Foci-vb: irány a ruszkik felé!

Somogyi Botond 2016. szeptember 03., 19:02 utolsó módosítás: 2016. szeptember 03., 19:03

Alig két hónapja fejeződött be a franciaországi labdarúgó Európa-bajnokság, néhány nap múlva azonban kezdődnek a 2018-as oroszországi világbajnokság csoportjainak selejtezőmérkőzései. Összeállításunkban elsősorban a román és a magyar válogatottat vettük górcső alá.

Foci-vb: irány a ruszkik felé!
galéria

A rendkívül mozgalmas nyár – franciaországi Eb, valamint a riói olimpia – után szeptember első napjaiban újraindul a nagyüzem a labdarúgásban: a válogatottak a 2018-as Oroszországban megrendezendő világbajnokság selejtezőcsoportjainak első mérkőzéseit vívják.

Az Eb-re való kijutással ellentétben a vb-re való kvalifikáció sokkal nehezebb, hiszen a csoportokból nem két csapat és a legjobb harmadik jut ki automatikusan Oroszországba. A selejtezőköteles 52 európai válogatott közül a hagyományos oda-vissza körmérkőzést követően a kilenc csoportgyőztes jut ki a vb-re, míg a nyolc legjobb csoportmásodik – úgy, hogy a hat együttest számláló csoportok esetében az utolsók elleni párharcokat nem veszik figyelembe – pótselejtezőt játszik a maradék négy kiadó helyért. Ebben az esetben tehát a kisebb csapatoknak (lásd például Észak-Írország, Izland, Szlovákia, Írország, Magyarország) már sokkal kevesebb esélyük van, mint volt a legutóbbi Eb-selejtezők során.

Már a kalapok elrendezése során leszögezték: a televíziós közvetítési jogok miatt Anglia, Franciaország, Németország, Olaszország, Spanyolország és Hollandia válogatottja csakis hatcsapatos csoportban szerepelhet. Amúgy a sorsolás pillanatában szem előtt tartott erőviszonyok és világranglistás helyezés igencsak meglepő csoportokat eredményezett. Elég, ha az A és G hatosra nézünk: az előbbiben – amelyet nyugodtan nevezhetünk az újabb selejtezősorozat halálcsoportjának – az Eb-döntőt játszó franciák mellé a kontinenstornáról nagy meglepetésre lemaradó hollandok kerültek a nem mellesleg jó játékerőt képviselő svédek, bolgárok és fehéroroszok mellé. Az utóbbiban, a G-ben pedig újabb két slágermérkőzést láthatunk: az olaszoknak ismét a spanyolokkal kell megmérkőzniük. E kettőhöz képest szinte viccesnek tűnik a D-csoport, amelyben Wales mellett – igaz, az Eb-n elődöntőt játszott Bale vezetésével – az utóbbi időben gyengélkedő Szerbia és a kontinenstornán csalódást keltő Ausztria kapott helyet.

 

Román álom: csoportelsőség?

Tény azonban, hogy Chiri­cheş­nek és társainak sem kell irigykedniük, hiszen a tavaly nyári sorsolás idején (2015. július 25.) a világranglistás helyezés miatt Románia is első kalapba került, így elkerülte a nagyágyúkat. Tehát – ha hinni lehet a Román Labdarúgó-Szövetség elképzeléseinek, miszerint új alapokra akarják helyezni a válogatottat és mindent, ami ahhoz tartozik – akár a csoportelsőséget is megszerezheti. Ehhez azonban a jó formában levő lengyeleket kell legyőzniük. Lewandowskiék jó Eb-szereplése azonban azt eredményezte, hogy több kulcsjátékosuk kiváló csapatokba került (Milik Nápolyba, Glik a Monacóba, Krychowiak a PSG-be igazolt), így az együttes valószínűleg csak erősödött a nyárhoz képest. A lengyelek mellett a dánokat sem szabad leírni: az északi csapat az utóbbi időben rendre lemaradt a nagy világversenyekről, ezért a gyengébb csoport miatt joggal gondolhatja úgy, hogy most eljött az ő ideje. Románia első mérkőzését különben szeptember 4-én Montenegróval vívja Kolozsváron a Cluj Arenában. Amúgy a balkáni csapatot sem kell félvállról venni, hiszen számtalan esetben bebizonyosodott, hogy mentalitásukkal és elszántságukkal bárkinek képesek borsot törni az orra alá.

Nyáron a román kispadra kinevezett edző, Cristoph Daum, a hírekkel ellentétben mégsem forgatta fel a válogatottat. A keret kihirdetésekor azonban néhány meglepetést mégis okozott a német szakember. A keretben kapott helyett a Viitorul fiatal tehetsége, Răzvan Marin, valamint másik három játékos is: Dorin Rotariu (Dinamo), Vlad Achim (Steaua), Eric Bicfalvi (Tom Tomsk). Hiányzik majd a kapuból az első számú hálóőr, a sérült Ciprian Tătăruşanu, valamint az utolsó métereken – állítólag éppen a válogatottság miatt – román állampolgárságot kapott, a CFR-nél immár hatodik éve játszó Camora.

Tisztes magyar helytállás

A magyar válogatottat továbbra is a francia Eb-n az együttessel csodát tevő Bernd Storck irányítja, akivel a szerződést már a kontinenstorna előtt meghosszabbította a Magyar Labdarúgó-szövetség. Az MLSZ vezetősége ismeri az erőviszonyokat, úgyhogy nem tűzte ki célul a továbbjutást, csupán tisztes helytállást vár el a csapattól. A csoport különben nem lehetetlen, hiszen Fortuna elseperte az útból az igazán erős ellenfeleket (mint például Németország, Franciaország, Olaszország, Spanyolország stb.), Portugáliával az Eb-n bebizonyítottuk, hogy képesek vagyunk jó mérkőzést játszani. A csoportmásodik hely megszerzése céljából a 4., 5. és 6. kalapból sorsolt – Magyarországnál lényegesen gyengébb – ellenfeleket illik mindkét alkalommal legyőzni. Így csupán a szívós, számos honosított játékost a soraiban tudó Svájc maradt: vele kell elméletileg a magyar csapatnak megküzdenie a második helyért. A hosszú, másfél éves sorozat első állomása a magyar válogatottnak idegenben kezdődik: szeptember 6-án Feröer-szigeteket idegenben kell legyőzni műfüves pályán.

Rekordszámú nevezés
A világbajnokságok története során először minden FIFA-tagállam (208) válogatottja nevezett, igaz, időközben Zimbabwét és Barbadost kizárták. A 2018-as vb-döntő mezőnyét 32 csapat alkotja majd: 31 kvóta sorsa dől el a selejtezőkön, egy a rendező Oroszországnak jár. A világbajnokságot 2018. június 14. és július 15. között rendezik meg Oroszország 11 városában.

A nyári Eb-hez képest a keret is változott, hiszen hiányzik a válogatottságtól visszavonult Király Gábor és Juhász Roland, a sérült Gera Zoltán, valamint Lovrencsics Gergő és Pintér Ádám sem szerepel a vb-selejtezős névsorban. A tórshavni mérkőzésre viszont több fiatal újoncot is behívott a szakvezető: Bognár István (DVTK) és Kálnoki-Kis Dávid (Újpest) először szerepel tétmeccsre készülő válogatott keretben, illetve újra bekerült a videotonos Kovács István is, aki 2014 novembere óta nem szerepelt a nemzeti csapatban.

„A folyamat már az Európa-bajnokság előtt elindult, a stratégiai célok miatt olyan játékosok helyére kellett fiatalokat keresnem, mint Vanczák Vilmos vagy Leandro. Az Eb-t követően a csapat több meghatározó játékosa is lemondta a válogatottságot, és ugyan még feltétlenül számítok a rendkívül tapasztalt, de ezúttal sajnos sérült Gera Zoltán segítségére, a szemem előtt már a markáns fiatalítás lebeg. Ez a stratégiai szempont vezérelt a bő keret összehívásánál, majd a keretszűkítés során is. Az elmúlt hetek közös munkája a távlati céljainkat erősítette, és meggyőződésem, hogy ez az európai szinten is fiatal csapat – amely egyben pályafutásom legfiatalabb gárdája is – szolgálja leginkább a magyar futball hosszú távú érdekeit és céljait” – nyilatkozta Bernd Storck.

Az európai selejtezőcsoportok
A csoport
Hollandia
Franciaország
Svédország
Bulgária
Fehéroroszország
Luxemburg

B csoport
Portugália
Svájc
MAGYARORSZÁG
Feröer
Lettország
Andorra

C csoport
Németország
Csehország
Észak-Írország
Norvégia
Azerbajdzsán
San Marino

D csoport
Wales
Ausztria
Szerbia
Írország
Moldova
Grúzia

E csoport
Románia
Dánia
Lengyelország
Montenegró
Örményország
Kazahsztán

F csoport
Anglia
Szlovákia
Skócia
Szlovénia
Litvánia
Málta

G csoport
Spanyolország
Olaszország
Albánia
Izrael
Macedónia
Liechtenstein

H csoport
Belgium
Bosznia-Hercegovina
Görögország
Észtország
Ciprus

I csoport
Horvátország
Izland
Ukrajna
Törökország
Finnország

 

 

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Legnézettebb

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.