Elöl a CFR, hátul a Sepsi

Somogyi Botond 2020. szeptember 15., 16:09

Kéthetes szünet után hétvégén folytatódott a román labdarúgó-bajnokság. Három forduló után a Craiova az élre állt, a CFR holtversenyben a második, a Sepsi pedig 2 ponttal egyelőre csak hátul kullog.

Elöl a CFR, hátul a Sepsi
galéria
Nyögvenyelősen, nehezen nyert hazai pályán a CFR a Nagyszeben ellen Fotó: Riti József

Szinte meglepetések nélkül ért véget a román bajnokság harmadik fordulója. Azért csak szinte, mert az FCSB vereséget szenvedett a Voluntari csapatától. Igaz, ez utóbbi már nem igazán tartozik a meglepetések közé, mert a fővárosi csapat az utóbbi években sokszor mutatott hullámzó teljesítményt. Ráadásul a Voluntari már nem először tréfálta meg Gigi Becali csapatát.

Vereségével az FCSB lekerült a trónról, ahova a Craiova ült fel, miután idegenben 4-1-re győzte le a Hagi távozása után gyengélkedő Viitorult.

A tengerpartiak kispadjára kinevezett spanyol szakember azonban továbbra is optimista. Bár csapata a Liga 1 utolsó helyén tanyázik, Ruben de la Barrera mégis optimistán nyilatkozott, hiszen azt mondta, hogy „ha az eredményeket nézzük, nehéz helyzetben vagyunk, de ha a játékot, akkor nem állunk rosszul”. Az oltyán csapat győzelmével egyelőre az első helyre ugrott, és ha a következő fordulóban a Voluntari ellen is nyer, megtartja vezető pozícióját.

Nyögvenyelősen, nehezen nyert hazai pályán a CFR.

Dan Petrescu tanítványai a második félidő közepén egy pontrúgást követően – hogyan másképp? – találtak a nagyszebeniek kapujába, akiket ugyancsak spanyol szakember irányít. Vinicius és társai azonban valószínűleg, hogy egyelőre nem a bajnokságra koncentrálnak, hanem az Európa Ligára. A csapatnak anyagi szempontból nagy szüksége lenne arra, hogy idén is bekerüljön a nemzetközi kupa csoportkörébe.

S ha már a spanyoloknál tartunk:

az immár ibériai tulajdonossal rendelkező Dinamo 1-1-es döntetlent ért el a Botosani ellen, ám a spanyol Borja Valle találata valószínűleg a bajnokság egyik legérdekesebb góljaként lesz számon tartva.

A Dinamo különben egyre-másra igazol külföldi játékosokat nagy fizetéssel, ezért kérdés, hogy a lufi mikor fog kipukkadni. Egyes szakemberek szerint ugyanis az egész nem tart tovább egy évnél. Ettől függetlenül a Cosmin Contra edzette csapat három forduló után csupán két ponttal rendelkezik, s a táblázat alsó felében foglal helyet – úgy ahogy azt egyébként az elmúlt években már megszokhattuk.

Ugyancsak

hátul kullog két ponttal a háromszéki csapat is. Legutóbb 2-2-es döntetlent játszott az Astra vendégeként, a Sepsi egy fordulatos mérkőzésen amúgy a hosszabbítás utolsó pillanataiban egyenlített Giurgiuban.

Florin Leo Grozavu együttesét azonban nem szabad leírni, hiszen az OSK első három meccsét tulajdonképpen az elmúlt szezon első három helyezettje ellen játszotta (CFR, Craiova, Astra), és ebből a három összecsapásból két pontot szerzett úgy, hogy a harmadik, Craiova elleni mérkőzésen is nagyon közel állt a pontszerzéshez. Diószegi László csapata a következő fordulóban az ugyancsak nyeretlen, sereghajtó Viitorult fogadja Sepsiszentgyörgyön, s ha nyer, fentebb léphet a táblázaton.

Három fordulót követően természetesen még nehéz bármi következtetést levonni, hiszen még a bajnokság elején járunk, az átigazolási időszaknak még nincs vége, a csapatok keretei erősödhetnek (vagy akár gyengülhetnek), és a vírus is bármikor újra közbeszólhat. Elég ha azt nézzük, hogy legutóbb az FCSB-nél diagnosztizáltak hat koronavírusos esetet, többek között az edzőt is. Az azonban biztos, hogy a másik magyar tulajdonossal (és magyar edzővel) rendelkező csapat sem adja olcsón a bőrét. A másodosztályból idén feljutott aradi UTA ugyanis még veretlen. Igaz, nem nyert mérkőzést, de a három fordulóban egyszer sem tudták legyőzni: három pontjával és 2-2-es gólkülönbségével a Bálint László edzette csapat jelenleg a 8. helyen tanyázik, a következő fordulóban pedig a Politehnica Iasi csapatát fogadja hazai környezetben.

1. Craiova 3 3 0 0 9
2. Botosani 3 2 1 0 7
3. Voluntari 3 2 1 0 7
4. CFR 3 2 1 0 7
5. FCSB 3 2 0 1 6
6. Gaz Metan 3 2 0 1 6
7. Chindia 3 1 1 1 4
8. UTA 3 0 3 0 3
9. Poli Iasi 3 1 0 2 3
10. Hermannstadt 3 0 2 1 2
11. Clinceni 3 0 2 1 2
12. Dinamo 3 0 2 1 2
13. Sepsi 3 0 2 1 2
14. Arges 3 0 1 2 1
15. Astra 3 0 1 2 1
16. Viitorul 3 0 1 2 1
0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Legnézettebb

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.