Kanadai vonalat választott a Csíkszeredai Sportklub

Dobos László 2016. október 01., 21:29

Három hete kezdődött el a jégkorong MOL Liga új idényének alapszakasza, amelyben három ország, Magyarország, Románia és Szerbia 11 hokicsapata vesz részt. Maratoni küzdelemre kell számítani.

Kanadai vonalat választott a Csíkszeredai Sportklub
galéria
Fotó: Veres Nándor

 

A Sportklub kerete
Kapusok: Onodi Ottó-Ákos, Ruczuj Gellért.
Mezőnyjátékosok: Antal Előd, Bors Arnold, Gecse Hugó, János Imre, Orbán Szilárd, Papp Szabolcs, Salló Alpár, Antal Hunor, Antal Norbert, Antal Zsombor, Bíró Tamás,  Eduard Căşăneanu, Farkas Tamás, Geréb István Attila, Márton Rajmund, Moldován Ervin, Molnár Zoltán, Molnár Zsombor, Péter Róbert, Rokaly Norbert, Salamon Tamás, Sándor Zoltán, Egyed Róbert, Jordan McNoughton, Nathan Cambell, Colby Lanceleve, Colin McIntosh, Matt Spafford, Iavan Zolotukin, Alekszej Alekszejev, Dimitri Kovjazin.
Szakmai stáb: Tom McCharty (vezetőedző), Nagy Béla (másodedző), Sam Liebkind (kapusedző), Póra Róbert (csapatvezető), Nagy László (gyúró és felszerelés-menedzser), dr. Bachner István László (csapatorvos).

 A február 5-ig tartó alapszakaszban minden csapat 40–40 találkozót játszik, és a legjobb nyolc együttes jut be a február 14–26. közötti negyeddöntőbe. Az elődöntőt február 28. és március 12., a finálét pedig március 14. és 26. között rendezik. A rájátszásban valamennyi párharc az egyik csapat negyedik sikeréig tart.

A Csíkszeredai Sportklub a kanadai Tom McCarthy-t szerződtette vezetőedzőnek, a csíki kék-fehérek öt kanadai és három orosz jégkorongozóval erősítettek. A kanadaiak közül velük készül Nathan Campbell, Colby Lanceleve, Colin McIntosh. Matt Spafford, Jordan MCNaughtont pedig október végén érkezik meg. Az oroszok közül a tavaly is a csíkszeredai csapatot erősítő Alekszej Alekszejev, illetve az újonc Dimitrij Kovjazin játszott az első fordulókban, Ivan Zolotuhin térdsérülés miatt keveset szerepelt. A székelyföldi alakulattól két tapasztalt játékos távozott, Bors Huba a Brassóhoz, Mihály Ede pedig a Dunărea Galaţi-hoz igazolt. Helyettük fiatal helyi vagy hazatérő hokisok kapnak játéklehetőséget. Az együttes célja az alapszakaszban a legjobb nyolc között végezni és bejutni a rájátszásba. Hasonló tervei vannak a számos csíki és gyergyói jégkorongozót felvonultató brassói és galaci gárdának is. A brassóiak jól igazoltak a nyáron, megszerezték többek között a kanadai Ian McDonaldot és a szlovák Tomás Klempát.

A címvédő Miskolci DVTK Jegesmedvék kerete alaposan átalakult. Távozott Jason Morgan vezetőedző Lengyelországba, vele tartott három légiós, Jon Booras, Garrett Clarke és Brad Smith. Rajtuk kívül több alapember is elhagyta Miskolcot, így az új kanadai trénernek, Doug Bradleynek új csapatot kell építenie. A bajnoki ezüstérmes MAC Budapest szintén lecserélte légiósait, Tokaji Viktor visszavonult, érkezett viszont három tapasztalt csatár: Nagy Gergő, Kovács Csaba és Somogyi Balázs. A Debreceni HK elveszítette a kapus Vay Ádámot, aki az NHL-es Minnesota Wild kötelékében folytatja pályafutását. Őt a miskolciaktól érkező Gyenes Dávid próbálja pótolni. A hajdúságiak továbbviszik az orosz vonalat, orosz légiósokkal erősítettek, és dobogós helyen szeretnének végezni.

A Ferencváros megszerezte – többek között – Peter Sevela kapust, és az elődöntőbe kerülés a céljuk. Az Újpest két rutinos magyar válogatott csatárral, Benkkel és Sikorcinnal, valamint a szlovén Andrej Hebarral erősített, és az ők esetükben is a legjobb négy közé jutás a cél.

A Fehérvári Titánokhoz elsősorban az ifj. Ocskay Gábor Akadémiáról érkeztek játékosok, az elmúlt idényben a rájátszásról lemaradt dunaújvárosiak két ponterős csatárt igazoltak át Miskolcról, Keegan Dansereau-t és Justin Csetert, és ők is legjobb négy közé jutást tűzték ki célként. Az újonc belgrádiak a szerb válogatott magját versenyeztetik.

Finn kapusedző

Megállapodást kötött a Csíkszeredai Sportklub és a Székelyföldi Jégkorong Akadémia, amelynek értelmében a finn Sam Liebkind kapusedző is foglalkozik majd Ruczuj Gellérttel és Onodi Ottóval a felkészítés során. A klub közleménye szerint az elmúlt évek egyik legkomolyabb nyári felkészülésén van túl a Csíkszeredai Sportklub jégkorongcsapata.

MOL Liga győztesek
Az eddigi jégkorong MOL Liga kiírások győztesei:
2009: HC Csíkszereda, 2010: Budapesti Vasas HC, 2011: HSC Csíkszereda, 2012–2013: Dunaújvárosi Dab.Docler, 2014: Érsekújvári HC, 2015: Miskolci Jegesmedvék, 2016: Miskolci DVTK Jegesmedvék-Fehérvári

Tiltakoztak a törzsszurkolók

A Csíkszeredai Sportklub első meccsein ingadozó formát mutatott, nyert Belgrádban, pontot szerzett a MAC otthonában, és hazai pályán legyőzte a Brassói Coronát, viszont egy csúfos, 14–2-es vereséggel tért haza Debrecenből. Van is ennek következménye, a szurkolók egy csoportja internetes fórumokon a klubelnök Hodos László távozást kéri. A Brassó elleni, nyertes mérkőzés utolsó tíz percében a spanyol labdarúgó-bajnokságban használt fehérzsebkendős tiltakozás mintájára a Sportklub törzsszurkolói fehér zászlócskákat osztották szét a nézőtéren, két „Hodos takarodj! molinót feszítettek ki, majd perceken át a Hodos takarodj! rigmust skandálták, a csíki klubelnök lemondását követelték.

Három-három ellen a hosszabbításban

Módosult a MOL Liga új versenyszabályzata, változott a hosszabbítások lebonyolítása. Az alapszakaszban, ha egy mérkőzés a rendes játékidőben döntetlennel zárult, 5 perces 3 a 3 elleni játék következik, ezt követik a büntetők. A negyeddöntőkben és az elődöntőkben 10 perces 3 a 3 elleni játékot követően jöhetnek a büntetők, a döntőben viszont 20 perc 4 a 4 elleni játék következik döntetlen után. Ha itt sem születik győztes gól, büntetőlövésekkel döntenek a csapatok.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Legnézettebb

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.