Csapatok a süllyesztőben

Somogyi Botond 2016. november 02., 19:54

A 2009-es gazdasági válság sokáig éreztette hatását. Mára azonban a cégek nagy része kilábalt a krízisből, a gazdaság hajtómotorja újra mozgásba lendült. A romániai sportegyesületek azonban ugyanezt nem mondhatják el magukról. Egyre több klub kényszerül arra, hogy csődöt jelentsen, más egyesületek pedig eltűntek a süllyesztőben.

Romániában a csapatsportok néhány éve rendkívül nehéz helyzetben vannak. Egyre több első ligás csapat – legyen az kézilabda, futball, röplabda vagy kosárlabda – lép vissza a küzdelmektől. A román sport 90 százalékban állami finanszírozású, ám a támogatás a helyi vagy megyei tanácsok és a polgármesteri hivatalokon keresztül valósul meg. Éppen ezért, amikor a hivatalok – a hiányos és nem egészen egyértelmű szponzorizálási törvények miatt – már nem hajlandóak támogatni az egyesületeket, egyre több ajtó zárul be, sok sportoló találja magát az utcán.

A női kézilabda volt az egyetlen olyan sport, amelyben Románia a riói olimpián a csapatsportágak közül képviseltette magát. Még sincs könnyű helyzetben. Emlékezhetünk, hogy az Oltchim Râmnicu Vălcea évekkel ezelőtt milyen kitűnő eredményeket ért el mind a hazai, mind pedig a nemzetközi mezőnyben. 2013-ban mégis megszűnt. Nemrég a nagybányai alakulat jutott hasonló sorsra. A közelmúltban a nők bajnoki aranyat ünnepelhettek, a nagy tartozások miatt ma már a csapat a feledés homályába vész. A női bajnokságban a HC Buzău feljutott ugyan az elsőosztályba, ám anyagi gondok miatt visszalépett. Helyette a Cetate Deva került fel, de állandó gondokkal küszködik, hiszen alig van tíz játékosa a keretben. Sokáig kérdéses volt a CSM Ploieşti helyzete is, ahol egy hónapja jelentette be a város vezetősége: nem támogatja többet a klubokat. A női kézilabdaklub ezért elvesztette játékosait, a múlt hét végén az ifikkel állt ki a felvidéki Nagymihály ellen az EHF kupában, ahol két nagyarányú vereséget szenvedett. A hazai mezőnyben hasonló a helyzet: az ifik sorra vesztik el a bajnoki mérkőzéseiket. Gondok vannak Krajován is, ahol a ploieşti-ihez hasonló helyzet kezd kialakulni. Ugyanakkor a frissen feljutott Danubius Galacnak is rengeteg tartozása van, a Duna-menti város polgármesteri hivatala nem folyósítja a fizetéseket immár két hónapja.

A férfiaknál a nemrég még bajnok nagybányai Minaur is eltűnt, holott tavaly még a Bajnokok Ligájában szerepelt. Idén már csak a másodosztályba iratkozott Nagybányai Minaur Akadémia néven. A háromszoros bajnok kétszeres európai kupagyőztes együttes immár történelem. A pályán a nagyváradiak harcolták ki a továbbjutást, ám a Körös-partiak már második alkalommal utasították vissza az első ligában való szereplés jogát, így helyettük a szatmáriak kerültek fel.

Nem is olyan rég a ploieşti-i Asesoft sorra nyerte a férfi kosárlabda-bajnokságokat, ám a csapat néhány éve eltűnt, helyét a CSM Ploieşti vette át, amely idén nyáron ki is harcolta az első ligában való indulás jogát, de az előbb említett okok miatt visszalépett – éppen a bajnokság napján jelentették be, hogy nem kívánnak részt venni a küzdelmekben. Különben a női bajnokságban is volt hasonló példa: a gyulafehérvári alakulat sem állt ki, a kosárlabda szövetségnek azonban még ideje volt arra, hogy a hiányzót a szatmáriakkal pótolja.

 

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Legnézettebb

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.