CFR: gyorsból lassú személyvonat

Somogyi Botond 2020. november 24., 17:49

A hosszú válogatott szünet után hét végétől ismét a nemzeti bajnokságoké volt a főszerep a labdarúgásban. A Liga 1-ben is újrakezdődtek a mérkőzések. Több csapat éppen a szünettől várta a „megváltást”, azaz a fáradt, beteg játékosok felépülését, vagy a menesztett edzők helyébe lépő új szakemberek eredményes bemutatkozást. A várakozások felemásra sikeredtek.

CFR: gyorsból lassú személyvonat
galéria
Ritka alkalom, amikor otthonában kap vereséget a kolozsvári vasutas csapat Fotó: Somogyi Botond

Kezdjük mindjárt a forduló legnagyobb bombájával, amely ismét a Fellegváron robbant. Az Aradi UTA csapatát ugyanis korábban a döntetlenek együtteseként lehetett emlegetni, eddig csak három mérkőzést nyert meg. Vasárnap este azonban győzni tudott a bajnok vendégeként. A CFR hiába támadott, gólt nem tudott szerezni, így egymást követő két mérkőzésen maradt alul hazai pályán. „Még egyetlen csapatommal sem történt meg, hogy egymás után két vereséget szenvedjen” – mondta kicsit rezignáltan Dan Petrescu a lefújást követően. A román szakember, aki több mint másfél éves hazai veretlenséget állított fel korábban, többször is hangsúlyozta, hogy a keret szűk: egyesek lesérültek, mások koronavírusosak lettek, a válogatottól hazatérők pedig fáradtak. „Ilyen körülmények között nehéz több fronton is harcolni, hiszen egy hónap alatt kilenc mérkőzés vár ránk. Éppen ezért számunkra most a bajnokság az elsődleges. A fiúk kimennek a pályára csütörtökön, hogy életük meccsét játsszák az olasz bajnokság egyik legjobb formában levő együttese, az AS Roma ellen. Én csak azt szeretném, ha addig nem veszítenénk el újabb játékosokat, hiszen így is alig tudunk nevezni egy ütőképes gárdát a mérkőzésre” – mondta Dan Petrescu. A csapatnak az Európa Ligában való továbbjutáshoz nagy szüksége lenne a csütörtöki pontszerzésre, de látva, hogy a CFR játéka inkább egy lassú személyvonathoz hasonlít, mint egy gyorshoz, nehéz elképzelni az eredményes játékot. A kolozsvári klub vezetősége lépett ugyan, és a sérültek helyébe két középhátvédet is igazolt a francia születésű tunéziai válogatott Ben Youssef és a bosnyák Ivica Zunic személyében, de az előbbi vírusos lett, az utóbbi pedig még nem illeszkedett be a csapatba, így vasárnap este csupán néhány percet kapott a védelem tengelyében.

A FCSB a képzeletbeli trónon

Kisebb meglepetést okozott a Botoșani csapata is, amely gól nélküli döntetlent ért el a Craiova ellen. Az oltyánoknál bemutatkozott a régi-új edző: Corneliu Papură nem először ül a CSU kispadján. A román szakember Cristiano Bergodit váltotta a kispadon, miután az olasz mester két héttel korábban hazai pályán nagy meglepetésre kikapott a Chindia Târgoviște csapatától. Bergodi a craiovai együttessel a bajnokság első hét mérkőzésén szárnyalt, utána azonban következett néhány kisiklás, a hét végi döntetlen pedig azt jelentette, hogy immár elvesztette az elsőségét.

A képzeletbeli trónra az FCSB gárdája került, amely hétfő este a végjátékban kapott ajándék tizenegyessel idegenben gyűrte maga alá a Medgyest. Toni Petrea együttese így 27 ponttal vezeti a táblázatot, és készül az aradiak elleni hazai meccsére, akik kolozsvári győzelmüknek köszönhetően feljöttek a felsőházat jelentő 6. helyre.

Felsőházi rájátszásban bízik a Sepsi OSK

Play-off helyen tanyázik különben a háromszéki együttes is, amely ugyancsak hétfőn 2-1 arányban győzött Târgoviștén. Diószegi László csapata 19 ponttal jelenleg a negyedik helyen áll, és reméli, hogy az alapszakaszt követően alatta húzzák meg a vonalat, azaz jövőre a felsőházi rájátszásban fog szerepelni. Ez utóbbiban bízik a bajnokság eddig legnagyobb meglepetéscsapata is, az Academica Clinceni, amely eddigi jó eredményeinek köszönhetően – legutóbb éppen Hagi csapatát, a Viitorult verte 1–0-ra – ugyancsak 19 ponttal az ötödik helyen áll.

Továbbra sem megy a tavalyi bronzérmes Astrának, amely 8 ponttal a tabella végén kullog annak ellenére, hogy a legutóbbi fordulóban idegenben tudott győzni a Hermannstadt vendégeként. Ugyancsak kieső helyen álla az Argeș és a Dinamo. A bukaresti szurkolók hiába várták a spanyol befektetőktől a szebb időket, mert egyelőre úgy tűnik, hogy a várva várt Kánaán mégsem érkezik el a Ștefan cel Mare úti stadionba. Egyes források tudni vélik, hogy kevés pénzt fektettek be, a sztároknak kikiáltott spanyol játékosok pedig a tél beálltával majd tovább állnak, hiszen fizetést nem sokat láttak eddig. Éppen ezért a sorrend szempontjából sem mellékes összecsapásra kerül sor majd hét végén, hiszen a bukaresti gárdának a másik kiesőjelölttel, az Argeș csapatával kell megküzdenie idegenben.

 

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Legnézettebb

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.