan várható, hogy zárolják a számláit, a létrehozandó akadémiának felajánlanak egy másik megoldást. Mégpedig azt, hogy a decemberben hozott tanácshatározattal elindított Városi Sportklub (VSK) keretében kézilabda-szakosztályt is indítanának, és akkor átveszik a támogatást.

A VSK ötletét még tavaly májusban vetette fel a helyi önkormányzat ülésén Hajdó Csaba, az MPP–EMNP koalíció képviselője. „A létrehozására vonatkozó döntés a decemberi ülésen született meg, célja pedig az volt, hogy a Székelyföldi Jégkorong Akadémiával elkezdett együttműködéshez megtaláljuk a megfelelő jogi hátteret, hogy az akadémia, a város és a magántámogatók hozzájárulása a legegészségesebb formában találkozhasson. Egyébként az akadémia vezetősége javasolta ezt a jogilag és adminisztráció szempontjából is legkézenfekvőbb megoldást” – mondta Hajdó.

„Amikor elindítottuk a folyamatot, a kézilabda még nem volt képben, a jégkorong volt az egyedüli sportág. Amint kiderült, hogy az SZKC kilép a bajnokságból, Gálfi Árpád polgármesterrel gyorsan egyeztettünk arról, hogy a VSK alkalmas-e egy kézilabda-szakosztály létrehozására is. A válasz pedig egyértelmű igen volt. Az egyesületen belül átlátható formában találkozik a külföldi, az akadémiás és a helyi vállalkozók támogatása, hiszen bárki is ad pénzt a VSK-nak, azt az összeget az önkormányzatnak bele kell foglalnia a költségvetésbe, minden teljesen átlátható” – folytatta Hajdó.

A VSK még alakulóban van, egyelőre a polgármester és a városi önkormányzat irányítja, a további részletekről februárban határoznak majd. Csakhogy

a klub még mindig igényt tart a pénzre. Úgy vélik, őket illeti, mivel azt még Verestóy Attila lobbijának köszönhetően kapták meg. Közben pedig zajlik a szópárbaj, hogy mire költhető el a pénz.

Az tény, hogy a klubnak ki kell fizetnie tartozásait, amit az elmúlt hónapokban halmozott fel. A szenátor betegsége miatt ugyanis nem tudott sok időt és energiát fordítani a csapatra, ezért a játékosok néhány hónapig nem kaptak fizetést. Annak viszont kicsi az esélye, hogy sikerül minden tartozást rendezni, a magyar kormány támogatása pedig nem használható fel erre. Úgyhogy egyelőre a városi sportklub által működtetett kézilabda-szakosztály mielőbbi elindítása tűnik a legkézenfekvőbb megoldásnak, hogy a sportág ne menjen tönkre Székelyudvarhelyen.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Legnézettebb

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.