Halep világelső Grand Slam nélkül

Somogyi Botond 2017. november 08., 20:24 utolsó módosítás: 2017. november 08., 20:36

A Singapore-ban megrendezett Bajnokok Tornáján Simona Halep ismét kiesett, a Piros Csoport utolsó helyén végzett. Október 9-től viszont az idei év kiváló eredményeinek köszönhetően a női teniszrangsor (WTA) élére állt, és a nemzetközi program alakulása következtében jövő januárig ott is marad. 

Halep világelső Grand Slam nélkül
galéria
Januárig Simona Halep biztosan első marad a női világranglistán Fotó: Mediafax

Valószínű, hogy Nadia Comăneci és Gheorghe Hagi után a legismertebb román sportoló Simona Halep. De talán úgy is fogalmazhatnánk, hogy le is körözte őket. Comăneci ugyanis a hetvenes évek végén, Hagi pedig a kilencvenes években tündökölt. Halep viszont idén októberben került a női teniszrangsor élére, ez pedig igen nagy ismertséget jelent. De hogy is sikerülhetett egy dobrudzsai kislánynak a „gazdagok sportjában” ilyen magasba emelkednie? Bár tény, hogy napjainkra ezt a kifejezést már inkább a golfra, semmint a teniszre értik.

Simona aromán családban született Konstancán 1991-ben. Édesapja egy akkor jelentéktelen labdarúgóklub (Săgeata Stejaru) játékosa volt, az együttes később a Săgeata Năvodari néven vált ismertté. Az édesapa nemcsak a sportolással kereste a kenyeret, hiszen egy tejgyárat is birtokolt. Talán – Simona vitathatatlan tehetsége mellett – ebben (is) kereshetjük a siker kulcsát. Ugyanis

a papa nem fukarkodott a pénzzel, amikor kiderült, hogy kislánya igencsak tehetséges. Egyes vélemények szerint a szülők – Simona karrierjét a lány első pénzdíjas versenyéig – több mint tíz éven keresztül szinte félmillió euróval támogatták.

A tenisz ugyanis nemhiába a „gazdagok sportja”, az ütők vásárlása, a pályák bérlése, az edzők fizetése, turnékon a szállodák foglalása rengeteg pénzbe kerül. Így aztán az ember azt gondolná, a legnagyobb teniszezők már gyermekkoruktól biztos anyagi bázissal a hátuk mögött készültek a világ meghódítására. Ez azonban nem mindig igaz. A világranglista éllovasai közül néhányan elképesztő körülmények közül indulva küzdötték fel magukat a legjobbak közé. Simona mindenesetre nem ezek közé tartozik.

2013, a nagy áttörés

Halepet gyerekkorában testvére edzette, később a lány Bukarestbe költözött, és ifjúsági tornákra nevezett be. Az első említésre méltó éve a 2008-as, amikor az ifik között az Ausztrál Nyílt Teniszbajnokság negyeddöntőjéig jutott. Ebben az évben már pénzdíjas versenyen is részt vett, ezekből kettőt meg is nyert: a bukarestit, valamint a Bonfiglio Kupát. Ugyancsak ebben az évben már kilencedik kiemeltként megnyerte – junior kategóriában – a Roland Garrost, a döntőben éppen honfitársát, a román Elena Bogdant győzte le. Ekkor a WTA-ranglistán még a legjobb 300-ban sem jegyezték. A szakemberek viszont már akkor is

az ország egyik legnagyobb ígéreteként tartották számon.

Simona abban az időben inkább a testi adottságaival hívta fel magára a figyelmet: rendkívül nagy mellei voltak, ami karrierje szempontjából igencsak hátrányosan érintette. Ezért 2009-ben elhatározta, kés alá fekszik. „Kénytelen vagyok kisebbíteni a melleimet, mert gátolnak sportolás közben. A reakciósebességem kicsi, a mozgásom nehézkes” – indokolta az operáció szükségességét a konstancai lány. Számítása bejött: az orvosi beavatkozást követően eredményei egyre jobbak lettek.

2010-ben még csak 17 tornán vett részt, azt követően pedig egyre több versenyre nevezett be – mutatói pedig folyamatosan javultak.

2013-ban egyenesen berobbant a tenisz világába: májusban még a 64. helyen tanyázott, novemberben már a világranglista 11. helyére lépett elő.

Igaz, a korábbi edzőjét, Firicel Tomai-t előbb Andrei Mlendeára, néhány hónappal később, Adrian Marcura váltotta. A nagy áttörést 2013-ban a római verseny hozta meg számára, amikor olyanokat győzött le, mint Szvetlana Kuznyecova, Agnieszka Radwanska vagy a volt világelső, Jelena Jankovics.

„Év elején nehéz periódusom volt, hiszen nem volt edzőm, egyedül kellett boldogulnom” – nyilatkozta az akkor 22 éves játékos. Simona valóban különleges évet tudhatott maga mögött, a számok pedig bizonyították, 2013-ban az egyik legjobb játékos volt a WTA-ban: az összesen 1,2 millió dollárt teniszező Halep 70 mérkőzéséből 53-at megnyert, csupán 17 veresége volt. A kiemelkedő eredmények pedig meghozták számára a WTA egyik díját is: a nemzetközi szövetség A legtöbbet fejlődött játékos címet adományozta 2013-ban a fiatal teniszező számára.

Döntő Roland Garrosban

„Év végén nyugalomra és pihenésre van szükségem ahhoz, hogy jövőre még jobb legyek. Nem tűztem még semmi célt magam elé, de sok pontot kell megvédenem ahhoz, hogy továbbra is benne legyek az első 20-ban. Szeretném élvezni a teniszt, szeretnék felszabadult lenni a pályán, és természetesen azt, hogy minél jobban játsszak” – fogalmazott a román teniszsztár, akiről Ilie Năstase azt nyilatkozta, 2014-ben akár Grand Slam-tornát is nyerhet. Ez utóbbi sajnos nem jött össze neki. Ám sok minden más igen. A 2014-es évben ugyanis a nagy tornákon rendre negyeddöntőbe, elődöntőbe került, ezzel pedig annyi pontot teniszezett össze, hogy márciusban az 5., júniusban a 3., augusztus 11-én pedig már a 2. volt a világranglistán. Az előkelő helyezést a számos megnyert mérkőzés mellett elsősorban annak köszönhette, hogy a párizsi Roland Garroson a döntőig jutott, ahol a kanadai Eugenie Bouchard győzte le.

A 2015-ös esztendőt harmadikként kezdte, és a folyamatos jó eredményeinek köszönhetően év végén ismét másodikként zárta a WTA-ranglistát.

A Grand Slam-versenyeken ismét nem sikerült nagyot alkotnia, hiszen legjobb eredményét az US Openen érte el: az Amerikai Nyílt Teniszbajnokságon az elődöntőig jutott. Ekkorra már ismét két edzőt „fogyasztott el”: 2014-ben Wim Fissette-et, 2015-ben Victor Ioniţát cserélte le, őket követte az év végén Daniel Dobre.

A sokat várt világelsőség

A tavalyi év sorozatos vereségei után márciusra Indian Wellsben már negyeddöntőt játszott, májusban Madridban diadalmaskodott, de Párizsban a nyolcaddöntőben, Wimbledonban pedig a negyeddöntőben búcsúzott. A bukaresti torna után tavaly megnyerte a montrealit is, így decemberben a negyedik helyen zárt.

A világelsőséget Simona számára az idei év hozta el.

Bár az Australian Open alkalmával az első körben kiesett, Indian Wellsben második lett, hasonlóan a Roland Garroson. Ez pedig – Serena Williams ideiglenes visszavonulásával párosítva – elég volt ahhoz, hogy október 9-től átvegye a vezetést a WTA-rangsorban. A nemzetközi program alakulása pedig azt is lehetővé teszi, hogy a világranglistán elfoglalt helyét januárig megőrizze. Még az is belefér, hogy a múlt héten Singapore-ban nem tudott elődöntőbe kerülni.

Simona a dél-ázsiai tornán az első meccsét még magabiztosan nyerte, ezt követően azt nyilatkozta, hogy nem tudja, milyen variánsok léteznek a WTA-rangsor első helyének megtartására. „Nyáron számítgattam, hogyan lehetnék első, és ez nem tett jót nekem. Most már nem gondolkozom azon, hogy első legyek. Elértem ezt a helyezést, és ezentúl arra törekszem, hogy a további mérkőzéseket is megnyerjem, minél jobban játsszam. Ez fontosabb, mint a világelsőség. Szép eredmény lenne, ha januárig tartanám, de számomra nem ez a leglényegesebb” – mondta Halep. Valószínű azonban, hogy a tét mégis nagy volt a számára, a következő két mérkőzését ugyanis elvesztette, így egy győzelemmel és két vereséggel a Piros Csoport utolsó, negyedik helyén végzett.

Nyomás alatt nehéz bizonyítani

„Már évekkel ezelőtt figyeltem a játékát, amely nagyon tetszik. Az elmúlt időszakban sokat fejlődött, Darren Cahill edzőnek és csapatának köszönhetően pedig több mindenben jelentősen javult” – nyilatkozta Simona vereségei után Kim Clijsters, aki sokáig vezette a WTA-rangsort és több Grand Slam-győzelmet aratott. Az egykori belga teniszcsillag hozzátette: „amikor az ő helyzetében vagy, nyomás alatt, reflektorfényben, akkor megjelennek a kritikák is, főleg, hogy nem nyertél még Grand Slamet. Nem kell aggódnia, hanem koncentrálnia a munkájára. Azt hiszem, kicsit hasonlít hozzám. Úgyhogy remélem, mihamarabb nyer egy Grand Slam-tornát is.”

Bár Simona Halep eddigi karrierje során számos mérkőzést megnyert, egyre jobb eredményeket ért el, idén ősszel pedig világelső lett, igazán kiugró eredményt, azaz Grand Slam-tornát (Australian Open, Flushing Meadow, Roland Garros, Wimbledon) még nem nyert. Talán a Kim Clijsters által említett pszichológiai tényező játszik közre: a nagy nyomás miatt a döntő pillanatokban nem képes megfelelően koncentrálni. Ismerve azonban a román hölgy játékának folyamatos javulását, lehet, hogy a 2018-as év már erről fog szólni. Igaz, az elmúlt esztendők vége mindig ezzel a gondolattal zárult.

 Történelmi magyar siker teniszben: Babos Tímea világbajnok
Babos Tímea és Andrea Hlavackova nyerte a WTA-világbajnokságot Szingapúrban. A párosok döntőjében a magyar és a cseh kettős a Kiki Bertens–Johanna Larsson páros ellen nyert. A Martina Navratilova-serleg mellé a győztesek 500 ezer dollárt is kaptak. Babos Tímea ezzel a sportág első magyar női világbajnoka lett. A magyar teniszező a győzelem után kijelentette: ez volt az utolsó meccse Hlavackovával, jövőre új partnerrel játszik. 
Ahhoz, hogy megértsük a WTA-bajnokság rangját, a legegyszerűbb a ranglistapontok tanulmányozása. Egy Grand Slam megnyeréséért, amihez 6 győztes meccs kell, 2000 pont jár, a döntőért 1300. Babos Tímea és párja az US Open óta veretlen maradt Québecben, Taskentben és Moszkvában. Összesen 12 meccset nyert a három serlegért, és csupán 1030 pontot gyűjtött. Szingapúrban a döntőbe jutásért (2 meccsel) 1080 pont járt, a bajnok pedig 1500-at kapott. Ezért szokták mondani, hogy a WTA-bajnokság a Grand Slamek utáni legrangosabb verseny. Babos Tímea eddig kétszer játszott döntőt Wimbledonban a női párosban, de a WTA-világbajnokság megnyerése egyértelműen pályafutása eddigi legnagyobb sikerének számít.
Világelsők a női rangsorban
Simona Halep a 25. játékos, aki a WTA-rangsor élére áll, a román játékosok közül pedig az első. Halep előtt Steffi Graf, Martina
Navratilova, Chris Evert, Serena Williams, Lindsay Davenport, Martina Hingis, Justine Henin, Caroline Wozniacki, Jelena Janko­vics és Anqelique Kerber zárta az évet világelsőként.
Simona Halep pedig a hatodik olyan női teniszező, aki Grand Slam-győzelem nélkül éri el ezt a kiváló eredményt, rajta kívül Kim Clijsters, Amelie Mauresmo, Jelena Jankovics, Dinara Szafina, Caroline Wozniacki és Karolina Pliskova volt hasonló helyzetben, közülük az első kettő utólag nyert Grand Slamet.
0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Legnézettebb

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.