Magyarország, a télisport-nagyhatalom: Knoch Viktor Vk-futamgyőztes

Somogyi Botond 2015. február 28., 11:47
Magyarország, a télisport-nagyhatalom: Knoch Viktor Vk-futamgyőztes
galéria

A szocsi téli olimpia mintha előrevetítette volna: Magyarország a téli sportokban is képes meglepetéseket okozni. Néhány hete a magyar alpesi sízés történetének legnagyobb sikerét érte el a csíkszeredai származású Miklós Edit a St. Moritzban zajló Világkupán, harmadik helyen végezve Lara Gut és Anna Fenninger mögött. A következő szenzációt a gyorskorcsolyázók szállították: Knoch Viktor (képünkön) 500 méteren bizonyult a leggyorsabbnak a rövidpályás gyorskorcsolyázók erzurumi Világkupa-versenyén, s ezzel ő a sportág első magyar Vk-győztese.

„Már sokszor gondolkodtunk arról, mi kellene ahhoz, hogy a média többet foglalkozzon a mi sportágunkkal. Most már tudom: a győzelem – nyilatkozta a 25 éves sportoló, aki a versenyt követően a sajtó kereszttüzébe került. – Folyamatosan jöttem fölfelé a Világkupa-hétvégék során. Németországban az 500 méteren negyedik, 1500 méteren ötödik lettem. Így nem mondom, hogy meglepett ez a győzelem, még ha az aranyéremre nem is számítottak sokan.” Knoch szerint a győzelemhez valamennyi szerencse is kell, de hogy valaki többször is ott legyen a döntőben, nem pusztán szerencse kérdése.

A 25 éves Knoch Viktor a törökországi versenyen a negyed- és az elődöntőben, illetve a fináléban is legyőzte a háromszoros olimpiai bajnok kanadai Charles Hamelint. A fiatal magyar versenyző már 16 évesen, a torinói olimpián 5. lett 1500 méteren. A robbanásszerű bemutatkozást követően Viktor bebizonyította, sikere nem volt véletlen: 2007 januárjában Mladá Boleslavban a junior világbajnokságon 1500 méteren két koreai mögött a 3. helyen végzett, majd a Sheffieldben zajló felnőtt Európa-bajnokságon 1500 méteren ezüstérmet szerzett. Kisebb hullámvölgy következett, a vancouveri téli olimpián például 1500 méteren a 30. helyen, míg 1000 méteren a 21. helyen zárt. Később kisebb sérülést is összeszedett, de 2013-ban Malmőben már újra csúcsközelben volt: a férfi 5000 méteres váltó tagjaként bronzéremmel zárta a kontinensviadalt. A trentói Téli Universiadén a férfi váltó tagjaként aranyérmet nyert az 5000 méteres távon. A szezon hat Világkupa-versenyének összesített eredményei alapján Knoch Viktor és a magyar színekben versenyző Liu Shaolin Sándor végzett a legelőkelőbb helyeken a magyarok közül: előbbi 500-on ötödikként, utóbbi 1000 méteren hetedikként zárta az idényt. A férfi váltó 4., a női 8. lett, így mindkettő versenyezhet a márciusi moszkvai világbajnokságon.

Hogy mi lehet Viktor sikerének a titka? A sportoló nem tagadja: kínai edző-tanácsadójuk, Csang Csing nemcsak technikai értelemben segít rengeteget, teljesen más mentalitást is hozott a csapatba. Örült Viktor aranyának, de rögtön hozzátette: rosszul rajtolt, és még van, amin javítani.

 

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Legnézettebb

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.