avatar
Somogyi Botond

2020. november 26., 17:42

Isten veled, isteni Diego!

Minden idők egyik legjobbjának – sokak szerint a legjobbnak – tartott futballista hagyta itt az élők sorát: 60 éves korában egy komoly fejműtétet követően otthonában elhunyt Armando Diego Maradona.

Nem tagadom, nekem is kedvenc játékosom volt. Még abban az időben vált azzá, amikor vajmi kevés nemzetközi mérkőzést láthattunk a román televízióban. Arra viszont tisztán emlékszem, hogy gyermekként mennyire élveztem az 1986-os világbajnokságot, s főleg annak döntőjét, amelyben Maradona és társai a Karl Heinz Rummeniggével felálló nyugat-németeket 3–2-re verték (valahol Kolozsvár környékén zsúfolódtunk össze egy olyan helyre, ahol vételezni lehetett egy fekete-fehér sporttelevízión a „bolhás” adást). Talán akkor vált számomra egy senkihez sem fogható, cselsorozatok garmadát bemutató, csapatát sokszor a hátán cipelő nagy kedvenc. Akkoriban

a tömbházak között a grundon játszó gyerekek közül szinte mindenki Maradona akart lenni,

pedig – hangsúlyozom – nem igazán láthattuk nap mint nap a játékát. Nem úgy, ahogy napjainkban, amikor a rengeteg sportadón naponta több órányi mérkőzést lehet meg-, illetve visszanézni a sok bajnokságból.

Aztán következett az 1990-es világbajnokság, a Notti magiche dalával, a feledhetetlen éjszakákkal, amikor ismét meg lehetett csodálni azt a véghetetlen futballtudást, amely csak őbenne volt. Abban a Diegóban, aki a futballt saját hazájában, Argentínában, nem a legnépszerűbb sportággá, hanem egyenesen vallássá emelte. Rajongói ugyanis a nagy sztár tiszteletére vallást alapítottak, és szinte istenként imádták. Ehhez persze hozzátartozik az is, hogy a nagy Diego az emlékezetes angolok ellen kézzel szerzett góljánál semmit nem ismert be, hanem inkább azt állította: Isten keze volt.

Nos az isteni Diego az olaszországi világbajnokságon is maradandót alkotott, hiszen vezérletével a csapat ismét a döntőig jutott, ahol a németek csupán egy véleményesnek mondható büntetővel tudtak nyerni. A fináléig való menetelés során a nyolcaddöntőben Maradona a szuperesélyesnek kikiáltott – Brancóval, Alemaóval, Carecával, Müllerrel, Romarióval felálló – brazilokat lepte meg: a félpályáról indult cselsorozat végén az egyedül maradt Caniggiát ugratta ki, hogy a szőke csatár Taffarelnek, a brazil hálóőrnek lefújás előtt néhány perccel megadja a kegyelemdöfést. Pedig Argentína a románok csoportjából csupán harmadikként jutott tovább, de a brazilok kiverése után szárnyakat kapott, és Diegóval az élen a jugoszlávokat, majd az olaszokat tizenegyespárbajban legyőzve ismét a döntőbe került.

És ez az, amiért a szurkolók rajongtak érte:

képes volt maga után húzni a csapatot. Bármilyen csapatot, ahol megfordult.

A Barcelonában ugyan keveset játszott, de a Nápolyban hét év alatt két bajnokságot nyert és egy UEFA-kupát hódított el. A délolasz együttes sem azelőtt, sem azután nem nyert semmit.

És lehet, hogy ha nem viszi el a hév, akkor az 1994-es amerikai világbajnokságon is megismétli a négy évvel korábbi eredményt. Ám akkor már 34 éves volt, karrierje leáldozóban, egészségi állapota pedig romlóban. Nemcsak baloldali diktátorokkal – Hugo Chavez és Fidel Castro – rokonszenvezett, hanem a kokainnal is megismerkedett, amelynek hosszú évekig rabja lett. Ezért tiltották el 1991-ben, s a románok elleni 1994-es vb-nyolcaddöntő előtt ezért bukott meg a doppingvizsgán.

Az ismertséget, a vagyont, az óriási imádatot egy idő után már nem tudta feldolgozni: vitája többször fajult tettlegességig az újságírókkal, a droghasználat sokszor elhatalmasodott rajta, az italt sem vetette meg, hosszabb ideig súlyproblémákkal is küszködött.

Mindez azonban semmit sem von le abból, hogy tehetsége, játéktudása alapján nemcsak barátai, hanem ellenfelei is a legnagyobbnak tartották. És persze azok a szurkolók, futballrajongók is örökké fognak emlékezni rá, akik hihetetlen játékát mindig csodálták. November 25-én a sportág legellentmondásosabb futballistája költözött a másvilágra.

Isten veled, isteni Diego!

 

0 HOZZÁSZÓLÁS
Női kézilabda: irány Párizs!
Somogyi Botond 2024. április 11., csütörtök

Női kézilabda: irány Párizs!

Az utazási és vízumproblémák miatt az utolsó pillanatban visszalépő Kamerun helyett április 11-én, csütörtök délután a beugró Nagy-Britannia elleni mérkőzéssel kezdi meg az olimpiai selejtezőtornát a magyar női kézilabda-válogatott.

Meghalt a király, éljen a király?
Somogyi Botond 2024. április 03., szerda

Meghalt a király, éljen a király?

Mutu helyére azt az Andrea Mandorlinit akarták kinevezni a kolozsvári CFR edzőjének, akit a Deac–Camora fémjelezte idősebb játékosgeneráció már egyszer megbuktatott. Meghalt a király, éljen a király? – gondolhatta a tulajdonos Varga.

Félidő az alapszakaszban: magára talált a kolozsvári CFR, a Sepsi OSK is erősíteni akar
Somogyi Botond 2023. november 09., csütörtök

Félidő az alapszakaszban: magára talált a kolozsvári CFR, a Sepsi OSK is erősíteni akar

Félidőhöz érkezett a román labdarúgó-bajnokság alapszakasza. Jóslásokba kár bocsátkozni, hiszen sem azt nem lehet megmondani, ki lesz jövőre a bajnok, sem azt, hogy mely csapatok esnek ki. Az viszont egyértelmű, hogy az erőviszonyok már kirajzolódtak.

Liga 1: új idény, régi csapatok, megjósolhatatlan végkimenetel
Somogyi Botond 2023. július 14., péntek

Liga 1: új idény, régi csapatok, megjósolhatatlan végkimenetel

Különleges idény elé nézünk a hét végén kezdődő román labdarúgó-bajnokságban. Ismét három bukaresti csapat szerepel az elsőosztályban, a kolozsvári vasutas klub hegemóniája véget ért, a Sepsi OSK pedig predesztinálva van arra, hogy megvédje címeit.

Kolozsvári CFR: személyvonattá lassult az egykori gyorsvonat
Somogyi Botond 2023. május 18., csütörtök

Kolozsvári CFR: személyvonattá lassult az egykori gyorsvonat

Minden esélyét elvesztette arra, hogy ismét bajnok legyen: a CFR-nek már matematikailag sincs lehetősége arra, hogy megvédje címét, és zsinórban hatodik alkalommal hódítsa el a román labdarúgó-bajnokság hőn áhított trófeáját.

CFR-csoda: közel és mégis oly távol
Somogyi Botond 2023. február 24., péntek

CFR-csoda: közel és mégis oly távol

A római Lazio csapatával itthon 0:0-ás döntetlent játszó CFR számára lezárult az európai kupamenetelés, miután Rómában 1:0-ás vereséget szenvedett. A mérkőzés után a szurkolók nem hagyták el a stadiont, hanem sportszerűen megtapsolták kedvenceiket.

Kézilabda-vb: kiváló vagy gyenge?
Somogyi Botond 2023. január 30., hétfő

Kézilabda-vb: kiváló vagy gyenge?

A magyar fiúk által teljesített cél a bravúr kategóriába tartozik, és kiváló eredménynek számít. Az már más kérdés, hogy az eredményt egyetlen kiváló mérkőzésnek (a rivális izlandiak ellen), másrészt a szerencsének köszönheti a csapat.

CFR: kolozsvári siker, bukaresti hallgatás
Somogyi Botond 2022. november 04., péntek

CFR: kolozsvári siker, bukaresti hallgatás

Ha a CFR-ről van szó, a közömbösség vagy a lekicsinylés hangján kell beszélni róla. Mert egyesek szerint „magyar csapat”, holott a tulajdonos már rég nem Pászkány Árpád. A klub egyetlen „hibája”, hogy még az Osztrák–Magyar Monarchia idején alakult.

Az utóbbi 30 év legjobban dobó kosárlabdázója – beszélgetés Vizi Sándorral, ötven országos bajnoki cím birtokosával
Somogyi Botond 2022. szeptember 30., péntek

Az utóbbi 30 év legjobban dobó kosárlabdázója – beszélgetés Vizi Sándorral, ötven országos bajnoki cím birtokosával

Több mint hatszáz megnyert verseny, mintegy ötven országos bajnoki cím 18 esztendő alatt. Sportról, kosárlabdázásról, dobóversenyekről, elképesztő rekordokról és egy különleges díjról beszélgettünk Vizi Sándorral, a kolozsvári sportegyetem tanárával. 

Miért mondjon le a sikeredző?
Somogyi Botond 2022. szeptember 17., szombat

Miért mondjon le a sikeredző?

Miért akarnák a CFR történetének legsikeresebb edzőjét eltávolítani? Azért, mert a csapat a koszovói bajnok ellen utolsó másodpercekben szerzett góllal kínkeservesen egyenlített, s egy szégyenteljes mérkőzést követően csupán döntetlent ért el? 

Vélemény
avatar
Somogyi Botond: Meghalt a király, éljen a király?

Mutu helyére azt az Andrea Mandorlinit akarták kinevezni a kolozsvári CFR edzőjének, akit a Deac–Camora fémjelezte ...

avatar
Makkay József: Miért nem népszerű a magyarok körében sem a székelyföldi autonómiakövetelés?

A székelyföldi autonómiaharc felemásra sikeredett. Mindenki beszél róla, azonban az erdélyi magyar politikusok ...

avatar
Makkay József: Kiürülő falvak és új földesurak

A három évtizede összeszámolt több száz gazdából 3-4 ha maradt, akik földből próbálnak ...

Legnézettebb

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.