Az MLSZ öngólja

Somogyi Botond 2014. szeptember 26., 10:11
Az MLSZ öngólja
galéria


Nemrég – a Magyarország–Észak-Írország Eb-selejtezőt követően – még arról írtam, hogy Pintér Attila szövetségi kapitányt nem rúgják ki egy elvesztett mérkőzés után, különben az MLSZ öngólt rúgna magának. Mivelhogy épp az a testület tette a válogatott élére. Így hát megvárnak még néhány ballépést, és majd csak akkor. Nem lett igazam: az MLSZ mégis öngólt rúgott, nem is kicsit. Egyetlen tétmeccs után menesztette az általa kinevezett szövetségi kapitányt, akinek háromnegyed év állt rendelkezésére egy viszonylag ütőképes csapat formálására. Nem sikerült neki. Sőt, talán azt is elrontotta, amit annak idején Egervári Sándor felépített.

Az MLSZ tehát öngólt rúgott. Tudta ezt már akkor is sok szurkoló, szakmabeli, és valószínűleg sok játékos is. Egyik kollégámmal már a kinevezés napján fogadtunk: Pintér Attila nem éri meg a tavaszt a válogatott kispadján, rossz eredmények esetén talán még a karácsonyt sem. Arra azonban nemigen gondoltunk, hogy már a szeptember vége is munka nélkül találja. A döntés nem kifogásolható, tartják sokan, mert időben kellett lépni: nem lehetett megkockáztatni, hogy változatlan felállásban zakót kapjunk a románoktól, esetleg a finnektől is hazai pályán. Amire amúgy idén már volt példa. Igaz, barátságos mérkőzésen.

Az MLSZ tehát öngólt rúgott. De igyekszik menteni, ami még menthető. S ha már Pintér eltékozolt három „hazai” pontot, legyen idő kijavítani, amíg lehet. Ezért sürgősen felkérték Dárdai Pált – ideiglenesen. Mert állítólag Dárdai nem vállalta hosszabb időre, és munkaadója, a Hertha BSC sem engedte el. Vagyis az MLSZ nem készült B tervvel. Úgy gondolta, jó lesz hosszú távra Pintér. Most pedig gondolkozhat a következő edző személyén, jöhet a nem létező C terv. Hogy a FIFA ranglistán az 54. helyre visszacsúszott válogatottal mit tud tenni ilyen rövid idő alatt az új, ideiglenes szövetségi kapitány, nehezen megjósolható. Annyi biztos, hogy Dárdai Pált sem emberileg, sem szakmailag, sem játékosként, sem edzőként rossz szó soha nem érte. Sem magyar, sem német környezetben. Csodákra valószínűleg ő sem lesz képes, hiszen nagyjából ugyanazokat a technikailag és fizikailag gyengén felkészült magyar játékosokat kell pályára küldenie, akikre a korábbi kapitányok is számítottak. Legfennebb behívja pluszban a „német” Szalai Ádámot és Stieber Zoltánt, a „kínai” Huszti Szabolcsot vagy a „görög” Pintér Ádámot. Más kérdés, hogy kik vállalják majd a válogatottságot.

Az MLSZ tehát öngólt lőtt. A szövetségi kapitány menesztése után viszont sokakban felmerül a kérdés: ki meneszti azt az MLSZ-t, amely felelőtlen döntéseivel tekintélyes mértékben kompromittálta a válogatott kijutási esélyeit az Eb-re? Ebben a sorozatban ugyanis nem kellett volna semmi extrát produkálni, csak amit – Egervári Sándorral például – eddig is. Azaz a papíron gyengébb ellenfeleket legyőzni, s akkor garantált lett volna legalább a csoport harmadik helye.

Így viszont azért is imádkozni kell, hogy valamelyik ellenfél is öngólt rúgjon.

 

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Legnézettebb

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.