Erősödőben a Liga 1?

Somogyi Botond 2017. július 28., 22:40

A magyarországi vizes világbajnokság, valamint a nemzetközi kupák selejtezőinek árnyékában szinte észrevétlenül kezdődött meg a román labdarúgó Liga 1 – immár két hete. Pedig több figyelmet érdemelt volna, mint eddig.

 

Erősödőben a Liga 1?
galéria
Kolozsvári CFR: Juan Culio a régi ismerős Fotó: Riti Attila

Az elmúlt évekhez képest a román élvonalban idén egyetlen csapat sem kezdte pontlevonással. Ami, ugye, nem kis dolog? És a mezőny talán mintha erősödött is volna. Elsősorban azért, mert jelentős anyagi problémákkal küszködő csapatok – a Zsilvásári Pandúrok, valamint a Marosvásárhelyi ASA – kiestek az élvonalból, helyüket pedig viszonylag stabil anyagi háttérrel rendelkező együttesek vették át. Másodsorban talán azért, mert a hazai csapatoktól kevesebb jó játékos igazolt külföldre, mint a korábbi években, ugyanakkor egy-két klub anyagi helyzete rendeződött (lásd a kolozsvári CFR-t). A Medgyes és moldovai orosz befektetőkre szert tevő Jászvásár viszont gyengült. Ez utóbbi érthetetlen módon mintegy nyolcmillió eurós tartozást halmozott fel. Ezért nem lehet tudni, ez miként befolyásolja majd azt a csapatot, amely az elmúlt szezonban több jó együttesnek tört borsot az orra alá. Egyes szakemberek két forduló után már látni vélik, hogy a moldvai együttes az év végén a kiesők között foglal helyet.

Dan Petrescu és Cristian Papnin: új arcok Kolozsváron Fotó: Riti Attila
Astra, Dinamo, FCSB...

Ha azonnal a rájátszásba kerülő csapatokat akarnánk felsorolni, talán nem is kellene sokat gondolkozni: nagyjából ugyanazok lennének, mint az elmúlt idényben. Vagyis a Viitorul, FCSB, Dinamo, Craiova, CFR és Astra.

Ezek közül ez utóbbinál igencsak nagy változások történtek, hiszen játékosainak egy részét a FCSB vásárolta fel, mások eligazoltak külföldre. Legnagyobb veszteségét pedig azzal könyvelheti el, hogy sikeredzője, Marius Sumudică Törökországba igazolt, ahova magával vitte a kapus Silviu Lungot, valamint a román válogatott Cristi Săpunarut. A kispadon Edi Iordanescu foglalt helyet, akit a szakemberek egy jól felkészült edzőnek tartanak. Kérdés, hogy a kicserélődött kerettel milyen eredményt tud elérni.

CFR–Viitorul: 2-0 Fotó: Riti Attila

Az Astrával ellentétben a Dinamo éppen azzal erősödött, mert megtartotta edzőjét: a bukaresti klub vezetősége meg tudta győzni Cosmin Contrát, hogy maradjon legalább még egy szezont. Ne feledjük, tavasz végén a fiatal szakember szinte kilátástalan helyzetben vette át a kutyákat, és az utolsó métereken sikerült bekerülnie a rájátszásba, ott pedig bronzéremig vezette a csapatot. Hosszú évek után pedig ismét kupát emelhettek a magasba: a Temesvárt győzték le a Ligakupa döntőjében. Az Adrian Mutut is a vezetőség soraiban tudó klubhoz visszatért kölcsönből Paul Anton (a Getafétól), Juan Albin pedig a Veracruztól érkezett, a CFR-től pedig a fiatal Nascimento írt alá a piros-fehérekhez. Legnagyobb gondja a volt belügyis csapatnak az, hogy cseresora egyelőre nem elég erős.

Keretét tekintve a FCSB ismét sokat erősödött, hiszen Gigi Becali tulajdonos megint nagy összegeket költött játékosokra. A hazai bajnokságból szinte minden jó játékost megkörnyékezett, és sokat sikerült is megszereznie: az Astra egykori sikercsapatából már hatan is a fővárosban rúgják a bőrt. Hátrány lehet, hogy a védekező harmadból távozott Moke, Tamas, Muniru, így őket valószínű, hogy pótolni kell. A sok befektetés ellenére talán mégsem a FCSB a bajnokesélyes. És nem azért, mert amióta Becali szabadlábon van, a klub nem nyert egyetlen bajnokságot sem, hanem azért, mert olyan edzőt nevezett ki a csapat élére, aki nem biztos, hogy a telet megéri a kispadon. Nicolae Dicának ugyanis nincs meg a pro licences edzői képesítése, ráadásul úgy tűnik, hosszú távon nem lesz képes megbirkózni sem az erős egyéniségekkel teletűzdelt kerettel, sem a rá, valamint az együttesre nehezedő elvárásokkal.

Lendületben a Sepsi OSK: keményen meg kell küzdeniük a bennmaradásért
Megválaszolatlan kérdések a Kolozsvári CFR-nél

Megosztó személyiség a CFR kispadján ülő Dan Petrescu is. „Azt a néhány meccset, ameddig itt van Kolozsváron, még kibírjuk” – fogalmazott valamelyik nap egyik sportújságíró kollégám. Hogy hány mérkőzésen fogja vezetni a vasutas csapatot, nem lehet megjósolni. Az viszont biztos, hogy az utóbbi években sem a kínai, sem több arab bajnokságban nem vitézkedett. Legtöbb csapatától elbocsátották, vagy idő előtt távozott: Marosvásárhelyen például egy mérkőzés erejéig ült a kispadon. Utoljára a Kuban Krasznodar edzőjeként ért el jelentős eredményt: az orosz másodosztályt 2010-ben 80 ponttal és mintegy 20 kapott góllal (38 mérkőzésen) nyerte meg. Előtte egy évvel pedig az Unirea Urziceni szakvezetőjeként bajnoki címig vezette a Ialomiţa megyei alakulatot.

Dan Petrescu már az első mérkőzést megelőzően furcsán nyilatkozott: előre mentegette magát egy esetleges gyenge szereplés miatt. A stratégia bejött, a CFR gyengén játszott, Petrescu pedig sűrűn bólogatva kijelentette: hát nem megmondtam?

A CFR különben valóban megváltozott: szinte az egész csapatát kicserélte. A nyáron elkerülte a csődeljárást, visszafizette az adósságait, és számos játékost elbocsátott.

Miután Pászkány Árpád hivatalosan eladta a klubot, a vezetőség is nagyban kicserélődött. Iuliu Mureşan ugyan a posztján maradt, de sok beleszólása nincs a dolgokba. Akik kívülről szemlélik a változásokat, azoknak úgy tűnhet, mintha a klub balkanizálódott volna, erősödött ugyanis a Bukarest környéki vonal. Ami az igazolásokat illeti: a fellegváriak egyrészt – valószínűleg a pénzmegtakarítás miatt – lejárt szerződésű játékosokat igazoltak, másrészt idősebbeket győzött meg arról, hogy érdemes a CFR-nél játszaniuk. Mintha egyszezonos csapatot építettek volna, ezt támasztja alá az is, hogy sportszerűtlen eljárással megszabadultak az együttessel jó eredményeket elérő, mintegy 60 ezer eurót kereső Vasile Miriuţától, és helyébe kinevezték az egyik legdrágább román edzőt. Dan Petrescunak Kolozsváron ugyanis 800 ezer eurós évi fizetést kínáltak. Lehet, titkon azt várják, hogy ezekkel az intézkedésekkel egy év alatt elérik azt, hogy a CFR ismét bajnok legyen. Valószínű azonban, erre azért még várni kell. Nemcsak azért, mert az innen-onnan összeszedett játékosok nincsenek kellőképpen összeszokva, hanem azért is, mert a fővárosban idén már jobban „ügyelnek” a CFR-re.

Régi-új bajnok?

Sokan ismét a Viitorult látják  bajnokesélyesnek. Elsősorban azért, mert a 2016–2017-es szezonhoz képest eddig nemhogy gyengült volna, hanem erősödött:

a Medgyestől a brazil Eric, Marosvásárhelyről M. Constantin, a Chiajnatól pedig Ovidiu Herea érkezett. Bár az is igaz, hogy két tinisztárja, Coman és Nedelcu fél lábbal már külföldön van. Haginak az idén nem is a kerettel lesz gondja, hanem inkább azzal, hogy a bajnokságot nyert fiataljait miként tudja ismét motiválni. „Fejben nem voltak a pályán, ők még a tavalyi szezonban képzelik magukat” – jelentette ki a Király (regele) szombat este a Kolozsvártól 2-0 arányban elvesztett mérkőzést követően.

Nem esett szó eddig a Cra­iováról, az oltyán csapat valószínűleg idén is eséllyel pályázik arra, hogy a rájátszásba jusson. Nagy mozgás nem volt a csapatnál, ám így is egyik legjobb játékosukat vesztették el: Andrei Ivan, a néhány éve a Barcelonával is hírbe hozott tehetség, az FC Krasnodarhoz szerződött 4 millió euróért. Az olténiaiak Gigi Multescu helyébe ismét egy olasz edzőt hoztak: Devis Mangia eddig itáliai másodosztályú csapatokat, valamint a csizmaország U21-es válogatottját edzette, ezért érdemes lesz odafigyelni az Olt-völgyi alakulatra is.

Kik lesznek a kiesők?

Nagy tülekedés lesz a kiesés elkerülése érdekében: a már említett Iaşi és a Juventus Bukarest mellett a Sepsi OSK is szeretne a legjobbak közt maradni. A háromszéki együttes tulajdonosa, Diószegi László már az elmúlt idény végén kijelentette: a 10-11. helyet célozzák meg. Ennek érdekében több tapasztalt játékost igyekeztek megszerezni (Grecu a Pandúroktól, Oros az Astrától, Astafei a malajziai Selangortól, az egykori botosani-i Fülöp István Magyarországról, a Steauát is megjárt montenegrói Nikolici pedig Kazahsztánból érkezett). A vezetés a keret erősítése mellett a stadion modernizálását is célul tűzte ki: a klub szeretné, ha októbertől a csapat ne Brassóban, hanem hazai környezetben fogadná az ellenfeleket.

Az utolsó pillanatban az élvonalban maradt Chiajna sem tűnik erősnek. Az átigazolási szezonnak még nincs vége, ám egyelőre a keret csak gyengült. Igaz, megszerezték Vasile Miriuţát edzőnek, aki a múlt hétvégi bravúros döntetlen után – talán egy kicsit elhamarkodva – máris kijelentette, hogy szeretnének a rájátszásba kerülni. Ebbe viszont másnak is lesz beleszólása. Erősödött a szezon elején Claudiu Niculescuval a kispadon szuperkupát nyert Voluntari, a Botoşani is szolid csapat benyomását kelti, és akkor nem szóltunk a Ligakupa-döntőt játszó Temesvárról, amely 14 pontos hátránnyal indulva tavaly a csodával határos módon maradt bent az elsőosztályban.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Legnézettebb

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.