Lassan kiürül Kárpátalja

Makkay József 2018. szeptember 29., 10:00 utolsó módosítás: 2018. szeptember 29., 20:13

Egymást érik Kárpátalján a magyarellenes megnyilvánulások. Ukrajna egyik legszegényebb régiójában már nemcsak a hatalmas infláció és a tömeges kivándorlás kínozza az embereket, hanem a soknemzetiségű tartomány lakosainak az egymásnak ugrasztása is. Magyarország és Ukrajna között diplomáciai háborúvá fajult a beregszászi magyar konzulátus területének megsértése, az ukrán hatóságok a határon vadásszák a kettős állampolgárok útleveleit. Miközben a fiatalok tömegesen távoznak Kárpátaljáról, egy magyarországi fiatalember, Bíró Gergő egy gazdasági program keretében költözött át Beregszászra, hogy segíthessen a helyi magyar közösségnek. Tapasztalatait osztotta meg lapunkkal.

Lassan kiürül Kárpátalja
galéria
Kishatárforgalom Kis- és Nagyszelmencen, a szlovák–ukrán határ által kettévágott magyar faluban. Kárpátalja története jellegzetes kelet-európai sors Fotó: MTI

– Hogyan jutottál ki huzamosabb időre Kárpátaljára?

– 2015-ben a Magyar Cserkészszövetség Együtt Kárpátaljáért nevű programjában önkénteskedtem, és ekkor határoztam el, hogy visszatérek. Kerestem a lehetőséget, így közösségfejlesztő hallgatóként jelentkeztem a Campus Mundi ösztöndíjra. Ennek a programnak a keretében magyar egyetemistáknak a világ bármely pontján lehetőségük van tanulásra, illetve kutatásra. Az elnyert ösztöndíj legfentebb öt hónapra szól: a Kárpátaljai Magyar Vállalkozók Szövetségénél vagyok gyakornok.

A feladatom sokrétű. Járási és ágazati szintű problématérképet és erőforrástérképet szeretnék készíteni, elsősorban a magyarok által lakott településeken, de nem kizárólag.

Ukránul egyelőre nem tudok, csak magyarul, angolul és németül, ezért egyelőre csak azokkal a személyekkel dolgozhatok, akik a három nyelv valamelyikét beszélik.

– Milyennek találod ezt a Kárpát-medencei régiót, más utód-államokbeli területekkel összehasonlítva?

– Kevés településen jártam eddig ahhoz, hogy az egész megyéről felelősségteljesen nyilatkozhassak. Kárpátalja Ukrajna egy megyéje Zakarpatska Oblast néven, ugyanis Sztálin a területet annektálta, és 1945 után a Szovjetunióhoz csatolta. Jól látható, hogy a Kárpát-medencében gazdasági és infrastrukturális szempontból ez a leginkább fejlesztésre, segítségre szoruló régió. Szovjet időkben az akkori hidegháborús költségvetés miatt nem jutott forrás az ország fejlesztésére. De az ukrán függetlenség óta még mostohább idők járnak a térségre, mert Ukrajna többi részéhez képest kevesebb forrás jut ide.

Bíró Gergő otthon érzi magát Kárpátalján Fotó: Facebook.com/Bíró Gergő

– Ukrajna többi tartománya jobban áll gazdaságilag?

– Az utóbbi években jártam Lembergben és Kijevben is, ennek tükrében szembetűnő a különbség. Persze, mondhatnánk, hogy szembetűnő a különbség egy borsodi vagy szatmári kis falu és Budapest között is, csakhogy itt nemcsak gazdaságilag rossz a helyzet, hanem kulturálisan is. Tudniillik

a szovjet alkotmányban szélesebb jogköre volt a nemzetiségeknek a kultúra és az oktatás területén – például az anyanyelv használat vonatkozásában –, mint a mai Ukrajnában.

– Milyen ma a közhangulat Kárpátalján?

– Bárkivel beszélgetek, sokszor hallom azt a panaszt, hogy az ukrán állam nem végez el olyan feladatokat, amelyek a hatáskörébe tartoznának. A nemzeti valuta elértéktelenedésével a nyugdíjak és a bérek vásárlói értéke jelentősen romlott. A hidak, az utak karbantartása vagy az épületek állagának megóvása mind olyan feladat, amit a lakosság az államtól vár, de mindhiába. Összességében lehangoló a látvány. Ez az oka annak, hogy sokan elmennek Nyugatra dolgozni a jóval kedvezőbb fizetések és a jobb életkörülmények miatt. Ha szétnézünk Erdélyben, a Székelyföldön, 1990 óta azért jó minőségű utak épültek, a nagyvárosokban megújult a tömegközlekedés, sok helyen új járművek jelentek meg. Ukrajnában is vannak fejlesztések – főleg Kijevben és a nagyvárosokban –, de közel sem olyan mértékben, mint amilyenre szükség lenne.

– Mit tud ajánlani Ukrajna ma egy pályakezdő fiatalnak?

– A fő gond szerintem a kilátástalanság:

az itt élők nem látják, hogy bármi esély lenne a pozitív irányú változásokra.

Nemcsak Kárpátaljáról beszélek, hanem egész Ukrajnáról. Miért maradjanak itthon a nyelveket beszélő, piacképes szakmával rendelkező fiatalok, ha többszörösét megkereshetik ugyanazzal a munkával az Európai Unió valamelyik tagállamában? Habár erről nem találtam nyilvános statisztikai adatot, de több millióan élnek és dolgoznak az országhatáron kívül. Úgy gondolom, egy pályakezdő fiatalnak ma nehéz Kárpátalján. Sokkal nehezebb, mint Ukrajna más régióiban.

– Ukrajna háborúban áll, ami jelentősen befolyásolja az ország normális működését. Mi látszik ebből a keleti régiókban?

– Nehéz erre a kérdésre válaszolnom, mert nem ismerem a háború előtti Ukrajnát. Egyértelműen az infláció a legszembetűnőbb gond: míg néhány éve 80 forintot ért egy hrivnya, három éve 13 forintot, mára viszont 10 forintért lehet 1 hrivnyát kapni. A háborús költségvetés miatt nincsen annyi forrás egyéb fejlesztésekre, mintha béke lenne. Hivatalosan ugyan nincs háború, hanem terrorellenes hadműveletekről beszélnek Ukrajnában, de mindenki tudja, hogy mi a valóság. Borzasztó történetet hallottam arról, hogy a háborúba hurcolt és ott ágyútöltelékként túlélésért küzdő fiatalok milyen körülmények között kénytelenek helytállni. Meséltek arról, hogy hiányos felszerelést vagy lejárt szavatosságú élelmiszert kapnak a katonák. Olyan történeteket is mesélnek a hozzátartozók, hogy az elesett fiatalok földi maradványainak hazajuttatásáról sok esetben nem gondoskodik az őket besorozó állami hadsereg. Ezekről hivatalos tájékoztatás nem szól, de az emberek beszélik, így nehéz megállapítani, hogy ebből mi igaz.

– Sokat olvasni a szélsőséges ukrán megmozdulásokról. Ez mennyire érinti a kárpátaljai magyarokat?

– A háborús, felfokozott nacionalista hangulat miatt az egyszerű átlagemberek is politikusok céltáblájává váltak. Kárpátalján, hála Istennek béke van. Itt évszázadok óta jól meg vannak egymással a ruszinok, huculok, magyarok, románok, szlovákok, cigányok, és ukránok. Lehet találkozni a piacon szovjet időkből itt maradt kereskedőkkel is. Én magam fűszereket például egy üzbegisztáni kereskedőtől szoktam vásárolni, friss gyümölcsöket egy azeri zöldségestől, de nagyon szeretek nézelődni és vásárolni a piac egyik csarnokában árusító orosz hölgyek standjainál is. Vannak persze hőzöngő ukrán nacionalisták, de ez összességében nem hagy akkora nyomot a mindennapokban.

– Mégis mi okozza a mostani magyarellenes hangulatot?

Ukrajnában választások lesznek, és ahogyan ez Romániában és Szlovákiában is megszokott dolog, előhúzzák a magyar kártyát, a magyarokkal fenyegetnek.

Most éppen a határon átkelő embereket motozzák meg magyar útleveleket keresve. Az útlevelek egyébként mindig a kibocsátó állam tulajdonát képezik, és az azzal utazó személy csak használója az okmánynak. Ez minden útlevélbe bele is van írva. Nem tudom mire vélni az efféle rendelkezéseket és hangulatkeltést, hiszen ennek semmi értelme.

– Van-e valamilyen közös vonás Kárpátalja és a szomszédos országok régiói között?

– Magyarország észak-keleti része – ezen belül is Szabolcs-Szatmár-Bereg megye – az ország legelmaradottabb régiója. Hasonló a helyzet a szomszédos országok megyéivel: Romániában Szatmár megye, Ukrajnában Kárpátalja és Szlovákiában Eperjes megye is az adott országok gazdaságilag legkedvezőtlenebb térségeinek mondhatók. Ezek a lesújtó gazdasági adatok megjelennek uniós forrásokban is, amelyek az európai országok vásárlóerejét jelenítik meg. Ezekből is látszik, hogy a felsorolt megyék a legalacsonyabb gazdasági szinten vannak. Közös bennük, hogy az itt élő fiatalok nagy része Nyugat- illetve Észak-Európába vándorol ki dolgozni, és sokan nem költöznek haza. Ennek következményeként hosszútávon a terület kiürül, és éppen a piacképes szakmával és jó iskolai végzettséggel rendelkező, vállalkozó szellemű fiatalok nagy része hagyja el a térséget. Ha ezek a régiók jövőt szeretnének maguknak, a legfontosabb az volna, hogy otthon tartsák a fiatal nemzedéket.

A II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolát működtető alapítvány 2008-ban az épületet bérbe kapta ötven évre. Magyarországi, helyi és megyei önkormányzati segítséggel újították fel Fotó: Bíró Gergő

Diplomáciai háborút robbantott ki Ukrajna Magyarország ellen
Egy ukrán nacionalista weboldal elkezdte feltölteni nyilvános adatbázisába magyar állampolgársággal rendelkező kárpátaljaiak nevét és címét – tájékoztat az MTI. A Mirotvorec (Béketeremtő) nevet viselő ukrajnai portál a Facebookon is értesítette arról a követőit, hogy a Csisztiliscse (Tisztítótűz) nevű adatbázisában rögzítette az első öt kárpátaljai személy adatait, akik második (magyar) állampolgárság megszerzésével törvénysértést követtek el. Mindnyájan kárpátaljai önkormányzati vezetők vagy képviselők, közülük háromról fényképet is közzétettek. A Mirotvorec megadta azt, hogy mikor születtek, melyik településen laknak, illetve egy személy esetében az utca neve is szerepel.
„Feltettük a Csisztiliscsébe Ukrajna alkotmányának és állampolgársági törvényének első öt megsértőjét. Megerősített minden adat a megjelölt ukrán állampolgárok törvénytelen magyar állampolgárságának birtoklásáról” – közli a Mirotvorec a Facebookon.
Az előzményekhez tartozik, hogy az Ukrinform ukrán állami hírügynökség múlt szerdán közzétett egy videofelvételt, amelyen kárpátaljai magyarok állampolgári esküt tesznek a beregszászi magyar konzulátuson. Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter még aznap közölte, hogy nem zárja ki a beregszászi magyar konzul kiutasítását. Péntek este egy rádióinterjúban ezt azzal egészítette ki, hogy Ukrajna kész kiutasítani a beregszászi magyar konzult, ha Magyarország nem hívja vissza őt. Közölte: a tervek szerint szeptember 26-án tárgyal Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel az ügyről New Yorkban. Ez nem konzuli, hanem politikai ügy – idézte a minisztert az UNIAN hírügynökség.
A magyar külügyminiszter reagált az ukrán vádakra. „Ha az ukrán fél konzult utasít ki, az nem maradhat azonnali arányos válasz nélkül magyar részről, ezt azonban remélhetőleg el lehet kerülni” – jelentette Szijjártó Péter vasárnap Budapesten, aki azt megelőzően nyilatkozott a repülőtéren, hogy elutazott volna New Yorkba, az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) közgyűlésére. Közölte, hogy több mint harminc kétoldalú tárgyaláson fog részt venni, amelyek közül kiemelte a Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszterrel folytatandót, mivel szavai szerint az elmúlt időszakban újabb lendületet vett a magyarellenes hangulatkeltés Ukrajnában.
Szijjártó úgy vélekedett, hogy a múlt héten minden eddiginél tovább mentek, amikor a nemzetközi jog és diplomácia összes létező, írott és íratlan szabályát felrúgva titkosszolgálati akciót hajtottak végre Magyarország egyik ukrajnai konzulátusán, egy NATO-tagállam képviseletén, magyar fennhatóságú területen.
Azt mondta, hogy Magyarország a jó kapcsolatban érdekelt Ukrajnával, és a tettek szintjén is ezt bizonyítja. Ha nem így lenne, nem nyaraltattak volna ukrán gyermekeket a Velencei-tónál, valamint nem szállítottak volna klórt bizonyos ukrán területekre azért, hogy ne kelljen leállítani a vízellátást. Jelenleg inzulinhiány van a szomszédos állam egyes kórházaiban, aminek megoldásában szintén segíteni fog Magyarország – tette hozzá. A magyar kormány tehát mindent megtesz a jó kapcsolatért, azonban a kárpátaljai magyar közösség minden tagjáért kiáll. Nem fogja engedni, hogy az ukránok megszegjék a diplomácia legalapvetőbb szabályait – nyomatékosította Szijjártó Péter.
4 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Legnézettebb
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról

A Príma Press Kft. által üzemeltetett erdelyinaplo.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

Az erdelyinaplo.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID erdelyinaplo.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll erdelyinaplo.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs erdelyinaplo.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ erdelyinaplo.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Statisztikai célú sütik

A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

A statisztikai célú sütik által gyűjtött információk arra vonatkoznak, hogy pl. a látogató az oldal mely részére kattintott, hány oldalt keresett nyitott meg, milyen hosszú volt az egyes munkamenetek megtekintési ideje stb.

A felhasználónak lehetősége van a normál, illetve anonimizált beállítás közül választani.

Például, a Google Analytics IP-anonimizálási funkciója az IPv4-felhasználók IP-címének utolsó oktettjét, illetve az IPv6-címek utolsó 80 bitjét nem sokkal a cím Analytics adatgyűjtő hálózatba kerülése után nullára állítja a memóriában. Ilyen esetben a rendszer soha nem írja lemezre a teljes IP-címet.

Statisztikai célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Statisztikai célú sütik:

A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – minden funkció aktiválásra kerül

ANONIM – a társadalmi-demográfiai funkciókat inaktiválódnak, és az IP-cím anonimizálásra kerül

Statisztikai célú sütik listája: _ga, _gat, _gid.


ANONIM
NORMÁL
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport