Bronzérem a ciprusi nyárban

2017. június 23., 20:16 utolsó módosítás: 2017. június 23., 21:29

Székelyföld válogatottja június elején történelme legnagyobb sikerét érte el az Észak-Cipruson rendezett Független Labdarúgó-egyesületek Szövetsége által szervezett (ConIFA) Európa-bajnokságon. A harmadik hely eddig még nem tapasztalt összefogás eredménye, és amennyiben bővül a támogatottsági kör, a válogatott a következő tornákon még fényesebb érmeket szerezhet.

 

Bronzérem a ciprusi nyárban
galéria
A ConIFA-rendezvény sikeresnek bizonyult. A szervezet a bővítési lehetőségekről is tárgyalni fog Fotó: CONIFA

Az Európa-bajnokság előtt változás történt a válogatott szakmai stábjában, hiszen a csapat irányítását Ilyés Róbert edző-játékos vette át, míg Jakab Zoltán szövetségi kapitány szakmai igazgatóként működött közre. A keret május végére alakult ki, ezúttal csupán Mánya Szabolcs képviselte a háromszékieket, mivel a Sepsiszentgyörgyi OSK számára akkor még nem ért véget a bajnokság, míg a Kézdivásárhelyi SE a 3. ligás osztályozóra készült.

A tavalyi abháziai világbajnokságon kilencedik helyet elért csapatból csupán hatan maradtak az Eb-re, Észak-Cipruson hét újoncot avatott a válogatott. A legnagyobb meglepetés a marosvásárhelyi születésű, tizenkétszeres magyar válogatott Csizmadia Csaba nevéhez fűződik, aki önként jelentkezett a játékra.

Talpra álltak a székelyek

Székelyföld a halálcsoportnak tartott B jelzésű kvartettbe került. Első mérkőzését Felvidék ellen játszotta, és nem tudta megtörni ellenük negatív sorozatát: a harmadik egymás elleni mérkőzésen is vereséget szenvedett.

Másnap már az életben maradásért kellett harcolnia a székely válogatottnak, az ellenfél pedig az Ellan Vannint (Man-szigetek) 1–0-ra legyőző Eb-címvédő Padánia volt. Ez az összecsapás is az első mérkőzéshez hasonló forgatókönyv szerint alakult, az olaszok hamar vezetéshez jutottak. A székely legények a helyzetekben gazdag mérkőzés végén Szőcs László révén egyenlítettek, és megvolt a lehetőségük a győzelem megszerzésére is, a famagustai Dr. Fazil Kücük stadionban rendezett találkozó végül döntetlennel ért véget. A csoport másik találkozóján kisebb meglepetésre Ellan Vannin legyőzte Felvidéket, így teljesen nyílttá vált a továbbjutás. A harmadik napon Székelyföldnek a Man-szigetek ellen legalább kétgólos győzelem volt szükséges, hogy megkaparintsa a csoport első két helyének egyikét. Ez végül Bajkó Barna gólerős játékának – mesterhármast ért el az FK Csíkszereda csatára – és Csürös Attila fejesének köszönhetően összejött Kiréniában, a 4–2-es győzelemmel pedig második helyen végzett a válogatott. A csoportelsőséget Padánia szerezte meg.

Az elődöntőben a torna fő esélyese, a csoportkört 9–0-s gólkülönbséggel záró Észak-Ciprus következett. Az Eb-re egy évet készülő házigazda a mérkőzés elején komoly hátrányba kerülhetett volna, a negyedik percben Bajkót utolsó emberként buktatták a büntetőterületen belül, ám a Donyeck köztársaságbeli játékvezető nem fújt a sípjába, így elmaradt az egyértelmű tizenegyes és piros lap. A hazaiak negyedóra játék után egy szögletet követő kavarodásból megszerezték a vezetést, a székelyek pedig ismét az egyenlítést kellett hajszolják. A számtalan kidolgozott helyzet végül a második félidő elején érett góllá, Silion Petru a torna egyik legszebb találatát lőtte. A folytatásban mindkét együttes kivárásos taktikára váltott, és mikor már lassan mindenki a büntetőpárbajra készült, egy török elesett a székely tizenhatosban, a játékvezető pedig büntetőt ítélet. A hazaiak a 11-est értékesítették, majd a játékot tördelve kivédekezték a hátra maradt időt.

A 2017-es Eb bronzmérkőzését Kiréniában rendezték, az ellenfél pedig az elődöntőben Padániával szemben drámai körülmények között büntetőkkel alulmaradt Abházia volt. „Szokás szerint” ismét korán hátrányba került Székelyföld, ezúttal is egy szögletet követően talált be az ellenfél. Hamar rendezte sorait a csapat, és fél óra után Csürös, Szőcs és Bajkó góljaival már 3–1-es előnyben volt. A világbajnok abházok uralták a középpályát, labdabirtoklásra épülő játékukkal többször is gondot okoztak a székelyeknek, ám a Csizmadia Csaba által irányított védelem minden próbálkozást hárított, a válogatott pedig megőrizte előnyét. A döntőben Padánia 1–1 után tizenegyesekkel 5–3-ra múlta felül a házigazdát, így megvédte a 2015-ös debreceni tornán szerzett Eb-címét.

Eddigi legjobb teljesítmény

A bronzéremmel történelme legnagyobb eredményét érte el a csapat, hiszen a 2015-ös Eb-n a hatodik, míg a tavalyi vb-n a kilencedik helyen végzett. A színvonalában a román és magyar másodosztályos bajnokságot megidéző tornán a székelyek szinte végig uralták a játékot, azonban a szerencse ritkán mosolygott a labdarúgókra.

A most tapasztalt példátlan összefogás szép jövőt vetít előre, így a 2018-as Londonban rendezendő világbajnokságon már éremesélyesként kell számolni a válogatottal. Ezt az egyéni díjak is bizonyítják, hiszen a hat nap alatt lejátszott öt mérkőzésen háromszor is székelyt választottak meg a legjobb játékosnak (Györgyi Arthurt Padánia, Bajkó Barnát Ellan Vannin és Csizmadia Csabát Abházia ellen), illetve négy találatával Bajkó lett a torna gólkirálya.

Megérdemelt helyezés

Csak dicsérni tudta a válogatottat Per-Anders Blind, a ConIFA elnöke. „Végre Székelyföld is kimagasló eredményt ért el egy ConIFA-rendezvényen. Az egész csapat megdolgozott e sikerért. Ha megmarad ezen az úton, biztosan jönnek majd az újabb sikerek is. Az eddigi legjobb és egyben legerősebb rendezvényünket zártuk” – mondta a korábban játékvezetőként tevékenykedő svéd elöljáró. Az általa irányított szervezetről elmondta: folyamatosan fejlődik, így felvetődött az a lehetőség is, hogy a 2018-as londoni vb-n négycsapatos női tornát is szerveznek. „Tárgyalunk a bővítési lehetőségekről, első lépésként a női focit szeretnénk elindítani, majd jöhet a futsal és akár a strandfoci is. Ám mindig csak a következő lépésre összpontosítunk” – tette hozzá.

Elégedetten összegzett Jakab Zoltán, a székely válogatott szakmai igazgatója is.

Az ember mindig a maximumot akarja kihozni magából egy ilyen rendezvényen, a játékosok pedig kiválóan helyt álltak. Ezen a tornán jól ötvöződött a rutinos és fiatal játékosok tudása. Mindenki hozzátette azt, ami egy jó csapatnak szükséges a sikerhez. A torna előtt létrejött az összefogás, amire régóta vártunk. Lehetett volna erősebb is, azonban egyelőre a válogatott még nem tud a legjobb felállásban kiállni. Bízunk abban, hogy ez a bronz megalapoz egy jó folytatást, és a székely települések, illetve csapataik lehetőségeikhez mérten támogatni fogják a válogatottat.”

Ilyés Róbert bronzéremmel kezdte edzői karrierjét: „ez számomra nagy önbizalmat ad, hiszen abbahagytam játékosi pályafutásomat, és áttértem az edzői karrierre. A játékosok nagyszerűen alkalmazkodtak az elképzeléseimhez és a taktikai játékrendszerhez. Kiváló teljesítményt mutattunk minden mérkőzésünkön, teljesen megérdemelt a harmadik helyünk.”

Wenczel Kristóf, a Székelyföldi Labdarúgó Egyesület elnöke három évvel ezelőtt indította útjára a válogatottat. „Rengeteg munkát belefektettünk, aminek most kezdett beérni a gyümölcse. Nagyon jó érzés volt látni, mennyire küzdöttek a fiúk a pályán. Mindenkinek csak gratulálni tudok, megérdemeltük a sikert” – nyilatkozta Wenczel.

A többi magyar együttesnél is nagy előrelépést lehetett tapasztalni. Kárpátalját Magyarország labdarúgó-válogatottjának korábbi szövetségi kapitánya, Csank János vezette, az elődöntő pedig kevésen múlt. Végül tizenegyesekkel sikerült megszerezni az ötödik helyet a Man-sziget (Ellan Vannin) ellen. A felvidékiek a gyirmóti új edző, Molnár László vezetésével nem jutottak elődöntőbe, a helyosztón Dél-Oszétia csapatát 2–0-ra legyőzték, így a hetedik helyen zártak.

Székelyföld bronzérmével gyakorlatilag elérte a kvalifikációt a jövő évi 16 csapatos londoni világbajnokságra. Felvidék már korábban (az első Magyar Örökség Kupán) biztossá tette a helyét, és Kárpátalja is közel került a kvalifikációhoz. Délvidék anyagi okok miatt nem tudott részt venni a tornán.

Zátyi Tibor

 

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Legnézettebb

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.