Marișca nyerte a 25. Hargita Gyöngye Ralit

2017. július 25., 22:20 utolsó módosítás: 2017. július 25., 22:22

Jubileumi 25. kiadásához érkezett a Hargita Gyöngye Rali. A román rali­baj­nok­ság ötödik futamát július 13–15. között rendezték Székelyudvarhe­lyen és környékén. A sporteseményen hatvanhét páros állt rajthoz, ez pedig abszolút rekord a Hargita Rali történetében és az idei román ralibajnokságban is.

Marișca nyerte a 25. Hargita Gyöngye Ralit
galéria
Bogdan Marişca kocsija: kemény harc volt az első helyért Fotó: Balázs Attila

A székelyföldi futamon végig kiélezett harc folyt a dobogós helyezésekért, a pilóták dolgát a szombati viharos időjárás is megnehezítette. Az összetett első helyén egymást váltották a versenyzők, a győzelmet az utolsó szakaszon szerezte meg a Bogdan Marișca és Carmen Poenaru kettős.

A 25. Hargita Gyöngye Ralinak a román bajnokság leghosszabb szakaszával, a közel harminc kilométer hosszú bucsini gyorsaságival kellett volna kezdődnie, ám a versenyigazgató törölte a szakaszt, mivel technikai problémák léptek fel. „Múlt szerdán óriási vihar vonult át a térségünkön, és tönkretette a Hargitán található rádióátjátszó-állomást. Ezzel a problémával csak pénteken délelőtt szembesültünk, és akkor már nem tudtunk semmit sem tenni. A kommunikáció hiánya miatt nem engedtük el a mezőnyt a Bucsinon, mivel ez óriási rizikóval járt volna. A biztonság mindenekelőtt áll, emiatt töröltük a szakaszt” – vázolta a helyzetet Ferencz Csaba főszervező.

A 2005-ös bajnok Marișca 2001, 2002 és 2003 után idén is megnyerte a Hargita Gyöngye Ralit Fotó: Pál Árpád

Így az első gyorsasági szakaszt a Libánon keresztül rendezték meg, ezt a 2015-ös ERC2-es Európa-bajnok, a magyarországi Botka Dávid (Škoda Fabia R5) teljesítette a leggyorsabban, a román bajnoki címvédő Simone Tempestini (Citroën DS R5) lett a második, a harmadik helyre a bajnokságot vezető Bogdan Marișca (Ford Fiesta R5) futott be.

Az udvarhelyi szuperspeciálisra idén is több ezren voltak kíváncsiak, a nézők benépesítették a városi kórház és az állami rendőrség épületei körül található járdaszakaszokat.

Kisebb meglepetésre Valentin Porcișteanu nyert, csak ő tudott egyedül két perc alatt végezni.

A második nap délelőttjének nagy győztese Simone Tempestini volt, a fiatal kolozsvári pilóta megnyerte mindhárom gyorsasági szakaszt (Patakfalva, Szentpál és Lövéte), és összetettben átvette a vezetést Botka Dávidtól. A 2016-os junior világbajnok Tempestini a szentpáli szakaszt követően állt élre. Botka technikai problémákkal küzdött, a lövétei szakaszon egy rosszul feljegyzett kanyarban lecsúszott az útról, így értékes másodperceket veszített.

Az eső és a lövétei szakasz átírt mindent

Az időjárás komolyan beleszólt a szombat déli eseményekbe, hiszen míg Udvarhelyen néha kisütött a nap, a második hurok mindhárom gyorsasági szakaszán esett az eső. Ez nagyban megnehezítette a pilóták életét, Tempestini lecsúszott az útról, de tudta folytatni, ám komoly hátrányt szedett össze. A patakfalvi szakaszon Szabó Gergő, Florin Tincescu és Valentin Porcișteanu is tizedmásodpercre azonos (03:35.2) időt autózott. A PS7-et Dan Gîrtofan nyerte meg, összetettben pedig Marișca vette át a vezetést. Innentől kettejük külön csatája lett az első hely megszerzése, a rali végéig egymást váltogatták az élen. Botkának is gondjai akadtak, összetettben több mint egy percre nőtt a hátránya.

A lövétei szakasz volt a döntő

A harmadik, egyben utolsó hurok első két gyorsaságiján – akárcsak a másodikban – Gîrtofan volt a leggyorsabb, és az utolsó szakasz előtt másfél másodperccel vezetett az addigi éllovas Marișcával szemben. A harmadik lövétei szakasz viszont teljesen átírta az összetett élmezőnyét. Ezen Tempestini volt a leggyorsabb, ám ez az eredménye csak arra volt elég, hogy az összetett hetedik helyéről feljöjjön az ötödikre. A második helyen 3 tized másodperc lemaradással Marișca végzett, míg a harmadikon 6.8 másodperc hátránnyal Gîrtofan ért célba.

Az összetett élén ismét helycsere történt, Marișca lett az első, és pályafutása során negyedszerre nyerte meg a Hargita Ralit. A második helyet öt másodperc hátránnyal a tizenegy gyorsaságiból négyet megnyert Gîrtofan szerezte meg, míg a harmadik helyen az utolsó hurkon nagyot hajrázó Botka Dávid végzett.

Érdekesség, hogy Botka, a negyedik helyen végzett Szabó Gergő és az ötödik Tempestini (négy győztes gyorsasági) között összesen fél másodperc volt a különbség.

Mindenhol kiélezett csata

Nagyon szoros volt a verseny a 3-as géposztályban, itt végül Szabó Gergő győzött, megelőzve Valentin Porcișteanut (+3.2) és Florin Tincescut (+3.7). Adrian Răspopa sikerével ért véget a kétkerék-meghajtásúak és az 5-ös osztály versenye is, a második helyen a csíkszeredai Adrian Teslovan és Cseh Vajk Imre duó végzett, a harmadik helyen pedig Radu Necula, aki a 9-es osztályban és a Suzuki Kupában is győzött. A Dacia Kupában drámai volt a hajrá, hiszen az utolsó métereken Norbert Maior feladásra kényszerült, így Mihnea Mureșan végzett az élen. A 11-es géposztályban Kelő Gere László magabiztos győzelmet aratott, megelőzve Ábrahám Thomast és Răzvan Nechifort. A történelmi autók versenyében (I3-as kategória) a Ford Escort MK1-gyel rajthoz álló Gabriel Stanciu és Kovács Levente duó lett az első.

„Kemény és izgalmas rali volt, ami a szervezők és a résztvevők számára is rosszul kezdődött, hiszen a bucsini gyorsasági szakasz mindenkinek tetszett. A második napon a bajnokság legnehezebb és egyik legszebb szakasza, a lövétei döntött. Szerencsénk is volt, nagyon örülünk, hogy negyedszerre is meg tudtuk nyerni a Hargita Ralit” – nyilatkozta Bogdan Marișca, aki újabb sikerével (ez volt idén a harmadik győzelme) tovább növelte Gîrtofannal szembeni előnyét a bajnokságban, ám van még két futam hátra, így még nem lehet tudni, kié lesz a 2017-es bajnoki cím.

A rali főszervezője is elégedetten összegzett.

A nézettség, a részvétel és a biztonság szempontjából is az eddigi legsikeresebb rendezvényen vagyunk túl. Rengeteg vendég jött el, megtöltöttük a környéket emberrel. Mindenkinek nagyon tetszettek a pályák, és nagyon sokan mondták, amikor még rendezünk versenyt, visszatérnek hozzánk.

Egyedüli negatívum az a bucsini gyorsasági törlése volt, több pilóta is nehezményezte ezt, mivel egész évben erre a szakaszra készül, így jövőre háromszor is bebiztosítjuk. A nyári időpont telitalálat volt, ezzel még tovább növeltük a rali értékét. Most levonjuk a következtetéseket, tanulságokat. Tudjuk, mit és hol kell javítani, és indítjuk is az offenzívát a 2018-as verseny megszervezésére” – mondta Ferencz Csaba.

A verseny egyik meglepetését a 2009-ben és 2010-ben romániai ralibajnok Szabó Gergő okozta, három tizeddel maradt le a dobogóról.

„A verseny előtt az volt a célunk, hogy nyerjük meg a kategóriánkat. Hiszen ha körülnézünk, akkor látjuk, hogy hat R5-ös raliautó, szinte űrhajó van a mezőnyben, amik hatszor-hétszer drágább járgányok, mint a miénk. Egy évvel ezelőtt autóztam itt utoljára, idén nem tudtunk versenyezni a bajnokságban. Úgy érzem, versenyképes vagyok, hiszen még senioron is tudok meccselni a fiatalokkal, ennek nagyon örülök és elégedett vagyok a versennyel” – kezdte a Hargita Rali összefoglalóját Szabó Gergő. A veterán pilóta szerint kissé kaotikus verseny volt, a bucsini szakasz törlése miatt pedig nagyon szomorú volt. „Nekem kicsit hazai pálya is, szerettem volna ott versenyezni, imádom azt a szakaszt. Végül túlléptünk ezen. Voltak apróbb gondjaink a rali során, de végül jól sikerült a verseny, hiszen megnyertük a kategóriánkat. Mindenhol óriási meccsek voltak, ilyennek kell lennie egy igazi ralinak. Tervezzük, hogy ha jövőre nem is versenyzünk a román bajnokságban, de a Hargita Ralin mindenképp elindulunk. Voltak olyan idők, amikor megnyertük a ralit, a mostani kategóriagyőzelmemet ugyanolyan sikernek tartom” – tette hozzá a 2013-as győztes Szabó.

 

Az összetett végeredménye: 1. Marișca 49:58.7, 2. Gîrtofan +5.0, 3. Botka +1:14.4, 4. Szabó Gergő +1:14.7, 5. Tempestini +1:14.9, 6. Porcișteanu +1:17.9, 7. Tincescu +1:18.4, 8. Marozsi +2:40.5, 9. Raspopa +2:55.1, 10. Teslovan +3:17.5.

Zátyi Tibor

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Legnézettebb

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.