Liga 1: a Dinamo nélkül a bajnoki címért

Somogyi Botond 2018. március 10., 12:35 utolsó módosítás: 2018. március 10., 12:41

A tavasszal lehullott hó miatt a román labdarúgó-bajnokság rájátszásának kezdetét egy héttel elhalasztották, így lehetőség van számba venni, hogy az alapszakasz lezárását követően mely csapatok harcolnak a bajnoki címért és melyek a kiesőjelöltek.

Liga 1: a Dinamo nélkül a bajnoki címért
galéria
Dan Petrescuval a kolozsvári CFR első helyen zárta az alapszakaszt Fotó: Presalocala.com

Hó volt, hó nem volt, de a labdarúgó-bajnokság rájátszását egy héttel elhalasztották. Ezt azonban nem minden csapat támogatta. Vagy legalábbis ez látszik meg abból, ahogy egyes csapatok kommentálták a labdarúgóliga vezetőségének döntését. A Craiova olasz menedzsere, Mangia kijelentette: elsődleges a játékosok egészsége, valamint a pályán a nézőknek nyújtott teljesítmény. Ezért teljes mértékben megérti, hogy a havas időben nem játszottak a csapatok. Ezzel szemben a CFR vezetőedzője, Dan Petrescu még hétvégén is méltatlankodott. „Mi lenne, ha most én nem akarnám, hogy a csapatom játsszon? Valaki meghallgatna engem? Nem hiszem” – bosszankodott a mester, aki valószínűleg azért szerette volna, ha a CFR játszott volna, mert a vasutasok jó formában voltak. Hogy ki ne essen e formából, a fellegvári alakulat egy barátságos mérkőzést is beiktatott a múlt hét végén: Culio és társai 9–0 arányban győzték le a második vonal 13. helyén álló nagyváradi Luceafărult.

CFR: irány a bajnoki cím!

De hogy mi is történt az elmúlt hetekben a román Liga 1-ben? Elsősorban nyilván a CFR listavezető pozíciója érdemel említést. A vasutas gárda ugyanis nyáron szinte teljes mértékben megújította a keretét, új edzőt hozott, így a vezetők elvárása a tisztes helytállás volt: bekerülni a legjobb hat közé, utána pedig európai kupaszereplést jelentő helyet szerezni. Az ősszel nyújtott kiváló teljesítmény azonban a csapatot az első helyen találta, és útközben az étvágy is megjött: a játékosok az idő múlásával nyilatkozataikban már a bajnoki címet is emlegették.

Míg az elején Dan Petrescu nem győzte hangsúlyozni, hogy számára az első hatba való bekerülés a cél, most már ő is elismeri: csapata esélyes a bajnoki címre.

Ámbár addig hosszú út vezet, hiszen a bajnokság másik öt csapatával kell tíz mérkőzést lejátszania, amelyek közül – a többi csapat szempontjából is – mindegyik felér egy-egy döntővel.

Hogy az együttes minél nagyobb eséllyel szálljon harcba az elsőségért, a fellegváriak vezetősége télen mélyen a zsebébe nyúlt. Míg a nyári szerzemények ingyen érkeztek a kincses városba, addig az elmúlt hónapokban a klub több mint kétmillió eurót fizetett ki az új szerzeményekért. Az Astrától elcsábította a klubjával hadilábon álló Alex Ioniţát, és a Viitorultól megvásárolta a bajnokság gólkirályi címére pályázó Ţucudeant. A Steauát és a Dinamót is megjárt támadót Hagi viszonylag könnyű szívvel adta el, mert szüksége volt a pénzre: kénytelen volt visszavásárolni a Fiorentinában csupán epizódszerephez jutó fiát, Ianist.

Ioniţă és Ţucudean mellett a CFR megszerezte a Temesvártól az ifinek számító Mailatot, a Dinamótól a szintén ifis Valentin Costachét, valamint az ősszel még a Botoşaniban játszó Bordeianut is. Az erősítésekkel és az eddig mutatott teljesítménnyel valóban úgy tűnik, hogy a CFR igencsak komoly esélyesévé vált a bajnokságnak.

A FCSB és a többi rivális

Ebbe nyilván elsősorban a FCSB szólhat a leginkább bele, hiszen a keretet tekintve még mindig a bukaresti csapat a legerősebb a bajnokságban. De mint annyiszor, most is beigazolódhat, hogy a legjobb játékosokból álló csapat nem mindig játszik a legjobban.

Eugen Dică együttese különben nagy bravúrt végrehajtva bekerült az Európa Liga főtáblájára, csoportjából továbbjutott, a tavaszi első fordulóban legyőzte a sokkal nagyobb játékerőt képviselő Laziót. Ám az álom itt véget ért.

A csapat Rómában már 5–1-es vereséget szenvedett, a múlt héten a kupában a másodosztályú Hermannstadtól 3–0 arányban kikapott, és a bajnokságban sem játszott meggyőzően. Ismét bebizonyosodott, Romániában egy csapat erős kerettel sem képes három fronton helytállni. Tekintettel arra, hogy a nemzetközi porondon és a kupában már nem érdekelt a csapat, a Becali által támogatott alakulat most a bajnoki címre fog hajtani. Még akkor is, ha legjobb kapusát, Niţát a télen Csehországba adta el. Az esély annál is nagyobb, mert az alapszakaszban megszerzett pontokat felezték, így a CFR a bukarestiekkel szemben nem négy ponttal indul, hanem csak kettővel. Ráadásul mindkettőnek ott liheg a nyomában a Craiova, amelynek – a pontfelezés következtében – a hátránya az éllovassal szemben nyolcról csupán négyre apadt.

A hármasfogatot kissé leszakadva nagy meglepetésre az Astra követi. A giurgiui csapat tavaly szinte minden jó játékosától megvált, ám a meglevő keretet Edi Iordănescu olyan ügyesen formálta egységes csapattá, hogy Takayuki Seto és társai nehezen találtak legyőzőre. Iordănescu csapatával tehát érdemes a rájátszásban is számolni. Mint ahogy a Hagi vezette Viitorullal is. Bár sokáig úgy tűnt, hogy a tengerparti alakulat kieshet az első hatból, az utolsó mérkőzéseken Hagi fiataljai hozták a kötelező győzelmeket, így bebiztosították helyüket a legjobb hatban. S ha már ott vannak, címvédőkként valószínűleg nem adják majd olcsón a bőrüket.

A moldvai csoda

A legnagyobb csodát azonban az idei szezonban mégis a jászvásáriak okozták.

A moldvai együttes végig a középmezőnybe tartozott, ám Flavius Stoican edzővel az élen olyan utolsó métereket futott, hogy a csapat történetében először bekerült a legjobb hatba.

Nyilván ehhez „segítség” is kellett, hiszen amennyiben az ellenjelöltek nyertek volna, a moldvai gárda nem végezhetett volna elöl. Az ellenjelöltek azonban gyengébben teljesítettek: a sokáig elsők között számon tartott Botoşani az alapszakasz végére kipukkadt, utolsó tíz mérkőzéséből csupán egyet nyert meg, így hajszál híján ugyan, de kiesett az alsóházba.

Tévéből a kispadra

Szégyenletes teljesítményt nyújtott viszont a Dinamo. A bukarestiek Vasile Miriuţă vezetőedzővel az élen hiába tettek meg mindent, kénytelenek voltak szembesülni a kőkemény valósággal: idén a rájátszást a Dinamo nélkül fogják lebonyolítani.

E gyenge teljesítményhez elsősorban Ionuţ Negoiţă tulajdonos pénzéhsége is hozzátartozott, hiszen a nyár óta a keretet folyamatosan változtatta, a jobb játékosokat – akikért pénzt kapott – azonnal eladta. Erre panaszkodott Miriuţă is, akit az első hatból való kiesést követően azonnal kirúgtak. Kérdés, hogy az új edzővel mire lesz képes a csapat. Florin Bratu ugyanis a „tévé képernyőjéről” érkezik a bukaresti kispadra. Hogy miről is van szó? A halk szavú egykori dinamós a Digisport egyik beszélgetős műsorában játssza a megmondóembert több más meghívottal együtt. Edzői képességét ugyanis eddig nem nagyon villantotta meg, csupán közhelyeket puffogtató mondatokkal elemezte a mérkőzéseket. Amikor beszélgetőtársai szóhoz engedték jutni.

Szóval a Dinamónak idén a kiesőzónában levő csapatokkal kell megküzdenie. A Botoşani-nyal együtt valószínűleg a 7. hely megszerzéséért fog harcolni, hiszen a televíziós közvetítési jogokból származó összegek a bajnokságban elfoglalt helyezés alapján lépcsőzetesen változnak.

Sepsi: menteni a menthetőt

A két 20 pontos csapatot három egyforma pontszámmal álló együttes követi (a két bukaresti szatelitcsapat, a Chiajna és Voluntari mellett a Temesvár). A sereghajtók viszont nagy harcban lesznek egymással: a télen megerősített Juventus, az egész keretét és az edzőt is kicserélő Sepsi OSK, valamint a szebb napokat is megélt Medgyes. A legjobb helyzetben eddig a szentgyörgyiek vannak, hiszen csak az utolsó két helyezett búcsúzik az elsőosztálytól. A jelenleg az összesítésben 12. helyen tanyázó OSK-nak – ha a 14 mérkőzést követően hasonlóan néz majd ki a táblázat – osztályozót kell játszania egy feljutásra törekvő másodosztályú csapattal. A küzdelem azonban nagyon kiélezett lesz, hiszen nemcsak a felsőházban, hanem az alsóházban is feleződtek a pontok. Így a helyezések akár egyik mérkőzésről a másikra is változhatnak.

 

Egyre népszerűbb a videóbíró
A román labdarúgó-bajnokság rájátszásos szakaszában tesztelni fogják a videóbírót. Minden fordulóban egy mérkőzésen használják majd az új technológiát. Ám nemcsak a hazai pontvadászatban próbálják ki, hanem a nemzetközi porondon is bevezetik. A labdarúgás szabályalkotó testülete (IFAB) egyhangúlag igent mondott a videobírós technológia használatára, így a játékvezetők munkáját segítő új rendszert akár már a nyári, oroszországi világbajnokságon alkalmazhatják. A technológia bevezetéséről véglegesen és részleteiben a nemzetközi sportági szövetség, a FIFA vezérkara határozhat március közepén a kolumbiai gyűlésén.
A videobírót eddig 13 országban tesztelték, többek között a Bundesli­gában, a Serie A-ban és az MLS-ben, emellett a tavalyi Konföderációs Kupán és a klubvilágbajnokságon is bevetették. Aleksander Ceferin, az európai szövetség elnöke ugyanakkor hétfőn leszögezte, hogy a Bajnokok Ligájában még nem vezetik be a következő szezonban.
A rájátszás állása
Felsőház: 1. CFR 30 pont, 2. FCSB 28, 3. Craiova 26, 4. Astra 22, 5. Viitorul 22, 6. Iași 20.
Alsóház: 1. Botoşani 20 pont, 2. Dinamo 20, 3. Chiajna 14, 4. Voluntari 14, 5. Temesvár 14, 6. Sepsi OSK 10, 7. Medgyes 8, 8.  Juventus 6.
0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Legnézettebb

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.