Bosnyák párharc a bajnoki címért?

Somogyi Botond 2016. október 12., 22:02

Elrajtolt a 2016–2017-es női kosárlabda-bajnokság, amelyben a szakemberek két kiemelt esélyest látnak a végső győzelemre: a címvédő és kupagyőztes sepsiszentgyörgyieket, valamint a nagy terveket szövögető Kolozsvárt.

Bosnyák párharc a bajnoki címért?
galéria
Fotó: Sánta Imre

Az idei kiírás egyik érdekessége, hogy a tíz csapatból álló bajnokságban hat erdélyi (Brassó, Szatmárnémeti, Arad, Kolozsvár, Sepsiszentgyörgy, Marosvásárhely) és csupán négy Kárpátokon túli csapat vesz részt, ám egyetlen bukaresti együttes sincs (Târ­govişte, Jászvásár, Galac és Alexandria). A tavalyi szezont toronymagasan uraló Sepsiszentgyörgy idén a címvédésre készül, és ehhez mérten készült fel az idei szezonra. Erősített a szatmárnémeti csapat is, amely elsősorban annak köszönheti a több támogatást, hogy az új városi vezetésben erősödött a „magyar vonal”. Az aradiak továbbra is meghatározó tagjai a mezőnynek, ám valószínűleg nem kerülnek be a döntőbe, mint ahogy az egykor szebb napokat megért, a bajnokságot sorra nyerő Târgoviste sem. Ez elsősorban annak köszönhető, hogy a Szamos-parti gárda az utóbbi időben igencsak megerősödött. A 300 ezer eurós költségvetés azt vetíti előre, hogy a kincses város lányai nagy dolgokra készülnek. Ebben nemcsak a klub vezetői bíznak, hanem a szurkolók is, akik bizony már rég elfeledték, milyen bajnokságot ünnepelni a Szamos partján. Utoljára ugyanis a csapat 1993-ban végzett a pontvadászat élén.

A legtöbb bajnoki címmel (14) rendelkező kolozsvári együttes az utóbbi időszakban állandó tagja volt a bajnoki mezőnynek, ám ennyi és nem több. „Amikor tavaly a klubhoz érkeztem, nehéz körülmények közé kerültem. Azóta viszont több minden változott, és egy biztos alapokon nyugvó, profi mentalitást sikerült meghonosítani az együttes háza táján. Ez természetesen a tavalyi szezonban még nem mutatkozott meg az eredményekben, hiszen egy hetedik hellyel Kolozsváron nem lehet büszkélkedni” – mondta nemrég Dragan Petricsevics vezetőedző. Idén a klub sokkal több támogatást kapott, mint tavaly, ezért az eredményeknek is javulniuk kell. „Lehet, sokan megmosolyognak engem, de néhány éven belül ezt a csapatot az Euroligában látom. Ehhez viszont sok munka és türelem szükséges” – tette hozzá a bosnyák szakember, akit a kolozsvári közönségnek nem kell bemutatni. Sőt. Petricsevics – bárhol is edzősködött – mindig élvezte a szurkolók szeretetét és tiszteletét. Sokan emlékeznek még arra, hogy a bosnyákkal a kispadon nyerte meg 1996-ban a kolozsvári férfi kosárlabdacsapat a bajnokságot. „Sokan újra a bajnoki címet várják tőlem és a csapattól. Tudom, mit jelent az U, hiszen a 96-os győzelem után én honosítottam meg a Szamosba ugrást az öröm pillanataiban” – nyilatkozta Dragan Petricsevics.

A 20 éve Romániában dolgozó szakember nem ígér semmit, de biztosít minden szurkolót és támogatót, hogy a csapat a mutatott játék és az eredmények alapján ki akarja érdemelni az emberek tiszteletét és szimpátiáját. „Jó mérkőzéseket fogunk játszani, de persze lesznek kevésbé sikerültek is. Az viszont biztos, hogy a lányok a pályán harcolni fognak” – hangzott az ígéret. Az ő véleményén van az egyik új szerzemény is, a hét évig eddig Olaszországban légióskodó 35 éves szélső, Andra Mandache is, aki szerint Kolozsvár egy élettel tele város, ahol az emberek a kosárlabdáért élnek, ezért természetes, hogy a csapatnak a bajnoki címért kell hajtania.

A kolozsváriak megerősödése a többi csapatnál is téma volt. Zoran Mikes, a rivális sepsiszentgyörgyi csapat edzője szerint azonban egy nagyobb költségvetés még nem jelent automatikusan bajnoki címet. Éppen ezért az Olt partján mindent elkövetnek annak érdekében, hogy a tavalyi szezon eredményeit  megismételjék. „Nemcsak a pénz játszik a pályán, hanem egy csapatnak a szíve is” – állítja sejtelmesen a háromszékiek szintén bosnyák vezetőedzője.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Legnézettebb

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.