Kulcskérdés a regenerálódás

Somogyi Botond 2015. november 15., 16:32

A csütörtöki és vasárnapi páros mérkőzésen dől el, hogy a jövő évi kontinensbajnokságra a norvég vagy a magyar válogatott vívja ki a továbbjutást. A magyarok fogadkoznak, hogy 34 év után megpróbálják legyőzni az északiakat, a skandinávok viszont nagyon magabiztosak. Ki jut ki a franciaországi Európa-bajnokságra?

Kulcskérdés a regenerálódás
galéria

Természetesen semmi esélyünk, csak csütörtökig mehet a népbutítás – így válaszoltak 45 százalékban egy magyarországi sportportálnak az olvasók arra a kérdésre, mire megy a magyar csapat a norvégokkal a pótselejtezőn. A válaszadók csupán 27 százaléka gondolja úgy, hogy „nagy csata lesz, de a két meccs alapján mi leszünk a jobbak, és továbbjutunk”. További 19 százalék pedig úgy véli, „megkeserítjük az életüket, de a végén ők örülnek majd”. A szurkolók tehát 64 százaléka, vagyis mintegy kétharmada szerint a magyar válogatottnak nincs esélye az Eb-pótselejtezőn kivívni a franciaországi részvételt. Ennek ellenére mindenki szurkol Gera Zoltánéknak, és arra gondol: 34 év után hátha mégis sikerül legyőzni az északi gárdát. A magyar játékosok is tisztában vannak az erőviszonyokkal, ám fogadkoznak, mindent megtesznek a siker érdekében. Kérdés, ez mire lesz elég.

Bernd Storck szövetségi kapitány szerint ha a magyar csapat kijuthatna, fantasztikus lenne, hatalmas öröm az országnak. „Az a kulcskérdés, hogy az első és a második meccs között hogyan tudunk regenerálódni. Máskor is volt már ilyen helyzetünk, hogy három nap volt a két meccs között” – nyilatkozta a német szakember, aki sokak megrökönyödésére három héttel a pótselejtező előtt lecserélte segítőit. „A stábváltás? Sokat beszéltünk róla, nem volt könnyű ezt végrehajtani. A pótselejtező volt a cél, már korábban jeleztem, hogy akkor új stábbal dolgoznék. Olyan stáb kellett, ahol teljes állásban dolgoznak a tagok” – mondta Storck, aki Andreas Möller személyében egy korábbi német világsztárt kért fel segédjének. Az egykori világ- és Európa-bajnok, Bajnokok Ligája-győztes futballista azonban edzőként semmit nem tett le az asztalra: Magyarországra egy németországi alsóbb ligákban levő csapattól érkezett pályaedzőként.

„Elsősorban azért vagyok itt, hogy segítsem Bernd Storckot a filozófiája megvalósításában. Ő ismeri a csapatot, őt kell segítenem. Öt percet gondolkodtam azon, hogy elvállalom-e ezt a feladatot. Amikor Bernd felhívott, biztos voltam benne, jó döntést hozok, már korábban is dolgoztunk együtt. Csak nyerhetünk, nincs vesztenivalónk, a játékosoknak is nagy öröm, hogy két ilyen találkozón pályára léphetnek” – nyilatkozta Möller.

A csütörtöki és vasárnapi páros mérkőzés előtt egy dolog biztos: a magyar válogatott a FIFA-világranglistán jobban áll, mint a norvégok. Az összes többi mutatóban viszont lehet, hogy nem ez a helyzet. Tény, hogy a norvég válogatottat nyugati bajnokságokban edződött, csapataikban hétről hétre játéklehetőséget kapó futballisták alkotják, igaz, nagy nevek nem találhatók a keretben. A kivételt a Real Madrid B csapatában szereplő mindössze 17 éves Martin Ödegaard jelenti, aki viszont a nagy csapatban csak csereként kap lehetőséget.

A különbségekre utalt a dagbladet.no honlapján Morten Pedersen norvég szövetségi kapitány is. „Jegyezzük meg, az ilyen listák nem mindig felelnek meg az igazságnak a nemzetközi labdarúgásban. Az edzői stáb előtt ott a lehetőség arra, amiért közel 21 hónapja dolgozik, amióta Olaszország és Horvátország mögött megcélozta a csoport harmadik helyét. Most megkaptuk az esélyt, hogy befejezzük a munkát. Ezért voltunk boldogok, amikor a pótselejtező sorsolásán a magyar válogatott jutott nekünk, és nem a svédek, az ukránok vagy a bosnyákok. Olyan ellenfelet kaptunk, amilyenről korábban álmodtunk. Mi a horvátok és az olaszok mögött 19 pontot szerezve végeztünk a harmadik helyen, míg a magyar csapat 16 egységéből tizenkettőt Feröer és Finnország ellen gyűjtött be, így lett harmadik Észak-Írország és Románia mögött. A különbség nem kicsi, hanem jelentős” – sorolta a jól ismert tényeket a norvég szakember, aki szerint semmi extrát sem kell tenniük a két mérkőzésen ahhoz, hogy továbbjussanak. Pedersen bírálta Magyarországot azért is, mert hétvégén a bajnoki fordulót is elhalasztották a magyar válogatott szereplése miatt.

A magyar csapatba külföldről behívott játékosok közül különben Nikolics a lengyel bajnokságban jelenleg gólkirály, ám a válogatottban többnyire halvány teljesítményt nyújt. Szalai és Stieber öt perceket kapnak német klubjaikban, aBursaspor vezetői Dzsudzsákkal nincsenek megelégedve, Vanczák csere a Sionban, Elek Ákos pedig Kínában. Priskin Tamás Szlovákiában győztes gólt szerzett ugyan legutóbb klubjában, de kevés esélye van, hogy kezdő legyen. Jó formában van a nemrég befejeződött amerikai bajnokságban szereplő Németh Krisztián, kérdés, hogy a robusztus norvég játékosok mellett a törékeny Némó mennyit tudna hozzátenni a játékhoz. Juhász eltiltás miatt kiesett a védelem tengelyéből, Bogdán Ádám (Liverpool) és Megyeri Balázs (Getafe) pedig nem védenek a klubjaikban. Így a Király, Fiola, Kádár, Guzmics, Leandro hátsó alakzat adott, hacsak Bernd Storck nem húz valami meglepőt, ahogy tette ezt Bódival Feröer ellen. Remélhetőleg azért nem egy létfontosságú mérkőzésen fog kísérletezni. Igaz, az általunk megszokott és a Dárdainál is kezdőként szereplő játékosokkal is rendkívül nehéz lesz helytállni.

A magyar–norvég mellett további három párharcot rendeznek az Eb-részvételért a hétvégén. Papírforma alapján az ukránok a szlovénekkel, a svédek a dánokkal szemben tűnnek favoritnak, de sem a szláv, sem a skandináv derbi nem lefutott. Ahogy az ír–bosnyák párharc kimenetele is kérdéses, bár a bosnyákoknak több pozitív emléke van a pótselejtezőkről, mint az íreknek, a balkániaknak akár ez is a malmukra hajthatja a vizet.

 


0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Legnézettebb

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.