avatar
Nánó Csaba

2018. május 02., 19:28

Bibliai erény a fociban?

Egyik ismerősömet nagyjából évente megruházzák ugyanabban a városszéli lebujban. A menetrendszerűen érkező verés oka egy fiatalkori nézeteltérés egy bizonyos társasággal, amely ott áll bosszút ismerősömön, ahol elkapja. Kérdeztük az illetőt: miért kínozza magát, netán mazochista, hogy minden esztendőben elvállal legalább egy zakót? Ő csak legyintett, és kijelentette ország-világ előtt, hogy annak a kocsmának a hangulata megér egy-két napi lábadozást. Nem kötelezi őt senki, hogy odamenjen, de olykor megmagyarázhatatlan vonzalmat érez a füstös, lerobbant hely iránt. Még akkor is, ha úgy tűnhet, minden áldott alkalommal a másik arcát is odatartja ellenségeinek. Ismerősöm azt is bevallotta, nem is a pofonok fájnak, hanem a megalázás, amit minden ilyen alkalommal el kell viselnie.

Amikor a Sepsi OSK feljutott az elsőosztályba, borítékolható volt, hogy ennek nem mindenki fog örvendeni. És ezt a nemtetszését valamilyen módon majd ki is fejezi. Sajnos ebben az országban olyan a közhangulat – bármi iránt, amit nem dák ősanya szült a világra –, hogy attól normális embernek égnek áll a haja.

A Voluntari–Sepsi összecsapás után azonban a helyzet sokkal súlyosabb, mint ismerősöm esetében, akit „magánúton” vernek néha. Intézményesített gyűlöletbeszédről van szó, amit hivatalos szervek sem megakadályozni, sem legalább enyhíteni nem próbáltak, amikor megtörtént. Az utólag kiszabott büntetés pedig messze nincs összhangban az incidens súlyával. Nem a stadion lelátójára tévedt elmebetegek kiabáltak nacionalista szövegeket, hanem jól körülhatárolható hivatalos személyektől indult a botrány. Ez már jóval több, mint a csőcselék hangja. Az olyan rigmus, mint a „ki a magyarokkal az országból” már-már zene a fülnek ahhoz képest, ami a bukaresti csapat stadionjának hangszórójából bömbölt. Tulajdonképpen nincs mit csodálkozni: a román labdarúgás tele van tehetségtelen játékvezetőkkel, idegbajos edzőkkel és játékosokkal, magukat kiskirályoknak képzelő vezetőkkel. És olyan hangadókkal, akik még a sportban is „magyar veszélyt” látnak.

Diószegi László úriemberként viselkedett, és ezt még a román sajtó is elismerte. Nem kért lehetetlent, nem követelte, hogy az ellenfelet zárják ki a bajnokságból, nem akart bosszút. Nem fordult igazságtételért a nemzetközi fórumokhoz, pedig megtehette volna. Ebben különbözik az őshonos klubvezérektől és tulajdonosoktól, akik mindenféle eszközt bevetnek, hogy az ellenfél pórul járjon. A Sepsi focicsapat tulajdonosa megelégedett azzal, hogy üdvözölte a jelképesnek is alig mondható büntetést, és kijelentette: nem tartaná helyesnek, ha a táblázatok és az eredmények a pályán kívül dőlnének el. 

Csakhogy egy dolgot elfelejt: olyan társadalomban élünk, ahol a Diószegi-féle, bibliai jóságú emberek nemhogy példaképek nem lesznek, hanem esetleg még bolondnak is nézik őket.

 

0 HOZZÁSZÓLÁS
Félidő az alapszakaszban: magára talált a kolozsvári CFR, a Sepsi OSK is erősíteni akar
Somogyi Botond 2023. november 09., csütörtök

Félidő az alapszakaszban: magára talált a kolozsvári CFR, a Sepsi OSK is erősíteni akar

Félidőhöz érkezett a román labdarúgó-bajnokság alapszakasza. Jóslásokba kár bocsátkozni, hiszen sem azt nem lehet megmondani, ki lesz jövőre a bajnok, sem azt, hogy mely csapatok esnek ki. Az viszont egyértelmű, hogy az erőviszonyok már kirajzolódtak.

Liga 1: új idény, régi csapatok, megjósolhatatlan végkimenetel
Somogyi Botond 2023. július 14., péntek

Liga 1: új idény, régi csapatok, megjósolhatatlan végkimenetel

Különleges idény elé nézünk a hét végén kezdődő román labdarúgó-bajnokságban. Ismét három bukaresti csapat szerepel az elsőosztályban, a kolozsvári vasutas klub hegemóniája véget ért, a Sepsi OSK pedig predesztinálva van arra, hogy megvédje címeit.

Kolozsvári CFR: személyvonattá lassult az egykori gyorsvonat
Somogyi Botond 2023. május 18., csütörtök

Kolozsvári CFR: személyvonattá lassult az egykori gyorsvonat

Minden esélyét elvesztette arra, hogy ismét bajnok legyen: a CFR-nek már matematikailag sincs lehetősége arra, hogy megvédje címét, és zsinórban hatodik alkalommal hódítsa el a román labdarúgó-bajnokság hőn áhított trófeáját.

CFR-csoda: közel és mégis oly távol
Somogyi Botond 2023. február 24., péntek

CFR-csoda: közel és mégis oly távol

A római Lazio csapatával itthon 0:0-ás döntetlent játszó CFR számára lezárult az európai kupamenetelés, miután Rómában 1:0-ás vereséget szenvedett. A mérkőzés után a szurkolók nem hagyták el a stadiont, hanem sportszerűen megtapsolták kedvenceiket.

Kézilabda-vb: kiváló vagy gyenge?
Somogyi Botond 2023. január 30., hétfő

Kézilabda-vb: kiváló vagy gyenge?

A magyar fiúk által teljesített cél a bravúr kategóriába tartozik, és kiváló eredménynek számít. Az már más kérdés, hogy az eredményt egyetlen kiváló mérkőzésnek (a rivális izlandiak ellen), másrészt a szerencsének köszönheti a csapat.

CFR: kolozsvári siker, bukaresti hallgatás
Somogyi Botond 2022. november 04., péntek

CFR: kolozsvári siker, bukaresti hallgatás

Ha a CFR-ről van szó, a közömbösség vagy a lekicsinylés hangján kell beszélni róla. Mert egyesek szerint „magyar csapat”, holott a tulajdonos már rég nem Pászkány Árpád. A klub egyetlen „hibája”, hogy még az Osztrák–Magyar Monarchia idején alakult.

Az utóbbi 30 év legjobban dobó kosárlabdázója – beszélgetés Vizi Sándorral, ötven országos bajnoki cím birtokosával
Somogyi Botond 2022. szeptember 30., péntek

Az utóbbi 30 év legjobban dobó kosárlabdázója – beszélgetés Vizi Sándorral, ötven országos bajnoki cím birtokosával

Több mint hatszáz megnyert verseny, mintegy ötven országos bajnoki cím 18 esztendő alatt. Sportról, kosárlabdázásról, dobóversenyekről, elképesztő rekordokról és egy különleges díjról beszélgettünk Vizi Sándorral, a kolozsvári sportegyetem tanárával. 

Miért mondjon le a sikeredző?
Somogyi Botond 2022. szeptember 17., szombat

Miért mondjon le a sikeredző?

Miért akarnák a CFR történetének legsikeresebb edzőjét eltávolítani? Azért, mert a csapat a koszovói bajnok ellen utolsó másodpercekben szerzett góllal kínkeservesen egyenlített, s egy szégyenteljes mérkőzést követően csupán döntetlent ért el? 

A cél mindig a következő csúcs megdöntése volt – beszélgetés Gyurta Dániel olimpiai bajnok mellúszóval
Somogyi Botond 2022. augusztus 26., péntek

A cél mindig a következő csúcs megdöntése volt – beszélgetés Gyurta Dániel olimpiai bajnok mellúszóval

A Kolozsvári Magyar Napok vendége volt Gyurta Dániel olimpiai bajnok, aki 2017 után hagyott fel a versenyszerű sporttal. Az egykori kiváló mellúszóval beszélgettünk úszásról, a mentális felkészülés jelentőségéről, motivációról.

Hazát cserél. Szívet cserél? – Rapport Richárd, a világ legjobb 5. sakkjátékosa magyar helyett román színekben folytatná
Somogyi Botond 2022. június 12., vasárnap

Hazát cserél. Szívet cserél? – Rapport Richárd, a világ legjobb 5. sakkjátékosa magyar helyett román színekben folytatná

Mindig voltak és lesznek országváltások házasság, kitelepedés vagy éppen meg nem értés miatt. Régebb kevesebb, manapság több. Ráadásul a sport elüzletiesedése következtében ma már nyíltan. A legújabb zászlóváltó Rapport Richárd sakkozó.

Vélemény
avatar
Makkay József: Miért nem népszerű a magyarok körében sem a székelyföldi autonómiakövetelés?

A székelyföldi autonómiaharc felemásra sikeredett. Mindenki beszél róla, azonban az erdélyi magyar politikusok ...

avatar
Makkay József: Kiürülő falvak és új földesurak

A három évtizede összeszámolt több száz gazdából 3-4 ha maradt, akik földből próbálnak ...

avatar
Somogyi Botond: Edzőváltás a kolozsvári vasutas klubnál: ami késik, nem múlik

„Csak nehogy a CFR-hez jöjjön!” „Remélem, Mutu edzőként nem teszi be a lábát a Fellegvárra!” ...

Legnézettebb

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.