Kolozsvári focisuli: lányokat is várnak a csapatba

Somogyi Botond 2020. november 07., 09:50

Öt évvel ezelőtt indult el Kolozsváron a Juniorul futballiskola. Tatár Tamás edzővel, a gyerekeknek szánt focisuli alapítójával az eddigi megvalósításokról, a nehézségekről és a klub terveiről beszélgettünk.

Kolozsvári focisuli: lányokat is várnak a csapatba
galéria
Tatár Tamás edző a Juniorul Klub egyik kiscsapatával Fotó: Juniorul fociiskola

– Hogyan született az ötlet, milyen tervekkel vágtál neki?
– Öt évvel ezelőtt, 2015 márciusában kezdtük el az edzéseket néhány gyerekkel. Az ötlet egy olyan új focisuli alapítása volt, ahova a gyerekek szeretettel jönnek edzésre és nem a szülők kényszerítik őket. A terv az volt, hogy apró lépésekkel építsünk fel egy gyerekcentrikus fociklubot.

– Hány korcsoportban foglalkoztok a gyerekekkel? Milyen kiadásokat kell fedezni?
– Jelenleg hat korcsoportban edzenek a gyerekek öt edző irányítása alatt. A havi kiadások legnagyobb része az edzési pályák bérleti díjai, mivel nem rendelkezünk az edzésekhez szükséges saját pályával.

– Az elmúlt években milyen nehézségekkel szembesültetek?

A kezdetektől a legnagyobb nehézség az edzésekhez szükséges pályák bérlése.

Mindegyik korcsoportnak különböző méretű pályára van szüksége, de Kolozsváron ezeket nagy nehézségek árán lehet csak megfelelő helyen és időpontban bérelni.

– Különböző tornák alkalmával többször jártatok Magyarországon. Milyen tapasztalatokkal tértetek haza?
– Az öt év során rengeteg hazai és magyarországi tornán vettünk részt különböző korcsoportokkal. A miénkhez képest Magyarország infrastruktúrája irigylésre méltó: sajnos mi nem rendelkezünk korszerű, modern sportpályákkal. Ráadásul az ottani csapatok állami támogatásban részesülnek.

– A Román Labdarúgó-szövetség (FRF) elnökének felrótták, hogy évekkel ezelőtt sok pénzt adott a kisebb megyei kluboknak is. A Juniorul-szintű focisulikat senki nem támogatja?

Az eltelt ötéves tevékenységünk során egy lej támogatásban sem részesültünk a Román Labdarúgó Szövetségtől. A pályák bérét és az edzők fizetését a szülők által fizetett havi díjból fedezzük.

– Milyen eredményekre lehet a legbüszkébb a Juniorul?
– Évről évre fejlődtünk, a 2019–2020-as megyei bajnokságban három csapattal szerepeltünk: Juniori C (2000–2006-ban született gyerekek), Juniori D (2007–2008-as korosztály), Juniori E (2009–2010-es korosztály). Sajnos a koronavírus miatt a tavaszi meccseket már nem engedélyezték, ám azt elmondhatom, hogy mind a három csapatunk nagyon jól szerepelt az addig lejátszott meccseken, és dobogós helyeken állt.

– A járvány hogyan befolyásolta a klub tevékenységét?
Március 15-től le kellett állítanunk az edzéseket, amelyeket csak három hónap múlva engedélyeztek újra, csökkentett létszámmal. Nagyon nehéz időszak volt, amelyet a szülők anyagi segítségével sikerült átvészelni. Júniusban újrakezdtük az edzéseket, sajnos a gyerekeknél nagyon látszott a három hónapnyi kimaradás. Olyan is volt, aki már nem folytatta a sportolást, pedig a mozgás rendkívül fontos a gyerekek számára, különösen ilyenkor, online-tanulás idején.

– Észrevettem, hogy egyre több klub indít lányoknak is képzést. A lányok részéről hirtelen megnőtt az érdeklődés a futballozás iránt?
– Nálunk a nők, illetve a lányok számára a futball gyerekcipőben jár. Lehet, hogy részükről éppen ezért létezik érdeklődés a foci iránt.

– Melyek azok a régiók Erdélyben, ahol komolyabban foglalkoznak a lányokkal?
– Az U Olimpia Cluj többszörös román női bajnokcsapattal rendelkezik. Kolozsváron még egy-két klub tart edzéseket lányoknak. Székelyudvarhelyen pedig létezik a Vasas Femina női csapat.

– A Juniorul is tervezi lánycsapat indítását. Van rá kapacitása és megfelelő háttere?
– Szeretnénk mis is lánycsapatot indítani. Szórólapokat készítettünk, hogy kiosszuk az iskolákban, ám a koronavírus miatt minden iskola bezárt. Várjuk az oktatási intézmények újranyitását, hogy a toborzást fizikailag is tudjuk megvalósítani. Eddig csupán Facebook-oldalakon, online hirdettük szándékunkat. Első lépésként edzőpályákra is szükségünk lesz. Jó hír, hogy Feșnic Marius személyében magyarul is jól beszélő edzőnk van, aki több éven át dolgozott lányokkal.

– Kiket vártok a csapatba?

Olyan lányok jelentkezését várjuk, akik szeretik a labdarúgást, szervezett körülmények között akarnak edzeni, és szeretnék megismerni a futballvilág rejtelmeit.

– Milyen más terveitek vannak a klubnak?
– A koronavírus-járvány miatt jelenleg nem engedélyezettek sem a bajnoki mérkőzések, sem a barátságos meccsek. Reméljük, a tiltásokat minél hamarabb feloldják, és lehetőségünk lesz magyarországi focitornákon is részt venni. A gyerekeknek nagyon hiányoznak a megmérettetések. Hosszú távon azt szeretnénk, ha egy kedves álmunk megvalósulna: legyen saját edzőpályánk! A klub mottója: „minden álmunk valóra válhat, ha van bátorságunk a nyomába eredni.” (Walt Disney)

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Legnézettebb

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.