Az ötödik: ismét bajnok a Kolozsvár

Somogyi Botond 2017. június 04., 19:59 utolsó módosítás: 2017. június 22., 22:45

Ami nem sikerült a lányoknak, az sikerült a fiúknak: a kolozsvári CS Universitatea kosárlabdacsapata hat év után ismét felállt a sportág legmagasabb dobogójára. A Mihai Silvăşan által irányított együttes 2011 után ismét bajnoki címet ünnepelhet.

Az ötödik: ismét bajnok a Kolozsvár
galéria
Újra a csúcson. A kolozsvári kosarasok 2011 után lettek ismét bajnokok Fotó: WWW.U-BT.RO

Néhány héttel ezelőtt a sepsiszentgyörgyi lányok éppen a kincses városban győztek a nagy rivális, a kolozsvári csapat ellen. Hétvégén a fiúkon volt a sor, hogy „javítsanak” a mérlegen. Az alapszakaszt megnyerő gárda a rájátszásban nehézkesen jutott túl az elődöntőben a nagyváradiakon, hiszen ott az utolsó mérkőzésen dőlt el a továbbjutás kérdése. Ám a döntőben már magabiztosan győztek a bukaresti CSM Steaua ellen. Mihai Silvăşan tanítványai nem bíztak semmit a véletlenre és magabiztosan nyertek: nem kellett öt mérkőzést játszani, ahogy a nagyváradiak ellen, elég volt három. A tudásbeli különbség nem volt kétséges, hiszen a szezon során a két csapat többször is találkozott egymással a bajnokság alapszakaszában és a kupában is, de a kolozsváriak nyolc mérkőzésből megnyerték mind a nyolcat.

Játékosként és edzőként

Győzelmével az U ötödik bajnoki címét nyerte, hat évvel egy igencsak emlékezetes döntő után.

A 2010–2011-es szezon végén ugyanis a kolozsváriak a hatodik mérkőzésen (akkor hét mérkőzésből négyet kellett nyerni a bajnoki cím elhódításáért) egy félpályáról az utolsó másodpercben elengedett hárompontossal fordították a maguk javára a mérleg nyelvét és nyerték meg a találkozót. Érdekesség, hogy a jelenlegi edző, Mihai Silvăşan, hat évvel ezelőtt éppen a kolozsváriak csapatkapitánya volt.

Az egykori kiváló játékos három évvel ezelőtt felhagyott a sportolással hátfájdalmakra panaszkodva, ám a sporttal nem szakított: bejelentette, hogy edzőként szeretné folytatni pályafutását. Egy madridi edzőiskolát követően a két évvel ezelőtti szezonban már a kolozsvári együttes technikai stábjában találjuk Silvăşant, akit az idei szezon elején neveztek ki a csapat élére. És láss csodát: Silvă kiváló munkát végzett a közben megerősített – két magyart, Kuti Nándort és Török Rolandot is a soraiban tudó – kolozsvári csapat élén. Hozzáértése már az idény elején látszott, amikor a csapat megnyerte a Szuperkupát, ezt fokozta tavasszal a Román Kupa elhódítása. (Az U különben mindkét alkalommal a bajnoki címvédőt, a nagyváradi CSM-t múlta felül.) Ezt koronázta meg a csapat azzal, hogy hat év szünet után ismét a Szamos partra hozta a bajnoki címet. Ezzel a győzelemmel Mihai Silvăşan lett az első román edző, aki egy szezonon belül mindhárom címet megszerezte.

U–Steaua rivalizálás

A két csapat közti rivalizálás egyébként nem most kezdődött. 1991-ben is a két együttes került a döntőbe: abban az időben a Dinamo és a Steaua nemcsak a labdarúgásban, hanem a többi sportágban is uralta az ellenfeleket. Ha másképp nem, a bírókkal. 1991-ben a Steaua nyert. Néhány évvel később azonban egy akkor fiatal bosnyák szakemberrel a kispadon (azóta Dragan Petricsevics nagy karriert futott be az országban) a kincses város csapata megnyerte a bajnokságot, a bosnyák edző pedig a Szamosba ugrott. A jelenet különben a 2011-es bajnoki cím elnyerését követően megismétlődött.

Amúgy az 1996-ban bajnoki címet nyert csapatból csak két személy dolgozik már az U-nál. Az egyik Mircea Cristescu, a klub elnöke.

Ő a 80-as évek végén éppen a Steauát hagyta el a kolozsváriakért, akikkel 1996-ban bajnoki címet ünnepelhetett egykori nevelőegyesülete ellen. A másik volt játékos Dorin Pintea, aki jelenleg Mihai Silvăşan segédje. A két csapat közti rivalizálás egy időre abbamaradt, hiszen a bukaresti klub felszámolódott, és csupán a 2000-es évek második felében alapították újra. A fővárosi csapat a 2009–2010-es szezonban jutott vissza az élvonalba úgy, hogy a BC Târgovişte csapatával egyesült. A szerencse eddig nem mosolygott rá, hiszen a román férfi kosárlabdát hosszú ideig az Asesoft Ploieşti uralta. A Prahova völgyi alakulat 2003-tól 2015-ig 11 bajnoki címet zsebelt be, csupán a már említett 2011-es esztendőben hajtottak fejet a kolozsváriak előtt. Az Asesoft gyengülésével azonban új időszak kezdődött: nemcsak a nagyváradiak, krajovaiak és marosvásárhelyiek erősödtek meg, hanem a bukaresti csapat is, amely idén már a bajnoki címért szállt harcba – hosszú idő után ismét a Kolozsvár ellen.

Silvăşan és Dykes

„Nagyon boldog vagyok, hogy nyertünk, főleg úgy, hogy semmi kétséget nem hagytunk afelől, melyik a jobb csapat. Azt hiszem, idén mindenki elismeri, mi voltunk a legerősebb csapat a bajnokságban. Az egész technikai stábnak köszönöm a sok segítséget, a gyúróknak és az orvosoknak, de különösen Dorin Pintea másodedzőnek, Mircea Cristescu elnöknek és Branko Csuics technikai igazgatónak” – nyilatkozta Mihai Silvăşan a megnyert bajnoki cím után.

Kyndall Dykes, a csapat egyik különös egyénisége és ugyanakkor erőssége, aki a jelenlegi edzővel már 2011-ben is bajnok volt, meghatódottan beszélt a döntő mérkőzés lefújását követően. „Hihetetlen érzés, tíz hónapon keresztül egy cél lebegett a szemem előtt, és végül sikerült megvalósítani. Közben európai kupában játszottunk, megnyertük a kupát, most pedig a bajnokságot. Már hat évvel ezelőtt is aranyat nyertem. Akkor Silvăşan a csapattársam volt, most megismétlődött minden azzal a különbséggel, hogy ő az edzőm, akit nagyon tisztelek. Ez egy egyedi érzés” – mondta a New Orleans-i születésű amerikai kosaras.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Legnézettebb

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.