Indul a bajnokság. Ismét CFR-elsőség?

Somogyi Botond 2021. július 15., 17:38 utolsó módosítás: 2021. július 15., 21:33

Alig pihenhettük ki a labdarúgó Európa-bajnoksággal járó izgalmakat, ma estétől ismét a szurkolásé lehet a főszerep. Igaz, a játékosok kissé más színvonalon rúgják a labdát. De hát ez a bajnokság a „miénk”, indul ugyanis a Liga 1.

Indul a bajnokság. Ismét CFR-elsőség?
galéria
A háromszéki csapat az új idényt valószínűleg az új stadionban kezdi meg Fotó: Jakab Mónika

A foci Eb-t övező felhajtásban és az olimpia árnyékában szinte észrevétlenül kezdődött meg az idei labdarúgószezon. A román bajnokság a szuperkupa múlt heti megrendezésével indult. Marius Sumudica, a CFR új edzője első trófeáját szerezhette volna meg, ám a vasutascsapat önmagához képest szerény teljesítményt nyújtott, így a Craiova tizenegyesrúgásokkal az elmúlt szezonban megnyert kupa után a Szuperkupát is elhódította. A nemzetközi kupasorozat amúgy még hamarabb kezdődött: a romániai bajnok CFR ugyancsak múlt héten a bosznia-hercegovinai Borac Banja Lukával csapott össze a Bajnokok Ligája selejtezőjében, kedd este pedig az új szabálynak köszönhetően (az idegenben rúgott gól már nem számít előnynek) – hosszabbítást követően – továbbjutott a következő fordulóba.

A román labdarúgó-bajnokság különben éppen ma veszi kezdetét ugyannnyi csapattal és ugyanolyan rendszerben, mint a tavaly: vagyis 16 együttes küzd meg a címért alapszakasz–rájátszás szisztémában.

A fellegvári csapat az új edzővel, Marius Sumudicával is az elsőségért fog harcolni Fotó: Facebook/Fotbal Club CFR 1907

A legfontosabb változás az U21-es játékosok szerepeltetéséhez kötődik. Tavaly két fiatal játékost kellett nevezni a kezdő tizenegybe (a másodikat sok esetben már az első percekben lecserélték az edzők) úgy, hogy az egyiknek kötelezően végig a pályán kellett lennie. Idén már más a helyzet: a Liga 1 klubjainak képviselői kiharcolták, hogy ezt a szabályt változtassák meg, így idéntől már csupán egy U21-es játékosnak kell végig a pályán maradnia. Cserébe a román labdarúgó-szövetség (FRF) azt kérte a kluboktól, hogy az elkövetkező három idényben az együttesek költségvetésük egy meghatározott százalékát saját akadémiájuk fejlesztésére fordítsák.

Az új szezon első meccsét különben épp ma este játsszák: az FCSB a Botoșani együttesét fogadja.

Az átigazolási szezonnak még csupán az elején járunk, ezért nem lehet teljes képet festeni arról, mely csapatok erősödtek vagy gyengültek. A fővárosi alakulatnál egyelőre kevés mozgás volt, Gigi Becali azonban eddig is hozta a formáját: új edzőt nevezett ki a csapat élére. Egy olyan személyt, akinek a szakmai tudását erősen meg lehet kérdőjelezni. Dinu Todoran ugyanis játékoskarrierjét követően 2016-tól a Voluntari-nál segédkezett (többnyire a második csapatnál), tavaly pedig a másodosztályú Slatinát irányította. A keretet továbbra is jó játékosok alkotják. Kérdés, hogy ebből a Becali–edző–játékosok hármasból – amelyben a szakmai és emberi kapcsolatok nem mindig felhőtlenek – milyen eredmény születik majd. Valószínű, hogy egy második helynél nem több.

Maradt az oltyán csapat élén a görög Marinosz Uzunidisz, aki a szuperkupával immár második trófeáját gyűjtötte be. A játékosok többsége is a régi, így a CS Universitatea Craiova idén is a bajnoki címért fog versenybe szállni. A másik craiovai csapatról se feledkezzünk meg, hiszen tavaly az FCU Craiova másodosztályban elért elsőségével biztosította a Liga 1-ben való szereplés jogát. A két olténiai alakulat városi derbijei valószínűleg óriási csatákat hoznak majd: ha nem is a pályán, de a lelátón és főleg azon kívül biztos.

S ha már a fejutott csapatokról és városi deribről esett szó: több év után ismét az elsőosztályban szerepel a Rapid. A fővárosi vasutasok jelentősen erősítettek, így valószínű, hogy az anyagi gondokkal küzdő és a csőd szélén álló Dinamót már a feljutást követő első évben megelőzik.

Több szakember állította: idén az OSK a bajnokságra is esélyes lehet Fotó: Facebook/Sepsi OSK

Nagy nyüzsgés tapasztalható a Sepsi OSK-nál, ahol számos játékostól szabadultak meg, ugyanakkor többen is érkeztek: eddig kilencen távoztak és 12 új szerzeményről lehet tudni. Az edző továbbra is Leo Grozavu, aki tavaly a rájátszás egyik legjobb csapatát állította össze.

Nagy kérdés, hogy e sok változást követően mennyire tud egységes csapatot formálni, mint ahogy az is, hogy a háromszékiek valóban a bajnoki címért fognak-e harcolni. A legutóbbi szezonban ugyanis több szakember állította: idén az OSK a bajnokságra is esélyes lehet.

A legesélyesebb azonban továbbra is a CFR – nemcsak a szakemberek, hanem a fogadóirodák szerint is.

Ráadásul a vezetőség és természetesen az edző is úgy indult neki a 2021–2022-es szezonnak, hogy a cél a zsinórban ötödik bajnoki cím. Még akkor is, ha a fellegváriaktól több meghatározó játékos távozott. Helyükre érkeztek ugyan újak, de a szintén új edzőnek kevés ideje volt összerakni a csapatot, hiszen – ahogy korábban említettük – a nemzetközi kupaidény negkezdődött, a bajnoksággal együtt pedig mindez azt eredményezi, hogy a vasutasoknak háromnaponta kell mérkőzéseket játszaniuk.

A Liga 1 meghatározó csapatainak bemutatásánál egyet feltétlenül meg kell még említeni: a korábbi két nagy vetélytárs (Viitorul és Farul Constanța) egyesülésével régi-új együttest köszönthet a mezőny. A Farul Constanțának pedig ismét Gică Hagi lett az edzője, így a továbbiakban ezzel az alakulattal is kell számolni (ebben az idényben valószínűleg ismét a Hagi által vezetett csapat fogja a legtöbb tizenegyest lőni).

És hogy melyik fog harcolni a kiesés elkerüléséért? Nehezen lehet megmondani, hiszen tavaly valószínűleg senki nem mondta volna meg, hogy a Hermannstadt mellett a nemrég bajnokságot nyerő, tavaly még kupadöntőt játszó Astra fog búcsúzni. De hát – ahogy mondani szokták – éppen ezért szép a futball.

 

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Legnézettebb

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.