Liga 1: megkezdődött a rájátszás

Somogyi Botond 2021. április 19., 15:05 utolsó módosítás: 2021. április 19., 15:10

Hétvégén a román labdarúgó-bajnokság élvonalában a felsőházban ádáz harc kezdődött. A CFR zsinórban a negyedik bajnoki címéért küzd, ezt próbálja megakadályozni az FCSB és a Craiova. Az alsóházban egyes csapatok a kiesés ellen küzdenek, mások az első helyekért, s egyúttal a nemzetközi kupaszereplésért hajtanak.

Liga 1: megkezdődött a rájátszás
galéria
Krajova – Sepsi OSK meccs. A háromszéki együttesnek esélye van bekerülni a hazai három legjobb csapat közé Fotó: Universitatea Craiova/Facebook

Szombat-vasárnap a román labdarúgó-bajnokságban az alapszakasz után megkezdődött a rájátszás. A hat csapat közül három soha nem látott versenyfutásba kezdett az első hely megszerzéséért. Eddig is nagy dicsőség volt a bajnoki cím, de az UEFA – a nemzetközi kupasorozatokat érintő – döntései miatt most még inkább fontos lesz az első hely megszerzése. Az európai szervezet ugyanis megalakította az Europa Conference Ligue-t, vagyis létrehozott egy új sorozatot, amelyben a gyengébben jegyzett együttesek vesznek majd részt (ez természetesen kisebb anyagi bevételt is jelent). Romániából pedig – az ország gyenge koefficiense miatt – csak a bajnok indulhat a Bajnokok Ligájának előselejtezőiben, a többi pedig az eddigiektől eltérően nem az Európa Ligába kerül, hanem a harmadik sorozatba, az újonnan létrehozottba. Ezért

a korábbi évekhez képest még nagyobb a tülekedés az első helyért.

A csapatoknak – az idén nyárra halasztott olimpia és a futball Európa-bajnokság miatt – megfeszített tempóban kell lejátszaniuk a mérkőzéseket. A rájátszást hétvégén kezdték meg, és néhány napon belül máris hétközi fordulókra kerül sor. A bajnoki cím megszerzésére a felsőházba bejutott első három csapatnak van reális esélye (FCSB, CFR, Craiova), de a negyedik helyen tanyázó Sepsi is ott ólálkodik a nagyok körül. A felsőházba ismét bekerült a Botoșani, amely nem meglepetés, hiszen Marius Croitoru együttese már korábban is szerepelt a legjobb hat csapat között. A Clinceni 5. helye azonban óriási bravúrt jelent az Ilfov megyei kis település számára. Az eredmény valószínűleg a jó menedzselésnek és nem utolsósorban a fiatal edzőnek, Ilie Poenarunak köszönhető. Kérdés, hogy az újonc mit tud tenni első alkalommal a legjobbak között. Emlékezhetünk ugyanis, hogy

annak idején a Marosvásárhely, később a Sepsi, majd a Botoșani is rendkívüli halványan szerepelt felsőházi történetének első alkalmával. A moldvai és a háromszéki alakulat ezúttal már nyilván másképp áll a mérkőzésekhez.

A CFR zsinórban a negyedik bajnoki címéért küzd Fotó: Somogyi Botond

Ráadásul Diószegi László csapata a negyedik helyről várhatja az összecsapásokat, kerete is jelentősen erősödött. A klub vezetősége most nem követte el azt a hibát, amit korábban, s konkrét célokat fogalmazott meg a játékosok és az edző számára is. A harmadik és a negyedik hely között a pontfelezést követően ugyanis 6 pont a különbség, jó játékkal pedig a harmadik hely sem elérhetetlen. A pódiumra való felkerülés történelmi jelentőségű lenne az OSK számára.

A felsőházban tehát kiélezett csata folyik az első helykért. Az első forduló nem hozott változást a táblázaton, az FCSB 2-1-re győzte le a Botosani-t, a CFR pedig 3-0-ra diadalmaskodott a Clinceni ellen. Kisebb meglepetést csak a háromszéki alakulat okozott, amely idegenben döntetlenre hozta a Craiova elleni mérkőzést. Ezzel az oltyán csapat hátránya 5 pontra nőtt a második helyen tanyázó kolozsváriakkal szemben, ám a hátramaradt kilenc forduló alatt még bármi megtörténhet.

A sűrű program miatt az alsóházban a lebonyolítást tekintve érdekes változások történtek. Tekintettel arra, hogy immár nem nyolc, hanem tíz csapat játszik egymás ellen, nem lenne idő 18 forduló megrendezésére (oda-vissza alapon), csupán kilencre. Ezért mindegyik csapat csak egyszer játszik az ellenfelekkel. A korábbi évektől eltérően a két kieső mellett nem egy, hanem két csapat fog a második élvonal 3. és 4. helyén végző együttessel osztályozót játszani. A tét tehát itt sem kicsi, mindegyik csapat igyekszik elkerülni az utolsó négy helyet.

A pillanatnyi forma alapján egyelőre csak a Poli Iași tűnik áldozatnak, de a korábbi évek tapasztalatát figyelembe véve még akár az is megtörténhet, hogy a moldovai alakult mégis az elsőosztályban marad.

Az utóbbi néhány meccsen ráadásul jó eredményeket ért el.

S hogy a csapatok ne csak a kieséstől meneküljenek, hanem az alsóház első helyeiért is harcoljanak, az új lebonyolítás szerint az első és második (összesítésben a 7., illetve a 8.) helyen záró együttesek osztályozót játszanak egymással, a nyertes pedig megküzdhet a felsőház harmadik (vagy a kupában való szerepléstől függően negyedik) helyén végző csapattal az Europa Conference Ligue-ben való részvételért. Tekintettel arra, hogy a Craiovának nagy esélye van megnyerni a román kupát, a felsőház negyedik helyezettje (jelenleg a Sepsi) is nemzetközi kupában indulhat. Ha tehát Diószegi László csapata ügyesen sáfárkodik, ősszel az új sepsiszentgyörgyi stadionban mutatkozhatnak be Fülöp Istvánék.

 

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Legnézettebb

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.