Ki is George Leekens?

Somogyi Botond 2017. november 12., 22:03 utolsó módosítás: 2017. november 12., 22:04
Csányi Sándor MLSZ-elnök (balra) bízik a belga Georges Leekensben Fotó: Nemzetisport.hu

Néhány hete a menesztett Bernd Storck helyett a magyar labdarúgó-válogatottnak a belga Georges Leekens személyében új szövetségi kapitány van. Az egyik magyarországi sportportál minden fontos vagy érdekesebb hír esetében közvélemény-kutatást végez az olvasók körében. A feltett kérdésre általában négy-öt lehetőség közül lehet választani.

Nem volt ez másként az új szövetségi kapitány választásakor sem. Az olvasók többsége arra a kérdésre, hogy mi a véleménye az új szakemberről, azt a válaszlehetőséget pipálta ki, amely szerint a magyar válogatott a belga edzővel sem lesz eredményesebb. Ami, ugye, az elmúlt néhány évtized tapasztalatát tekintve, érthető. Második legtöbb szavazatot azonban a következő „válasz” kapta: ki az a Georges Leekens? Ezen a válaszon sem lepődtem meg. Már csak azért sem, mert jómagam is ezt választottam.

A meglepő viszont az volt, hogy a magyar közszolgálati tévéadó – a sportportálon leadott szavazatok következtében – a belga szakember életének, munkásságának széles körű ismertetésébe kezdett. Mintha az olvasók azért választották volna a Ki az a Gerges Leekens? opciót, mert nem ismerik a belga edzőt. Hát meg merem kockáztatni, a sportrajongók többsége igenis ismeri, vagy legalábbis tudja, kiről van szó. (De ha nem is, néhány kattintással a világhálóról azonnal megszerzi a szükséges információkat.)

Szerintem sokkal inkább ironikusnak szánták a választ. Valahogy így: ugyan már, ki az a Georges Leeekens? Most egyesek tényleg azt hiszik, hogy ez a szakember váltja meg a világot? Ki ez a belga, akiről az elmúlt években szinte semmit sem hallottunk? Valóban azt választották szövetségi kapitánynak, akinek eredményeitől egyáltalán nem hangos a sportsajtó? Hát ki az a Georges Leeekens, könyörgöm?

Az új magyar szövetségi kapitány a belgiumi Meuween-ben született 1949-ben, 1975 és 1978 között szerepelt a vörös ördögök nemzeti tizenegyében – három alkalommal. Harmincöt évesen már a Cercle Brugge vezetőedzőjévé nevezték ki, amellyel még abban a szezonban kupagyőzelmet ünnepelhetett. Az Anderlecht együttesétől hamar menesztették, ám a Club Brugge edzőjeként 1990-ben bajnoki címet szerzett. Ezt követően több belga és török csapatot irányított, majd felkérték a belga válogatott szövetségi kapitányává. A csapattal kijutott az 1998-as vb-re, ahol a csoportból nem jutott tovább, így mennie kellett. Ezt követően ismét belga csapatokat irányított, megfordult Algériában és az Arab-félszigeten is, majd 2010-ben ismét a vörös ördögök kispadján találjuk. A belgák nem jutottak ki a 2012-es Eb-re, ezt követően ajtót mutattak neki, néhány hónap után pedig hasonló sorsra jutott a Club Brugge menedzsereként is. 2014-ben a tunéziai válogatottnál vállalt munkát, az észak-afrikai csapattal kijutott a 2015-ös afrikai nemzetek kupájára. A tunéziai válogatottól azonban hamar elköszönt, mert nem fizették ki a megígért bónuszait. 2016-ban Algéria kispadjára ült le, az együttest az idei Afrika-kupára vezette ki, ám miután a csoportból nem jutott tovább, elköszöntek tőle. Bár neve ezt követően szóba került a ruandai szövetségnél is, végül Magyarországon kötött ki.

A 68 éves szakember kinevezése igencsak megosztotta a közvéleményt. Egyrészt már idős, edzői pályafutásának legjobb eredményeit hosszú évekkel ezelőtt érte el. Másrészt egyáltalán nem ismeri a magyar közeget: bajnokságot, csapatokat, játékosokat, a magyar futballkultúrát. Hasonló megoldás volt annak idején a holland Erwin Koeman és a német Lothar Mattheus is, ők sem jártak sikerrel. Bernd Storck talán azért volt kivétel, mert ő az ifik kapitányaként már jó ideje Magyarországon dolgozott, és ismerte a helyi viszonyokat.

Állítólag Leekens személye garanciát jelent a profi munkára. Ezt Csányi Sándor, a Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) elnöke jelentette ki, aki hozzátette, a kapitány olyan bérezési feltételekbe ment bele a szerződés megkötésekor, amelyet mások aligha vállaltak volna. Az MLSZ számára a 2020-as Európa-bajnokságra való kijutás a cél, ezt tűzték ki a szövetségi kapitánynak is, ehhez van kötve a bérezése is. Csütörtökön a Luxemburg, majd jövő kedden a Costa Rica elleni mérkőzésen még Szélesi Zoltán vezeti a válogatottat. Ezt követően a belga szakember veszi át a csapat irányítását, tétmérkőzésre viszont csak jövő ősszel kerül sor az Európa-bajnoki selejtezők során. Addig van ideje arra, hogy kialakítsa – a rendelkezésre álló játékosanyagból – azt a csapatot, amellyel megcélozza a 2020-as kontinensbajnokságot.

A kérdés azonban az, hogy két év múlva mit kérdezünk. Ismét azt, hogy ki az a Georges Leekens vagy valami mást?

 

0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Legnézettebb
Hallgassa online rádióinkat