Liga 1: harc a rájátszásért

Somogyi Botond 2017. február 03., 22:30
Liga 1: harc a rájátszásért
galéria

Az elmúlt másfél évtizedben még egyszer sem kezdődött ilyen korán a román labdarúgó-bajnokság tavaszi szezonja. Pedig a korábbi évekkel ellentétben az idei tél egyáltalán nem volt enyhe, a hideg még mindig tart, a pályák fagyosak, s a kemény mínusz fokokban a játékosok sem fognak valószínűleg kitörő lelkesedéssel játszani. Mindezek ellenére a tavaszi szezon márpedig megkezdődik: az alapszakaszból hátra van még öt forduló, ezt követi majd a rájátszás felsőházában tíz, az alsóházban pedig tizennégy forduló.

A téli szezonban nem történt igazán érdekes dolog, a román bajnokság azért mégis tartogatott egy-két meglepetést. Kezdjük mindjárt a pontlevonásokkal: tartozások miatt 3–3 pontot levontak a marosávsáhelyi ASA és a zsilvásárhelyi Pandúrok csapatától, hármat pedig a medgyesi Gaz Metantól. Ezzel a vásárhelyi alakulat még közelebb került a kieséshez, a medgyesiek pedig elvesztették a dobogót. Ez utóbbit valószínűleg amúgy sem tarthatták volna meg sokáig, hiszen a bajnokság gólkirálya, a koszovói származású Azdren Llullaku eligazolt a Gaz Metantól, így Cristi Pustai legénysége egy kiváló csatár hiányában vág neki a tavasznak (az alakulatot különben Mircea Axente is elhagyta). A Craiova is megvált egy meghatározó játékosától: Bogdan Vătăjelu a cseh Sparta Praga játékosa lett. Az olténiai csapat ennek ellenére bizakodó: Gigi Mulţescu tanítványai továbbra is a dobogóról álmodnak, ráadásul a klub több poszton is erősített belföldi és külföldi játékosokkal egyaránt.

Bár a tavalyi szezon alapszakaszában a Viitorul kiválóan teljesített, mégsem tűzte ki célul a bajnokságot. Végül szinte minden mérkőzését elveszítve messze elmaradt az első három helyezettől, rossz nyelvek még azt is feltételezték, hogy Hagi csapata így akart extra bevételhez jutni. Idén már másként áll a helyzet: bár a listavezető megvált egyik legjobb játékosától – Răzvan Marin a Standard Liege csapatához került –, a tengerparti alakulat a bajnoki címre hajt.

Hasonló a helyzet a Gigi Be­cali által támogatott FCSB-nél is. A csapattól sokan távoztak ugyan (pl. Toşca a Betis Sevillához, Adrian Popa az angol másodosztályban szereplő Readinghez), de két kiváló csatárral erősítettek. Gnohéré a Dinamótól érkezett, Denis Alibec pedig az Astrától. Így Becali méltán remélheti, hogy a bajnokság legerősebb keretével idén megnyerheti a pontvadászatot. Nehezebb dolga lesz az Astrának, hiszen Marius Şumudică együttese egyelőre nincs benne a legjobb hatban, igaz, csak egy pont választja el a rájátszást érő hatodik helytől. A tavalyi bajnok Denis Alibec és Junior Morais távozásával részben meggyengült, ám a tulajdonos gondoskodott arról, hogy néhány játékos mellett minőségi csatár is érkezzen Giurgiuba: Sergiu Buş, a volt CFR-s támadó, a Sheffield Wednesday gólvágója érkezett Alibec pótlására. S ami e leglényegesebb: a 2016-os esztendő legjobb edzőjének választott Şumudică is marad – egyelőre.

Kevés mozgás volt a CFR-nél is, hiszen két játékos távozott (Hodgyai, Ene), kettő érkezett. Claudiu Bumba fél évre szerződne a fellegvári csapathoz (leigazolása körül máris bonyodalmak vannak), Ciprian Deac pedig immár harmadik alkalommal kerül a vasutasokhoz. „Jó játékosokat igazoltunk, és szeretnénk a legjobb hat közé kerülni, utána pedig minden megtörténhet” – nyilatkozta sejtelmesen Iuliu Mureşan klubelnök, aki odaszúrt Vasile Miriuţă edzőnek is, mivel hozzátette: „tavaly év végén az utolsó öt mérkőzésen egyszer sem nyertünk, reméljük, most nem lesz ilyen sorozatunk”.

A legjobb három közé szeretne kerülni a Dinamo. Sőt, Ioan Andone kijelentette: a ligakupa mellett a kupát is szeretnék elhódítani. Ehhez képest a csapatnál kevés mozgás volt: a kapus Cobrea mellett Valentin Lazăr és Gnohéré is elment. A „kutyák” nagy igazolását nemrég jelentették be: az Inter Milannal 2009-ben olasz bajnokságot nyert 46-szoros nigériai válogatott csatár, Victor Obinna érkezett – lapzártánkig azonban csak az orvosi vizsgálaton esett át. A felsőház hat helyéért tehát hét csapat küzd, az alsóházban pedig – a klubok bizonytalan jövője és állandóan változó anyagi gondjai miatt – minden elképzelhető. Egyelőre úgy tűnik, hogy a temesvári és marosvásárhelyi csapat búcsúzik az élvonaltól. De várjuk ki a végét!

 

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Legnézettebb

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.