Nánó Csaba

2018. május 02., 19:28

Bibliai erény a fociban?

Egyik ismerősömet nagyjából évente megruházzák ugyanabban a városszéli lebujban. A menetrendszerűen érkező verés oka egy fiatalkori nézeteltérés egy bizonyos társasággal, amely ott áll bosszút ismerősömön, ahol elkapja. Kérdeztük az illetőt: miért kínozza magát, netán mazochista, hogy minden esztendőben elvállal legalább egy zakót? Ő csak legyintett, és kijelentette ország-világ előtt, hogy annak a kocsmának a hangulata megér egy-két napi lábadozást. Nem kötelezi őt senki, hogy odamenjen, de olykor megmagyarázhatatlan vonzalmat érez a füstös, lerobbant hely iránt. Még akkor is, ha úgy tűnhet, minden áldott alkalommal a másik arcát is odatartja ellenségeinek. Ismerősöm azt is bevallotta, nem is a pofonok fájnak, hanem a megalázás, amit minden ilyen alkalommal el kell viselnie.

Amikor a Sepsi OSK feljutott az elsőosztályba, borítékolható volt, hogy ennek nem mindenki fog örvendeni. És ezt a nemtetszését valamilyen módon majd ki is fejezi. Sajnos ebben az országban olyan a közhangulat – bármi iránt, amit nem dák ősanya szült a világra –, hogy attól normális embernek égnek áll a haja.

A Voluntari–Sepsi összecsapás után azonban a helyzet sokkal súlyosabb, mint ismerősöm esetében, akit „magánúton” vernek néha. Intézményesített gyűlöletbeszédről van szó, amit hivatalos szervek sem megakadályozni, sem legalább enyhíteni nem próbáltak, amikor megtörtént. Az utólag kiszabott büntetés pedig messze nincs összhangban az incidens súlyával. Nem a stadion lelátójára tévedt elmebetegek kiabáltak nacionalista szövegeket, hanem jól körülhatárolható hivatalos személyektől indult a botrány. Ez már jóval több, mint a csőcselék hangja. Az olyan rigmus, mint a „ki a magyarokkal az országból” már-már zene a fülnek ahhoz képest, ami a bukaresti csapat stadionjának hangszórójából bömbölt. Tulajdonképpen nincs mit csodálkozni: a román labdarúgás tele van tehetségtelen játékvezetőkkel, idegbajos edzőkkel és játékosokkal, magukat kiskirályoknak képzelő vezetőkkel. És olyan hangadókkal, akik még a sportban is „magyar veszélyt” látnak.

Diószegi László úriemberként viselkedett, és ezt még a román sajtó is elismerte. Nem kért lehetetlent, nem követelte, hogy az ellenfelet zárják ki a bajnokságból, nem akart bosszút. Nem fordult igazságtételért a nemzetközi fórumokhoz, pedig megtehette volna. Ebben különbözik az őshonos klubvezérektől és tulajdonosoktól, akik mindenféle eszközt bevetnek, hogy az ellenfél pórul járjon. A Sepsi focicsapat tulajdonosa megelégedett azzal, hogy üdvözölte a jelképesnek is alig mondható büntetést, és kijelentette: nem tartaná helyesnek, ha a táblázatok és az eredmények a pályán kívül dőlnének el. 

Csakhogy egy dolgot elfelejt: olyan társadalomban élünk, ahol a Diószegi-féle, bibliai jóságú emberek nemhogy példaképek nem lesznek, hanem esetleg még bolondnak is nézik őket.

 

0 HOZZÁSZÓLÁS
Somogyi Botond 2018. május 02., szerda

Camora, a rekorder csapatkapitány

A romániai fociszurkolók csupán úgy ismerik, Camora. A CFR csapatkapitánya, a bajnokság egyik legjobb balhátvédje a hetedik szezonját tölti a vasutasoknál, és immár több mint kétszáz mérkőzést játszott a fellegvári alakulatnál. 

Szucher Ervin 2018. április 20., péntek

Válogatott-utánpótlás a Székelyföldről

Öt év alatt Románia legjobb futballakadémiái közé tornászta fel magát a Csíksze­redában működő Székelyföldi Labdarúgó-akadémia. Az akadémiát működtető FK Csíkszereda elnökével beszélgettünk. 

Ilyés Szabolcs 2018. április 06., péntek

Magyar foci: vereség után vereség

Először lépett pályára 2018-ban a magyar labdarúgó-válogatott. Öt nap alatt két mérkőzésen is bizonyíthatott hazai pályán előbb Kazahsztán, négy nappal később pedig Skócia ellenében. A vereségnél csak a fantázia nélküli játék volt csúfosabb.

Ilyés Szabolcs 2018. április 03., kedd

Görbe-búcsú, Tomori-sérülés

Európa-bajnoki selejtezőmérkőzést játszott Magyarország női kézilabdacsapata az aktuális világbajnoki bronzérmes Hollandia ellen. A Győrben megrendezett mérkőzésen búcsúztatták a válogatottól Görbicz Anitát, a világklasszis magyar játékost.

Pál Gábor 2018. március 24., szombat

Strandpapucs és a Forma–1

Számos újdonságot vezettek be a hétvégén kezdődő Forma–1-es világbajnokságban. Szokásos módon először az Ausztrál Nagydíjon állnak rajthoz a versenyzők, és november 25-én Abu-Dzabiban zárják a sorozatot. 

Pál Gábor 2018. március 16., péntek

Futsal: székelyföldi csapatok a dobogóért

Két székelyföldi csapat is ott lehet a végelszámolásnál a teremlabdarúgó 1. Ligában. A Futsal Klub Székelyudvarhely már korábban bebiztosította helyét a legjobb hat között, a Csíkszeredai Imperial Wet pedig küzd, hogy ott legyen a rájátszást érő helyen. 

Somogyi Botond 2018. március 10., szombat

Liga 1: a Dinamo nélkül a bajnoki címért

A tavasszal lehullott hó miatt a román labdarúgó-bajnokság rájátszásának kezdetét egy héttel elhalasztották, így lehetőség van számba venni, hogy az alapszakasz lezárását követően mely csapatok harcolnak a bajnoki címért és melyek a kiesőjelöltek. 

Somogyi Botond 2018. március 05., hétfő

A Pajtás Kupától az olimpiai aranyig

A vasárnap befejeződött téli olimpián a magyar küldöttség sporttörténelmet írt. A magyar gyorskorcsolyázók révén megszületett az első téli aranyérem. Az út a csúcsig azonban hosszú és göröngyös volt.

Somogyi Botond 2018. február 16., péntek

A lehetetlentől a rekordokig

Hetilapunk lehetetlenre szánná rá magát, ha a Dél-Koreában zajló olimpiai játékokról naprakész eredményeket szeretne közölni. A bő két hétig tartó sportesemények ideje alatt csupán két alkalommal jelenünk meg. ezért inkább érdekességeket közlünk. 

Pál Gábor 2018. február 11., vasárnap

Megszűnt csapat. Újraéledő sportklub?

Nincs már olyan kézilabdaklub az országban, amely kizárólag egy személy anyagi támogatásával tartaná fenn magát. Az udvarhelyi klub folytatná tevékenységét, de a polgármesteri hivatalnak is van elképzelése a sportág jövőjét illetően. 

HIRDETÉS
Vélemény
Makkay József: Jövő héttől új Erdélyi Napló

Mérföldkőhöz érkezett a 27 éve megjelenő lapunk: az eddig önállóan forgalmazott Erdélyi Napló ...

Makkay József: Volt egyszer egy forradalom

A rendszerváltás után született vagy kisgyerekként nevelkedett fiatalok számára nehezen értelmezhető ...

Nánó Csaba: A Balkánból a civilizált világ felé

A személyszállítók felosztották egymás között a piacot. Általában ócska járműveken ...

HIRDETÉS
Legnézettebb
HIRDETÉS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS