Kolozsváron a magyar kosarasok?

Somogyi Botond 2016. szeptember 29., 12:24
Kolozsváron a magyar kosarasok?
galéria

Úgy látszik, a magyar válogatottak – legalábbis csapatsportokban – az utóbbi időben igyekeznek történelmet írni. Tavaly a jégkorong-válogatott jutott ki hosszú évek után a világbajnokságra, ahol 75 év után sikerült mérkőzést nyernie. A románok utolsó másodpercben való legyőzésével a futsal csapatunk is Eb-résztvevő lett. 44 után kvalifikálta magát a labdarúgó-válogatottunk is a franciaországi kontinenstornára. És ne feledkezzünk meg a női röplabdásokról sem, akik 28 év után jutottak ki egy Európa-bajnokságra, ott pedig a nyolcaddöntőig jutottak.

Múlt héten a magyar férfi kosárlabdacsapat alkotott nagyot: csoportelsőként jutott ki – 17 év után – a jövő évi Eb-re. Utoljára ez 1998-ban sikerült, amikor Salgótarjánban Halm Roland utolsó másodpercben szerzett triplájával a nemzeti csapat legyőzte az akkori világbajnoki ezüstérmes oroszokat (60–59), ezzel pedig biztosította helyét a kontinensviadal mezőnyében. Az 1999-es Eb-n – amelyen még csupán 16 csapat vehetett részt – a szlovénektől, az oroszoktól és a spanyoloktól is vereséget szenvedtünk, és a 13. helyen zártunk.

A magyar csapat különben fantasztikus teljesítményt nyújtott, hiszen pontveszteség nélkül végzett a kvartett élén: nemcsak a luxemburgi csapatot, hanem az angol és a makedón válogatottat is oda-vissza verte, így 12 pontot szerzett.

A 2017-es kosárlabda Európa-bajnokságot augusztus 31. és szeptember 17. között rendezik meg négy országban (Finnország, Románia, Izrael és Törökország) 24 csapat részvételével. A négy helyszín hatos csoportmérkőzéseknek (mindenki játszik mindenkivel) ad otthont, tizenhaton jutnak tovább a kieséses szakaszba.

A 2015-ös kontinenstornán a házigazdák választhattak egy partnerszövetséget, amellyel automatikusan egy csoportba sorolták őket. Ennek alapján Franciaország akkor Finnországot, Németország Törökországot, Horvátország Szlovéniát, Lettország pedig Észtországot választotta. A 2017-es partnerségekről egyelőre nincs hivatalos információ, de minden bizonnyal ugyanilyen lesz a lebonyolítás. A román szövetségnek a nagyszámú utazótábor miatt logikus választás lenne a magyar partnerség. A magyar szövetség (MKOSZ) első embere, Szalay Ferenc elmondta: a magyar szövetség nagyon jó kapcsolatot ápol a románokkal – akikkel tavaly közösen rendezte meg a női Eb-t –, ezért bizakodó azzal kapcsolatban, hogy a románok velünk szeretnének összecsapni. Az MKOSZ elnöke hozzátette, a románok anyagilag sem járnának rosszul, ha a mieinket választanák. Már csak azért sem – tennénk hozzá –, mert a magyar csapat mérkőzéseire nemcsak az anyaországból utaznának sokan, hanem Erdélyből is sokan kíváncsiak lennének. A romániai helyszín ugyanis a kolozsvári új sportcsarnok lesz. A választ november 22-ig mindenféleképpen megtudjuk, akkor tartják ugyanis a jövő évi Eb sorsolását.

A 40. kontinenstornának Helsinki, Tel-Aviv, Kolozsvár és Isztambul ad otthont. Finnország, Izrael, Románia és Törökország a rendező jogán lett tagja a 24-es mezőnynek, míg Spanyolország, Litvánia, Franciaország, Szerbia, Görögország, Olaszország, Csehország, Lettország és Horvátország a 2015-ös Európa-bajnokság 1-9. helyezettjeként szerzett részvételi jogot. Hozzájuk csatlakozott a selejtezőből 11 válogatott, a hét csoportgyőztes és a négy legjobb második helyezett.

A csoportgyőztes magyarokhoz hasonlóan elsőként kvalifikálta magát Oroszország, Belgium, Szlovénia, Grúzia, Németország és Lengyelország. Közülük a magyar együttesen kívül csak az oroszok és a szlovénok maradtak veretlenek. Csoportmásodikként jutott ki a magyar kvartettből Nagy-Britannia, továbbá Montenegró, Izland és Ukrajna.

 

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Legnézettebb

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.