Bánsági főváros, a hármashatár origója

2017. június 01., 15:50 utolsó módosítás: 2017. június 22., 22:59

Tizedik alkalommal nyitotta meg kapuit május 22-én a Temesvári Eurorégiós Színházi Találkozó. A Temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Szín­­ház által minden év májusában szervezett regi­o­nális színházfesztivál a román–magyar–szerb hár­mas­határ közelében élő színházi alkotók találkozóhelye.

Balázs Attila igazgató (balra) zöld utat ad a fesztiválnak Fotó: Bíró Márton

A fesztivál egyszersmind egyedülálló lehetőség is a közönség számára a régió aktuális színházi törekvéseivel való megismerkedésre. Balázs Attila, a fesztivál igazgatója nyitóbeszédében elmondta, az idei kiadás az emlékezés, nosztalgiázás és ugyanakkor a jövőbe tekintés jegyében zajlik. A színház előcsarnokában ez alkalomból kiállítás is nyílt: az előző évek legemlékezetesebb TESZT-fal részleteit böngészhetik a látogatók, a TESZT-évgyűrűn pedig  a korábbi kiadások legfontosabb adatai tanulmányozhatók.

A színház előcsarnokát beborító TESZT-fal idén is interaktív felületként működik: bárki hozzáadhatja megjegyzéseit, vagy akár lerajzolhatja benyomásait a fesztiválon látottakról.

A 10.TESZT programjában sok előadás kapcsolódik az idő kérdéséhez: múlt, jelen és jövő szerveződik egymáshoz a fesztivál nyolc napja alatt műsorra tűzött összesen huszonkilenc előadáson – foglalta össze a válogatás fő vezérelvét Gálovits Zoltán, a fesztivál művészeti vezetője. A TESZT-re Magyarország és Románia mellett Szlovéniából, Horvátországból, Szerbiából, Spanyolországból, Olaszországból, Hollandiából, Belgiumból érkeztek előadások.

A fesztivált nemzetközi kopro­dukció bemutatója nyitotta meg. Az EXIT című előadásban Schilling Árpád rendező magyar, román és szerb színészekkel dolgozott együtt. A régióban működő alkotók közti kulturális csere jegyében megszületett produkció a kelet-európai országokból kivándorlók helyzetét vizsgálja. Az előadás alaphelyzete szerint egy londoni repülőtéren járunk, ahol mindvégig ismeretlen okokból bezárnak egy gazdasági bevándorlókból álló csoportot.

Az összezártság és a bizonytalanság kiváló alkalmat ad arra, hogy az erdélyi és magyarországi magyarokból, szerbekből és románokból álló társaság dinamikáját górcső alá vehessük.

A bizalmatlanságtól bátortalan kapcsolatteremtési kísérleteken, vezetőválasztáson, szervezkedésen át a csoport útját egészen a gyilkosságba torkolló agresszióig követjük végig. Jól ismert karaktereket látunk: felbukkan a sunyi vezéregyéniség, a folyton gyanakvó magyar apa, a túl közvetlen román asszisztensnő, az erőszakos szerb férj és vallásba menekülő felesége, az önjelölt magyar énekesnő, a pedofíliával gyanúsított pap és pártfogoltja, a roma lány is. Ezek az emberek, akárcsak mi magunk, előítéleteik és bizalmatlanságaik rabjai: teljesen mindegy, hogy terrortámadás, járvány vagy gazdasági problémák állnak rabságuk hátterében, a probléma civilizált módon megoldhatatlannak bizonyul. A szürreálisba hajló végkifejlet egyetlen kérdésre sem ad választ, a nézők élettapasztala­tára és jóhiszeműségére bízza az értelmezés folyamatát.

A TESZT a sűrű előadásprogram mellett teret és időt szán a szakmai találkozásoknak is. Hétfő délelőtt kerekasztal-beszélgetés zajlott az alkotók társadalmi felelősségvállalása témakörében. A beszélgetést Tompa Andrea, a Színház folyóirat főszerkesztője moderálta, a résztvevők Schilling Árpád (Magyarország) és Gianina Cărbunariu (Románia) rendezők, valamint Maja Pelevic és Olga Dimitrijevic (Szerbia) drámaírók voltak. A beszélgetés egyik központi gondolata a művész közéleti szerepének fontossága volt. A résztvevők fontosnak tartották hangsúlyozni: a színházcsinálók döntéseit politikai tettnek tartják, ugyanakkor tudatosítani szeretnék a művészek közéleti szerepének jelentőségét is.

Balázs Nóra

0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat