Szükség lenne a szakmai szűrésre – beszélgetés Demény Attila Erkel-díjas zeneszerzővel

Nánó Csaba 2020. április 03., 09:34 utolsó módosítás: 2020. április 03., 09:36

Nemzeti ünnepünkön a magyar állam Demény Attila kolozsvári zeneszerzőnek kiemelkedő tevékenységéért Erkel Ferenc-díjat adományozott. Ennek kapcsán beszélgettünk a művésszel életéről és pályájáról.

Demény Attila szerint manapság mindenki zeneszerző, aki megír egy kis nótát és alatta két akkordot elpenget Fotó: Forrás: Budapest Music Center

– Ha zeneszerzőről és zongoraművészről beszélünk, az embernek Mozart jut eszébe, aki hatévesen már komponált és koncerteket adott. Milyen volt a hasonló pályán mozgó Demény Atilla gyermekkora?
– Megtisztelő a hasonlat, de én korántsem a mozarti pályát jártam be, nekem egészen más gyerekkorom volt. Senki sem kényszerített a zene felé, inkább mérnöki pályára vágytam. Csak hetedik osztályban kerültem érdekes körülmények között a zeneiskolába, akkor indult el pályám. Addig reál tanulmányokat folyattam, érdekelt a rádiószerelés és hasonlók. Ennek kapcsán kerültem a zene közelébe is, mert annak idején együttest alapítottunk, ebben pedig én voltam a műszak. Ugyanis az a megtiszteltetés ért, hogy az elektronikai résszel foglalkozhattam. A Ruha testvérek voltak a zenekar tagjai, és hálából a munkámért néha engedtek énekelni. Apjuk, Ruha István hegedűművész összegyűjtötte a szomszédokat, meghirdettük a koncerteket a negyedben, és felléptünk a közönség előtt. Barátaim mind zeneiskolába jártak, így kérésemre végül engem is oda írattak. Édesanyám szerette volna, ha zongorázok, de engem annyira lefoglaltak a műszaki dolgok, hogy nem igazán voltam hajlandó másra.

– Ez azért is meglepő, mert édesanyja zenepedagógus volt, édesapja pszichológus, így nem sok közük volt a mérnöki dolgokhoz…
– Nyilván édesanyám szerette volna, ha zongorista leszek, de én a zongora helyett inkább az íróasztalhoz ültem, ami tele volt rádióalkatrészek tömkelegével. Állandóan szereltem, eljutottam a kétcsöves telepes rádiók összeállításáig, és nagyon boldog voltam.

– Végül a zeneiskolát és a zeneakadémiát végezte el. Ott találkozott pályáját meghatározó emberekkel?
– A zeneiskolában klarinétszakra vettek fel, mert későn kezdtem. Hetedik osztályban már nem lehet elkezdeni a zongorát. Édesanyám nagy diplomáciai érzékkel meg­győzte Búzás Pál tanáromat, hogy próbáljuk meg a lehetetlent, és vegyen át. A klarinét nem ment, untam mindig ugyanazt a hangot fújni… Végül is csodagyerekszámba mentem, kilencedikbe már elsőnek jutottam be zongoraszakra. Következett az egyetem, tágult az érdeklődési köröm, a zongoraművészi pályám is felfele ívelt, szólista lettem Nagyszebenben. Párhuzamosan zeneszerzést is végeztem. Nyilván

zongoratanáraim – Száva György, Nina Panieva Sebesi – meghatározóak voltak pályámra. Igazi zeneszerzést Vermesy Pétertől tanultam, és persze Cornel Ţăranutól, valamint másoktól is, akik akkoriban a legjobb tanárok voltak.

– Pályája indulásakor, a múlt század 70-es éveinek végén, mi foglalkoztatta a leginkább?
– Szólista voltam, de írtam darabokat is, stílusgyakorlatokat Vermesy Péterrel, ami nagy hasznomra volt. Miután Tompa Gáborral találkoztam, kísérőzenéket is kezdtem írni, de igazán a zongoraművészi pályám volt a középpontban. Ez kitágult a kísérőzenére, a saját művekre is, és természetesen a politikára is. Legtöbb barátom az akkori ellenzékhez tartozott, és ez az embert pozitív irányban megfertőzte. Olyan értelemben, hogy a tiltakozás a totalitárius rezsim ellen bennünk volt.

– Zongoraművészi karrierje végül is politikai okokból ért véget. Mi történt, ami megszakította a szépen ívelő pályát?
– Én sem tudom pontosan, mi történhetett. A nagyszebeni filharmóniánál rengeteg művet bemutattam, román szerzők darabjait is, és egyszer csak elfogyott alólam a talaj. Úgy működött akkoriban a „norma”, hogy ezt az ország filharmóniáiban kellett megvalósítani. Nem volt rosszul kitalálva, végül is azt tetted, amit a legjobban szerettél. Persze jöttek a barátok, én aláírtam mindenféle tiltakozást, és egyszer csak nem hívtak sehova. Munkanélküli lettem, ráadásul akkoriban nősültem meg, úgyhogy érdekes tapasztalat volt ez is. Másrészt volt egy kamarazenekarom Sepsiszentgyörgyön, amire a mai napig büszke vagyok, mert a semmiből építettük ki Baász Imrével. Jó koncertévadot hoztunk össze teljesen maszek alapon, bármilyen állami támogatás nélkül. Jó élmény volt, mint ahogy Imrével is a barátság, bár korai halála miatt rövid ideig tartott.

– A forradalom napjaiban, 1989 decemberében megalapították a Kolozsvári Zenetársaságot. Mi volt ennek a célja?
– Elsősorban szerettük volna a zenésztársadalmat összefogni, a magyar zenei életben egyfajta strukturális rendet teremteni. Többen hozták létre, még igen közel volt a kommunista rezsim, a rengeteg szakosztály, az ötéves tervekre hasonlító elképzelések, a sok gyűlés nem volt igazán hasznos. Nem voltak pályázási lehetőségek, a társaságnak bankszámlája sem volt, nem voltunk profik e dolgokban. Emlékszem, akkoriban még magyarul lehetett alapító okiratot beadni, mindenki nagyban gondolkodott. Elég hamar kiderült, hogy az egész csak átrendeződik, igazi változás nem történt a társadalomban.

– A 90-es évek elején ön mutatta be először Erdélyben Kodály Zoltán Psalmus Hungaricusát, és Bartók Béla Cantata Profanáját. Ezt addig nem lehetett megtenni?
– Kodály művét a román kultúrtörténet irredenta alkotásként tartja számon. Egy öngyilkosság is tartozik hozzá: egy román karmester Aradon akarta bemutatni, az illetőt addig piszkálták emiatt, hogy megölte magát. Később a Nagy István-kórus akarta bemutatni az ötvenes években, azt is betiltották. Tehát

a Kodály-művet nem lehetett játszani a múlt rendszerben. Emblematikus alkotás, szó sincs irredentizmusról, végül 1992-ben mutattam be, majd a Kolozsvári Magyar Opera bevette a repertoárjába.

– Zongoraművészi és zeneszerzői pályája mellett rendezett is a magyar opera színpadán…
– Felvettek a kolozsvári operába korrepetitornak, majd segédrendezőnek, végül rendezőnek. Első rendezésem 1988-ban Saint-Saëns Sámson és Delila című kórusoperája volt. De tapasztalatot szereztem a Tompa Gábor által rendezett Buszmegállóban is, ahol szereplőként léptem színpadra. Akkor láttam, hogyan működik igazán egy jó színház, mondjuk nyolcvan próbával. És azt is, hogy milyen igényeket támaszthat a zenés színház, hogyan tartozzon a múlthoz úgy, hogy reflektáljon a jelenre is.

– Emlékek és szertefoszlott illúziók címmel 2016-ban jelent meg könyve. A bemutatón úgy fogalmazott, hogy „elharapózott a közízlést meghatározó slendriánság, ezért foglalkoznak egyre kevesebben a magas művészettel”. Miként kell ezt értelmezni?
– Félreértés ne essék: nem vágyom vissza a cenzúrára. Sajnos bőven megtapasztaltuk azt is. Emlékszem, amikor a színház egyik előadásában a lila színbe kötöttek bele, mert az úgymond katolikus szín. De nehezen tudtuk a Sámson és Delila című operát is kihozni, mert rengeteg cenzúra előzte meg.

Nem sírom vissza azokat az időket, de a szakmai szűrés szerintem mindenféleképpen kellene. Ez ma már nem létezik. Manapság mindenki zeneszerző, aki megír egy kis nótát és alatta két akkordot elpenget.

Persze ez szélsőséges helyzet, születnek jó művek is. De fellazult a határ a magas művészet és a szórakoztatóművészet között.

– Ez ellen a Romániai Magyar Zenetársaság, amelynek ön az elnöke, nem tehetett semmit?
– Elfoglaltságunk többirányú volt, fontosnak tartottuk elsősorban a zeneakadémia magyar tagozata melletti harcot. Amíg volt erre remény, megpróbáltunk méltósággal és kitartással küzdeni. Közben a magyar zenei társadalom annyira megfogyatkozott, hogy mi voltunk az utolsók a 2000-es években, akik ki tudtunk volna még állítani egy tanári kart kellő számú professzorral. A zeneoktatás gazdátlan, a Babeş–Bolyain létezik egy magyar tagozat, ahol nem tudom, milyen a színvonal, de nincs olyan híre, amilyen a Dima zenekonzervatórium magyar tagozatának volt. Akkor a professzoraink mindent meg tudtak tanítani, semmivel sem maradtak el az európai színvonaltól. A problémák összetettek, harminc év alatt a demokrácia sem tudott mindenkinek és mindenre jó megoldást találni.

– Fia, Demény Balázs a fiatal zongoraművész nemzedék egyik kiemelkedő tehetségének számít. Ő hogyan talált rá erre az útra? Kellett az atyai nógatás?
– Van egy lányom meg egy fiam. A lányomnak nem igazán jött be a zenei pálya, pedig jó zenei érzéke és zenei memóriája volt. A fiam Búzás Pálhoz került, végzi becsületesen a dolgát, én nem igazán mondtam neki, hogy gyakoroljon kevesebbet vagy többet.

– „Ha nem ülök mindennap a kottatartó előtt, fölöslegesnek érzem magam” – nyilatkozta az Erkel-díj átvétele után. Ilyenkor komponál, vagy zenél?
– Ahogy az ember minden nap kinyit egy könyvet, és elolvas két mondatot, néha többet is, én is így vagyok: megszoktam, hogy előttem a kottalap, és ha ez nem történik meg, hiányérzetem van. Lelkiismeret-furdalásom van, hogy aznap nem dolgoztam. Pedig sokszor az ember elgondolkodik, érdemes-e végezni ezt az egészet. De a szokások azért nagyban befolyásolják az embert.

Demény Attila
Kolozsváron született 1955. március 2-án. A kolozsvári Gheorghe Dima Zeneművészeti Főiskolán 1979-ben végzett zongora- és zeneszerzés szakon, majd 1987-ben a bukaresti Színház- és Filmművészeti Főiskolán operarendezői képesítést szerzett. Sepsiszentgyörgyön karmester, a nagyszebeni filharmóniánál zongoraszólista volt. 1988-tól a kolozsvári Állami Magyar Opera rendezője, majd főrendezője. 1993 óta a Romániai Magyar Zenetársaság elnöke, a Magyar Zeneszerzők Egyesületének tagja. Zongoristaként több mint 300 egyéni szóló-, kamara- és zenekari estje volt. Számos színházi kísérőzenét szerzett, és több színházi produkció zenei vezetője volt. Szimfonikus hangversenyeket és operaelőadásokat vezényelt. Több mint húsz opera rendezője. 2001-ben Nádasdy Kálmán-díjat vehetett át a Magyar Kulturális Örökség Minisztériumától. 2010-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjével, 2020-ban Erkel-díjjal tüntették ki.

 

0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról

A Príma Press Kft. által üzemeltetett erdelyinaplo.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

Az erdelyinaplo.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID erdelyinaplo.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll erdelyinaplo.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs erdelyinaplo.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ erdelyinaplo.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Statisztikai célú sütik

A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

A statisztikai célú sütik által gyűjtött információk arra vonatkoznak, hogy pl. a látogató az oldal mely részére kattintott, hány oldalt keresett nyitott meg, milyen hosszú volt az egyes munkamenetek megtekintési ideje stb.

A felhasználónak lehetősége van a normál, illetve anonimizált beállítás közül választani.

Például, a Google Analytics IP-anonimizálási funkciója az IPv4-felhasználók IP-címének utolsó oktettjét, illetve az IPv6-címek utolsó 80 bitjét nem sokkal a cím Analytics adatgyűjtő hálózatba kerülése után nullára állítja a memóriában. Ilyen esetben a rendszer soha nem írja lemezre a teljes IP-címet.

Statisztikai célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV

Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

Statisztikai célú sütik:

A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – minden funkció aktiválásra kerül

ANONIM – a társadalmi-demográfiai funkciókat inaktiválódnak, és az IP-cím anonimizálásra kerül

Statisztikai célú sütik listája: _ga, _gat, _gid.

 

ANONIM
NORMÁL

Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.

 

ANONIM
NORMÁL

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.

 

NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

 
Székely Sport