Jó tett helyébe semmi jót ne várj! – Bemutató a Kolozsvári Magyar Színházban

Nánó Csaba 2022. július 10., 13:17

Nagyszabású színházi koprodukciót mutattak be a Kolozsvári Állami Magyar Színházban: a Prométheusz’22 című előadást Tompa Gábor rendezte. A darab premierjére július elsején került sor.

Jó tett helyébe semmi jót ne várj! – Bemutató a Kolozsvári Magyar Színházban
galéria
Jelenet a főpróbáról: három színház társulatának művészei dolgoztak együtt Tompa Gábor irányításával a Prométheusz’22 című darabban Fotó: Bíró István

Az Aiszkhülosz Leláncolt Prométheusz című tragédiája nyomán készült előadás a Kolozsvári Állami Magyar Színház, a Konstancai Állami Színház és az SNT Drama Ljubljana közös produkciója. Az Európai Színházi Unió (UTE) Katasztrófa elnevezésű projektjének részeként létrejövő magyar, román, szlovén és angol nyelvű előadás bemutatóját július 1-jén tartották a kolozsvári színház nagytermében, ősszel Ljubljanában, decemberben pedig Konstancán is sor kerül az előadás bemutatására. A produkció novemberben visszatér Kolozsvárra az Interferenciák Nemzetközi Színházi Fesztiválra, de látható lesz 2023 februárjában Portóban a São João Nemzeti Színház és az Európai Színházi Unió által szervezett Finisterra Fesztiválon.

Szenvedésre ítélve 

Prométheuszt, az embereknek tüzet hozó titánját Zeusz a sziklákhoz láncoltatta, büntetésképpen pedig egy sas minden nap a májából csipegetett. Istenektől lopni márpedig főbenjáró bűn…
Aki jobban elmélyed a görög mitológiában, tudja, hogy Prométheusz nem tisztelte az isteneket. Zeusz megbízásából ő teremtette az embert, majd megesett a szíve teremtményein, és úgy döntött, nekik adja a tüzet, ami addig csak az istenek tulajdona volt. Ezen felül megtanította őket szántás-vetésre, mesterségekre, írásra, kórok gyógyítására. Zeusz megharagudott, büntetésül elvette a tüzet az emberektől, hogy sötétségben éljenek, és nyersen egyék a húst. Prométheusz (hogy Zeuszt kiengesztelje) azt javasolta az embereknek, mutassanak be áldozatot az isteneknek, és erre a célra megölt egy bikát. Amikor azonban az istenek megérezték a sülthús illatát, Prométheusz újra kicselezte őket: két tálra tette az elkészült ételt, a húst elrejtette csontok és inak alá (hogy a hús majd az embereknek maradjon), míg a csontok nagy részét zsírral takarta el, és megkérte Zeuszt, válasszon közülük. Zeusz sejtette, hogy csel van a dologban, de mégis azt a tálat választotta, amelyiken a zsírral takart csontok voltak. Ahogy rájött a csalásra, haragra gerjedt, és büntetést szánt nemcsak az embereknek, de a hazug titánnak is.

Prométheuszt Zeusz azzal büntette, hogy a Kaukázus hegyén egy sziklához láncoltatta, ahol egy Ethon nevű sas minden nap a máját marcangolta, ami másnap újra visszanőtt.

Zeusz úgy tervezte, ez harmincezer évig fog tartani, de harminc évvel később Héraklész lelőtte a sast és kiszabadította Prométheuszt. Zeusz ezúttal nem bánta, hogy Prométheusz megmenekült, mert a tett dicsőséget hozott Héraklésznak, aki Zeusz fia volt. Prométheusz végül visszatérhetett az Olümposzra.
Aiszkhülosz trilógiát írt róla, Shelley drámai költeményében, A megszabadított Prométheuszban örökítette meg alakját. Goethe töredékben maradt fiatalkori poémája, a Prometheus az emberteremtőről szól, aki az állati és isteni vonásokat igyekszik összhangba hozni alkotásában.

Istenek mai szemmel

Különleges hangulatot kölcsönöz az előadásnak, hogy a különféle nemzetiségű színészek saját anyanyelvükön szólalnak meg, az összhangot az alkotók úgy próbálták megteremteni, hogy a színészek Sinkó Ferenc koreográfus és Tompa Gábor rendező irányításával különböző színpadi helyzetgyakorlatokat végeztek, amelyek közel hozták egymáshoz a három társulat tagjait.

Az előadás elején talán még különlegesnek tűnhetett a közönség számára, hogy hol szlovénul, hol magyarul vagy románul, hol pedig angol nyelven szólalnak meg a szereplők (a fordítást kivetítőkön olvashattuk), ám rövid időn belül a fura érzés elmúlt, hiszen a pörgős cselekmény teljesen lekötötte a közönség figyelmét.  

Az előadás elején, amikor Prométheuszt leláncolják, elhangzik egy kulcsmondat: „egyedül Zeusz szabad!” A mindenkori istenek, a zsarnokok bármit megengedettnek maguknak, az őket körülvevő kisemberek szenvedései leperegnek róluk, élet és halál urának hiszik magukat. A hatalom tehát szabadságot ad – és ezt velejéig megtapasztalja a mai kor embere is.
Ebben

az előadásban Prométheusz napjaink emberének megtestesítője, akit éppen embersége miatt büntetnek, a „jó tett helyébe ne várj semmi jót” elv érvényesül az ő esetében.

Az előadás egyik fő eleme a média sajnálatos elcsúszása a szenzációhajhászás irányába. Prométheusz szenvedéseit „élőben” közvetíti a tévé, a sajtó képviselői semmiféle szenvedésre nincsenek tekintettel, a hír az istenük bármilyen áron. Lenyűgöző, hogy egy régi görög monda az előadás alkotóinak jóvoltából mennyi aktualitást hordoz magában.
Tompa Gábor a következőket nyilatkozta a kolozsvári bemutató előtt: „Az előadás egy elmélkedés az értelmiségi helyzetéről a 21. században.

A digitalizált és erőteljes manipulációs hatásnak kitett sajtóban és közösségi médiában az igazság túlságosan relativizálódott, és a tényellenőrzésre is hamar rásütik az álhír bélyegét.

Egy szélsőségesen ideologizált és megosztott világban, ahol a párbeszéd már-már lehetetlenné vált, a viták extrém érzelmi megnyilvánulásokká silányulnak, a gyakran szélsőséges politikai eszméket valló kormányok szította gyűlöletbeszéd pedig a mindennapok részévé vált. Ilyen körülmények között az értelmiségiek – tudósok, orvosok, művészek – szerepe nehezebbé, ám egyszersmind felelősségteljesebbé is válik; az ő osztályrészük a világ objektív szemlélete és a megszerzett tudás megosztása az emberekkel akár az üldöztetés árán is, amint az Prométheusszal is történt a mitológiai időkben. Az előadás ironikus és józan megközelítésből próbálja vizsgálni Prométheusz kortárs világunkban oly aktuálisnak ható mítoszát.”
Bátran állíthatjuk,

az utóbbi időben kevés ennél jobb, mélyebben ható előadást láttunk a kolozsvári színházban. Különlegességnek számít a sok nemzetiségű színészcsapat, amely a próbafolyamat során kiválóan egymásra hangolódott.

A látványelemek, a hangeffektusok, a zene hangsúlyozza az előadás mondanivalóját, a gyorsan pörgő események magával ragadják a nézőket is. Ugyanakkor nagyszerű színészek öltik magukra a darab alakjainak személyiségét, a Prométheuszt játszó szlovén Igor Samobor remekül, mély átéléssel alakítja a főszerepet. A ljubljanai színház művészének gondolatai az előadás (olvasmányos, jól szerkesztett) műsorfüzetében olvashatók, és pontosan összefoglalják a lényeget: „A mi esetünkben egy kortárs színpadra állításról van szó, ahol nincsenek hegyek és láncok. Az előadásban egy high-tech kínzószerkezetet használunk. Ma a láncok mást jelentenek, mindannyian a saját világunkhoz vagyunk láncolva. Tudjuk, sok embert ma is megkínoznak, sokan szenvednek az ukrajnai háborúban és más háborúkban, vagy olyan helyeken, mint a guantánamói fogolytábor. Mindannyian tudunk e dolgokról, de nem tehetünk ellenük semmit, csak nézzük, ahogy megtörténnek.”

Európai projekt

A jelen előadás az UTE Katasztrófa elnevezésű tervének részeként jött létre. A terv célja az 1990-ben Jack Lang és Giorgio Strehler által létrehozott színházi szövetség küldetésének megerősítése. Ugyanakkor a globális megrázkódtatás, amit 2020-ban a világjárvány okozott, teljes mértékben felforgatta mindennapjainkat, és társadalmi, kulturális és gazdasági ágazatokat bénított meg. Az UTE tagszínházai és partnerei által kezdeményezett terv célkitűzése, hogy új szemszögből vizsgálja meg a járvány okozta felfordulást, további szándéka újra megerősíteni a színház szerepét olyan összetartó elemként, amely a megosztott Európában a gondolkodás helye lehet.

A tervben tizenkét színház vesz részt. A színházak együttműködésének köszönhetően hét koprodukciós előadás jön létre, amely alapjául az ókori görög tragédiák témái szolgálnak.

E témák – amelyek nem csak az előadóművészet, hanem az európai létezés egyfajta „eszperantói” is – jelentik a kiindulópontot egy közös alkotási módszer megfogalmazásához a járvány utáni Európában új drámairodalmi és színházi művek létrehozása által.

Prométheusz’22
Kali Ágnes és Tompa Gábor átdolgozása Aiszkhülosz Leláncolt Prométheusz című tragédiája nyomán
A darabban Igor Samobor, Domen Novak, Vanja Plut, Eva Jesenovec (SNT Drama Ljubljana), Cătălina Mihai, Florin Aioane, Ecaterina Lupu, Mirela Pană, Dana Dumitrescu (Konstancai Állami Színház), Viola Gábor, Dimény Áron, Kiss Tamás, Pethő Anikó, Román Eszter, Bogdán Zsolt, Kántor Melinda (Kolozsvári Állami Magyar Színház) látható.
Tompa Gábor rendező mellett az előadás létrehozásában közreműködik Erwin Șimșensohn a rendező munkatársaként, Carmencita Brojboiu díszlet- és jelmeztervező, Vasile Șirli zeneszerző, Kali Ágnes dramaturg, Sinkó Ferenc koreográfus, Radu Daniel videóművész, valamint Bocskai Gyopár, a tervező asszisztense. Ügyelő: Zongor Réka.
0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Legnézettebb

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.