Mindig a jó oldalán kell állnunk

Demeter Zsuzsa 2016. február 27., 19:49

Minden előadás morális értéket képvisel, s ha nagyon leegyszerűsítjük, minden arról szól, hogy jónak kell lenni, mondja Vadas László, a kolozsvári Puck Bábszínház magyar tagozatának vezetője. Járjanak-e a tinik bábszínházba, menjen-e feleségül a királylány a királylányhoz, mi a független bábszínházak szerepe, hogyan lehet az intézmény múltját, örökségét egyeztetni a jelen kihívásaival? Az idén februárban 66. születésnapját ünneplő intézmény vezetőjével beszélgettünk.

 

Mindig a jó oldalán kell állnunk
galéria


– Fél éve tölti be a Puck Bábszínház magyar tagozatának vezetői tisztségét. Milyen elképzelésekkel vágott neki a feladatnak, mit sikerült megvalósítani?

– Amióta megalakult a bábszínház, megváltozott a város, másak az igények is. Egy háromszázezres városnak a bábszínház jelenlegi épülete szűknek bizonyul, ezért mindenképp át kell alakítani a külső és belső teret. Másrészt a magyar tagozatnak évek óta nem volt irodalmi titkára, ez nélkülözhetetlen, ha azt szeretnénk, hogy láthatóak legyünk. Sok mindent meg kell változtatni: a mentalitást, az emberanyagot, az előadásokat, a technikát, az arculatot, szakmailag erősödni kell, s ez anyagiaktól függ. A bábszínháznak szórványmissziót is kell teljesítenie, egy autóbusszal ezt nehéz megoldani, s ha a kiszállásokra elvisszük a technikai felszereltséget, megáll Kolozsváron a bábszínház. A hetvenes-nyolcvanas évek esztétikája ma már nem járható út. A magyar tagozatot törökországi, szerbiai, magyarországi vendégszereplésekre, fesztiválokra hívják, apró eredmények már látszanak.

– Van-e utánpótlás, amely átveszi a régi színészektől a stafétát?

– Mindenképp generációváltásra van szükség, a régi bábszínészeink lassan kiöregednek. De ennek csak úgy van értelme, ha a régiek át tudják adni a mesterséget. Ahhoz, hogy egy fiatal színész megtanulja az idősebb generáció tudását, ajánlatos egy klasszikus előadást műsorra tűzni, utána lehet már kísérletezni. Az iskola elsősorban arra jó, hogy elsajátítsunk egy gondolkodásmódot. A drámai színész és a bábszínész között óriási a különbség, a bábszínész szakma talán nehezebb is, hiszen ugyanazt kell tudnia, mint egy színésznek, plusz szükséges a bábmozgatási tehetség is. Úgy mozgatni egy tárgyat, egy bábot, hogy esztétikai élményt nyújtson, hogy élővé varázsold, nem könnyű feladat. Nem beszélve a hangi adottságról, hiszen a bábnak hitelesen kell megszólalnia. Ez csak akkor lehetséges, ha a színész önmagát tudja nyújtani. A modern korban sokszor előjönnek a színészek a paraván mögül – nem szabad csak elől vagy csak hátul maradni. A színésznek, bábszínésznek a teste, a hangja a munkaeszköze, melyet állandóan fejleszteni kell, ez nem szimplán egy munka, amelyet el kell végezni. Örülök, hogy a kolozsvári társulathoz szegődött Rekita Rozália színésznő, illetve több fiatal színész is, akikről most fog kiderülni, meg fogják-e szeretni a bábszínházat vagy sem. Ezért szeretném, hogy a társulat programjába felnőttekhez közel álló előadásokat is beiktassunk. Hiszen ha egy színiről ide került fiatal meg is kedveli a bábszínészetet, soha nem fogja elfelejteni azt a képzést, azt a szeretetet, amit a színpad jelentett. Neki is meg kell adni azt a lehetőséget, hogy drámai színészként megnyilvánulhasson.

– Ez a bábszínháznak lenne a feladata?

– Én szeretném, ha tudnám segíteni őket. Először román nyelven indítunk egy felnőtteknek szóló Nocturne-sorozatot. S ez nem csak kizárólag felnőtteknek szólna – ne feledjük, a bábszínház elsősorban kisgyerekeknek szól, a színház meg a felnőtteknek. A két intézmény közti rést is be kellene tömni, a tinédzsereknek már ciki bábszínházba járni, egy felnőtt előadás pedig lehet, még nem érthető számukra. Ezekkel a Nocturne-előadásokkal megpróbáljuk megközelíteni ezt a generációt is.

– Ezt a fajta hiánypótlást a Kolozsvári Állami Magyar Színház és opera is próbálja felvállalni...

– Persze, de az sem mindegy, hogy gyerekeket állítasz a színpadra, vagy profi színészekkel készítesz profi előadásokat, gyerekeknek, tiniknek akár. Az előbbivel nekem komoly fenntartásaim vannak. A bábszínháznak hatalmas felelőssége van: színházba járásra szoktatja a gyereket, hogy felnőve természetes igénye legyen a színház. Minden előadás morális értéket képvisel: ha nagyon leegyszerűsítjük a dolgokat, minden arról szól, hogy jónak kell lenni.

– A gyerek azonnal jelzi, ha valami nem hiteles...

– A gyerek egyből reagál, ha valami nem köti le a figyelmét. Nem tud viselkedni. Szeretném, ha minden bemutató előtt lenne egy főpróba, ahová meghívnánk a pedagógusokat, s kötetlenül beszélgetnénk, így a pedagógusok is megismernék a bábszínház nyelvét. Mert akármilyen modernek vagyunk, egy királylány az előadásban hadd ne vegye feleségül a másik királylányt, ezeket a dolgokat nem a bábszínházban kell forszírozni. Vannak független bábszínházak, különböző intézményeket látogatnak – csak egy kritériumot tartanék szem előtt: a minőséget. Ne csak kipipálják a pedagógusok a soros kultúrprogramot, miközben nem is tudják, milyen az előadás. Nem szabad a gyerek őszinteségével visszaélni – egy előadásban nemcsak az a lényeg, hogy a gyerek kacagjon, hanem hogy maradjon is valamivel. Szórakozzon természetesen, de játszva, tanulva. Ugyanakkor azt sem engedhetjük meg magunknak, hogy mély, tragikus dolgokat mutassunk meg – a gyerekre úgyis vár elég tragédia. Inkább azt kell játékosan megmutatnunk, hogy a rossz és a jó összecsapásakor mindig a jó oldalán kell állnunk.

– Két friss előadásuk (a Bábmesterek és a Mimorózart) önreflexív elemekkel tele, az utóbbi szöveg nélküli darab, Mozart zenéjét és Joan Miró alkotásait ötvözi. Nem szokványos előadás egyik sem...

– Nálam a kulcsszó a fantázia. Soha nem szerettem a konkrét dolgokat: bármivel lehet játszani, egy bakancsból lehet királyfi, egy felmosóból oroszlán. A szájbarágástól sekélyesedik a fantáziánk, nem gondolkodunk. Mennyivel szebb lenne, ha egy gyerek, aki Barbie-babára vágyik, elkészítené azt az anyukájával egy fakanálból. A fantáziajátékokban óriási lehetőséget látok, mindamellett annak is megvan a helye, hogy egy előadásban egy szép kis mackó is megjelenjen. De azt is fogadjuk el, hogy a maci süninek álcázza magát s elkezd süni módjára viselkedni.

– A bábszínház többnyire csak hét végén nyitott a gyerekek számára, holott sokszor bejönnének a gyerekek hétköznap is, ha épp erre járnak...

– Ez jogos igény, és többféle tervünk is van. Egyrészt szerdán és csütörtökön is szeretnénk előadásokat tartani, szervezett formában, iskoláknak, óvodáknak. Gyerekfoglalkozásokat is szeretnénk beindítani – én úgy képzelem ezt a bábszínházat, mint Puck házát, aki állandó jelleggel itt lakik. Ki is ez a Puck? Azt senkitől nem várjuk el, hogy elolvassa a Szentivánéji álmot s idézzen belőle. De ennek a lénynek ez a játszóháza, ez az otthona, ezért olyan háznak kell lennie, ahova mindenki szívesen betér, mert mindig talál valamit. Azt szeretnénk, ha a gyerekek jól éreznék itt magukat, ha itt nemcsak egy rideg teret találnak, hanem egy helyet, ahol játszani lehet, hiszen a bábszínház lényege a játék.

– Ha már játék – kevés interaktív előadást láttam az elmúlt években...

– Az interaktivitással egy picit csínján kell bánni. Ha megmozgatok egy száz fős gyereksereget, s nem vagyunk elegen a színpadon, kontrollálhatatlanná tud válni. Azt meg nem lehet, hogy az első három–tíz gyerek részt vesz egy játékban s a többi nem.

– Általában azért a bátrabbak szoktak részt venni a játékban...

– Igen, de utána mindenkiben fel kellene ébredjen a játékkedv, a részvételi szándék. Ha egy gyerek kap valamit, a másiknak is kötelező módon kapnia kell. A játszóházaknak épp ez lenne a szerepe: felkészíteni, bátorítani a gyereket a közös játékra. Szeretem az interaktivitást, de erre a gyerekeknek, színésznek egyaránt fel kell készülni. Hiszen ha játékba hívod a gyereket, már nem lehet azt mondani, hogy most szépen ülj vissza a helyedre, én játszom, te meg nézzed. A gyerek nagyon őszinte, s erre nagyon jól lehet építeni. Előadások során sok olyan „gyerekszáj” elhangzik, amiből könyvet lehetne írni: a Piroska és a farkas végén, amikor megkérdezzük, mi legyen a farkassal, hihetetlenül kreatív ötletek hangzanak el, s ezekkel nyilván lehet és kell is kezdeni valamit.

– Előadás után ajánlott megnézni a bábokat. Nem illan el a titok azáltal, ha a gyerek bemegy a kulisszák mögé?

– Mindig is meg lehetett nézni, és támogatom: a gyerek lássa, megfoghassa azt, ami öt perccel ezelőtt még élő, mozgó figura volt. A gyerekek kíváncsiak arra, hogyan kel életre egy báb. Sokkal őszintébbek egy bábbal, hiszen az kisebb lény (és nem báb), mint ő, s ezért érdekes státust képvisel számára. A báb a kisebbségével, játékosságával közelebb visz a világukhoz.

– Kerekasztal-beszélgetéssel, előadásokkal ünnepelték a bábszínház évfordulóját...

– Az ünneplések főként a múltról szóltak eddig. De egy születésnap nem csak arról szól, hogy a nagyszülők elmondják, milyen volt gyerekkorukban. Az homage is fontos, Kovács Ildikó, Mona Chirilă személyisége máig meghatározza az intézményt. De az újabb generációknak másféle problémái vannak. Szívesen látnék ilyen alkalmakkor gyerekszerzőket, gyerekverseket, kortárs bábszerzőket.

– Kortárs szerzők voltak a bábszínház repertoárjában, Orbán János Dénes Búbocskája, Szántai János, Egyed Emese neve is megjelenik dramaturgként.

– Persze, de ezt folyamatossá kell tenni. Nagy gond, hogy nincs egy állandó, több évre leszerződött társulatunk, jönnek-mennek a színészek, rendezők. Hosszú távban kellene gondolkodnia a színésznek, mert csak így lehet hosszú távú repertóriumot tervezni. Néha sikeres előadásokat kell levennünk műsorról, mert elmennek a színészek.

– Ha már Mimorózart – a nonverbális előadás nagyobb terhet ró a színészre, gyerekre egyaránt, mást nyújt gyerekeknek, s mást a felnőttnek...

– Én hiszem és vallom, hogy egy jó előadásnak ez kellene legyen az egyik pillére. Nem lehet csak egy közönséget megcélozni, mindenkinek kell szólnia. Mi is voltunk valamikor gyerekek, s mi is vissza tudunk révülni, csodálkozni egy olyan hangulatba, amiből rájövünk, nincs akkora nagy távolság a szülői státus és a gyereklét között. Az érzelmi síkok találkozása igazán érdekes – oldalról szoktam figyelni előadás közben a közönséget. Nagyon érdekes egyszerre látni a szülő és a gyerek reakcióját. Amikor a gyerek önfeledten kacag, a szülő pedig elérzékenyül, s nem érti a gyerek, miért sír anyuka. Vagy fordítva. Épp a Bábmesterek után hívott fel az egyik barátom, hogy jó előadás lehetett, mert a gyerek már kettévágta a bakancsát. Minden eszközzel tudnunk kell kommunikálni. S a törekvés mindig bennünk kell legyen, hogy jót, jobbat, szebbet nyújtsunk.

 

0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról

A Príma Press Kft. által üzemeltetett erdelyinaplo.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

Az erdelyinaplo.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID erdelyinaplo.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll erdelyinaplo.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs erdelyinaplo.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ erdelyinaplo.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Statisztikai célú sütik

A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

A statisztikai célú sütik által gyűjtött információk arra vonatkoznak, hogy pl. a látogató az oldal mely részére kattintott, hány oldalt keresett nyitott meg, milyen hosszú volt az egyes munkamenetek megtekintési ideje stb.

A felhasználónak lehetősége van a normál, illetve anonimizált beállítás közül választani.

Például, a Google Analytics IP-anonimizálási funkciója az IPv4-felhasználók IP-címének utolsó oktettjét, illetve az IPv6-címek utolsó 80 bitjét nem sokkal a cím Analytics adatgyűjtő hálózatba kerülése után nullára állítja a memóriában. Ilyen esetben a rendszer soha nem írja lemezre a teljes IP-címet.

Statisztikai célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Statisztikai célú sütik:

A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – minden funkció aktiválásra kerül

ANONIM – a társadalmi-demográfiai funkciókat inaktiválódnak, és az IP-cím anonimizálásra kerül

Statisztikai célú sütik listája: _ga, _gat, _gid.

 

ANONIM
NORMÁL
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.

 

ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.

 

NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

 
Székely Sport