Foci-vb: ötösfogat a bajnoki címért

Somogyi Botond 2018. június 02., 21:46 utolsó módosítás: 2018. június 02., 21:50

 

Az idei labdarúgó-világbajnokság Oroszország jellegéből adódóan a hatalmas távolságok vb-je lesz. Június 14-én az Oroszország–Szaúd-Arábia mérkőzéssel kezdődik az év leginkább várt sporteseménye, amelyen ezúttal is 32 állam válogatottja vesz részt.

Foci-vb: ötösfogat a bajnoki címért
galéria
Visszaszámlálás. Oroszország számos városában reklám céljából visszaszámlálókat helyeztek el Fotó: The Independent

A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) nyolc évvel ezelőtt, 2010. december 2-án döntött úgy, hogy a 2018-as labdarúgó-világbajnokságot Oroszország, a 2022-est pedig Katar rendezi meg. Az biztos, hogy az utóbbi váltotta ki a nagyobb felhördülést, de azért az orosz pályázat győzelménél is sokan fogták a fejüket. Ne feledkezzünk meg: akkor még Joseph Blatter vezette a FIFA-t, a svájci sportembert azóta sok mindennel vádolták, és terítékre kerültek olyan hírek is, miszerint a rendezési jogok nem a pályázatok erőssége, hanem a különböző lobbik és lefizetett szavazók alapján dőltek el.

Könnyű és nehéz csoportok

Tény azonban, hogy

Európába 12 év szünet után tér vissza a világ legnézettebb sporteseménye.

Ha másnak nem, hát örvendjünk annak, hogy nem kell felhúzni az órát, nem kell éjszakázni, vagy a munkahelyen nem kell lopva a képernyő egy külön sarkát nézegetni. Az is tény, hogy talán soha nem volt olyan gyenge egy vb-t rendező ország csapata, mint amilyen most az orosz válogatott, amely a FIFA februári világranglistája szerint a 61. helyen állt. És talán az sem meglepő, hogy a házigazda – mint ahogy általában – most sem került halálcsoportba, de még nehéznek nevezhető négyesbe sem. Merthogy az oroszok a torna egyik leggyengébb csapata, Szaúd-Arábia mellett Egyiptomot és az osztályozómérkőzést játszó Uruguay-t kapták ellenfélnek. A papírforma alapján a dél-amerikai együttes mellett Oroszországnak illene továbbjutnia, de Egyiptomot sem intézhetjük el egy kézlegyintéssel. A Portugália–Spanyolország mérkőzésen kívül a B jelű kvartett sem hoz igazi nagy összecsapásokat: Irán és Marokkó biztos kiesőnek számít. Sokkal bonyolultabb viszont a C csoport, ahol Franciaország mellett Dánia, Peru és Ausztrália küzd majd meg a továbbjutásért. A négyesből kiemelkedő gallokhoz a másik háromból szinte bármelyik csatlakozhat.

Nehéz négyesbe került az argentin válogatott: a meglepetéscsapat Izland mellett a korábbi vb-ken számukra már jól ismert Nigéria és a Modriccsal felálló Horvátország küzd a második helyért. A pampák játékosainak valószínűleg nem jelent majd gondot a továbbjutás, de a végső győzelemre kevés az esélyük. És nem azért, mert a játékosok vagy az edzőjük, Jorge Sampaoli gyenge lenne. Hanem inkább azért, mert –ahogy az elmúlt években már oly sokszor –a keretet inkább Messi alakítja ki, és mindenki az ő kegyét keresi, nem a csapat érdekét helyezi előtérbe.

Nincs nehéz helyzetben a brazil válogatott sem: Svájc, Costa Rica és Szerbia nem okozhat gondot a Selecaónak. A második helyért valószínűleg a két európai csapat fog megvívni. Igaz, legutóbb a közép-amerikai csapat a vb meglepetését jelentette, hiszen Kaylor Navas és társai a negyeddöntőig meneteltek. A címvédő németek a jelentősen gyengébb svédekkel, a mindig sötét lónak számító Mexikóval és a rendkívül gyors dél-koreaiakkal kerültek egy csoportba. Az első hely nyilván ki van bérelve, a másodikért a közép-amerikaiak valószínűleg a skandinávokkal harcolnak majd. Viszonylag könnyű helyzetben van Belgium és Anglia is, a két európai gárda Panamát és Tunéziát könnyen maga mögé utasíthatja, a kérdés a csoportelsőség lesz.

Furcsa csoport alakult ki a H jelű kvartettben, ahol egy dél-amerikai (Kolumbia), egy afrikai (Szenegál), egy ázsiai (Japán) és egy európai (Lengyelország) csapat küzd meg egymással. A jelenlegi erőviszonyok a kolumbiaiak és a lengyelek továbbjutását ígérik. De hát a foci azért szép, mert meglepetések mindig születhetnek. És ez a megállítás szinte mindegyik csoportra érvényes.

A végső győzelemre különben több csapat is esélyes, a fogadóirodák egy ötösfogat mellett tették le a voksukat: a németek mellett a brazilok, a franciák, a spanyolok és az argentinok is „bejelentkeztek”.

A távolságok vb-je

Oroszország méretéből adódóan a vb –csakúgy, mint a brazíliai –az irdatlan távolságok tornája lesz. Összesen 64 meccset láthatnak azok, akik a vb valamennyi mérkőzését megtekintik. A távolságok érzékeltetésére két adat. A Balti-tengertől az Urálig, azaz Kalinyingrádtól Jekatyerinburgig 2488 km a távolság. Olyan csapat nincs a mezőnyben, amelynek ezt a távolságot a csoportmeccseken le kell utaznia. A Szentpétervár–Szocsi távolság sem elhanyagolható, 1925 km –a részvevő országok ezt is megúszták. Íme, a legnagyobb esélyesek között emlegetett együttesek hol lépnek fel a csoportmérkőzéseken.

Brazília: Rosztov, Szentpétervár, Moszkva

Németország:  Moszkva, Szocsi, Kazany

Spanyolország: Szocsi, Kazany, Kalinyingrád

Portugália: Szocsi, Moszkva, Szaranszk

Argentína: Moszkva, Nyijzsnij Novgorod, Szentpétervár

Franciaország: Kazany, Je­ka­tyerinburg, Moszkva

Belgium: Szocsi, Moszkva, Kalinyingrád

Anglia: Volgográd, Nyizsnij Novgorod, Kalinyingrád

 

Magyarok nélkül
Magyarország 32 éve nem vett részt foci vb-n. Velünk kapcsolatban már csak egyetlen említésre érdemes adat van: Magyarország lőtte a legtöbb gólt egy vb-mérkőzésen. 1982-ben Salvador ellen nyertünk 10–1-re. Nemcsak a magyar csapat nem lesz ott, de magyar játékvezető sem fúj a vb-n: Kassai Viktor korábbi sorozatos tévedései miatt „nem jutott ki”Oroszországba. Ellenben a FIFA új alelnökét, Csányi Sándort ezen a világbajnokságon iktatják majd be új beosztásába.
 Iszlám fenyegetés a világbajnokság ellen
Az Iszlám Állam terrorszervezet mindeddig több fenyegető üzenetet küldött a vb-vel kapcsolatban. Legutóbb a torna lógóját egy késsel átszúrva jelenítették meg, amely alá a következő üzenetet írták: Öljetek meg mindenkit! Az Iszlám Állam első ilyen fenyegetését még 2017-ben tette közzé, azon a képen Neymar és Messi volt látható, amint az IÁ tagjai éppen a kivégzésükre készülnek. A fotómontázst az iráni YJC online hírportál tette közzé elsőként, és azt a megjegyzést fűzte hozzá, hogy „az Iszlám Állam a 2018-as oroszországi futball világbajnokság biztonságát fenyegeti. Messi után eljött Neymar ideje is”. A fenyegetések egyébként Vlagyimir Putyin orosz elnöknek is szólnak, aki támogatja Bassár el-Aszad szíriai elnök rezsimjét.
Miben erősek az oroszok?
Ha a válogatottjuk nem is a legjobb, van azonban egy dolog, amelyben az oroszok nagyon erősek, de ennek aligha örül a világ. A hazai futballhuligánoktól sokan már előre rettegnek. Nem túl távoli emlék a 2016-os franciaországi Európa-bajnokság, ahol az orosz horda gyakorlatilag átrendezte Marseille-t. Már előre jelezték, hogy lecsapnak az angolokra, az ígéretüket be is váltották. Nem kell ahhoz túlságosan nagy képzelőerő, hogy a vb-n is „kitesznek magukért”. Bár az orosz és az angol válogatott nem játszik azonos csoportban, érdemes figyelni arra, hogy az Anglia–Belgium mérkőzést az egész vb legkülönlegesebb helyszínén, Kalinyingrádban rendezik meg. Egy esetleges angol–orosz utcai harc ebben a városban, ahol a katonai és rendőri jelenlét amúgy is fokozott, szinte beláthatatlan következményekkel járna.

 

 

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Legnézettebb

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.