Hazát cserél. Szívet cserél? – Rapport Richárd, a világ legjobb 5. sakkjátékosa magyar helyett román színekben folytatná

Somogyi Botond 2022. június 12., 15:29

Mindig voltak és mindig is lesznek országváltások házasság, kitelepedés vagy éppen meg nem értés következében. Régebb kevesebb, manapság egyre több. Ráadásul a sport elüzletiesedése következtében már nem is burkoltan, hanem nyíltan. A legújabb zászlóváltó Rapport Richárd sakkozó.

Hazát cserél. Szívet cserél? – Rapport Richárd, a világ legjobb 5. sakkjátékosa magyar helyett román színekben folytatná
galéria
Kisakkozta. Rapport Richárd magyarként szerb feleséggel piros-sárga-kék színekben ülne asztalhoz Fotó: fide.com

„Több pénzt kapok, hát nagy ívben teszek a hazai sportra, szövetségre, szurkolókra, nemzetemet dicsőítő eredményekre, esetleg sporthagyományokra, a rám felnéző és példaképként tekintő fiatalokra, s odébb állok, mert a másik helyen több pénzt kapok, jobb autót biztosítanak, nagyobb házban lakhatok stb.” – nagyjából így gondolkodnak egyes sportolók, amikor országot, zászlót váltanak. Valószínűleg ezt teszi ezekben a hetekben Rapport Richárd sakkozó is. Emlékszem, jó néhány évvel ezelőtt számos kiváló kajakozó hagyta ott Magyarországot, hogy osztrák, szerb vagy éppen ausztrál színekben versenyezzen. Hogy aztán kis idő múlva a hátsó ajtón újra Magyarországra térjen vissza, mert számításai nem jöttek be, eredményei lehangolóak voltak. De most hagyjuk ezt.
Léteznek persze olyan esetek is, amikor egy igazán kiváló sportoló saját hazájában nincs kellően megbecsülve, nincs eléggé megfizetve, felkészüléséhez hiányzik a megfelelő anyagi és szakmai háttér. Amikor képtelen fejlődni abban az ütemben, ahogyan azt szeretné s ahogy azt a sportága, a környezete vagy éppen saját maga megkövetelné, elvárná. Ilyenkor talán érthető is valamilyen szinten az országváltás melletti döntés.
Hogy mindez Rapport Richárd sakkozó esetében mennyire igaz, kívülállóként nehezen tudjuk eldönteni. Az

egyértelmű, hogy ha létezik olyan sportág, amelyben Magyarországon fejlődni lehet, az – úszás, kajak-kenu, vízilabda, öttusa, vívás mellett – éppenhogy a sakk.

Nem akarom azt írni, hogy Magyarország sakknagyhatalom, de ha az eddigi eredményeit nézzük, talán még ez sem lenne nagy túlzás. Rapport Richárd a magyar csapattal például Norvégiában 2014-ben a sakkolimpián ezüstérmet nyert. Ricsi 2017-ben legyőzte az akkori világbajnokot, Magnus Carlsent, idén pedig kiváló eredményeinek köszönhetően kivívta a jogot, hogy világbajnokjelölt legyen. Mindezek mellett a nemzetközi sakkszövetség (FIDE) ranglistáján az előkelő 5. helyet foglalja el. Ha ehhez még azt is hozzávesszük, hogy a Magyar Sakkszövetség (MSSZ) egyik nyilatkozatában az áll, hogy 2021-ben az MSSZ hétszámjegyű összeggel támogatta Rapport idei felkészülését, valóban értetlenül állunk a döntés előtt. Nyilván rögtön árnyalja a kérdést, hogy az egyik magyarországi portál, amelyik a legelsők között hozta a hírt Rapport országváltásáról, úgy tudja, a sakkozó sem tavaly, sem idén nem kapott anyagi támogatást a magyar sakkszövetségtől.

A Magyar Sakkszövetség ragaszkodik a sportolóhoz

Ha viszont hihetünk az MSSZ közleményének, akkor pénz, paripa, fegyver mind a sportoló rendelkezésére állhatott. És akkor nem is említettük, hogy a magyarországi sporttörvények értelmében 2031-től, amikor Richárd betölti 35. évét, Magyarország az állami költségvetés terhére élete végéig tartó járadék folyósításával is elismeri sakkolimpiai ezüstérmét, ahogyan edzőjéét és szövetségi kapitányáét is. Ugyanebben az MSSZ által kiadott közleményben azt is olvasni lehet, hogy Rapport a magyar sakk és a teljes magyar sport „egyik legnagyobb kincse”.

Hogy ez a közlemény mennyire őszinte, hogy a háttérben milyen a kapcsolat a vezetőség és a sportoló között, hogy a hangzatos nyilatkozatok mennyire őszinték, ugyancsak nem tudjuk eldönteni. Tény azonban,

az MSSZ határozott célja, hogy Ricsi magyar zászló alatt versenyezzen tovább, s a magyar sakknak és szülőhazájának hozzon dicsőséget.

„Ezért minden tőlünk telhetőt, ahogyan eddig is, meg fogunk tenni” – áll a szövetségi nyilatkozatban.

Nem szerb, hanem román színekben

Úgy tűnik, mindez már késő, és a döntés megszületett. Legalábbis a Rapport családban. Merthogy Richárd házas, és szerb nejével már huzamosabb ideje Belgrádban él. Rosszmájúan fogalmazva akár azt is mondhatjuk: a nemzetváltás korábban megtörtént, s a mostani döntés már nem olyan nehéz, mint ahogy azt gondolnánk. Az viszont furcsa, hogy nem a szerb színeket választotta, hanem a románt. Amiért a románok igencsak megörvendtek. Nem értem, miért, hiszen a lelátókról állandóan azt ordítják: kifelé az országból a magyarokkal.
A nem mindennapi döntés hátterében az áll, hogy

a nemrég befejeződött 2022 Superbet Chess Classic Romania sakkverseny támogatója, Szása Drágics, a Superbet nevű romániai cég szerb milliárdos tulajdonosa visszautasíthatatlan szponzori ajánlatot tett a szerb feleséggel rendelkező Rapportnak.

Ennek segítségével állítólag lehetősége nyílna, hogy az elkövetkező években valós esélye legyen a világbajnoki cím elhódítására. Mintha eddig nem lett volna már amúgy is a világ egyik legtehetségesebb sakkozója. A szerződés számunkra kissé érthetelen része azt is tartalmazza, hogy a jelentős összeg fejében Rapport és szerb felesége, Jována, aki szintén nemzetközi szintű sakkozó, nem magyar és nem is szerb, hanem román színekben ül majd asztalhoz.

A tárgyalások viszonylag előrehaladott állapotban vannak, hiszen a FIDE jelezte a magyar szövetség felé Ricsi zászlóváltási kezdeményezését.

Ilyen esetben az adott szövetségnek kilencven nap áll rendelkezésére, hogy tiltakozást nyújtson be. Az MSSZ ezt megtette, feltett a FIDE-nek egy csomó kérdést, mivel a zászlóváltás szabályozása elég szabados és nagyvonalú, ugyanakkor kérte, értelmezzék a helyzetet. A kilencven nap alatt Rapport továbbra is magyarként versenyezhet, és arra is lehetősége van, hogy semlegesként, FIDE-versenyzőként szerepeljen. Erre azonban vajmi kevés az esély, mert a magyar sportoló már a korábbi években is visszamondott olyan versenyt, ahol magyarként indulhatott volna. Egy biztos, a június 17-én kezdődő madridi világbajnok-jelölti tornán, ahová a magyar sportoló bejutott, még nem indulhat román színekben.

Budapesti sakkolimpián román lobogó alatt?

Különben a sakkban az országváltás nem is olyan nehéz. A játékos elméletileg két évig nem sakkozhat, hacsak a váltásban érdekelt sakkszövetségek megegyeznek. Többnyire ez 20 ezer eurót jelent. Ismerve azonban a milliárdos Drágicsot, az összeg nem jelenthet akadályt. A román sakkszövetség (FRS) már közleményben is reagált a hírre. „Örvendünk és megtisztelve érezzük magunkat, hogy ilyen kaliberű játékos hazánkat választotta. A világranglista ötödik helyén álló Richard Rapport erős játékos, akit minél hamarabb szeretnénk integrálni a nemzeti csapatba, hogy vele együtt kiváló eredményeket érjünk el. Ugyanakkor szeretnénk továbbra is jó szakmai kapcsolatban maradni a magyar és a szerb sakkszövetséggel” – nyilatkozta Vlad Ardeleanu, az FRS elnöke.

A tények ismeretében egyre bizonyosabb, hogy Rapport Richárd nem magyar színekben indul majd a legközelebbi sakkolimpián 2024-ben.

Amelyet nem mellesleg éppen – a sakktörténelem folyamán először – Budapest fog vendégül látni. Miután Rapport évek óta szerb feleségével Belgrádban él, mostantól pedig a jelentősebb anyagi támogatás miatt piros-sárga-kék színekben szeretne versenyezni, valószínűleg még a több mint kétszáz éve született Tompa Mihály versét sem szívlelné meg: „szívet cseréljen az, aki hazát cserél”.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Legnézettebb

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.