A testépítés az esztétikáról szól

Zátyi Tibor 2015. május 22., 22:32 utolsó módosítás: 2015. május 26., 12:58

Nem csupán életformát választott magának a székelyudvarhelyi Both Richárd, amikor néhány éve úgy döntött: a természetes (natural) testépítéssel foglalkozik. Azaz önerőből, táplálékkiegészítőkkel és edzésekkel próbálja tökélyre fejleszteni a testét. Sportról, táplálkozástanról és hiedelmekről beszélgettünk.

A testépítés az esztétikáról szól
galéria

– Tavaly a tatabányai Bodysport Kupán ötödik lett, idén első lett a junior kategóriában. Mi történt egy év alatt?

– Tavaly villámfelkészülés után lettem ötödik, most egy évet készültem. A versenyen nem volt szűrés, bárki indulhatott, de így is sikerült natural testépítőként győznöm a 21 éven aluli kategóriában. Olyanokkal vettem fel a versenyt, akik anabolikus szteroidokat, vízhajtó szereket is használnak. A tavalyi szezont követően elhatároztam, hogy kihasználom a junior éveimet. A regenerációs időszakot követően ismét teljesen testépítő étrendben táplálkoztam. A Bodysport versenyig 13 héten át diétáztam, 14 kilót fogytam. Dietétika szakra járok, az étrendemet mindig magam állítom össze, hogy majd a klienseimnek is tudjam megmutatni: amit csinálok, ahhoz értek, és tényleg működik.

– Mit jelent 13 hét diétázás?

– A testépítő étrend mellett bevezettem az egyre több aerob edzést, hajnalban éhgyomorra taposó- és futóedzések, este pedig edzőteremben súlyzós edzés, napközben pedig egyetem. Minden nap ugyanez a program. Az interneten rengeteg hamis információ kering, többsége marketingfogás, termékreklám. Ilyenkor a kalóriabevitel mértéke a legfontosabb. Aki ülőmunkát végez, mérsékelten sportol, hetente kétszer-háromszor, eléget napi 2500 kalóriát, függően persze a napi teendőktől. De ha bevisz 4000-et, marad 1500 plusz, amivel a szervezetnek nincs mit kezdenie, tehát elraktározza. Elkezdenek nőni a zsírraktárak. Ha ezt megfordítod, azaz elégetsz 4000-et és csak 2500-at viszel be, akkor beindul a fogyás. Elméletileg könnyű, gyakorlatilag nehéz.

– Mire kell figyelni a kalóriabevitel során?

– Napi ötször étkezés – három főétel és két kisebb – esetén stabil lesz a vércukorszinted, nem lesznek olyan fázisok napközben, hogy hol nagyon éber vagy, hol pedig nagyon álmos. Ez jót tesz a hasnyálmirigynek is. Fontos még nagyon, ha sportolsz: optimális legyen a szervezet aminosav-ellátása, rendszeres étkezéssel könnyebb lesz az emésztés, és jobban pörög az anyagcsere is. Ha naponta kétszer bekajálsz, főleg este, lassítod az emésztőrendszer munkáját, lelassul az anyagcsere. A diétában az a lényeg, hogy pörögjön az anyagcsere. Fogyásnál nem mindegy, hogy a szükséges kalóriákat mivel viszed be a szervezetbe. Meg lehet enni egy pizzát, ami 1000 kalória, de lehet enni csirkemellet barna rizzsel és salátával, de abból jóval nagyobb mennyiséget kell elfogyasztani, hogy ugyanaz legyen a kalóriaérték, a tápanyag része pedig jelentősebb. A pizzával üres kalóriákat viszel be a szervezetbe, értékes tápanyaggal nem látja el azt. Mikor valaki megkér, hogy állítsak össze neki egy étrendet, nem kalóriákban számolok, hanem tápanyagban: fehérje, szénhidrát és zsír. Ez kell a szervezetnek. Megvan, kinek mennyire van szüksége ahhoz, hogy a szervezete optimálisan működjön, ezekből pedig ki lehet számítani, hogy mennyi kalóriát biztosít az neki. A fehér liszt felnyomja a vércukorszintet, amelynek a leesése után megint enni kell, újra éhes vagy. Ha zabpehellyel vagy hasonló étellel tartod a vércukorszintet, sokkal később jön az újabb éhségérzet.

– A zöldséghetekről mit tud mondani?

– Vannak olyan tápanyagok, amelyekre a szervezetnek naponta szüksége van, ilyenek a vitaminok, az ásványi anyagok. De a zöldséghét is lehet káros, ha nem vagyunk figyelmesek: a szervezetnek napi szinten szüksége van bizonyos esszenciális aminosavakra, ezek a fehérjék építőkövei. Leginkább húsfélékben, tejfélékben, tojásban találhatók meg. Zöldséghétnél ilyenkor oda kell figyelnünk, hogyan pótoljuk ezeket. Ezért aztán nem is annyira egészséges például a vegetáriánus étkezés, ha valaki saját feje szerint állítja össze az étrendjét. Ilyenkor szakember segítségét kellene kérni.

– Milyen változásokon ment át a teste az elmúlt egy év alatt?

– Nőtt az izomtömegem. A szezon végén megnéztem a rólam készült képeket, kiértékeltem a formámat, megkerestem a gyenge pontjaimat: hogy van olyan izomcsoport, ami fejlettebb vagy lemaradt a többitől, van, ami nem eléggé definiált, vagy nem volt eléggé száraz, esetleg mély vagy szeparált, szimmetrikus. Az edzéstervet eszerint alakítottam ki, tudtam javítani magamon, jobb lett a vállszélességem, hátszélességem, nőtt a hátizomtömegem, a mellem és a vádlim is sokat fejlődött.

– Meddig lehet ezt folytatni, meddig képes fejleszteni magát?

– Van egy genetikai határ, amelyet doppingszerek nélkül már nem lehet átlépni. Ez mindenkinél máshol húzódik, ugyanakkor adottság kérdése, ki mennyire fejlődőképes. Vannak olyanok, akik beleadnak mindent, de nem mutatnak látványos fejlődést, nem elég jó a genetikai állományuk.

– A múlt héten ijesztő fotó jelent meg a brazil Romarióról. Mit gondolt, amikor meglátta?

– Hogy ez a testépítés legcsúnyább oldala. Ez nem izom, hanem synthol. Főzőolajhoz hasonlító kocsonyás anyag, amit befecskendeznek az izomba, de az nem lesz tőle nagyobb. Az emberek azt hiszik, hogy az anabolikus szteroidokat használók vállba, bicepszbe lövik be. Holott farizomba, combba szokták adni az injekciókat, az onnan felszívódva megnöveli a férfi nemi hormonokat, a tesztoszteronszintet, nagyobb lesz a fehérjeszintézis, azaz több fehérjét tud beépíteni testünk az izomba. Rövidül a regenerációs idő, ezáltal jobban is épül az izomszövet. Ők is ugyanúgy izmot növelnek, mint a natural testépítők, de doppingszerekkel meggyorsítják az izomtömeg növekedését. Asyntholos kezeléssel az az izom lesz nagyobb, ahová befecskendezik – olyan, mint a mellplasztika. Súlyos egészségügyi problémát is tud okozni, mivel idegen anyag kerül be a szövetek közé, gyulladást válthat ki. Egy testépítő versenyen utolsó lenne egy ilyen fizikum. A testépítés az esztétikáról, a szimmetriáról, az izmok arányáról szól. Akinek büdös a munka, benyomja izomba az olajat, és kész.

– Merre tart a testépítés?

– Sajnos groteszk irányba. Nekem a régi, az old school testépítés jön be, mint amit Arnold Schwarzenegger vagy Sergio Oliva űzött: az igazi testépítés. Most is vannak esztétikus testépítők, de rengeteg a doppingszer, sokan elfelejtik, hogy így nemcsak az izomzat, hanem a belső szervek is megnőnek, a szervek közötti zsír is felhalmozódik. Az már nem esztétikus.

 

 

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Legnézettebb

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.