Jövő a jelenben: bajnok a Viitorul?

Somogyi Botond 2017. május 25., 22:30

A román labdarúgó bajnokság nem fejeződött be, hiszen a kiesés elkerüléséért még harcolnak a csapatok. De a rájátszásos rendszer lebonyolítása miatt a hét végén már eldőlt, ki a bajnok. Vagy mégsem?

Jövő a jelenben: bajnok a Viitorul?
galéria
Gyors sikertörténet. A nyolc éve alapított klub idén már bajnokságot nyert Fotó: FACEBOOK.COM/ACADEMIAHAGI

„Hajrá, Románia! A minden lehetőségek országa! Valószínűleg a svájci sportdöntőbíróság (CAS) már vágyott utánunk. Még mondja valaki, hogy a bajnokságunk nem csigázza fel az emberek érdeklődését. Hiszen még a bajnokság végén sem lehet tudni, ki a győztes” – írta Facebook-oldalán múlt hét végén Edward Iordănescu, miután a Viitorul megnyerte a bajnokságot, ám a FCSB csapat támogatója, Becali bejelentette: a CAS-hoz fordul jogorvoslatért. De ne szaladjunk annyira előre.

Versenyfutás az első helyért

Múlt szombaton a bajnokság első hat helyezettje egyidőben játszotta mérkőzéseit: a bajnoki cím volt a tét, s a pontok alapján akár három csapat is első helyen végezhetett volna. A FCSB azzal a Craiovával csapott össze, amely a kupában is érdekelt, így az oltyán csapat – amelynek a bajnokság már semmilyen téttel nem bírt – valószínűleg már a másik kiírásra koncentrált. A Becali által támogatott csapat 3–0-ás sikere így senkit nem lepett meg. Annál inkább a másik mérkőzés eredménye: a Dinamo hazai pályán nem tudta legyőzni az Astra csapatát, amely ugyancsak érdekelt a kupában. Marius Şumudică tanítványai azonban kitettek magukért, és döntetlent értek el a „kutyák” otthonában. Cosmin Contra a fiúkkal így is óriásit küzdött, hiszen Ioan Andone vezetőedző menesztését követően utolsó métereken vitte be a csapatot a legjobb hat közé. Ott pedig a rájátszás során rendkívül hatékony futballt játszva felhozta a harmadik helyre úgy, hogy az utolsó mérkőzésen – a többi eredmény függvényében – még a bajnoki cím is elérhető közelségbe került. Ami végül mégsem sikerült.

Sikerült viszont a Viitorul csapatának, amely a rendszerváltást követő eddigi bajnokságok talán legnagyobb meglepetése. A Gheorghe Hagi által irányított, fiatalokból álló csapat elsőként jutott be a rájátszásba, ott pedig megtartotta helyét, és az utolsó mérkőzésen a CFR elleni 1–0-s sikerével megnyerte a bajnokságot. Ehhez természetesen az is kellett, hogy a CFR két 3–0-s hazai vereség után, motiválatlanul, néhány sérült és eltiltott játékosa nélkül érkezzen a tengerpartra, egy olyan középhátvéddel, Lariével, aki már aláírt a FCSB-hez. S akinek köszönhetően a Viitorul 11-eshez jutott – talán nem mellékes megjegyezni, hogy Larie a néhány éve megszűnt FC Farul Constanţa játékosaként éppen a tengerparton nevelkedett fel, a Viitorul szomszédságában. Ez azonban talán semmit nem von le a Hagi által patronált csapat teljesítményéből. Igaz, többen is nehezményezik, hogy annyi tizenegyest, mint amennyit a Viitorul kapott az elmúlt két évben, egy csapat javára sem ítéltek.

Ki a győztes?

A Viitorul azonban mégsem lehet biztos a bajnoki címben. Hogy miért? Azért, mert a FCSB ugyannyi ponttal áll az élen, ám – ahogy az lenni szokott Romániában – a csapatok eltérő módon értelmezik a versenykiírást. Ez nem is csoda, hiszen a szabályzatban csak annyi állt: az egymás elleni eredmények határozzák meg a sorrendet. A Hivatásos Labdarúgóliga (LPF) két évvel ezelőtt ugyanis – amikor a rájátszásos lebonyolítási rendszert bevezette – nem pontosította, melyik egymás elleni eredmények számítanak (az alapszakaszban, a rájátszásban vagy mindkettőben). Csupán az utolsó forduló napján adott ki egy közleményt, amely szerint csak a rájátszásban lejátszott meccsek eredményei a mérvadóak. A liga értelmezésében a rájátszás annak ellenére egy új, külön bajnokságnak számít, hogy a csapatok továbbviszik az alapszakaszban szerzett pontjaik felét. Márpedig a rájátszásban a Viitorul négy pontot szerzett az FCSB ellen (3–1 és 1–1), összesítésben azonban a bukaresti csapat áll jobban, hiszen Reghecampf együttese az alapszakaszban mindkétszer győzött.

Reghecampf különben távozik az együttestől: Becali nem bocsátja meg neki, hogy az ország legjobb keretével rendelkező együttes élén egyetlen trófeát sem szerzett meg. Az FCSB korábban ugyanis a kupából, valamint a Ligakupából is kiesett. Becali már az új edzőt is kinevezte: Nicolae Dică fogja irányítani az együttest. A 37 éves edző, aki játékosként kétszer is magára öltötte a Steaua mezét, az SCM Piteşti vezetőjeként idén feljutott a másodosztályba. Igaz, ezúttal is van egy kis szépséghiba: Dicának nincs meg a képesítése ahhoz, hogy a Liga 1-ben vezetőedző legyen. Ezért Becali másodedzőnek vette fel, a principálist majd ez utóbbi fogja „megválasztani” magának. Ennek a felállásnak az alapján akár borítékolható, hogy a csapat jövőre sem fogja megnyerni a bajnokságot. Nem csoda, hogy az együttest már úgy tartják, mint ahol mindent a támogató szab meg: Faci ce spune Becali (FCSB).

A CAS döntéséig jelenleg a második helyen a Viitorul mögött a Becali csapata áll, a harmadikon a Dinamo, a negyediken pedig egymást követő három vereség és a bajnokság elején levont hat pont ellenére a CFR. A kolozsvári csapatnál nyáron nagy átalakulások várhatóak abban az esetben, ha május 26-án a bíróság a klubot kivonja a pénzügyi felügyelet alól (ieşire din insolvenţă). Az ötödik helyen a Craiova, a hatodikon pedig az Astra végzett. Az első két helyezett a Bajnokok Ligája selejtezőiben folytatja, a többi – a CFR-t kivéve – az Európa Liga selejtezőiben szerepel majd.

Kiesők és feljutók

Az alsóházban egyelőre minden kérdéses, hiszen még hátravan négy forduló – ez alatt minden megtörténhet. Egyelőre azonban úgy néz ki, a két kieső csapat a marosvásárhelyi és a zsilvásárhelyi: mind az ASA, mind pedig a Pandúrok anyagi gondokkal küzdenek. A 12. helyen végző csapat oda-vissza alapon játszik majd a Liga 1-ben való bennmaradásért a második vonalban a harmadik helyen záró együttessel. Ez jelen pillanatban a Sepsiszentgyörgy, amely a toronymagasan vezető Juventus Bucureşti után álló aradi UTA mögött 1 ponttal van lemaradva. Kérdés, hogy a háromszéki csapatnak – feljutás esetén – megvannak-e a feltételei, hogy a küzdelmeket az elsőosztályban folytassa.

Burleanu választ vár
Răzvan Burleanu, az FRF elnöke az LPF-t okolta a kialakult helyzetért, ugyanakkor kijelentette: mindaddig, amíg megvan a lehetősége annak, hogy az egyik vagy másik csapat reménykedjen, el kell fogadni, hogy ismét a CAS-hoz fordulnak. Ebben az esetben azonban a svájciaknak hamar kell dönteniük, mert a román szövetségnek ki kell jelölnie azokat a csapatokat, amelyek az országot a nemzetközi kupákban fogják képviselni.
CAS – a mindent eldöntő fórum
Az idei bajnokság nem az első, amikor a csapatok a svájci sportdöntőbírósághoz fordulnak annak érdekében, hogy a CAS mondjon véleményt a Liga 1 végeredményéről.
2007–2008
A 23. fordulóban a Galac–Vaslui mérkőzés 1–1-re végződött, ám a vendégek megóvták utólag a mérkőzést, mert szerintük Székely és Paraschiv jogosulatlanul játszott a hazai cspatban. Lausanne-ban igazat adtak a moldovai csapatnak, amely 3-0-s győzelmével megelőzte a 7. helyen álló Duna parti együttest és az Intertoto Kupába iratkozhatott be.
2008–2009
A Temesvári Poli állítólag jogosulatlanul használta a klub jelvényeit, ezért hat büntetőponttal sújtották. A bánságiak fellebbeztek, a bajnokság végén visszakapták a 6 pontot, így a Dinamo helyett a BL selejtezőiben indulhattak.
2009–2010
A 20. fordulóban a Rapid–Temesvári Poli mérkőzésen hazai győzelem született, csakhogy Dacian Varga és Tiberiu Bălan játékosokat a Rapid jogosulatlanul küldte a pályára, ezért Svájcban a bánságiak javára döntöttek, így a bukarestiek a 6-ról a 7. helyre estek vissza, és nem indulhattak a nemzetközi kupákban.
2010–2011
A Pandúrok–Galac mérkőzést nem játszották le, mert a hazaiak bizonyos pénzösszeggel tartoztak a Dinamónak. Az ügy Lausanne-ba került, ahol a Duna parti együttes javára ítéltek, a három ponttal a Galac megnyerte a bajnokságot.
2011–2012
A bajnokság végén az U–CFR mérkőzés 0–1-es állásnál a 27. percben rendbontás miatt félbeszakadt. A CAS a mérkőzés újrajátszását rendelte el, amelyet 3–2 arányban a CFR nyert meg, így a bajnoki cím is a vasutasoké lett.
2012–2013
A kolozsvári U-t az LPF kizárta a másodosztályba, ám a CAS másként látta a dolgot, ezért a kolozsvári együttes ismét visszakerült a Liga 1-be.
2013–2014
A Román Labdarúgó-szövetség (FRF) a Rapid–Chiajna osztályozó mérkőzés alapján döntötte el, hogy a Rapid folytatja a küzdelmeket a Liga 1-ben. A CAS szerint azonban a bukarestieknek nem volt meg az engedélyük, ezért a Rapidot kizárták, a Concordiát visszavették a Liga 1-be, ahol az ilfovi gárdának a Rapid ellenfeleivel újra kellett mérkőznie.
2014–2015
A Rapid megnyerte a másodosztályt, de az FRF nem adott licencet a bukarestieknek, így azok a CAS-hoz fordultak. A svájciak nem a román szövetségnek adtak igazat, így a Rapid mégis feljutott a Liga 1-be.

 

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Legnézettebb

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.